Epox 8NPA7I (754, nF4-4x) - zkusenosti?
Moderátor: Eddward
- janis
- Začátečník
Po nějaké době testování této desky musím říct, že na možnosti OC má rozhodující vliv časování pamětí: pokud ponecháte defaultní nastavení a upravíte pouze hodnoty CL-RAS2CAS-TRAS-TRP třeba podle SPD údajů výrobce pamětí, patrně nepřesáhnete FSB 300MHz.Protože jsem na této frekvenci provozoval CPU z podpisu na K8NSNXP od Gigabytu, předpokládal jsem, že totéž půjde (minimálně) i na Epoxu.K mému překvapení jsem se ale nedostal stabilně ani na 300MHz, frekvence končila někde těsně za 290MHz, jinak nenaběhla Windows.K přesáhnutí 300MHz musíte poupravit časování pamětí dle následujících hodnot:
Hodnoty výše uvedené mohou být dle SPD
TRRD 3
TWR 2
TWTR 2
TRC 12
TRFC 14
TRWT 4
TREF 15,6
READ PREAMBLE 7
AS.LAT.VALUE 7
IDLE CYCLE 256
DYN.IDLE CYCLE ENABLED
RW QUEUE BYPASS 8
BYPASS MAX 4
S tímto nastavením jsem už 300MHz hranici překonal a CPU běželo na:
http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=72978
na 1,45Vcore.Další testování teprve proběhne, vyzkouším další možné úpravy časování a jejich vliv na stabilitu a možnosti OC.
Hodnoty výše uvedené mohou být dle SPD
TRRD 3
TWR 2
TWTR 2
TRC 12
TRFC 14
TRWT 4
TREF 15,6
READ PREAMBLE 7
AS.LAT.VALUE 7
IDLE CYCLE 256
DYN.IDLE CYCLE ENABLED
RW QUEUE BYPASS 8
BYPASS MAX 4
S tímto nastavením jsem už 300MHz hranici překonal a CPU běželo na:
http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=72978
na 1,45Vcore.Další testování teprve proběhne, vyzkouším další možné úpravy časování a jejich vliv na stabilitu a možnosti OC.
- Dex_Holland
- Mírně pokročilý
-
svata pravda.......maximalně sem dostal z semprona 2800+ 2128mhz
nastavil sem položky přesně tak jak tady je napsáno a z fleku sem hodil fsb na 300mhz a vali mě sempron na 2400
vic sem zatim nezkoušel..........no na 320 už mě nenajely win,ale tak strop bude někde mezi 300 a 320
jako vubec nevim co tyhle položky znamenaj ale každopádně to pomohlo
nastavil sem položky přesně tak jak tady je napsáno a z fleku sem hodil fsb na 300mhz a vali mě sempron na 2400

vic sem zatim nezkoušel..........no na 320 už mě nenajely win,ale tak strop bude někde mezi 300 a 320
jako vubec nevim co tyhle položky znamenaj ale každopádně to pomohlo

- wallot
- Středně pokročilý
-
- janis
- Začátečník
Musím říct,že slyšet je, když máš tichej počítač - jakože já mám.Dal jsem ten větráček na 5V, ale pak jsem si všiml při náhodném otevření,že se přestal roztáčet při startu.Tak jsem ho vypnul úplně a hodil před chladič 80mm fan na 5V a vyřešeno.Jen jsem ho připnul kolem chladiče CPU sponou z plastu a nasměroval na chipset.Žádnej problém,chladí a funguje bez hluku.wallot píše:S deskou jsem psokojen az na to ze mi v nefunguje XFI.
Chladic na chipsetu pres hluk grafiky neslyusimuvidime az to tedka beheme par tydnu osadim zalmanem ci accelerem
//edit Wilik - promaz starsich OT postu
- r.bobo
- Nováček
-
Tak jsem si taky pořídil tuto desku. Jsem věrnej Epoxu, ale co mě překvapilo je teplota čipsetu(přes 90stupňů).Je špatný čidlo nebo je to reálný?Ten chladič mi nepřijde až tak rozžhavenej.
AMD Athlon 64 3000+(Venice)@3200,Epox EP-8NPA7I,RADEON X800 GTO R430 Fireblade(256 MB)@420/1111,Creative SB Live! Sound Card,Seagate ST380011A,Kingmax PC3500 2x512MB@200Mhz,Fortron 350W ATX FSP350-60PN(PF),Case MT Thermaltake SOPRANO VB1000SWS
- Palec123
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Chipset nForce4-4x cidlo nema... Software si to cuca s prstu..r.bobo píše:Tak jsem si taky pořídil tuto desku. Jsem věrnej Epoxu, ale co mě překvapilo je teplota čipsetu(přes 90stupňů).Je špatný čidlo nebo je to reálný?Ten chladič mi nepřijde až tak rozžhavenej.
O teplotu se starat vubec nemusis. Ten chladic co je na chipsetu ho naprosto a s prehledem zvladne uchladit i pri pretaktovani..

