DOC_ZENITH píše: ↑pát 5. čer 2026, 10:56
Koukám že obhajovači shit konektoru se zase ukázali.
Nikdo ho neobhajuje. Ten kabel je vic senzitive nez vetsi predchudce a mohlo by to byt navrhnuto urcite lip, ale zadny "epic fail" to neni, to by muselo "horet" daleko vic karet nez nejaky, placnu, 0.001%. Ostatne se pripravte, ze u novy ATX12VO v3 uz budou takovy maly konektory uplne vsechny.
- Dle fotek nevidim žádnou zásadní uživatelskou chybu je to jen slovo proti slovu.
Tak ja tam teda vidim dost zasadni a zcela dle burnu jde videt co se asi stalo.
- ale obecně statistika ukázala že vyhořelo více nativních kabelů než karet napojenej přes redukce,
Zdroj takovyho tvrzeni ? Rad bych tu statistiku videl. Ja videl teda spis vic vadnych adapteru, vetsinou z duvodu vyvraceni a celkove spatny montaze, kazdopadne pokud mas jasnou statistiku z nejakyho oficialniho zdroje, tak sem s ni a pokud je ten konektor takovy "epic fail", tak pomuze i statistika z celkovyho poctu selhani a reklamaci, protoze co se da dohledat, tak se zadna katastrofa nedeje a jedna se o prd v atmosfere.
- neni tam nijak solidně jištěnej.
Ale je. ATX3.1 nativni kabel se fakt jen tak nevysune, pokud neni shit, nebo mu neco-nekdo nepomuze. Ten konektor je u posledni revize o dost delsi aby i pri malym povysunuti neztratil kontakt a dost tuhy na zasun a vysun na to, aby se sam jen tak bez "pomoci" vysunul, pokud tedy je dobre vyroben. Ten konkretni na adapteru je otazka kvality toho adapteru a toho konektoru, ale je zcela jasne osmahlej presne v mistech, kde se vyvraci ve smeru toho 90°ohnuti. Dost divna nahoda a na nahody v tomhle fakt neverim. Cim to je, ze ty failnuty konektory at na adapteru, nebo nativnim kabelu, jsou casto osmahly presne jak je mel ten dotycny uzivatel ohnuty a casto ohnuty vic nez je zdravo ? Zahada, nebo taky ne.
Za me je chyba montovat tam adapter, kdyz mam ATX3.1 zdroj, zvlaste jeste pri reseni toho konektoru na karte takhle. Upozornuju vsechny, pokud mate ATX 3.1 zdroj, nepouzivejte ten adapter. Je to naprosty nesmysl to delat. Nefunguji na tom pak ani ty sensor piny a treba u my ASUS by me pak karta ani nedokazala upozornit, "hele vole, neco se ti posralo se zapojenim, sprav si to" rozvicenou diodou, nebo ze se vypne sam zdroj pred tim, nez se neco stane fatalniho. S redukci totiz karta i zdroj vi prd jak je to zasunuty a zda tam neni pruser. Ja jsem uz driv doporucoval pouzit kvalitni ATX3.1 zdroj, vyhnout se pokud mozno pouziti toho tezkyho a neohebnyho adapteru, ktery ma tendenci piny uvnitr a konektor obecne vyvracet se zhorsenim kontaktu, atd... Pouzijte nativni kabel, jinak vesmes je ATX 3.1 zdroj k nicemu. Tim adapterem se funkce toho ATX3.1 zdroje, ktery jsou urceny primo pro 12V-2x6 zapojeni, zneguji. To nemluvim ani o tom, ze nektery zdroje nemaji spravny, ci vhodny balancing na 8pinech, kdyz to zapojite pres adapter do 12V-2x6 a klidne se stane, ze se PC kvuli tomu ani nezapne, ikdyz spis by se to melo tykat starsich zdroju. Ten adapter je nouzovka a ne doporuceny zapojeni.
Gagy:
Pokud nedoslo k nejakymu poskozeni konektoru na karte, klidne jsi mohl zkusit zapojit ten nativni kabel co to udela. Pokud by to blblo i s nativnim, tak problem by se mohl vyskytovat na samotny karte nebo zdroji. To ze jsi pouzil adapter od Sapphire neresi problem toho zapojeni a takhle vyhorel nekomu i Gigabyte pribaleny adapter, jen ho proste jen tak povesil smerem dolu a vahou to po nejaky dobe "neprekvapive" failnulo. DOCovo radu, pouzit adapter nez nativni kabel (pokud neni vyhnuti), povazuju za zcela zcestnou, zvlaste u ATX 3.1 revize. Ale je to vas boj, klidne tam zase dej adapter, pak sem ale nechodte, ze to zase shorelo, moje PC to neni.