ATi Radeon HD4830/HD4850/HD4870 - Problémy a jejich řešení

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Re: ATi Radeon HD4850 / HD4870 - Problémy a jejich řešení

Příspěvek od faugusztin »

Riesim dilemu, ci upgradovat alebo nie. Idem totiz robit upgrade na 24 palcovy monitor, co so sebou prinasa zvacsenie herneho rozlisenia z 1680x1050 na 1920x1200. No a kedze mam HD4850, tak riesim ci mam urobit upgrade na HD4870 a HD4850 predat, alebo zostat na HD4850 a hrat s nou. Pravdupovediac na AA/AF si velmi nepotrpim (az na extremne pripady typu GRID) a podla testov by to mohlo zatial stacit... Ale napr. taky Crysis by uz bol na hrane, na STALKER:Clear Sky by uz pravdepodobne HD4850 nestacila (i ked s touto hrou maju problemy vsetky karty).

Upgrade or not to upgrade, that's the question. :-)
Mirek Koci
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek Koci »

prodej a doplať pár švestek za HD4870 8)
alea iacta est
Sledujte PCTuning na Facebooku a Twitteru.
Obrázek Obrázek
SvyCZkova
Nováček
Nováček

Příspěvek od SvyCZkova »

A.J píše:Dobry den. Mam problem s GK 4870.

Mam Visty 64 bit a kdyz zacnu hrat jakoukoliv hru tak se mi po case zobrazi na obrazovce artefakty ,sekne se PC a pak se restartuje. Problem je v tom ze to dela u vsech her, treba i u colina 2 , ale treba nekdy muzu hrat i 4 hodiny v kuse crysis a vse jede OK. Vubec nevím cim to muze byt uz jsem vyzkousel skoro vse (predtim mi to nedelalo az tedka nedavno, jedina moznost je ze se mozna nejak prehreje¨grafika ale ze by dostavala u colina 2 ta grafika karta na prdel tak to se mi nezda.

Zbytek sestavy:Athlon 5400+ BE 2,8 GHz @ 3,2 GHz -Gemin II,Gigabyte 790FX-DS5,A-Data Gaming 4 x 2 GB, 800 MHz Cl 5 ,2 x 640 GB Western Digital Caviar XL, Seasonic-S12-2 500w

Edit: zkousel jsem catalysty od 8.7 az po 8.9 a porad to same, 3x jsem zformatoval Visty porad to same

No teď ti asi moc nepomůžu, ale mám stejný problém taky se mi to občas po pár minutach totálně sekne, někdy se stane že se ještě dostanu do Widlí jindy se to hryzne definitivně a nepomůže nic než reset... A jindy jak říkáš, můžu hrát třeba půl dne a jde to v pohodě.
Mám Visty 64-bit SP1 a CCC 8.9
Intel Core2Duo E8500 3,16Mhz, MSI P45 Platinum, Sapphire ATI HD 4870 1GB, 4GB DDR2 1066MHz PC8500 OCZ Reaper HeatPipe Edition, HDD 750GB Segate Barracuda, XILENCE power 800W
Vrabec
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vrabec »

Ahojte ja mam problrm s HD4850 a ked som nainstaloval ovladac z cd tak aj pri prehliadani internetovych stranok sa na chvilu zasekol pc potom cierna obrazovka a potom sa to naspat obnovilo a vyhodilo nejake hlaenie ze musel byt restartovany kcelerator grafickej karty. kamos mi odporucil stiahnut novy ovladac tak som stiahol a nainstaloval. islo to v pohode ale ked som isiel hrat wow tak mi to zas zacalo robit. ale ked som iba na nete tak to nerobi ale ked zapnem wow tak po chvilke to hned robi. mam xp32-bit prosim ak viete poradte mi dakujem
MireC22
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MireC22 »

skus si vypnut vpu recovery a ak sa da tak i ati power play
IC2Q6600@3+Ghz ,TT BIG Typhoon,Gigabyte GA-P31-DS3L , 2x2GB DDR2-800 Adata ; Palit ATI 4850 (default), Purepower 460W; LCD 20" - Samsung 2032bw; Audigy 4
A.J
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od A.J »

SvyCZkova píše:
A.J píše:Dobry den. Mam problem s GK 4870.

Mam Visty 64 bit a kdyz zacnu hrat jakoukoliv hru tak se mi po case zobrazi na obrazovce artefakty ,sekne se PC a pak se restartuje. Problem je v tom ze to dela u vsech her, treba i u colina 2 , ale treba nekdy muzu hrat i 4 hodiny v kuse crysis a vse jede OK. Vubec nevím cim to muze byt uz jsem vyzkousel skoro vse (predtim mi to nedelalo az tedka nedavno, jedina moznost je ze se mozna nejak prehreje¨grafika ale ze by dostavala u colina 2 ta grafika karta na prdel tak to se mi nezda.