- Dex_Holland
- Mírně pokročilý
-
ahoj,hodlam do tyhle desky přihodit ram
mam 1x512 a 1x256
rad bych k ty 512 přidal rovnou 1024,ale nevim no,kamoš to takhle udělal na desce s nf3 od gigabyte a měl stim docela pak problémy a musel si hodně vyhrávat s nastavenim v biosu atd..........na tyhle desce nejsou nahodou nějaky takovy problémy,doufam,ne?
a když se ted s těma pamětma co mam dostanu v pohodě na fsb300,je možny ,že když tam dam misto ty 256 ti 1024 že se nějak oc změní?jako že ted vim,že s dvěma modulama to jde v pohodě taktit ale jestli velikost modulu na to nema nějakej vliv......
mam 1x512 a 1x256
rad bych k ty 512 přidal rovnou 1024,ale nevim no,kamoš to takhle udělal na desce s nf3 od gigabyte a měl stim docela pak problémy a musel si hodně vyhrávat s nastavenim v biosu atd..........na tyhle desce nejsou nahodou nějaky takovy problémy,doufam,ne?
a když se ted s těma pamětma co mam dostanu v pohodě na fsb300,je možny ,že když tam dam misto ty 256 ti 1024 že se nějak oc změní?jako že ted vim,že s dvěma modulama to jde v pohodě taktit ale jestli velikost modulu na to nema nějakej vliv......
- Dex_Holland
- Mírně pokročilý
-
- Palec123
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Pretaktovanim procesoru to pak dostanes zpet na tech 400MHz. Takze je to vlastne jedno..Dex_Holland píše:dik,dobrej článek.....ale nejsem z něho moc štastnej...mam 256singl a 512dabl.........tzn,že to bud risknout,přikoupit 1024 a doufat že to povali na těch 400 a nebo všechno prodat a koupit 1x1024 a smiřit se s 1gb paměti...
- Dex_Holland
- Mírně pokročilý
-
- Palec123
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jo nejdriv to otestovat, to bude nejjistejsi. Me to slo s 2x512MB na K8NE..Dex_Holland píše:j.kamoš měl nějakej problem s 2x512ds na nf3 .a pořešil to taky přehozem děličky a dotaktovanim....kamoš si včera objednal stejnou desku a procesor jak mam ja+1024 ramku,tak tam přihodim tu svou 512 až mu to přijde a prubnu,to bude asi nejlepši
- Dex_Holland
- Mírně pokročilý
-
dneska sem zkoušel na thle desce dva oboustrany moduly zaroveň
1x512 transcend 400 cl2,5
1x1024 a data 400 cl 3
naprosto bez problemu (teda až na to ,že na cl2,5 jely jen na 200)
když sem zved cl na 3,tak v pohodě na 400 a nemělo to žadnej vliv na přetaktovatelnost........zase sem se v pohodě dostal se sempronem na fsb300
takže na tyhle desce problem neni(a nebo aspon ne u těchto dvou značek)
1x512 transcend 400 cl2,5
1x1024 a data 400 cl 3
naprosto bez problemu (teda až na to ,že na cl2,5 jely jen na 200)
když sem zved cl na 3,tak v pohodě na 400 a nemělo to žadnej vliv na přetaktovatelnost........zase sem se v pohodě dostal se sempronem na fsb300
takže na tyhle desce problem neni(a nebo aspon ne u těchto dvou značek)
- wallot
- Středně pokročilý
-
starej dobrej a2800+ clawhammer proste fsb300 nema rad
ono tech 2250Mhz stejne bohate staci na gameseni
xfi uz jsem rozchodil
jo ten chladic na chipsetu fakt delal silenej kraval, takze na nem ma ted primecooler heatsink a diky proudeni vzduchu v cely skrini je krasne ticho

xfi uz jsem rozchodil
jo ten chladic na chipsetu fakt delal silenej kraval, takze na nem ma ted primecooler heatsink a diky proudeni vzduchu v cely skrini je krasne ticho
7800X3D, Gigabyte 7900GRE, Custom LEOBOG Hi98, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Arctis Nova 7/size]
- Dex_Holland
- Mírně pokročilý
-
- Raiderpaco
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Mne jede v pohode kombinace ktera je v podpisu.
Navic sem skousel taky kombinace:
256Samsung + 256Kingmax : pohoda
256Kingmax + 256Kingstone :pohoda
256Elixir
+ 256Kingstone : Po uprave casovani na 3,4,4,8 v pohode na jinym casovani BSOD asi po 10 minutach po najezdu WIN
256Elixir + 256Samsug : Po uprave casovani na 3,4,4,8 v pohode na jinym casovani BSOD asi po 10 minutach po najezdu WIN
Vsechny tyhle moduly byli jednostranny,
jenom tem ten Samsung v podpisu je Oboustranny
Jenom sem si vsim ze mi tahle deska ukazuje o 10°C vic na CPU i na NB
Navic sem skousel taky kombinace:
256Samsung + 256Kingmax : pohoda
256Kingmax + 256Kingstone :pohoda
256Elixir

