Cyberpunk 2077 - technická stránka hry

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Re: Cyberpunk 2077 - Technická stránka hry

Příspěvek od Ache »

Jestli mě u téhle hry něco baví, tak je to občas si přepínat RTX ON/OFF a sledovat změny. :)

Zase jedna porovnávačka, tentokrát na téma stínování (a to mam nastavený medium). A je to krásná ukázka toho, co by se dalo samozřejmě nafejkovat (předrenderovat) pomocí nějaké lightmapy, ale to by sedělo jen na jeden přesný čas - kdyby se hnulo slunce / počasí, bylo by potřeba to předrenderovat znova a znova. Jediné co tam trochu dělá fake stínování je to zastaralé SSAO.

https://abload.de/img/cyberpunk2077_2020_12f2k14.jpg
https://abload.de/img/cyberpunk2077_2020_12skkn6.jpg
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
michalpuk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michalpuk »

Kde jsou prosim ulozene pozice v gog verzi hry?
Nasel jsem ze by to melo byt %userprofile%\Saved Games\CD Projekt Red\Cyberpunk 2077 asi sem slepy, ale proste je tam nemam.
Ryzen 9800x3d + Noctua NH-D15S, Asus ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI, GIGABYTE GeForce RTX 5090 Gaming, ADATA XPG 48GB KIT DDR5 6000MT/s CL30, F FSP Fortron Hydro Ti PRO 1000W , Antec Flux wood + 5x NF-A14 ULN, Samsung 990 PRO 4TB + Samsung 990 PRO 2TB + Intel 660p 2TB, Creative Sound Blaster Z, LG oled 42 C2
TankGeorge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TankGeorge »

jj, to je mazec. Občas dojdu někam, kde přestanu hrát a hodinu si "přepínám". Dlouho jsem to jel na medium RT lighting, ale občas jsem narazil na místo, kde postavy a objekty působily ploše, tak jsem to přepnul na "psycho" a voilá, světlo a GI perfektně opraveno. Hlavně někde v temných uličkách za dne.

Od tý doby jsem závislý na psycho a propady ke 40FPS jsou mi milejší (stejně to nestíhá CPU jinde) =D Teď teda přepínám DLSS/nativ, ale propady k 25-30FPS fakt nedám. Zkoušel jsem si taky hrát s DSR 2.25x/4.00x faktor a DLSS, ale ovlivnění kvality obrazu mi přijde stejné, takže nějaký srandičky s 8k DLSS ultra performance mi nedávají smysl.

Jsem línej řešit screenshoty, ale asi se dokopu a něco natípu. Rád bych analyzoval, co mi na tom DLSS vadí. Ten "low AF" efekt často vůbec není vidět, dráty, ploty a jiné vzory vypadají super, ale něco to udělá s barvama, co mi vadí. Typuji, že to bude zhoršení kvality volumetrics.
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
madPav3L
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od madPav3L »

michalpuk píše:Kde jsou prosim ulozene pozice v gog verzi hry?
Nasel jsem ze by to melo byt %userprofile%\Saved Games\CD Projekt Red\Cyberpunk 2077 asi sem slepy, ale proste je tam nemam.
Nevím jak u GOG verze, ale u Steam verze je to na stejném místě. Jenže pokud je složka přemístěná na jiné než defaultní místo, tak to v tom místě není, bude to v tom původním defaultním místě. Viz příklad, můj případ níže:

přemístěná složka "saved games" na jiný disk, savy v této složce nejsou.
e:\Dokumenty\Saved Games\CD Projekt Red\Cyberpunk 2077\

původní umístění složky "saved games", savy v ní jsou...
c:\Users\*****\Saved Games\CD Projekt Red\Cyberpunk 2077\
CPU: Ryzen 7 9800X3D MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI RAM: Patriot Viper Venom 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 GPU: Palit RTX 4090 GameRock FAN: Noctua NH-D15S SSD: 1x Samsung 960 Pro M.2 512GB, 1x Samsung 960 Pro M.2 1TB, 1x Samsung PM981 M.2 2TB HDD: 3x Seagate Barracuda 7200 3TB Display: Dell AW3423DWF 3440x1440 165 Hz OLED PSU: Seasonic Prime SSR-750PD 750W Mouse: Logitech G502 X Keyboard: Cherry MX-Board 6.0 UPS: CyberPower Professional Tower 1000VA/900W CASE: Fractal Design Meshify 2 XL Audio: Creative Sound Blaster Z + Logitech Z906
michalpuk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michalpuk »