Zbytek sestavy:Athlon 5400+ BE 2,8 GHz @ 3,2 GHz -Gemin II,Gigabyte 790FX-DS5,A-Data Gaming 4 x 2 GB, 800 MHz Cl 5 ,2 x 640 GB Western Digital Caviar XL, Seasonic-S12-2 500w

Edit: zkousel jsem catalysty od 8.7 az po 8.9 a porad to same, 3x jsem zformatoval Visty porad to same

No teď ti asi moc nepomůžu, ale mám stejný problém taky se mi to občas po pár minutach totálně sekne, někdy se stane že se ještě dostanu do Widlí jindy se to hryzne definitivně a nepomůže nic než reset... A jindy jak říkáš, můžu hrát třeba půl dne a jde to v pohodě.
Mám Visty 64-bit SP1 a CCC 8.9
taky vubec nevim cim to muze byt ale treba tedka se mi to uz dlouho nestalo tak 4 dny a mam Visty 64 bit zatim bez SP 1 a CCC mam 8.8 ale tohle mi delalo u kazde verze catalystu.
zatim to resit nebudu :)

Edit: tak dneska mi to uz zase tak spadlo 2x :(

http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=EaYHlBbX3E.jpg
fotka monitoru pri chybe
BBS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BBS »

ahoj dlouho jsem tu nebil a tak se chci zeptat vyřešilo se to divný cvrdlikaní hd4870 při zatížení?
CPU:Q6600@OC,Zalman CNPS9700,MB:ASUS P5E(x38),DDR2 800@OC,Corsair 2x2gb CL4.4.4.12,Corsair TX650w,HDD segate 250GB,500gb,dvd-RW,GTX560@OC
Glane
Nováček
Nováček

Příspěvek od Glane »

Ahoj,
mam podobny problem:
mam GK Ati Sapphire HD4870
a restartovala se me vzdy cca po hodine hrani, puvodne sem myslel ze je to tim ze se prehriva. Stahl sem si soft na upravu otacek vetraku na grafice a skutecne to prestalo (aspon tak casta - drzim tet teplotu neco kolem 59 - 62 stupnu, pred tim sem mel 70 ve widlich a ve hre to slo nekam na 85 - 90)
Stejne ale obcas (tak jednou, dvakrat za den) se sekne. Stahl sem novy ovladace vcetne CCC (kterej se stara o chlazeni) ale nic se nezmenilo. Stava se to nahodne a neprisel sem na zadnej klic kterej by daval tusit situaci ktera to vyvolava.. Zdroj je dostatecny 500W. Kdyby nekdo nahodou vedel co s tim, byl bych rad za radu. Diky
A.J
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od A.J »

Glane píše:Ahoj,
mam podobny problem:
a restartovala se me vzdy cca po hodine hrani, puvodne sem myslel ze je to tim ze se prehriva. Stahl sem si soft na upravu otacek vetraku na grafice a skutecne to prestalo (aspon tak casta - drzim tet teplotu neco kolem 59 - 62 stupnu, pred tim sem mel 70 ve widlich a ve hre to slo nekam na 85 - 90)
Stejne ale obcas (tak jednou, dvakrat za den) se sekne. Stahl sem novy ovladace vcetne CCC (kterej se stara o chlazeni) ale nic se nezmenilo. Stava se to nahodne a neprisel sem na zadnej klic kterej by daval tusit situaci ktera to vyvolava.. Zdroj je dostatecny 500W. Kdyby nekdo nahodou vedel co s tim, byl bych rad za radu. Diky
no u me je to divne ze se mi to sekne pri starsich hrach(colin 2 a Lineage 2(, jinak jsem zkousel crysis a Lost Planet a hral jsem to a nikdy se mi to neseklo taky vubec nevim cim to.
Lesha
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lesha »

Glane píše:Ahoj,
mam podobny problem:
No GPU teplotou to nebude,tyto karty by meli tyto teploty akceptovat v pohode,takze teplotu na 99% vylucuji.Jak vis ze to tvuj 500w zdroj utahne?Napis jaky zdroj mas a komplet cele pc vcetne overclocku a monitoru.Je dost mozne ze zdroj nestiha.Me treba muj 550w Corsair nestaci,sic mam 4850 v CF ale jen 2 disky,C2D cpu a CRT monitor solo napajenej.A pokud ty mas 4870 a Quada a vic disku nebo mechanik + ne nakej kvalitni zdroj a jeste z toho napajis LCD ktere zere dalsich cca 50w+- tak bych sazel na zdroj.
A.J
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od A.J »

takze dalsi poznatky. kdyz hraju starsi hry (lineage 2 a colina 2) tak se me ta 4870 furt taktuje na 750 a pak podtaktovava na 500 a to porad dokola takze mozna se nekdy proste stane ze dojde k nejakemu problemu a tim se vlastne sekne. nevite jak bych mohl nastavit jen konstantni takt jak ve 2D tak 3D abych to mohl vyzkouset?

