Problémy, rady a tipy při přetaktování AMD CPU

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
Čepi
Nováček
Nováček

Příspěvek od Čepi »

Zdravim ...
... se mě do rukou dostal kamošuv PC, že pre mam skusit co z něj vytahnu ... ale než sem ještě cokoliv skusil tak mě zarazila voltáž CPU:
Obrázek
... co sem se dival po testech tohoto CPU tak měli voltáž kolem 1,5 V (např. ddworld) ...
... a i everest ukazuje kolem 2,29 V ...
Acer Aspire TimelineX 4830TG, Debian 8 Jessie
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

to je blbost..obvykle z desek nevyzdimes vic jak 2V (bez Vmodu)...asi spatny mereni... ale fuckt divny :shock:
Čepi
Nováček
Nováček

Příspěvek od Čepi »

... teď sem nainstaloval ňákou utilitku od ASUSu ... ňaka Probe ... a tam ukazuje Vcore 1,48 V ... takže ten everest a cpu-z to maji špatně, sem si řikal že na 2,3V by už dávno shořel :-D ... v BIOSu ukazuje misim 1,46V ...

EDIT: ... po slabšim OC už i CPU-Z ukazal menší napětí (cca přes 1,3 V) ... napěti už rači řešit nebudu protože to pokaždy všechno ukazuje jinak :-D ...
... ale spiš bych se chtěl zeptat - v BIOSu nejsou "žadne" možnosti jak CPU přetaktovat (resp. je tam jen zvyšování FSB - maximum kdy se ještě PC rozjede je 262 MHz, chybý mi tam sniženi HT, multiplikator či jak se tomu nadava :-D tam taky nikde neni :sad: ), BIOS je tam "nejaktualnějši" ale tipl bych si že to bude tou deskou (ASUS M2NPV-MX :-D ) ... marně sem tam zkoušel ňakou klavesovou zkratku ktera by mi ty "možnosti" otevřela (jako např. u desek Gigabyte) ... :lol: ...
Acer Aspire TimelineX 4830TG, Debian 8 Jessie
bradkaj
Nováček
Nováček

Příspěvek od bradkaj »

Lidi, staci si to tu projit a pretaktovani je hracka!
Muj Sempron 2800+ (1600 Mhz) bezi na 2400 Mhz = spokojenost!

Ale jak je to s "REALNYM" vykonem?
3DMark05 my z cca 3300 vylezl na 3750 (slusny ne?), ale napr. pri hrani (OBLIVIONu) je to strasny = nehratelny! Jako bych to hral s 250 RAMkama!
Po vleznuti do hry to strasne trva nez se to "nacte" a pohnout se muzes az za strasne dlouho! Pak to sice bezi ale otocit se o 180° je zase trh trh.

Cim to? Je to delickou RAMek ze je na 1,33? -> Pametova propustnost je "mala? Takze radsi zpet na DEFAULT 1.6GHz s "rychlou" RAMkou?
Sorry ze se ptam, jeste jsem do toho tak neprokouk :-)

A nebo je to tim ze jsem Oblivion dlouho nehral a ted se mi jen zda pomalej :-)
Phenom II X6 1100T, Asus M5A97 PRO - AMD 970, RAM 8 GB DDR3 1600, GRAF HD 6870 Vapor-X 1GB
Maddogg
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Maddogg »

Spíš napiš zbytek PC , jen z toho že maš semprona 2800+ nepoznam proč se ti oblivion trha.
Mainboard Asus P7P68 CPU Intel I5 2500k@4.2ghz+Xigmatek Achilles RAM Kingston 2x4GB 1333Mhz GPU Asus r7 370 1100/6000Mhz HDD Samsung F1 500GB DVD-RAM Samsung Case&PSU Fractal Desing Define R2+ Enermax PRO82+ 385W
bradkaj
Nováček
Nováček

Příspěvek od bradkaj »

Dik - viz podpis - takhle to staci?