Tak nalezeno slozka se totiz nejmenuje saved games, ale prekvapive cesky "uložený hry" :?
Ryzen 9800x3d + Noctua NH-D15S, Asus ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI, GIGABYTE GeForce RTX 5090 Gaming, ADATA XPG 48GB KIT DDR5 6000MT/s CL30, F FSP Fortron Hydro Ti PRO 1000W , Antec Flux wood + 5x NF-A14 ULN, Samsung 990 PRO 4TB + Samsung 990 PRO 2TB + Intel 660p 2TB, Creative Sound Blaster Z, LG oled 42 C2
0martas0
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od 0martas0 »

Ache: Nevybavuju si ze by v jinych hrach drive bylo stinovani kdyz jeste ani RT nebylo tak silene odflakle/uplne pominute. Toto je proste hnus propagace RT aneb nemas RT dostanes polovinu.
Za zbytek stavu hry a predevsim desetinovej obsah se mi ta hra cim dal vic hnusi.
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

Mně ta hra přijde hnusná i se zapnutým RT (jasně, jsou tam scény, kde je RT super a dělá fakt hodně), ale celkově je to hnus neodpovídající nárokům. Bez RT je to tak 5 let zpátky graficky.
PS5 Pro | LG OLED CX55
Paul
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

0martas0 píše:Ache: Nevybavuju si ze by v jinych hrach drive bylo stinovani kdyz jeste ani RT nebylo tak silene odflakle/uplne pominute. Toto je proste hnus propagace RT aneb nemas RT dostanes polovinu.
Za zbytek stavu hry a predevsim desetinovej obsah se mi ta hra cim dal vic hnusi.
Riku píše:Mně ta hra přijde hnusná i se zapnutým RT (jasně, jsou tam scény, kde je RT super a dělá fakt hodně), ale celkově je to hnus neodpovídající nárokům. Bez RT je to tak 5 let zpátky graficky.
Get a room you two. :twisted:
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck

If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
0martas0
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od 0martas0 »

Abychom se pochopili, jako celek velkou cast hry pusobi graficky nadherne, mne se libi.
Narazim ciste na takoveto sceny co treba postnul Ache, nevybavuju si ze treba Dying Light, Battlefield apod. to maji ( teda stiny nemaji ) stejne, nebo ano?
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

Samozřejmě je AO minimálně odflaknute(nechci napsat naschvál zmrvené) , aby vyniko to s tím RT. Bez RT = plochý vyblitek.
Jinak požádal jsem vývojáře o refundaci kvůli bugum(i když mám stále nárok vrátit hru ve 14d lhůtě, ale nech si uvědomí, že tohle si dovolit nemeli)
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
Paul
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

0martas0 píše:Abychom se pochopili, jako celek velkou cast hry pusobi graficky nadherne, mne se libi.
Narazim ciste na takoveto sceny co treba postnul Ache, nevybavuju si ze treba Dying Light, Battlefield apod. to maji ( teda stiny nemaji ) stejne, nebo ano?
Battlefield nemá dynamickou změnu dne a noci, osvětlení má prebaked, takže to se nedá srovnávat.
Dying Light má imho podobný osvětlení jako Cyberpunk.

Dobře řešený osvětlení bez RT mělo Kingdom Come díky SVOGI. Možná kdyby CDP naimplementovalo do RED enginu SVOGI tak by to pomohlo, ale zase kdoví jakej by to mělo vliv na výkon.
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck

