Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- mr.qeg
- Začátečník
-
Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...
PCIE Voodoo projekt https://nitter.cz/tercio_miranda/status ... 20543338#m
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
To půjde easy, mě spousta voodoček fungovala se standard PCI-E na PCI risery když jsem to zkoušel. Akorát zde to bude vše nativně na jendom PCB. Praktická stránka věci mi ale uniká, protože voodoočka do PCI-E desky? Tam nepojedou win98 tzn retro použitelnost takového stroje bude dost omezená. Provozovat voodoočka na NT5/6 možné je ale neni to moc praktické protože proč?
- havli
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Win98 se dají rozjet na pci-e deskách. Minimálně Core2 a Nehalem obvykle není problém. Ale pro V5 to valný smysl nemá, to je pravda. Pokud člověk nechce jen trhat rekordy v 3dmarku, tak v klidu stačí i AGP 2x platformy s P4 nebo AXP.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
- Hladis
- Moderátor
https://aukro.cz/historicka-zakladni-de ... 7046416027
Konecne se mi povedlo ulovit BXo od MSI. Opet risk a vysel, ikdyz desku jsem musel prvne precapovat, kazdopadne je funkcni. Jumperless nonSlot1 MSI deska s plnou podporou Coppermine prociku a ma i diagnosticky diody a jako bonus stylovy Titan vejir.
Konecne se mi povedlo ulovit BXo od MSI. Opet risk a vysel, ikdyz desku jsem musel prvne precapovat, kazdopadne je funkcni. Jumperless nonSlot1 MSI deska s plnou podporou Coppermine prociku a ma i diagnosticky diody a jako bonus stylovy Titan vejir.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Podobný desky mam ale slotový. Neni to ani good ani bad. FSB OC rekordy nečekat ale ujde to a jedna má bug že do RAM pouští stále CL3 i když se v biosu nastaví 2.
- Hladis
- Moderátor
Tak OC s tim nedelam, nema to cenu, zvlast kdyz mam k tem BX nejvykonejsi 1100/100MHz PIII. Jako s nejvykonejsimi PIII je OC zbytecny, to jsme delali jen abychom vytahli vykon drahych CPU z levnych. Pameti bez problemu jedou CL2 a zadny bug na me nevybafnul. Docela me to MSI prekvapilo, ze je dobre vybavene s bohatym nastavenim. Kazdopadne BX mam ted 2x ASUS, 1x MSI a 1x Aopen. Ten Aopen je na default asi nejvykonejsi a podava nejlepsi vysledek v propustnosti pameti. Jelikoz jsem nejak OC neresil, tak nevim ktera je na OC nejlepsi, ale pro OC bych stejne sahal po Abitu. Nakonec Tualatin stejne asi funguje jen v te jedne tvoji ASUS.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ano protože je nestandardně udělanej neni to plnohodnotnej mod, ale to jsem ti říkal. Já jsem si už sehal i takový ty mod plíšky ale montáž byla tak šílená že ač jsem u 2 ze 3 uspěl tak never again, ty 4 tuleně mi musej stačit forever heh.
- Hladis
- Moderátor
Ja nevim jak jsi ho zbastlil, ja ho z ty redukce nevytahl jak to vypada, ale zajimavy, ze v te ASUS funguje a jinde je nestabilni. Ja koukal na tohle https://www.ebay.com/itm/283583586110 ale vubec nevim zda to v BXech funguje a zda bych to dokazal nejak zbastlit.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Tohle je přesně to co mam a dokázal jsem to zbastlit. Ono je to v podstatě easy, když máš dobrou pájku. Já tak jemnou neměl takže jsem to řešil tekutym koven a uff... Nuo ale funguje. S timhle pak ten CPU funguje prakticky ve všech boardech.
- Hladis
- Moderátor
No uvidime zda to nekdy vyzkousim modnout.
Kazdopadne MSI ma v Sandre stejnou propustnost pameti jako ASUS, Jediny Aopen ji ma "full". Proc to tak je nevim.
Kazdopadne MSI ma v Sandre stejnou propustnost pameti jako ASUS, Jediny Aopen ji ma "full". Proc to tak je nevim.
Hladis píše: ↑ned 4. čer 2023, 14:51 2x256MB 100MHz CL2.2.2 / Celer 1000x100 / i440BX
SiSoft Sandra 2002, test memory bandwidth
ASUS P2B
Int Buffered: 441MB/s
Float Buffered: 626MB/s
Aopen AX6BC
Int Buffered: 759MB/s
Float Buffered: 737MB/s
Hmm, proc tomu tak je ? Nevim zda je to v Sandre relevantni, v 3DM2000 je rozdil cca jen 10 bodu pro Aopen a jiny realny vliv jsem nepozoroval.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
A výkon v 3Dmarku, unrealu a pod? Tyhle platformy defakto seděj na prostupnosti, kdyby to bylo o 1/3 horší byl by to masivní propad výkonu všude. Jestli spíš nehaluzí sandra. Já jsemu BX nezažil že by byla ňáká deska prakticky pomalejší či rychlejší. Byla to taková první platforma kde to vesměs běhalo ok všem. Btw jestli se ti s tim nechce srát tak si ho kup už modlej, koukám že spadla cena:
https://www.ebay.com/itm/281931957654?e ... R_br9uDeYg
https://www.ebay.com/itm/281931957654?e ... R_br9uDeYg
- Hladis
- Moderátor
Je to v ty citaci, v 3DM2000 s GF2 GTS rozdil 10 bodu, ale to taky mohlo byt i GPU bound.
