PC zamrzá nebo se restaruje
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Jey
- Středně pokročilý

Re: PC zamrzá nebo se restaruje
No tak jdu komponentu po komponentě, případně něco vyměním na zkoušku a vrátím to (s tím) klientovi.. když je to tak komplikované..? Nebo navrhni lepší způsob.
První určitě memtest... víc než 1 pass. Nejlíp ten bootovací. Pak OCCT na ten zbytek. Pokud to není gpu, tak zbývá co jsem jmenoval..
Při nečinnosti záseky a zámrzy, to jsou nějaké C-states u procesoru, nebo nějaké problémy s napájením, deska, zdroj.. a to jsem laik.
První určitě memtest... víc než 1 pass. Nejlíp ten bootovací. Pak OCCT na ten zbytek. Pokud to není gpu, tak zbývá co jsem jmenoval..
Při nečinnosti záseky a zámrzy, to jsou nějaké C-states u procesoru, nebo nějaké problémy s napájením, deska, zdroj.. a to jsem laik.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- horrys16
- Začátečník

-
- horrys16
- Začátečník

-
C-states a další spoustu věcí přenastavit v BIOSu už jsem zkoušel.Jey píše: ↑čtv 13. lis 2025, 17:23 No tak jdu komponentu po komponentě, případně něco vyměním na zkoušku a vrátím to (s tím) klientovi.. když je to tak komplikované..? Nebo navrhni lepší způsob.
Memtest, occt oboje buď zamrzne během 5, 10 minut a nebo běží klidně hodinu bez problému, bez chyb.
- Epidot
- Středně pokročilý

Event log píše co přesně?
13600k@54x/44x+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston DDR4 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, Intel 660p 2TB, Dell EMC/PM893 1,92TB, Intel X25-M 80GB, Fractal Torrent Solid, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200
- horrys16
- Začátečník

-
Chyba kernel... Nečekaná ztráta napětí (což může být asi tisíc věcí co jsem se dočetl). V minidump nic není. Nic.
Fast boot, expo, integrovaná grafika,c-states a už ani nevím co jsem ještě zkoušel zapnout, vypnout. Pořád stejný výsledek. Někdy týden nic. Pak crash na ploše když nechám PC zapnutý. Jindy crash při hraní. Při hledání na internetu. Při přeinstalaci Windows. V BIOSu. A někdy jede normálně.
Už fakt nevím.
Jediný co jsem už psal, tak když jsem vyzkoušel dát jenom jednu ram do slotu úplně vlevo k cpu, tak systém nenaběhl vůbec. Pokud dám jednu ram do druhého slotu, tak jak to má být, tak naběhne, ale po chvíli stejný problém.
Fast boot, expo, integrovaná grafika,c-states a už ani nevím co jsem ještě zkoušel zapnout, vypnout. Pořád stejný výsledek. Někdy týden nic. Pak crash na ploše když nechám PC zapnutý. Jindy crash při hraní. Při hledání na internetu. Při přeinstalaci Windows. V BIOSu. A někdy jede normálně.
Už fakt nevím.
Jediný co jsem už psal, tak když jsem vyzkoušel dát jenom jednu ram do slotu úplně vlevo k cpu, tak systém nenaběhl vůbec. Pokud dám jednu ram do druhého slotu, tak jak to má být, tak naběhne, ale po chvíli stejný problém.
- Walker1134
- Moderátor

