fanless case, pasivní chlazení a odhlučnění by VlasTik
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- VlasTik
- Začátečník

- Woyta
- Středně pokročilý

Zpracovani prefektni.
Chlazeni mirne kontroverzni. Dost by me zajimaly zabery z infra kamery protoze distribuce tepla treba na chladic na prave strane asi nebude idealni. S HP by se asi distribuce tepla dala resit lepe.
Hlavni ovsem je ze to splnuje tve pozadavky a vse funguje tak jak ma. Uvidime co s tim udela dlouhodoby provoz.
Skoda te drahoty za tu pryz. Urcite by se hodne rozsirila.
Chlazeni mirne kontroverzni. Dost by me zajimaly zabery z infra kamery protoze distribuce tepla treba na chladic na prave strane asi nebude idealni. S HP by se asi distribuce tepla dala resit lepe.
Hlavni ovsem je ze to splnuje tve pozadavky a vse funguje tak jak ma. Uvidime co s tim udela dlouhodoby provoz.
Skoda te drahoty za tu pryz. Urcite by se hodne rozsirila.
Naposledy upravil(a) Woyta dne sob 30. zář 2006, 22:48, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
- VlasTik
- Začátečník

to Woyta: moc díky,
chlazení je kontroverzní, ale chtěl jsem vyzkoušet zase něco jiného, prostě udělat další chlazení s větrákama by mě nelákalo, ale tohle byla větší výzva.
Jestli tě zajímá infra záběr, tak jsem ti ho jednoduše nakreslil
, snad je to trochu pochopitelné, jinak psal jsem to už v článku, že teplota těch chladičů je uváděna maximální a nejnižší je o kolem 5°C níže, na to jak je to velký, je ten rozvod tepla dobrý, na obrázku jsou výsledky s CPU v zátěži na def. napětí a frekvenci a u GPU jsou to teploty taky v zátěži na defaultu:

Jinak HP by možná pomohlo o 1°C ty teploty bloků snížit ale za cenu mnohem složitější výroby bloků a HP, ale teplota chladičů by byla pořád stejná, HP jen vede teplo z jednoho místa na druhé, nepředává teplo do vzduchu - to dělají ty chladiče na boku a ten vějíř, je to celkem asi 33000 cm2 vyzařovací plochy, kdyby chtěl někdo lepší teploty, tak by musel použít větší chladič, ale HP ti moc nepomohou, sice mají lepší vodivost než měď, ale účinnost rozvodu tepla je stejně nakonec závislá pouze na vodivosti hliníku, takže ta měď to tam nijak nebrzdí. To že se používá HP je pro mnohem levnější náklady u sériové výroby.
to Flegy: těším se na tvé výsledky
, nezapomeň chladit i zdroj - potřebuješ tu tepl. pryž, pak musíš chladit i napájecí obvody na desce - zase pryž, pak budeš muset chladit i HDD, musíš ho ale i odhlučnit - pokud ho budeš chladit taky vodou, tak bude teplota mnohem horší...pokud jako já, tak musíš mít pryž..., pokud by jsi měl vyrábět bloky doma, tak ti nezávidím
a nebude to tak spolehlivé jako moje, ani vzhledově to nebude nejlepší a věřím tomu, že to nebude ani tak výkonné, ale jsem na tebe zvědav 
chlazení je kontroverzní, ale chtěl jsem vyzkoušet zase něco jiného, prostě udělat další chlazení s větrákama by mě nelákalo, ale tohle byla větší výzva.
Jestli tě zajímá infra záběr, tak jsem ti ho jednoduše nakreslil

Jinak HP by možná pomohlo o 1°C ty teploty bloků snížit ale za cenu mnohem složitější výroby bloků a HP, ale teplota chladičů by byla pořád stejná, HP jen vede teplo z jednoho místa na druhé, nepředává teplo do vzduchu - to dělají ty chladiče na boku a ten vějíř, je to celkem asi 33000 cm2 vyzařovací plochy, kdyby chtěl někdo lepší teploty, tak by musel použít větší chladič, ale HP ti moc nepomohou, sice mají lepší vodivost než měď, ale účinnost rozvodu tepla je stejně nakonec závislá pouze na vodivosti hliníku, takže ta měď to tam nijak nebrzdí. To že se používá HP je pro mnohem levnější náklady u sériové výroby.
to Flegy: těším se na tvé výsledky
- myom
- Středně pokročilý

