Problémy s teplotou CPU? Obecne reseni zde!

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
hanslama
Nováček
Nováček

Re: Problémy s teplotou CPU? Obecne reseni zde!

Příspěvek od hanslama »

Krovax píše:pokojova teplota 20C tak počítej že jádra budou mít tak 40C v idle. A burn třeba 52.
Voda by to uchladila třeba idle an 27C a burn na 33, ale výkoná voda.
Vykonna voda ? :) Ta teplota co jsem psal je Tcase (CPU case), ne Tjunction (core teploty). Core teploty mam bohuzel zasekle, coz neni nic neobvykleho u 45nm procesoru.
Kde jsi prisel na ty hodnoty ? V podpisu mas jiny procesor nez ja
Ne vazne, jeste jednou pro zopakovani. Pisu dnesni hodnoty>
E7300 IDLE 1,6GHz, vcore 0,97V , chlazeno vzduchem Noctua NH-U12P
Pokojova teplota: 18C (teplomer nemam hned u skrine, mozna je 17C, skrin je hned u okna)
Tcase (CPU case): 17C
Motherboard: 22C

Tjunction teploty nebo-li teploty jader jsou podle
http://www.tomshardware.co.uk/forum/221 ... ture-guide)
zhruba o 5C vyssi.To by znamenalo, ze jadra maji cca 22C.
Podle tady toho chlapika
http://www.techpowerup.com/realtemp/docs.php
Dual Core procesor teploty (core,jadra) v idle jsou zhruba o 4ºC az 5ºC nad pokojovou teplotou, pri otevrene skrini.
Otevrel jsem skrin a teploty CPU se nezmenily, takze to potvrzuje co pise.
Pinďoureček
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pinďoureček »

Ahoj, dnes jsem pořídil C2Q 9550,

Default 2.8GHz, 1.25V, po 30min Prime95 (smallFFT), 1. jádro 71C, ostatní jádra 64-65C
@3.41GHz, 1.25V, po 20min Prime95 (smallFFT), 1. jádro 77C, ostatní jádra 69-70C
@3.41GHz, 1.20V, po 20min Prime95 (smallFFT), 1. jádro 76C, ostatní jádra 68-70C

Teploty měřeny CoreTemp, RealTemp (úprava TJmax na 100), Everest = všechny apps ukazují stejné hodnoty.

Teploty se mi zdají příliš vysoké. Základna chladiče je na omak horká, prst na ni udržím max. 5s. Chladič mám Thermalright Extreme 120 + Noctua 800ot. Po celé ploše CPU jsem dával jemný film pasty AC MX-2. Na chladič jsem pastu neaplikoval. Upevnění chladiče jsem prováděl už 2x a všechny čtyři šrouby přitahoval postupně po třech otočení a vždy dva protilehle. Zdá se Vám to normální? Děkuju za rady.

EDIT: co mě trochu uklidňuje, že teplota už nestoupá a drží se na 77C.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7800X3D CO-30/PBO2 | Noctua NH-D15 ChBl | ASUS ROG B650E-F 1807 | 64GB Kingston Beast 6000 @CL30 | 2TB Samsung 990 Pro | MSI Suprim RTX 4080 0.925/2670 | Seasonic Vertex 850 | Fractal Torrent white | Legion 5 Pro i5-12500H, 16GB, RTX 3060 0.825/1800 | Logitech MX Keys | Logitech G305 | Synology DS220+ 2x4TB Evo 870 | PS5 Digital | LG OLED65C9 | OLED48CX
freematch
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freematch »

Pls poradte mam Q6600 a nepravidelne se mi prehriva a pada.Nekdy hraju cely den pohoda a nekdy spadne 2 krat za sebou,vi nekdo co s tim
Intel i5 - 8600K s Xigmatek Thors Hummer+MSI Z370 Gaming Pro Carbon+24 Gb A-Data XPG Z1 +Gainward GeForce GTX 1060 6GB
+Corsair HX520+Kingston V300 120Gb+WD Blue 6Tb Tb+WD Blue 4Tb+
Samsung S2 640Gb+Asus 24D5MT+Asus VX279H a Xigmatek Midgard W
maslik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maslik »

