Konečně jsem dal komplet dokupy ten ryzen system, podařilo se mi naměřit zajímavou věc, ala nová agesa je skutečně horší a CPU s ní skutečně neboostuje jak má tak jsem udělal rollback na starší bios (díky bohu to šlo).
Mam starou Asus X370-A desku, kvůli PCI a před pár dny vyšel novej bios a agesou 10.0.0.3AB, tak jsem to zkusi a je viditelně horší jak launch bios s 10.0.0.2.
S 10.0.0.2 vše funguje jak má a má 3700X boostuje jasně a viditelně na 4,4Ghz v single threadu, občas se tam udrží i na 2 threadech pokud nejsou moc power hungry.
Non AVX prime small fft je 3,95Ghz large fft je 4,15Ghz, a během hraní her (starší enginy 3-4 thready) se drží 4,2-4,25Ghz. S agesou 1.0.0.3AB jsem 4,4 nikdy neviděl, max na chvilinku 4,35 a obecně se CPU dařilo hůře i v allcore loadu. Takže tyhle dohady, výmluvy a obhajoba nefunučkních věcí stylu "4,3Ghz je fajn, AMD řeklo "up to 4,4", a ve skutečnosti se to tam na 1ms dostalo takže nelžou" si příště všichni můžou nechat od cesty. Ne, nefunguje to dobře. Na 10.0.0.2 to funguje dobře jak má a je to vidět i na výsledcích.
Na OC ram bios neměl vliv, už na launch biosu je skvělé. Mam tyhle ramky, papírově asi to nejhorší co se dá koupit:
https://www.czc.cz/corsair-vengeance-lp ... 27/produkt
2666Mhz CL16-18-18-35-2T.
No, podařilo se mi je dostat na 3400 CL16-22-18-28-1T což je velké OC. Kor na low-end 370 desku.
Teď ty výsledky. GPU byl GTX Titan Pascall běžící na defaultu jen s ponusutym PL na max.
FFXIV Heavensward 720p laptop high:
Xeon E-2696v3 @ 4Ghz = 31030 bodů.
3700X Agesa 10.0.0.2 = 26886 bodů.
3700X Agesa 10.0.0.3 = 25546 bodů.
Jo a ještě staré UT, ala rozstřel, ala pasivních 128 botů na mapě jen se procházejících z toho 64 v jedné místnosti a na ně míří kamera.
Xeon: 78fps.
3700X: 85fps.
Tzn stejně jak už první ryzen se mu v tomhle starym enginu co je pure single thread a je mu ukradená core to core komunikace a cache hodně daří. Ještě zmínim že při samotnym "rozstřelu" kdy se všichni spawnou najednou a všichni se rozprsknou v gore byl pád výkonu v ten jeden kritickej moment u Ryzenu mnohem menší.
Ještě jsem zkoušel vyloadovat jádra jedno po druhym abych zjistil jestli maji různej boost. Maji, má nejlepší jádra jsou 1 a 2 ty boostujou na těch 4,4Ghz. Jádro 3 je shit to jen 4,25, v druhym CCX je jich více co daj jen 4,2. Zkoušel jsem allcore OC a při 4,2Ghz 1,25v to po chívli při cca 80 stupních celsia padlo na jádře 3. Tzn CCX OC u mě asi nemá smysl ani zkoušet protože mé lepší CCX je to první, tam mam 2 nejlepší jádra ale zrovna i tam mam to nejhorší jádro tak eeeh necham to ať si to řídí boost, evidentně to docela dobře funguje, resp s tou starou agesou ano.
Jo a jen tak btw, na staré PCI X-fi stále na win10 funguje aalchemy takže jsem si zapnul i EAX hehe. Obecně tahle deluxe verze s tim panelem dopředu je stále good kašlu na umírající profi karty.
A další poznatek, AMD opravilo nemožnost ladit barvy na VGA u karet co to ještě podporujou (Tahiti, Tonga a pod), takže už to zase jde a můžu připojit CRT nativně i na Radeon, takže 7970 se vrátí do sekundárního stroje a GTX480 může jít do důchodu, resp do šuplete, člověk nikdy neví kdy kde něco chcípne a bude se zas hodit.