To je celé divné, koupil bych nejlevnější desku a vyzkoušel to s ní.
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 7 5700x3D, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: Asus Dual RTX5070 12GB, RAM: 2x16GB Corsair LPX DDR4@3600Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, SSD2: Kingston A400 960GB, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, HDD2: Western Digital 250GB PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak prvně bych vypnul expo nebo lépe BIOS na default bez expa a otestoval. Jestli to padne tak použít jen jeden modul. A pak druhý. Samozřejmě ve správných slotech (!!!) dle manuálu. Jen ten jeden pass memtestu jak píše jey je o ničem, chce to alespoň přes pracovní dobu nebo přes noc, samozřejmě pokud se objeví chyba v průběhu dříve tak není nutný pokračovat.
Memtest by neměl sám o sobě PC restartovat, ale napsat kolik chyb našel. Jestli budou dále problémy nebo memtest spadne, tak vyndat CPU ze socketu, zkontrolovat piny a znovu osadit. Při tom nepretahnout chladič. Nebo možná to udělat jako první, protože pak bude znovu memtest kolečko. Taky může teoreticky být poškozený disk nebo něco okolo něj, dal bych ho do jiného slotu a zkontroloval systém SFC /scannow.
Event log asi moc nepomůže, když to padá i v biosu, ale dá se určitě podívat. Spíš tam ale bude jen unexpected reboot nebo jak...
Pak nezbývá nic jinýho, než měnit komponenty... Zdroj, CPU, deska. Ještě teda může být problém s nějakým USB zařízením, jestli máš jinou klávesnici a myš, tak je použij a ostatní odpoj. Nebo je alespoň strč do usb2 portů.
Memtest by neměl sám o sobě PC restartovat, ale napsat kolik chyb našel. Jestli budou dále problémy nebo memtest spadne, tak vyndat CPU ze socketu, zkontrolovat piny a znovu osadit. Při tom nepretahnout chladič. Nebo možná to udělat jako první, protože pak bude znovu memtest kolečko. Taky může teoreticky být poškozený disk nebo něco okolo něj, dal bych ho do jiného slotu a zkontroloval systém SFC /scannow.
Event log asi moc nepomůže, když to padá i v biosu, ale dá se určitě podívat. Spíš tam ale bude jen unexpected reboot nebo jak...
Pak nezbývá nic jinýho, než měnit komponenty... Zdroj, CPU, deska. Ještě teda může být problém s nějakým USB zařízením, jestli máš jinou klávesnici a myš, tak je použij a ostatní odpoj. Nebo je alespoň strč do usb2 portů.
- Walker1134
- Moderátor

Nejrychlejší bude vyměnit tu desku imo.
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 7 5700x3D, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: Asus Dual RTX5070 12GB, RAM: 2x16GB Corsair LPX DDR4@3600Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, SSD2: Kingston A400 960GB, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, HDD2: Western Digital 250GB PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W
- horrys16
- Začátečník

-
Asi jo. Mám všechno v záruce, tak asi holt nezbyde, než to všechno rozebrat a dát to na reklamaci komplet. Věci na zkoušení nemám. A co s tím dělají v servisu zatím netuším.
- Jey
- Středně pokročilý

Taky bych vsadil na desku (i stáří komponenty). U procesoru (c-states drop) by to byla raritní závada - kus, ale viděl jsem (i tady). Paměti jak píše Natural, přesně tak jsem to myslel. Nesmí generovat žádné chyby a musí projít 1+ pass. Pokud jsou tak po-divné sloty pamětí.. tak určitě deska. To jsou nějaké kanály nebo linky do procesoru nakopnuté, apod. nebo ty stabilizátory napětí (kondíky?) hádám, všechno ukazuje na desku.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- horrys16
- Začátečník

-
Já už si to taky myslím...
Stavěl jsem minulý rok bráchovi PC a deska byla v háji úplně nová.
Uvidím s čím přijde servis. Počítám, že si vezmou peníze a bohužel nic nevyřeší a pak kde deska na reklamaci.
Stavěl jsem minulý rok bráchovi PC a deska byla v háji úplně nová.
Uvidím s čím přijde servis. Počítám, že si vezmou peníze a bohužel nic nevyřeší a pak kde deska na reklamaci.
- HunterGtNet
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
ty ramky jsi nastavoval na kolik mhz ?
- Jey
- Středně pokročilý

Já trochu "sorry", že jsem si nevšiml, že nejde o staré komponenty. Ale určitě záleží na výrobě (kvalita výroby, procento reklamace) a ta deska mohla ležet někde ve skladu.. a nevíš jestli v horku / mrazu, nebo nějak stabilně teplotně uskladněná. Spíš bude vadná než ostatní komponenty. Pokud vyloučíš paměti a procesor, tak skoro nejspíše. Servis by si "asi" neměl vzít peníze za "nic jsme nevyřešili". Pak teoreticky můžeš zkoušet vyměnit komponentu po komponentě.. Vzal bych novou desku ve 14-denní lhůtě, nebo ji prodloužil na ten měsíc za pár desetikorun a připojil všechny komponenty, případně ji můžeš pak (během těch 14dní až měsíce) vrátit. Další možnost zdroj (opět podobná dilemata). Ale začal bych tou deskou.
- horrys16
- Začátečník