to flegy a vlastik: chlapi to vypadá na sázku
jinak jsem se po dlouhé době dobral ke četbě computeru a tak jsem vyhledal i ten tvůj článek. Článek pěkný - dobře napsaný. Case je taky pěkná, taková decentní - mě se líbí. A teploty jsou taky celkem pěkné no až na ten procák - mohly by být o pár °C lepší. Neuvažoval jsi nad jiným pasívem na chladič, možná by to zlepšil. A jelikož taky zjišťuji, že něco vymyslet není tak lehké, jak vypadá, tak celkový návrh obdivuji. Docela jsi mě tou pryží inspiroval na výrobu vodou chlazeného zdroje .
Jinak se chci zeptat: jak máš řešený airflow??? Myslím tím různé perforace ve skříni - jestli ji máš izolovanou, nebo ne. Nějak jsem to ze všeho nepochytil.
jinak jsem se po dlouhé době dobral ke četbě computeru a tak jsem vyhledal i ten tvůj článek. Článek pěkný - dobře napsaný. Case je taky pěkná, taková decentní - mě se líbí. A teploty jsou taky celkem pěkné no až na ten procák - mohly by být o pár °C lepší. Neuvažoval jsi nad jiným pasívem na chladič, možná by to zlepšil. A jelikož taky zjišťuji, že něco vymyslet není tak lehké, jak vypadá, tak celkový návrh obdivuji. Docela jsi mě tou pryží inspiroval na výrobu vodou chlazeného zdroje .
Jinak se chci zeptat: jak máš řešený airflow??? Myslím tím různé perforace ve skříni - jestli ji máš izolovanou, nebo ne. Nějak jsem to ze všeho nepochytil.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom
- VlasTik
- Začátečník

to myom: moc díky, vím že s Highlanderem děláte na extrémě výkonném homemade vodním chlazení
a tak víte co to všechno obnáší, proto si vašeho názoru vážím, protože člověk, co nic takového nevyvíjel, to tolik nikdy neocení, vidí jen finální výrobek, ale to nejhorší už nezná ...
jinak článek v computeru je zkrácený, tam se to všechno nevešlo, takže spíše se koukni na článek na živě. Vím, že teplota CPU se ti jeví vysoká, ty jseš zvyklý s vodou na jiné teploty, ale není to špatné, teplota IHS je 56°C s @X6800, s boxem to není o moc lepší...prostě je to pasivní chlazení a čarovat neumím
. Jsem rád, že alespoň někomu jsem pomohl a že tě zaujal můj zdroj
- vodou se to samozřejmě dá takhle taky chladit, princip je stejný, jen na ty plocháče dáš WB..
airflow je řešen jednoduše - teplý vzduch stoupá nahoru a je nahrazen čerstvím dole va skříni, takhle to neustále koluje - vzduch proudí. Jako hlavní ohřev vzduchu slouží ten velký vějíř, který je úplně pod stropem a tak jde ten teplý vzduch rovnou ven, když dám nad tu mřížku nahoře igeliťák, tak ho to odfoukne pryč (v zátěži).....
jinak článek v computeru je zkrácený, tam se to všechno nevešlo, takže spíše se koukni na článek na živě. Vím, že teplota CPU se ti jeví vysoká, ty jseš zvyklý s vodou na jiné teploty, ale není to špatné, teplota IHS je 56°C s @X6800, s boxem to není o moc lepší...prostě je to pasivní chlazení a čarovat neumím
airflow je řešen jednoduše - teplý vzduch stoupá nahoru a je nahrazen čerstvím dole va skříni, takhle to neustále koluje - vzduch proudí. Jako hlavní ohřev vzduchu slouží ten velký vějíř, který je úplně pod stropem a tak jde ten teplý vzduch rovnou ven, když dám nad tu mřížku nahoře igeliťák, tak ho to odfoukne pryč (v zátěži).....
- Woyta
- Středně pokročilý

Koukam na ten zaber z infra kamery
a prekvapive zadne vetsi rozdily.
Docela zajimavy by bylo kdyby byla skutecna kamera uvnitr za provozu aby bylo videt jak jsou sucastky na MB skutecne zatizene.
Docela zajimavy by bylo kdyby byla skutecna kamera uvnitr za provozu aby bylo videt jak jsou sucastky na MB skutecne zatizene.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
- VlasTik
- Začátečník