256Elixir + 256Samsug : Po uprave casovani na 3,4,4,8 v pohode na jinym casovani BSOD asi po 10 minutach po najezdu WIN

Vsechny tyhle moduly byli jednostranny,
jenom tem ten Samsung v podpisu je Oboustranny
Jenom sem si vsim ze mi tahle deska ukazuje o 10°C vic na CPU i na NB

Asus M2R32-MVP(SB600) Athlon64X2 @2,6Ghz
2x1024 Kingstone@750Mhz HISX1950Pro IceQ3
X-Fi PRO
VISTA64
2x1024 Kingstone@750Mhz HISX1950Pro IceQ3
X-Fi PRO
VISTA64
- Dex_Holland
- Mírně pokročilý
-
mam tu jeden problem s touto deskou.......po přídání druhé ramky se děje poměrně zajimava věc.......
v pc mam 2x ata disk a 2x opticke mechaniky (dvd vypal a cd rom)
při prvnim startu se mě všechny najdou ,ale jakmile restartuju,tak se nenajde cd rom.......ale vlezu do biosu ,vylezu a zase tam je....prostě furt ta stejna mechanika.....jednou se objevi,podruhy ne......takhle se to pravidelně střídá......kdby to bylo nějak náhodně,tak bych se nedivil,ale takhle pravidelně nevim jako ........
jinak
epox 8npa...
sempron 64 2800+
2x 40gb seagate disky
1x btc cederom
1x asus dvd palirna
1x 512 transcend
1x 512 a data
radeon x1600pro
zdroj 350w (nevim ted co to je za značku,ale značkovej je......)
neni to moc slaby na tu sestavu?
nebo čim by to mohlo bejt?
jo ještě .....ten problem sem neměl,dokud sem tam nedal tu pošahanou kingmaxku(výše v treadu)
pak sem přeinstalovaval os.........
jinak žadny problemy,v prime atd......
když to s tu cd rom najde,tak tam prostě je a jede celou dobu bez problemu,než zase restartuju.....
vždy po prvnim spuštěni to mechaniku najde..problemy jsou až při restartech...
je to zdroj CWT-350bdp
v pc mam 2x ata disk a 2x opticke mechaniky (dvd vypal a cd rom)
při prvnim startu se mě všechny najdou ,ale jakmile restartuju,tak se nenajde cd rom.......ale vlezu do biosu ,vylezu a zase tam je....prostě furt ta stejna mechanika.....jednou se objevi,podruhy ne......takhle se to pravidelně střídá......kdby to bylo nějak náhodně,tak bych se nedivil,ale takhle pravidelně nevim jako ........
jinak
epox 8npa...
sempron 64 2800+
2x 40gb seagate disky
1x btc cederom
1x asus dvd palirna
1x 512 transcend
1x 512 a data
radeon x1600pro
zdroj 350w (nevim ted co to je za značku,ale značkovej je......)
neni to moc slaby na tu sestavu?
nebo čim by to mohlo bejt?
jo ještě .....ten problem sem neměl,dokud sem tam nedal tu pošahanou kingmaxku(výše v treadu)
pak sem přeinstalovaval os.........
jinak žadny problemy,v prime atd......
když to s tu cd rom najde,tak tam prostě je a jede celou dobu bez problemu,než zase restartuju.....
vždy po prvnim spuštěni to mechaniku najde..problemy jsou až při restartech...
je to zdroj CWT-350bdp
- Dex_Holland
- Mírně pokročilý
-
pokračovani toho co je nad tim.......
dal sem mem test a hazel mě chyby,tak sem si myslel,že je to těma ramkama.....
takže sem tam vrátil z5 tu jednostranou 256 misto ty a data
ale problem zustal!!
a navic ted ty ramky (1x512 a 1x256 nerozjedu na 200! dřiv mě šly na 216!)
vubec nechápu co se děje,o co de atd.......
mohla se nějak posrat deska tim že sem tam dal tu "asi vadnou" kingston nebo co??
prosim poradte,protože ja vubec nevim a nedělá me to zrovna dobře,tento stav.......
ale problem zustal!!
mohla se nějak posrat deska tim že sem tam dal tu "asi vadnou" kingston nebo co??
prosim poradte,protože ja vubec nevim a nedělá me to zrovna dobře,tento stav.......

- Palec123
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Proste clear cmos (nejlip vytahni baterku alespon na 20min)Dex_Holland píše:pokračovani toho co je nad tim.......
ale problem zustal!!
Pokud problem pretrva flashni bios.. Taky jsem zazil podivne chovani desky (K8NE) pri taktovani prestala fungovat zvukovka a sitovka, zkousel format disku, vymazani cmos i flash biosu, nakonec mi pomohlo vsechno rozebrat a dat to zpet dohromady..

Tu cd-romku bych zkusil v jinym PC... Jestli nahodou neni na vine ona a ne motherboard.
A ramky zkouskej pojedne a vzdy alespon 2h memtstu a uvidis, ktera z nich je vadna..
- Dex_Holland
- Mírně pokročilý
-