AMD/ATI - Editace BIOSů, flashování

Všechny ovladače, problémy, řešení a doporučení pro grafické karty a nebo jejich BIOSy.

Moderátoři: morke, Walker1134

Odpovědět
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: FAQ - ATI BIOSy, editace BIOSů, flashování

Příspěvek od Igoreso »

jj,dela :( na tom obrazku je to dokonce vyple.
skousel jsem i dve ruzne GIGABYTE ATI HD6850 PN: R685D5-1GD a stejne.
preinstaloval jsem ovladace a taky.

A nebo nejakej program kterej by vynutil mensi takty na teto grafice neni?
skousel jsem:
MSI Afterburner - neslo
Naposledy upravil(a) Igoreso dne pát 28. led 2011, 16:12, celkem upraveno 2 x.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Je možné, že ovladače tohle nastavení BIOSu prostě obejdou a nastaví natvrdo PowerPlay na 300/300.

Ještě se zeptám, byla předtím v systému ještě nějaké jiná karta? Mám zkušenosti s výměou HD 4890 na HD 6950, kdy ani po odinstalování ovladačů a všech zbytků z registrů mě win stále tvrdily, že mám v PC kartu série HD 4800. Ten záznam byl zaveden přímo v registru konfigurace systému, vyřešil to až tento postup, který jsem uváděl v jiném vlákně.:
Krteq píše:Vytvoř si nový .txt soubor a vlož do něj tyto řádky:

Kód: Vybrat vše

set devmgr_show_nonpresent_devices=1
start devmgmt.msc
Teď jen přejmenuj daný .txt soubor na dávku, např. na devmanager.bat, a spusť ho. Otevře se ti Správce zařízení, nahoře klikni na "Zobrazit" a vyber "Zobrazit skrytá zařízení". Potom už jen vyhledej a odeber stará zařízení, která tam už nemají co dělat.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Rozhodne vyzkousim :)
mel jsem predtim 5770ku a dnes jsem zkousel tri ruzne 6850ky. Gigabyte u vsech ma 300/300 a Sapphire mel 100/150.
vybral jsem gigabyte kuli dobremu taktovani :) a hlucnosti

tak jsem tam nasel tri stare grafiky,vsechny odebral,ale po restartu porad to same.. :(
kdyz tam vrazim zase Sapphire tak to da 100/150 :(

ati tool ukaze toto - ale frekvence nejde zmenit
Obrázek

napada me ze bych skusil uplne odstranit ovladace (neni na to naka aplikace?) je :)
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?f=94&t=162882
a nahral je znova.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Tak uz mi to funguje :)
postup kterej mi pomohl:
stazeni novejch ovladacu a programu Driver Sweeper + jeho instalace
pres stazene instalacky uplne odinslatovane ovladace ATI
restart do nouzaku
Driver Sweeperem vymazane vse co bylo z ATI
restart do nouzaku
prosel jsem celej C: a vymazal uplne vse co melo s ATI spolecne cokoliv :)
restart a instalace poslednich ovladacu.
a jde to :)

Ted jeste najit nakej programek kterej umi grafiku podtaktovat jeste o kousek(cil je tak 70-80Mhz GPU a 100Mhz Pameti) abych mohl vyzkouset hodnoty na kterejch to jeste pobezi nez si zacnu hrat s biosem :)

Beru zpet :( po restartu znova 300/300
spravnej takt byl jeste pred instalavi ovladacu a i po jejich instaci(do restartu) po restartu zase 300/300 :( takze to musi delat ovladace. Zvlastni je ze po spusteni catalistu uz bylo odskrknute ATI overdrive. Je nakej programek kterej skutecne smaze vse nastaveni ATI? zda se mi ze neco nekde zustalo.

Preinstalace OS se mi skutecne nechce delat :(
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Můžeš zkusit ještě AMD Catalyst TwL Cleaner v3.9.2 od jednoho moddera z Guru3D fóra, ten smázne bez kompromisů vše. Manuál (readme) je součástí archivu.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

skusim pres vikend.. dnes bych to uz rozmlatil kdybych se tomu dal venoval :)
drive jsem (jina grafika,jinej system) si hral s catalistama. utvoril jsem si tam profil,kterej jsem pak rucne nasel v souborech a editacim zmenil takty a otacky ventilatoru. bohuzel to uz nedokazu najit..
kdyby nekdo vedel postup,budu rad.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Tak ani toto nepomophlo,vzdy po nainstalovani ovladacu to nastavi 300/300 at je v biosu grafiky cokoliv.

Skousel jsem i upravit bios grafiky podle sebe
bez zateze 50/150 a pri prehravani filmu 100/300
na stazeni biosu jsem pouzil GPU-Z,na modifikaci RBE_127.exe a na nahrani ATIWinflash(posledni verze).
Bohuzel ani to se nepovedlo dobre. Preflesovani bylo OK,ale po restartu modra modra smrt. pri nouzaku,nebo bez ovladacu to bezelo,ale jak jsem nainstaloval ovladace,system nenabehl :(

Ted asi preinstaluji system.

Reinstal OS probehl. ale absolutne beu vysledku. Cista instalace a ovladace 11.1(posledni)
pred instalaci ovladacu takty 100/300 po instalaci 300/300 :(

EDIT: jelikoz to neni problem sem,pokracuji v reseni zde:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=9&t=166826

Pokud nekdo budete vedet jak mi pomoc,budu velmi rad.
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

Nemate nekdo OBRuv BIOS na 6970 s integrovanym klicem v souboru EIO.dll???
Na HOTfile uz to neni ke stazeni viz: http://hotfile.com/dl/92251703/ece1c4b/biosy.zip.html

Nasel jsem jen origo ASUS BIOS a s nim se mi nechec SmartDoctor spustit.