Moje otazka byla spise teoreticka !!!
Zda snizeni delicky na RAMce ma vliv na propustnost (rychlosti RAMky) a nebo tim jen clovek nastavuje (v zavistlosti na frekvenci CPU) frekvenci RAMek.... aby sli na DDR400 (jsou to DDR400)

Ze se HTT snizi na 3x nehraje roli -> pak 300Mhz x 8 = 2400Mhz a delicka RAMky je na 1,33 aby RAMka bezela na 400 Mhz. Nic vic, ne?

Mozna to byl jen subjektivni dojem ze to "jede" pomalu.
Phenom II X6 1100T, Asus M5A97 PRO - AMD 970, RAM 8 GB DDR3 1600, GRAF HD 6870 Vapor-X 1GB
Pavlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavlis »

bradkaj píše:Dik - viz podpis - takhle to staci?

Moje otazka byla spise teoreticka !!!
Zda snizeni delicky na RAMce ma vliv na propustnost (rychlosti RAMky) a nebo tim jen clovek nastavuje (v zavistlosti na frekvenci CPU) frekvenci RAMek.... aby sli na DDR400 (jsou to DDR400)

Ze se HTT snizi na 3x nehraje roli -> pak 300Mhz x 8 = 2400Mhz a delicka RAMky je na 1,33 aby RAMka bezela na 400 Mhz. Nic vic, ne?

Mozna to byl jen subjektivni dojem ze to "jede" pomalu.
tim ze zmenis delicku se ti snizi frek. pameti a tim i pamet. propustnost, ale na kolika presne ti pri danym nastaveni jedou zjistis treba v CPU-Z.
Jinak pokud nemas nejak drasticky nizskou frek pameti tak by propustnost nemala vadit zda mas 200/400 ci 180/360 apd. spis napr. u oblivionu bych to videl na malo ram 700MB je opravdu malo
bradkaj
Nováček
Nováček

Příspěvek od bradkaj »

Dekuju.
RAMku mam na 200/400 +- (jak jsem si s tim hral tak to v CPU-Z ukazovalo +- 400-415? podle toho jak jsem to mel pretaktovane.
Takze v tom by nemel byt problem.

OK dik panove (a damy), Stastne a vesele :-D
traxiiik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od traxiiik »

Co vsechno musim udelat kdys chci taktovat procesor ?
nemam moc zkusenosti tak prosim o radu zda se my ze muj procesor uz je na hry pomaly
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

tom br píše:Co vsechno musim udelat kdys chci taktovat procesor ?
nemam moc zkusenosti tak prosim o radu zda se my ze muj procesor uz je na hry pomaly
nejdriv bys mel uvest konkretni procesor, desku a typ RAM... ale jeste predtim si precist uplny zacatek tohodle tematu kde mas vsechno obecne popsane, pak se ptat
bradkaj
Nováček
Nováček

Příspěvek od bradkaj »

Presne tak - taky jsem si to tu procetl a pretakt je "hracka".

Jen lidi, posledni dotaz, fakt staci jen:
Snizit HTT na 3x, snizit delicku RAM a pak zvysovat frekvenci?

Dotaz smeruji smerem k RAMkam? Fakt se jen "hraje" s tou delickou a nebo jeste s necim? Staci nechat nastaveni RAM na auto?

Protoze po pretaktovani (deska bezi na +-800 a RAMky na +-400 coz je oboje normal) se mi zda ze proste RAMky "nestihaj" a hry se jeste vice sekaji ve stylu nacitani (jako kdyz malo RAM). Vim ze 768 RAM neni moc, ale zase to neni malo :-)

Dik

Jirka
Pavlis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavlis »

bradkaj píše:Presne tak - taky jsem si to tu procetl a pretakt je "hracka".

Jen lidi, posledni dotaz, fakt staci jen:
Snizit HTT na 3x, snizit delicku RAM a pak zvysovat frekvenci?

Dotaz smeruji smerem k RAMkam? Fakt se jen "hraje" s tou delickou a nebo jeste s necim? Staci nechat nastaveni RAM na auto?