dik
Glane
Nováček
Nováček

Příspěvek od Glane »

Lesha píše: No GPU teplotou to nebude,tyto karty by meli tyto teploty akceptovat v pohode,takze teplotu na 99% vylucuji.Jak vis ze to tvuj 500w zdroj utahne?Napis jaky zdroj mas a komplet cele pc vcetne overclocku a monitoru.Je dost mozne ze zdroj nestiha.Me treba muj 550w Corsair nestaci,sic mam 4850 v CF ale jen 2 disky,C2D cpu a CRT monitor solo napajenej.A pokud ty mas 4870 a Quada a vic disku nebo mechanik + ne nakej kvalitni zdroj a jeste z toho napajis LCD ktere zere dalsich cca 50w+- tak bych sazel na zdroj.
Moje kompletni sestava:
Proc: AMD64 X2 DualCore 5600+
RAM: Geil DDR2 800MHz 2x2GB (4GB)
Bord: Gigabite 790X-DS4
zdroj: 550W Eurocase
HDD: Samsung F1 640GB SATA
CD/DVD: Samsung S182D

a jiz zminovana Ati Sapphire HD4870 512MB

to je vse co je na zdroj napojeny.. monitor mam AOC 19" CRT s vlastnim napajanim.

Zase tomu tolik neholduju (respektive se me to nechce pocitat) ale 550W by to mel normalne utahnout i pri plnym odberu.
Lesha
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lesha »

Glane píše:
Lesha píše: No GPU teplotou to nebude,tyto karty by meli tyto teploty akceptovat v pohode,takze teplotu na 99% vylucuji.Jak vis ze to tvuj 500w zdroj utahne?Napis jaky zdroj mas a komplet cele pc vcetne overclocku a monitoru.Je dost mozne ze zdroj nestiha.Me treba muj 550w Corsair nestaci,sic mam 4850 v CF ale jen 2 disky,C2D cpu a CRT monitor solo napajenej.A pokud ty mas 4870 a Quada a vic disku nebo mechanik + ne nakej kvalitni zdroj a jeste z toho napajis LCD ktere zere dalsich cca 50w+- tak bych sazel na zdroj.
Moje kompletni sestava:
Proc: AMD64 X2 DualCore 5600+
RAM: Geil DDR2 800MHz 2x2GB (4GB)
Bord: Gigabite 790X-DS4
zdroj: 550W Eurocase
HDD: Samsung F1 640GB SATA
CD/DVD: Samsung S182D

a jiz zminovana Ati Sapphire HD4870 512MB

to je vse co je na zdroj napojeny.. monitor mam AOC 19" CRT s vlastnim napajanim.

Zase tomu tolik neholduju (respektive se me to nechce pocitat) ale 550W by to mel normalne utahnout i pri plnym odberu.
Tak je to asi jasny.Eurocase sou jedny z nejhorsich zdroju co se daji koupit.Maji malou ucinost takze misto 500w ti da treba jen 400w a jeste s odrenejma usima a je znamo z testu na svethardware.cz ze maji slaby prikon do 12v vetve a i do 5v.Nehlede na to ze spouste lidi od Eurocasu zdroje schoreli a vzali sebou i desku ci jiny hardware.Rozhodne bych zdroj vymenil za naky znackovy(Corsair,seasonic,tagan,enermax nebo aspon fortron) jestli mas moznost si nekde z naky z techto zdroju pujcit okolo 500w a vyse zkus to a pokud ne tak ho rovnou kup.Urcite tim neprohloupis a i se tim podle me problem vyresi.
Lesha
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lesha »

To A.J.:Co se tyce toho stridani taktu tak jestli te dobre chapu tak to by melo byt OK.Karty sou nastaveny tak aby menili takty pro 2D a 3D kvuli teplotam,spotrebe a zivotnosti.V tom hacek nebude pac plno lidi naopak takty pro 2D jeste naopak rapidne snizilo na nakych 160/500 a funguje jim to bez problemu.Jinak ten takt se da pro ty rezimy upravit aby byli vsechny stejne pomoci Rabbit bios editoru,ale nedoporucuju.
1.Velka spotreba elektriny a 2.zbytecne vysoke teploty.
Spis zkus jestli nemas v CCC zaple VPU recovery,pokud ano tak ho vypni,vetsinou tato funkce dela neplechu ve stylu zamrzani compu a pak nutnost Ctrl+Alt+Del nebo restart.
A.J
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od A.J »