If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

0martas0 píše:Nevybavuju si ze by v jinych hrach drive bylo stinovani kdyz jeste ani RT nebylo tak silene odflakle/uplne pominute.
Tak si je zahraj znovu, zvlaste ty dynamicke, abys sis to vybavil, jak spatny to proti RT bylo. I ty staticke to nemaji nijak extra dobre, jelikoz se to delalo halabala rucne.
Paul píše:Možná kdyby CDP naimplementovalo do RED enginu SVOGI
To tezko, to je zalezitost Cryenginu a pokud vezmeme nVidiacky VXGI (z ktreryho SVOGI vychazi), tak to je dnes mrtve a nahrazene prave RTGI, tedy implementace horsiho VXGI by moc nedavala smysl.
durod píše:Samozřejmě je AO minimálně odflaknute
Je to normalni SSAO :roll: Nevim co na tom je dle tebe "odflaknute", takhle SSAO normalne vypada.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Hlavně i s jakou hrou se tohle dá srovnávat? Jaká jiná se odehrává v podobném prostředí a je stejně open-world + 24h cyklus?
I srovnání s GTA V by kulhalo na všechny nohy, protože to je dělané podle reality, všechny budovy co tam jsou jsou modelovaný podle real předlohy, textury jsou normální fotky (na některých je i vidět ne úplně odstraněná chromatická vada) s přidaným bump-mapingem / POM aby byly plastičtější. Ale když srovnám třeba stínování / odrazy, tak je Cyberpunk i bez RT někde jinde. GTA V vypadá víc reálně díky reálné předloze - CyberPunk nějakou real předlohu mít nemůže.

V GTA 5 akorát byly hodně povedené Nvidia PCSS stíny (chovají se podobně jak ty RT), ale to byly klasické Shadow-Maps, takže trpěly na klasické SM artefakty (hlavně jako vždy viditelnou filtraci). Stíny slunce v CyberPunku jsou o dost jinde (a bez RT jsou to klasické shadow-mapy)

Mrknul sem se i na screeny co tu mam ještě schovaný z DyingLight (kdysi hráno na GTX 970 - tedy stejná kategorie jak 2070, a kdoví jak dobře to také nešlo limit CPU i na 50 fps - tehdy i7-2600K), a nějaké super stínování nemá + shadow-mapy jsou nepřirozeně ostré i od vzdálených objektů. Jinak SSAO klasika a nějaký ty zapečený stíny v místech kam slunce nesvítí.

Klasický efekt "dřív všechno bylo lepší". Já taky kdysi slintal nad úžasnou grafikou FarCry, a když sem si to nedávno chtěl oprášit, myslel jsem že to je vtip. Cyberpunk lze hejtovat tak možná za ty bugy, ale grafika je luxus, a to hlavně s RT. Nakonec nad prvními screeny od heada i bez RT tu také někteří slitali. Takže to se zase jen davově ovečky bouří proti nvidii, protože to RT na AMD zatím nejede (a až pojede, tak tragicky, když tam nebude nějaká alternativa k DLSS) :-D

EDIT:
Nicméně, když sem zmínil GTA, nedalo mi to a tak sem típnul typický interiér (PC verze, gondole vypadají samozřejmě hůř)

https://abload.de/img/gta5_2020_12_23_11_48lkkik.jpg

-sorry jako, ale stínování také spoléhá jen na SSAO + je tam spousta světel zapečena (jen jako plochá mapa), odraz na podlaze mizerná a nepřesná cube-map, postavy se v ní také neodráží a engine má co dělat aby to kvůli počtu postav dával plynule... Fakt nostalgický růžový brýle. To ten můj porovnávací screen z After-life je i bez RT vystínovaný mnohonásobně lépe.
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php ... 1#p9717941 :roll:
Naposledy upravil(a) Ache dne stř 23. pro 2020, 12:18, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
madPav3L
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od madPav3L »

Co se grafické stránky týče, mě štve jedna věc a to že stíny mají hrozně krátký dosah a vysloveně skáčou do obrazu.

https://i.imgur.com/UcjEYcq.jpg - stolek bez stínu
https://i.imgur.com/jaYJosS.jpg - o jeden metr dále, stolek se stínem

https://i.imgur.com/eDliW6w.jpg - světlo z venku tvoří pěkný stín okolo rámu dveří
https://i.imgur.com/5qhoJf7.jpg - o metr dál, stín je fuč...
CPU: Ryzen 7 9800X3D MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI RAM: Patriot Viper Venom 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 GPU: Palit RTX 4090 GameRock FAN: Noctua NH-D15S SSD: 1x Samsung 960 Pro M.2 512GB, 1x Samsung 960 Pro M.2 1TB, 1x Samsung PM981 M.2 2TB HDD: 3x Seagate Barracuda 7200 3TB Display: Dell AW3423DWF 3440x1440 165 Hz OLED PSU: Seasonic Prime SSR-750PD 750W Mouse: Logitech G502 X Keyboard: Cherry MX-Board 6.0 UPS: CyberPower Professional Tower 1000VA/900W CASE: Fractal Design Meshify 2 XL Audio: Creative Sound Blaster Z + Logitech Z906
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

madPav3L píše:Co se grafické stránky týče, mě štve jedna věc a to že stíny mají hrozně krátký dosah a vysloveně skáčou do obrazu.