Protoze po pretaktovani (deska bezi na +-800 a RAMky na +-400 coz je oboje normal) se mi zda ze proste RAMky "nestihaj" a hry se jeste vice sekaji ve stylu nacitani (jako kdyz malo RAM). Vim ze 768 RAM neni moc, ale zase to neni malo :-)

Dik

Jirka
hraje se jeste s voltazi jak do cpu tak ram abys je mohl jeste vice pretakt., jinak u pameti muzes samozrejme jeste nastavovat casovani, ale nejake drasticke zlepseni necekej pokud by ram zvladaly lepsi casovani. Jinak pokud ted jedes s ram na 200(400DDR) tak to je stejne jak na default cili propustnost stejna v tom zakopanej pes nebude
traxiiik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od traxiiik »

palda píše:
tom br píše:Co vsechno musim udelat kdys chci taktovat procesor ?
nejdriv bys mel uvest konkretni procesor, desku a typ RAM... ale jeste predtim si precist uplny zacatek tohodle tematu kde mas vsechno obecne popsane, pak se ptat
procesor amd athlon 3500+,2200mhz
deska ASUS M2V, K8T890
ram 1024 mb,667mhz
HanzHitl
Nováček
Nováček

Příspěvek od HanzHitl »

cau, nevite nekdo jak odemknout(i fsb) AMD Athlon(tm) 2000+ ???
bradkaj
Nováček
Nováček

Příspěvek od bradkaj »

Tak uz jsem na to prisel :lol:

S RAMkama byl problem ze byly na AUTO a po pretaktovani se zmenily z
200Mhz -7,3 ns na 200-15,7 (nebo kolik)ns.... uz to BEHA JAKO HROM!

Jen jedna vec - i s HTT 3x a na 300Mhz to bezi = 2400Mhz....
... ale HT link (viz obrazek nahore kde ma 801,7 Mhz) je cca na 900 (ale Semprony maj bezet na 800 herzich).

Je to OK? Vydrzi to?
Lidi tu pisou ze tyhle Semprony stabilne bezej na 2,4Ghz... nevadi to?
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Ad HT - vydrží (teda mělo by).

Ad 2400 MHz - Zálží na kousku, ale tohle by neměl bejt problém, mnoha lidem to běhá i o 300 MHz vejš (Mě třeba 3100+ na 2650 MHz, ale to jenom z důvodu, že RMClock neumí víc jak 1.45V a kvůli nějakým pár desítkám MHz nepoběžím pořád na max. frekvenci :) )
Goldnoob team proud member!
Nik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nik »

Když už se tu mluví o RAM a výkonu, které nastavení je lepší?
1) AMD Athlon64 3000+ 754 @10x240 a 1024MB RAM na 240 MHz při 3-3-3-5
2) @10x240 a RAM na 200 MHz (větší dělička) při 2-3-2-5

BTW na epox 8NPASLI je poměrně podrobné nastavení pamětí, ví někdo, jak RAM nastavit?
Although the masters make the rules
For the wise men and the fools
I got nothing, Ma, to live up to.
bradkaj
Nováček
Nováček

Příspěvek od bradkaj »

S pretakt jsem spokojen - jedu v klidu na 2,2 (zmena oproti 1,6.... 2,4 je no problem stable ale setrim PC :-D )..
.. jen malej dotaz - Jak upravit (snizit) otacky vetraku na PC?

Pri hrani her to je jedno, graf karta huci o stosest, ale v klidu (net apod), kdy je grafarny vetrak snizenej porad to dost huci...

... a v biosu jsem nic nenasel (PC koupen pred mesicem s poslednim biosem F19)
Nik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nik »

to bradkaj

No, jestli není nic v biosu zkus speedfan (viz google) Tam jde nastavit regulace větráků a na nforce3 s boxem mi to fungovalo vpohodě.
Although the masters make the rules
For the wise men and the fools
I got nothing, Ma, to live up to.
Avalanche
Nováček
Nováček

Příspěvek od Avalanche »

Co je celkově lepší vysoky nasobic a nizka FSB nebo naopak?
Co třeba více snasi periferie?
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“