Lesha píše:To A.J.:Co se tyce toho stridani taktu tak jestli te dobre chapu tak to by melo byt OK.Karty sou nastaveny tak aby menili takty pro 2D a 3D kvuli teplotam,spotrebe a zivotnosti.V tom hacek nebude pac plno lidi naopak takty pro 2D jeste naopak rapidne snizilo na nakych 160/500 a funguje jim to bez problemu.Jinak ten takt se da pro ty rezimy upravit aby byli vsechny stejne pomoci Rabbit bios editoru,ale nedoporucuju.
1.Velka spotreba elektriny a 2.zbytecne vysoke teploty.
Spis zkus jestli nemas v CCC zaple VPU recovery,pokud ano tak ho vypni,vetsinou tato funkce dela neplechu ve stylu zamrzani compu a pak nutnost Ctrl+Alt+Del nebo restart.
nn tak sem to nemyslel, prave ze pri hrani her ktere mi malo zatizi GK tak se porad podtaktovava a zase nataktovava a proste se mi PC sekne + artefakty a pak se restartne

Edit: v CCC polozku VPU recovery nemam mam CCC 8.8
Lesha
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lesha »

No a jak vis ze se meni frekvence pri hrani her?V cem to sledujes?Pac ja kdyz necham zaple treba gpu-z a spustim gamesu a pak to schodim do listy tak mam takty 2D.Nejlepe to ozkousis nakym 3D benchmarkem co bezi v okne a budes u toho mit spustene gpu-z.Jinak jestli Catalysty 8.8 nemaj funkci VPU nevim,nepouzivam je pac mi delali neplechu+pokles vykonu stejne tak jako 8.9.Zadny problem sem nemel s 8.6 a s 8.7 kde i stoupl vykon.Tak zkus ty 8.7 a vypni ten VPU recover.
A.J
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od A.J »

Lesha píše:No a jak vis ze se meni frekvence pri hrani her?V cem to sledujes?Pac ja kdyz necham zaple treba gpu-z a spustim gamesu a pak to schodim do listy tak mam takty 2D.Nejlepe to ozkousis nakym 3D benchmarkem co bezi v okne a budes u toho mit spustene gpu-z.Jinak jestli Catalysty 8.8 nemaj funkci VPU nevim,nepouzivam je pac mi delali neplechu+pokles vykonu stejne tak jako 8.9.Zadny problem sem nemel s 8.6 a s 8.7 kde i stoupl vykon.Tak zkus ty 8.7 a vypni ten VPU recover.
ja hraju L2 porad v okne protoze me furt nekdo otravuje na ICQ a pri hrani jsem mel spustene GPU-Z a hezky to tam skaze 500 a pak 750 a to porad do kola. pri crysis problem neni protoze tam je GK vytizena na "full". dela mi to jen u starych her.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

A.J píše:ja hraju L2 porad v okne protoze me furt nekdo otravuje na ICQ a pri hrani jsem mel spustene GPU-Z a hezky to tam skaze 500 a pak 750 a to porad do kola. pri crysis problem neni protoze tam je GK vytizena na "full". dela mi to jen u starych her.
Právě sis sám odpověděl na svoji otázku,kterou jsi položil o pár postů výš. Pokud hraješ hru v okně, PowerPlay podle vytížení "neví" v jakém stavu (Low 3D, 3D) se nachází a proto ty takty tak "skákají". PowerPlay se snaží přidělit stav podle aktuálního vytížení. Kdyby jsi hrál na fullscreen, myslím, že bys takové "problémy" neměl. Pokud chceš takty nastavit natvrdo, můžeš použít jednu z 3rd Party utilit (ATT, RivaTuner apod.).
A.J
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od A.J »

takze sem nastavil konstantni takt v Ati tray tools , pri zpusteni crysis se mi restartne PC a Lost planet se mi nechce ani zpustit jako by se GK nechtela prepnout do 3D modu, jedine Lineage 2 mi jede OK.

Edit:nemusi se v Tray tools jeste neco nastavit? protoze kdyz ho vypnu tak me ty hry jedou ale kdyz ho zapnu tak mi ty hry nejdou :(. vim ze to sem nepatri ale nevim co s tym
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Updatni si DirectX
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“