výměna větráku ve zdroji, musí být větrák zapojen do zdroje?

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
AlesShi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlesShi »

me se povedlo omylem vytahnout ventilator ze zdroje a pak druhej den se mi LC430W sam vypnul, a znacka to zrovna neni. Ted na nem jeste tejden jedu, takze dobry.

ale je fakt ze uz koukam po novym...
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: spíš výměna:-)

Příspěvek od Woyta »

okleger píše:Mám 400W zdroj Eurocase. Píšou o něm "supersilent", ale vůbec se mi jako super tichý nezdá, bohužel jsem to zjistil pozdě:-) Nakoupil jsem tiché chladiče CPU a VGA v domění že bude klid, ale on to hlučí pořád zdroj... Kdybych se rozhodoval o výměně ventilátoru, tak bych spíš u levných zdrojů(viz. já:-) ) šel asi rovnou do výměny zdroje... Což asi udělám, jelikož už mě neba ho poslouchat a taky se mi 100% nezdá jeho funkčnost(při rozjíždění PC se mi počítač samovolně vypíná...)
EC ma vysokootackovy fan. Jeden jsem mel doma. Zabudoval jsem do nej regulator s LM317T a prodal znamemu. Fan ma zpomaleny na polovinu a je ticho. Dobre bylo ze zdroj mel velek pasivy. Mel jsem tu i pomalootackovej fan od titanu. S nim byl zdroj tichy i bez regulace. Jenze fan byl vadny a v jedne poloze odmital nastartovat. Takze jsem mel asi 30min pasivni zdroj. Pak EC zacalo silene piskat. Zdroj prezil a znamy na nem uz rok jede.

//Nejvic me u EC rozesmala mala desticka s regulaci. Regulace byla premostena a kdyz jsem ji zprovoznil tak bylo vesele ze s rostouci teplotou klesali otacky. To uz neco o kvalite EC vypovida.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Behemot
Červená karta
Červená karta
Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Behemot »

Znáte někdo tichej 9cm fan? Na tomhle starším zdroji co mám ten erární celkem dost fouká, ale taky hučí stejně jako 8cm (ikdyž hezký kombajny máme ve škole-tunel 2x8cm,což když jsou zapnutý všechny zdroje a ještě v jednom vadnej větrák, způsobuje bolest hlavy po pár minutách :blee: ). Regulaci bych tam nedával-je tu převážně taťka, kterej to stejně předělávat nebude a navíc teď je deska v BigToweru, takže potřebuju zároveň tichej a zároveň vysavač.
Ve vhodnej čas pak přejdu na nějakej 500W (teď je tu 250W)-kvůli Peltu. :comp:
$luk
Začátečník
Začátečník

Výměna ventilátoru ve Fortronu FSP400-60GLN

Příspěvek od $luk »

Nazdar, mám teď na nějakou dobu v PC Fortron FSP400-60GLN a přijde mi trošku hlučný. Napadlo mě zkusil vyměnit ventilátor za Nexus Real Silent (a ten možná trošku zpomalit), páč se mi doma 3 válí. Tak by mě zajímalo, jestli už se o to někdo pokoušel, případně s jakým výsledkem?
jessie.james
Začátečník
Začátečník

Re: Výměna ventilátoru ve Fortronu FSP400-60GLN

Příspěvek od jessie.james »

$luk píše:Nazdar, mám teď na nějakou dobu v PC Fortron FSP400-60GLN a přijde mi trošku hlučný. Napadlo mě zkusil vyměnit ventilátor za Nexus Real Silent (a ten možná trošku zpomalit), páč se mi doma 3 válí. Tak by mě zajímalo, jestli už se o to někdo pokoušel, případně s jakým výsledkem?
uz jsem taky menil vetrak v 400W Fortronovi a nebal bych se toho. jedine, co ti muzu poradit je, ze pokud se v tom nevyznas, tak to zanes nekam do elektra, at ti ten puvodni vetron odstrihnou a napaji novy. usetris si tak hodne problemu.
jinak ten muj vetracek bezel na 800 ot. a se zdrojem nebyly zadne problemy. jen vic topil, ale tak to se dalo cekat. kazdopadne oproti standartnimu vetraku, ktery byl ve zdroji puvodne znacne klesla hlucnost. ale tak to taky zalezi na tom, jaky vetrak do nej das, ze?
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

nevim proč pájet novej větrák na místo původního, imho pěkná kravina, mnohem lepší je si ho vytáhnout ven a píchnout třeba do desky kde můžeš monitorovat otáčky a popř. je řídit, nebo to píchnout do panelu
Stepa
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stepa »

Gr8 Vivec píše:nevim proč pájet novej větrák na místo původního, imho pěkná kravina, mnohem lepší je si ho vytáhnout ven a píchnout třeba do desky kde můžeš monitorovat otáčky a popř. je řídit, nebo to píchnout do panelu
souhlas....pokud to chces mit plne pod kontrolou,starej ustrihni,dej tam novej a vytahni draty dirou kde vedou napajeci vetve ze zdroje....muzes si s tim potom delat co chces a mas to pod kontrolou,ja sam to tak mam
Gigabyte GA-K8NE , Sempron64 2800+(1600@2400Mhz) , Gigabyte GF6600 silent pipe 450/500 @ 530/630 , Corsair VS 2x512MB 400MHz 2.5-3-3-6 , WD 800JB , 350W EC
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