Hmm, uz modlej, no je to dost penez, ale mozna lepsi nez se s tim srat. Popremyslim.
Hmm, uz modlej, no je to dost penez, ale mozna lepsi nez se s tim srat. Popremyslim.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Škoda že už nemaj plnohodnotný P3ky, já jednu modlou od nich mam z dob kdy měli a bral jsem 2 P3ky, bohužel jednu jsem killnul a mam už jen jednu. Ona ta P3ka se nezdá ale díky té větší cache kdy běží třeba jen na FSB124x10,5 ala 1300 Mhz tak je obvykle rychlejší jak Celer na 1568 ala 112x14.
- Hladis
- Moderátor
Killnul ? Uff, to uz chce hodne snahy killnout Tualatin, to jsi zkousel nejaky extreme OC ne. Jinak vim, ze PIII je vykonove vys nez Celer i pri nizsi frekvenci, ostatne mam tu GHz Celera a i po OC na PIII nema a nejde jen o velikost cache, ale myslim i o rychlost komunikace s ni.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
U coppermine to bylo i o asocitivitě cache, ala nebyl jen poloviční, ale i defakto polovičně rychlá. Nevim jak moc je tohle přesné u Tuleně, modlejch Celerů i s odpovídajícím násobičem 11x aby to bylo co nepodobnější tu mam teď hodně ale musel bych vykopat tu P3 která je ve funkčnim kompu zavalenym jinejma kompama a pyramidu se mi nechce rozebírat takže toto zůstane prozatím "mystery".
- Hladis
- Moderátor
jj nejak tak, nebylo to jen o jeji velikosti.DOC_ZENITH píše: ↑stř 4. říj 2023, 09:08 U coppermine to bylo i o asocitivitě cache, ala nebyl jen poloviční, ale i defakto polovičně rychlá.
ugh
https://aukro.cz/zvukova-karta-isa-soun ... escription
- TomasX
- Začátečník
-
Tohle je koníček něco jako sbírání známek nebo archeologie ?
I když jsem začínal kdysi s PC XT 4.77MHz, a podobné stroje mi postupně procházeli rukama, tak nějak necítím potřebu se znovu hrabat ve šrotu.
Nějaké Pentium 4 co se chystám vyhodit ze sklepa asi není dost retro že ?
Edit:
To není kritika. Jen mě zajímá proč se tím vůbec někdo zabývá. Jestli ho to jenom baví jako koníček nebo to má nějaký jiný účel.
I když jsem začínal kdysi s PC XT 4.77MHz, a podobné stroje mi postupně procházeli rukama, tak nějak necítím potřebu se znovu hrabat ve šrotu.
Nějaké Pentium 4 co se chystám vyhodit ze sklepa asi není dost retro že ?
Edit:
To není kritika. Jen mě zajímá proč se tím vůbec někdo zabývá. Jestli ho to jenom baví jako koníček nebo to má nějaký jiný účel.
Naposledy upravil(a) TomasX dne čtv 5. říj 2023, 11:41, celkem upraveno 2 x.
- mr.qeg
- Začátečník
-
Když chceš kritizovat, proč do toho threadu vůbec chodíš? Jinak co se týká té P4, hoď sem celé specifikace, třeba to bude zde pro někoho zajímavé a nějakou korunu utržíš...
- Hladis
- Moderátor
Je logicky, ze je to hobby. Jiny a nejaky skryty ucel to nema. Ta otazka je svym zpusobem divna, jako by ses ptal na nejakym auto foru v sekci veterani, proc se nekdo porad hrabe ve starych "srotech".
- elcrys
- Začátečník
Zajímavá otázka, ale v podstatě sis odpověděl sám. Všechno záleží na tom, nakolik hrál roli v tvém hobby životě počítačový HW. Mě také prošlo rukama množství domnělého šrotu, pro jiného ceněného sběratelského artiklu. Co je pro někoho známka, pivní etiketa, nebo odznak, to je pro jiného grafická karta nebo procesor. U starého PC HW se k tomu přidává také utilitární hledisko, kdy jde v ideálním případě o funkční věci, se kterými si může člověk pohrát. Takhle jsem začínal před lety já, chtěl jsem si zrenovovat svoje staré PC, abych si na něm mohl zahrát dobové hry. Tento účel už jsem ale úplně opustil, protože dnes už existuje málo věcí, které by nešly emulovat, navíc v lepší kvalitě. Člověk si ale může realizovat svoje dávné sny a sáhnout si na věci, ke kterým se dříve nemohl dostat.
U spousty lidí sbírání taky hodně přerůstá únosnou mez, kdy "hoardují" už prakticky cokoliv vzdáleně zajímavého a tvoří si na samotném aktu sbírání určitou závislost. V určité chvíli si asi každý musí položit otázku, jestli si těch x beden starého šrotu v přeplněné garáži skutečně užívá, nebo ne.
Dalším hlediskem může být sbírání HW jako investičního artiklu. Ceny staršího HW obecně stoupají, na druhou stranu si dokážu představit lepší a pohodlnější investice. Retro HW má také tendenci náhle chcípat, což potom značně snižuje jeho hodnotu.