Dekuji predem za link.
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

A nač ten BIOS potřebuješ? Pokud chceš měnit napětí, tak použij Afterburner 2.1.0 BETA 7. SmartDoctor je peklo, věř mi.
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

Krteq píše:A nač ten BIOS potřebuješ? Pokud chceš měnit napětí, tak použij Afterburner 2.1.0 BETA 7. SmartDoctor je peklo, věř mi.
Tak jsem to udelal presne podle navodu a karta na posuvnik nereaguje, ani nahoru ani dolu. jako subvendora mam ATI ( klic je uplne stejny jako ten tvuj). Jedu na catalystech 11.1a. napada te, proc se mi nedari?
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Napadá, ale nejdřív byl potřeboval zjistit několik věcí. O jaký model HD 6950 se přesně jedná? Jaký BIOS jsi použil pro flash na HD 6970?
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

Powercolor 6950 - powercolor 6970. popr. muzu stahnout jakykoliv jiny a flashnout http://www.techpowerup.com/vgabios/inde ... &memSize=0 nebo mi prosim uplodani svuj nekam, mam vsak za to, ze jsou uplne identicce vyjma XFX a ASUS. zrejme jeste zkusim reinstall windowsu, protoze me trapi i v-synch jenz nejde vynutit tak jako u karet nvidia. kdyz jsem dal force on tak i 3dmarky bezely max. 60FPS a proste vsechno bezelo max. 60FPS. ted zapnu vynuceni - always ON a nic. vsechno ridi jen aplikace samy.dostal uz jsem radu na pouziti radeoPRO tool, ale i tak se mi moc nedari.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Používám BIOS ze Sapphire HD 6970 a ten je s tím z Radeonu HD 6970 od PowerColoru naprosto totožný (včetně MD5 Hashe), mělo by to tedy fungovat.

Vypni Afterburner, proveď ty úkony popsané v návodu (přidej nejprve ty první dva řádky), ulož soubor a zapni Afterburner. Nastav nějakou vyšší voltáž (např. 1185mV), spusť nějakou 3D aplikaci (třeba Furmark nebo Kombustor) a v okně monitoringu sleduj jestli ti vyskočí napětí na těch 1185mV.

Pokud ne, tak znovu uprav ten .cfg soubor, ale přepiš ty hodnoty v Settings pro Sapphire karty.

Doufám, že máš poslední beta build Afterburneru (2.1.0. BETA 7) a v nastavení Afterburneru máš povolenou úpravu a monitoring napětí (položku "Force Constant Voltage" nezatrhávej).
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

tak uz jsem to rozlousknul. byla to kokotina. ja kontroloval Vcore v gpu-z ten mi porad ukazoval 1.175. msi afterburner jiz vsak ukazuje to co v nem nastavim, tak je vse asi v poradku. dekuju za tvuj cas jinak k tomu v-synchu napevno asi nemas nic co bys mi poradil ze?

PS: na druhou stranu msi ukazuje navyseni napeti, ale OC potecnial tomu neodpovida.
Co ukazuj GPU-Z cili porad 1.175 se zda realne a nedosahnu stabile ani 900MHz(treba i 1.25V) pouze 6970def.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

Mam dotaz, jestli jde odemknout Gigabyte Radeon HD6850 na HD6870? Mam podezření, že asi nebude stačit napájení, aby utáhlo celé jádro Barts. Muze to někdo potvrdit, ze bios z 6870 nepomůže k odemčení?
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Ne, nejde.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

Hrál jsem si s utilitou RBE a mam problem. Když si v tom upravuju bios a nastavim si ovládání ventilátoru a zvýším max frekvenci a snížím minimální, tak po nahrání biosu do karty mi najede bios a Windows najedou do režimu opravení chyb. Jindy Bluescreen. Nabootoval jsem s IGP, odinstaloval CCC a pak flashnul původní bios.

Nevíte, jak Gigabyte radeon hd6850 donutit, aby se podtaktovával na 150MHz a ne na 300MHz a aby v zátěži točil víc větráky, bez použití utilit jako MSI abterburner, který zbytečně zpomalujou komp při bootování. Stačí mi zpomalení pc spouštěním procesu antiviru a CCC
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

Předmět:Mám takovej menší problém s flashnutím 5870satky :( mám verzi biosu zkráceně nějak 012.011 ale chci flashnout 012.020

1)moje GK je referenční ASUS 5870 ale má nějakou funkci voltage Tweek což nevím jestli v biosu neobsahuje něco navíc :( GK:
http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=RcTBCaKTLKvZNIr0

2)no a když jsem si v Hexeditoru změřil velikosti nového a starého biosu tak ten novej je víc jak o 1/3 menší :(

3)skusil jsem v Winflashi přefleshovat bios vším možným od Referenčních karet ale pořad mi to píše to MissmaschID nebo jak

a tak se chci zeptat jestli to dělá ta velikost biosu že to nejde protože by v biosu mohlo byt něco s tím voltage tweek :( a taky jestli dám ten novej bios 012.020 tak jestli se nepřipravím o nějaké funkce
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury 96GB @6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

nevím, ber jen bios od výrobce, mě taky jiný nefungoval
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

všakmi to taky nejde od výrobce najdu si stejný parametry anic :(
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury 96GB @6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“