-
Takže PC zpět ze servisu. Hotovo. Na desce prý v háji kondenzátory (opraveno, což jsem nechtěl, protože deska byla v záruce), cena opravy desky nebyla účtována nakonec. Každopádně prý ještě vadná RAM. Tu jsem odvezl rovnou na reklamaci a že už je to stabilní takhle s tou jednou ramkou.
A co se nestane když to doma zapojím? Zamrzl asi po 40 minutách. Koukám do prohlížeče událostí (samozřejmě opět kritická chyba kernel, ztráta napětí). A ta samá chyba byla v půl 5 odpoledne co bylo PC ještě v servisu a člověk co na tom dělal my zrovna volal že to dodělává.
Cena 1500,- hotovo, "funguje"
Špatný prostě. Sorry, měl jsem potřebu se z toho vypsat.
Takže zítra volám zpět do servisu.
Pak to nejspíš rozeberu a deska půjde na reklamaci taky a možná i CPU když už bude taky venku.
Už mě to nebaví.
(V mezičase asi vezmu nějakou tu jinou desku a vyzkouším)
A co se nestane když to doma zapojím? Zamrzl asi po 40 minutách. Koukám do prohlížeče událostí (samozřejmě opět kritická chyba kernel, ztráta napětí). A ta samá chyba byla v půl 5 odpoledne co bylo PC ještě v servisu a člověk co na tom dělal my zrovna volal že to dodělává.
Cena 1500,- hotovo, "funguje"
Špatný prostě. Sorry, měl jsem potřebu se z toho vypsat.
Takže zítra volám zpět do servisu.
Pak to nejspíš rozeberu a deska půjde na reklamaci taky a možná i CPU když už bude taky venku.
Už mě to nebaví.
(V mezičase asi vezmu nějakou tu jinou desku a vyzkouším)
- GaGy
- Začátečník

Nečetl jsem všechny stránky a možná si to zkoušel ale v minulosti sem řešil jeden levný pc s podobným problémem. Pc od zákazníka vezmu domu a projedu bechmarky a vše okey. Zákazník se za par dnů ozve ze mu to zase padlo, nakonec to byl zdroj.
R7 9800X3D @ 5425Mhz 95W - Liquid Freezer III │ 32Gb 6000Mhz Cl36 Expo Tweaked │ Nitro+ RX 9070 XT - 280W │ TUF GAMING B850-PLUS WIFI │ XPG CORE REACTOR II VE 750W │ Phanteks Eclipse P400A │ Samsung 990 PRO 2TB + Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB │ 32" Dell Alienware AW3225QF - 4K - 240Hz │
Lenovo - Legion 5 - RTX 3060 + Ryzen 5600H
Samsung Galaxy S25 - 256Gb
- CyberDeath
- Začátečník

BTW teď když nad tím přemýšlím podobný problém sem kdysi řešil , bylo to poprvé co sem dostal ránu od zdroje...... Nemusí to být zdrojem , týpek měl doma nahovno elektriku ... staré kabely -> a 2x mu to před mou návštěvou odpálilo zdroj a jednou desku , když fungovalo problémy se stabilitou.
PS: Vyřešil to UPS který problémy vyrovnával a filtroval.
PS: Vyřešil to UPS který problémy vyrovnával a filtroval.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
- horrys16
- Začátečník

-
Taky mě to napadlo. Ale měl jsem ve stejné zásuvce předchozí PC s 3060ti a zdrojem 650w a vůbec nic to nedělalo. Šlapal naprosto v pohodě. Prodal jsem ho a sestavil úplně nový a toto.
Každopádně CPU, deska a paměti jsou zatím na reklamaci a zatím nic nevím.
Když nic, tak tam hodím i GK a zdroj s diskem.
Každopádně CPU, deska a paměti jsou zatím na reklamaci a zatím nic nevím.
Když nic, tak tam hodím i GK a zdroj s diskem.
- GaGy
- Začátečník

První zkus ten zdroj
R7 9800X3D @ 5425Mhz 95W - Liquid Freezer III │ 32Gb 6000Mhz Cl36 Expo Tweaked │ Nitro+ RX 9070 XT - 280W │ TUF GAMING B850-PLUS WIFI │ XPG CORE REACTOR II VE 750W │ Phanteks Eclipse P400A │ Samsung 990 PRO 2TB + Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB │ 32" Dell Alienware AW3225QF - 4K - 240Hz │
- horrys16
- Začátečník

-
Zdroj už jsem jim tam dal. Teď se mi vrátila deska a "oprava" byla aktualizace BIOSu. Což jsem jim psal, že BIOS je aktuální. Tak budu předpokládat, že deska je snad v pohodě. Uvidím s čím přijdou u toho zdroje.