...no nee že bych se bál pájení apod., jsem přece jen oficiálně elektrikář se zaměřením na slaboproud :wink:, šlo mi spíše o to, jestli by někdo dokázal porovnat hlučnost takto upraveného zdroje třeba se Seasonicem nebo Enermaxem.
Na desce už nemám žádné konektory na ventilátory, takže to vidím asi takto: šoupnu tam ten Nexus, připojím do zdroje přes regulátor od Zalmana (ten bych měl taky někde doma mít - z Prahy to mám ale trochu daleko...), který přilípnu na zdroj.
maw
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maw »

je to sice trochu OT ale stejně se zeptám abych měl trochu přehled, jaká by měla bejt teplota ve zdroji? mám čidlo na jednom z pasivů a teplota v průměru kolem 35 °C. myslim že to je ok ale nevim kolik už je krizová(pokud to nechci zjišťovat po čichu)
AMD Athlon 64 3200+ 2,0 @ 2,4 ghz, MSI K8N Neo 4, 2x512MB a-data, nVidia GeForce 6600(429/629), maxtor 160GB ;seagate barracuda 7200.10 320 GB, ec 400w, Akasa fan control, Acer AL1916,
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

maw píše:je to sice trochu OT ale stejně se zeptám abych měl trochu přehled, jaká by měla bejt teplota ve zdroji? mám čidlo na jednom z pasivů a teplota v průměru kolem 35 °C. myslim že to je ok ale nevim kolik už je krizová(pokud to nechci zjišťovat po čichu)
že já sem to faq psal :sleepy:
$luk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od $luk »

Troufnu si tipnout, že to záleží z velké části na kvalitě součástek.
Jinými slovy - nejlevnější Eurocase :blee: určitě nezvládne stejnou teplotu jako výše jmenované.
Stepa
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stepa »

Gr8 Vivec píše:
maw píše:je to sice trochu OT ale stejně se zeptám abych měl trochu přehled, jaká by měla bejt teplota ve zdroji? mám čidlo na jednom z pasivů a teplota v průměru kolem 35 °C. myslim že to je ok ale nevim kolik už je krizová(pokud to nechci zjišťovat po čichu)
že já sem to faq psal :sleepy:
dovolim si ocitovat,pro ty co neumeji hledat
Ve zdroji radši prstoměrku nepoužívejte, nejspolehlivější je změřit čidlem teplotu vystupujícího vzduchu, pokud nemáte čidlo, dejte obličej k mřížce, pokud ze zdroje půjde oprvdu teplý vzduch (cca 40°C a víc) pak je něco špatně, důvodů může být spousta, nechci je tu rozebírat - nejčastěji nekvalitní zdroj který se vinou špatnách součástek nadměrně zahřívá, s tim moc nenaděláte, další důvod je zdroj zanesenej prachem a pod.
jinak zdroje se moc nezahřívají takže tady nevidim moc problém
Gigabyte GA-K8NE , Sempron64 2800+(1600@2400Mhz) , Gigabyte GF6600 silent pipe 450/500 @ 530/630 , Corsair VS 2x512MB 400MHz 2.5-3-3-6 , WD 800JB , 350W EC
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

$luk píše:Troufnu si tipnout, že to záleží z velké části na kvalitě součástek.
Jinými slovy - nejlevnější Eurocase :blee: určitě nezvládne stejnou teplotu jako výše jmenované.
Muj EC 400w mel celkem velke pasivy. Kdyz v nem selhal fan od titanu (skoda tahle kombinace byla velmi ticha), bezel asi 30min pasivne. Pak zacal strasne piskat a upozornovat na sebe. Jestli to byl umysl konstrukteru pochybuju. Namerena teplota uvnitr zdroje 70st. Kolik balo na soucastkach radeji nemyslet. Zdroj uz asi rok slouzi memu znamemu. Fan je tam opet puvodni ale pridal jsem manualni regulaci pomoci LM317T.

Dost zalezi take na volbe fanu. Ted jsem ze sveho CRS 400w vyhodil 12cm Amber Akasu a dal tam Nexuse. Akase po roce zacalo odchazet lozisko, plech na zdroji zacal rezonovat a hlucnost stoupala. Nexos co tam je ted je tizsi a ma vetsi prutok vzduchu. Ze zdroje vychazi chladnejsi vzduch. Muj zdroj ma i regulaci (manual / automat) Jedu na stredni a ze zdroje jde vzduch o teplote asi 35st (odhad). V pripade Akasy sel ze zdroje teply vzduch (40st?). Oba fany byli pridelany pomoci antivibracnich podlozek
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Koval
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koval »

Mirekprf píše:
Mirekprf píše:Mám stejný problém. Ten zdroj je po HDD nejhlučnější, uvažuji o tom ho nahradit nějakým s fluj. lož.....Chci se zeptat, jestli by mu nevadilo, kdybych mu tam dal odpor?...boužel nemám desku, která potporuje (nejak to blbne)...regulaci otáček FAN....no a jaký odpor by jste tak doporučovali, tedy o kolik Voltu je tak rozumné snížit puvod. 12 V??...moc děkuji za odpověd...
PLS...odpovězte mi někdo jestli to tak mužu spachat....
Jo můžeš, kup si odpor 20ohmů 2W a sniž tím otáčky ventilátoru ve zdroji, ale ten odpor počádně zaizoluj, nelíp nějakou tepelně stahovací bužírkou a trochu omotat izolačkou, já to tak mám... zatím to jelo tak 8 h v kuse a v pohodě...
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“