https://i.imgur.com/UcjEYcq.jpg - stolek bez stínu
https://i.imgur.com/jaYJosS.jpg - o jeden metr dále, stolek se stínem

https://i.imgur.com/eDliW6w.jpg - světlo z venku tvoří pěkný stín okolo rámu dveří
https://i.imgur.com/5qhoJf7.jpg - o metr dál, stín je fuč...
GTA 5 to samé :wink:

EDIT:
https://abload.de/img/gta5_2020_12_23_12_24thj1h.jpg (stín od nejbližší lampy není)
https://abload.de/img/gta5_2020_12_23_12_24e5jjr.jpg (stačí přijít blíž a voalá...)

Jo, přijde mi, že v rámci hate vlny se fakt na cyberpunku vidí vady, které jako by jinde nebyly. Lokální světla mají vždy omezený dosahy jinak by to ty shadow-mapy taky nedaly. :)
Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

0martas0 píše:Ache: Nevybavuju si ze by v jinych hrach drive bylo stinovani kdyz jeste ani RT nebylo tak silene odflakle/uplne pominute. Toto je proste hnus propagace RT aneb nemas RT dostanes polovinu.
Jestli to nebude tím, že proti RT lighting vypadá odflákle cokoliv.
Desetinovej obsah jsi vzal kde?
Back to AMD: Ryzen 7 9800X3D + Noctua NH-U12A CB -- MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi -- Gainward Phantom RTX 4080 -- Kingston FURY Beast 2x32GB DDR5 6000MT/s CL30 -- Seagate FireCuda 530 2TB + WD Black SN850 2TB + Samsung 990 PRO 4TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Fractal Design Scape -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- Windows 11 Home 25H2
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

Ja jsem to jeste nezacal poradne hrat, ale az to jednou zacnu tak jsem fakt zvedavej jak to na mne bude pusobit :lol:
On v podstate i u TW3 je ten openworld dost omezenej a vsechny NPC jsou tupy - odpovidaj ehm a heh a huh ...
On asi dokonalej openworld ani udelat nejde ... vzdycky je to hlavni dejova linka a kolem toho samostatny ostruvky side-questu.
Mne tam hodne vadi ty auta a ten nesmyslnej jizdni model. V tom meste by se dalo jen tak jezdit, ale ty auta to je o nicem.
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| Gainward RTX 5080 Phoenix 16GB || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ache píše:Nicméně, když sem zmínil GTA https://abload.de/img/gta5_2020_12_23_11_48lkkik.jpg
Perfektni ukazka stretu nostalgicke dojmologie s realitou. Vse ohledne odrazu, stinovani a nasvetleni je v tom screenshotu uplne spatne.

Jen tak mimochodem, vyhrabal jsem u sebe nejaky srovnani AO ve Far Cry 4, takze tedy jak vypadalo SSAO i u starsich titulu:
No AO: https://abload.de/img/farcry4aooff5ajmp.png
SSAO: https://abload.de/img/farcry4ssaop3jin.png
heroik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od heroik »

durod píše:
Jinak požádal jsem vývojáře o refundaci kvůli bugum(i když mám stále nárok vrátit hru ve 14d lhůtě, ale nech si uvědomí, že tohle si dovolit nemeli)
tak oni si to myslím uvědomují dobře, na vydání tlačil spíš vydavatel a investoři.
AlterEgo21
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od AlterEgo21 »

theedge píše:Ja jsem to jeste nezacal poradne hrat, ale az to jednou zacnu tak jsem fakt zvedavej jak to na mne bude pusobit :lol:
On v podstate i u TW3 je ten openworld dost omezenej a vsechny NPC jsou tupy - odpovidaj ehm a heh a huh ...
On asi dokonalej openworld ani udelat nejde ... vzdycky je to hlavni dejova linka a kolem toho samostatny ostruvky side-questu.
Mne tam hodne vadi ty auta a ten nesmyslnej jizdni model. V tom meste by se dalo jen tak jezdit, ale ty auta to je o nicem.
Zkus tenhle mod
https://www.nexusmods.com/cyberpunk2077/mods/210
9800X3D | RTX 4090
LG OLED42C21
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“