infra kameru nemám, ale mám přesný infrateploměr, který má odezvu asi 0,1s a přesnost +-1°C, takže když tím jezdíš po desce, tak to rychle říká všechny teploty a opravdu třeba vsude kolem CPU, kde je to nejhorší, jsou ty teploty opravdu kolem 55°C, ale s touhle sestavou, jinak když jsem tam měl D930, tak to topilo o 5°C více, ale když se podívám na systém Zalmana, kde teplo odvádí jen z několika málo míst těma válečkama a jak špatný má v té bedně airflow, tak na tom rozhodně nebudu hůř. Jinak kdyby tam hodně topilo na desce ještě něco jinde, tak bych to taky odvedl na ten chladič ze zadu, já to mám všechno oměřený a 100% tomu věřím.
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
to myom: zadna sazka. planuju pasiv chlazeni s tou morou, jen mam docasnej problem ze si nemuzu dovolit jen do chlazen dat 10k. bohuzel jsou nyni dulezitejsi veci ke koupeni.
to vlastik: ja to tvoje chlazeni nekritizuju, ba naopak, je videt , ze po mechanicky casti fakt umis delat precizne. spis sem se chytnul toho cos rikal

to vlastik: ja to tvoje chlazeni nekritizuju, ba naopak, je videt , ze po mechanicky casti fakt umis delat precizne. spis sem se chytnul toho cos rikal
- myom
- Středně pokročilý

to flegy: no asi za týden mi příjde autochladič z audiny, tak jsem celkem zvědavý
. Je to prý pěkná sviňa a vody se do toho vleze kvantum, prý to má dost široké trubky. až to budu mít tak hodím fotky. pak to ještě upravím na svoje fitinky a vyčistím. no uvidíme jak to bude chladit
.
- Bartek
- Začátečník

To zni zajimave to bych chtel vydet.myom píše:to flegy: no asi za týden mi příjde autochladič z audiny, tak jsem celkem zvědavý![]()
![]()
. Je to prý pěkná sviňa a vody se do toho vleze kvantum, prý to má dost široké trubky. až to budu mít tak hodím fotky. pak to ještě upravím na svoje fitinky a vyčistím. no uvidíme jak to bude chladit
![]()
.
CPU: C2D E6300 1800@2800+AC Frezzer MB: GIGABYTE P965 DS-4 RAM: Geily 2x512MB@NonOC GK: ATi Radeon X1900XT 512MB+AC S1
- mee.too
- Začátečník

to Bartek: fuj vYdetBartek píše:To zni zajimave to bych chtel vydet.myom píše:to flegy: no asi za týden...
to myom: ty snad travis svuj zivot jenom cekanim (reklamacema) na radiatory do WC
deska: Gigabyte M56S-S3; pamet: 2x 2048MB kingston; proc: AMD athlon 64 X2 6000+; disk: Samsung 1TB, 32MB cash; graf: Gigabyte Geforce 9800gtx+, Acelero S1 rev.2 + 120mm Noiseblocker max 950 ot/min
- myom
- Středně pokročilý

to mee.too: jo pořád a pořád................... Ještě mi stále nic nepřišlo, proto ten radátor z auta. Možná k tomu budu mít i originál ventilátor z audiny (lopatky něco kole 20cm
) a když do rozumě zreguluju a dám to do pěkného kufříku, tak to možná bude mazec a ten reklamovaný radiátor definitivně vyreklamuju
.
Ale to už jsme trochu mimo tema.
Ale to už jsme trochu mimo tema.
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
- Lázňator
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Bubaaak
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- VlasTik
- Začátečník

to jsi četl u toho dřevěného, kde byl ten vějíř celý z mědi a ta dřevěná case vážila skoro 30kg, tuhle novou jsem stále ještě nevážilLázňator píše:Největší je chladič na CPU, který má vyzařovací plochu 16 320 cm2 a váží 5 320 g. Toto sem si přečetl na zive.cz a zajímalo by mě kolik váží celej poč.
//Bubikk rychlejší ....
- Lázňator
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
to vím že je z toho dřevěnýho snad to nemusím psát tak dopodrobna teď vím že ta dřevěná váží 30kg celkem dost na stůl natož na přenášení někam uvidíme kolik váží tahle až se zvážíBubikk píše:ja myslim ze to je chladic jeste ze dreveneho casuLázňator píše:Největší je chladič na CPU, který má vyzařovací plochu 16 320 cm2 a váží 5 320 g.
Toto sem si přečetl na zive.cz a zajímalo by mě kolik váží celej poč.
Phenom II X3 720 Black@ 3.65Ghz,GA-MA790x-DS4,4Gb ram 1066+ 5-5-5-15,HD7750 800/4500, LCD 22" SAMSUNG