Je normální u q6600, že teplota jader je o cca 20 stupnu vetsi než teplota samostatného procesoru? A při přetaktu si hlídat teplotu jednotlivých jader nebo až teplotu procesoru, která je nižší a tudíž mi dovolí zajít dál? Díky
r0nn!e
Nováček
Nováček

Příspěvek od r0nn!e »

Pinďoureček píše:Ahoj, dnes jsem pořídil C2Q 9550,

Default 2.8GHz, 1.25V, po 30min Prime95 (smallFFT), 1. jádro 71C, ostatní jádra 64-65C
@3.41GHz, 1.25V, po 20min Prime95 (smallFFT), 1. jádro 77C, ostatní jádra 69-70C
@3.41GHz, 1.20V, po 20min Prime95 (smallFFT), 1. jádro 76C, ostatní jádra 68-70C

Teploty měřeny CoreTemp, RealTemp (úprava TJmax na 100), Everest = všechny apps ukazují stejné hodnoty.

Teploty se mi zdají příliš vysoké. Základna chladiče je na omak horká, prst na ni udržím max. 5s. Chladič mám Thermalright Extreme 120 + Noctua 800ot. Po celé ploše CPU jsem dával jemný film pasty AC MX-2. Na chladič jsem pastu neaplikoval. Upevnění chladiče jsem prováděl už 2x a všechny čtyři šrouby přitahoval postupně po třech otočení a vždy dva protilehle. Zdá se Vám to normální? Děkuju za rady.

EDIT: co mě trochu uklidňuje, že teplota už nestoupá a drží se na 77C.

A to jsem si myslel, že mám vysoké teploty :P No jsem na tom podobně. Jedu na Q9550 Stepping E0 v idle CPU - 48-50°C; Core1 přes 50°; Core 2 a 3 okolo 48°C; a Core 4 stejně jako Core 1. A v zátěži přičíst nějakejch 15-20°C ke všem kromě CPU a jsou teploty. Zajímavé. Mám z obou stran osazený CM 212 Hyper, hned za ním další odsávání ze skříně, a ve předu jeden nasávací a jeden rozfukovací ventilátor. A jinak plně uzavřená skříň no. Vedra jsou vedra. Jo a jedu na 3.4GHz bez zvýšení napětí.
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Nevíte někdo, proč můj E4300@3,06GHz ukazuje teplotu povrchu CPU (heatspeader) nižší, než jsou teploty jader?
Obrázek
Everestem to není, dělají to všechny programy, OS bez chyb (čerstvá instalace). Asi vadné čidlo, jen jsem se chtěl zeptat, jestli se s tím někdo už setkal. Díky kotas
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

No podle mě to bude fakt poblázněným čidlem. Teplota heatsprederu by sice měla být nižší než jádra (přeci jen nějaké to teplo, které se akumuluje mezi povrchem čipu a tou slitinovou zákldnou (heatsprederem), která ho kryje, tam bude vždycky. I když ten rozdíl je docela dost. U mě se třeba teplota CPU liští od CoreTemp cca do těch 4-5-ti stupňů (jak v zátěži tak v iddle) přičemž občas je i vyšší než teplota prvního jádra, které je víc ofukováno a chladí se proto o něco lépe.. víc. Takže do 5-ti °C bych řekl, že je ten rozdíl normální, ale těch 15 - 20 už bude fakt nějakým hausnumerem.
P.s: Mám MSI desku, takže kdoví jak tomu s těmi čidly bude, ale spíš mám s touhle značkou za tu dobou co jejich komponenty (asi 5 let) používám dojem, že spíš trošku přidávaj než ubíraj (což je nakonec fajn, alespoň se to nespálí :-) ) a navíc tytéž teploty píše i CoreTemp, utilitka pracující s využitím informací přímo od výrobců CPU (Intel a AMD) takže to snad +/- sedí :-)
Jinak obrázek tu:
Obrázek
S.
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
L.Skejtak
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od L.Skejtak »

Poradil by nekdo prosim jakej je nejlepsi chladic na Intel Dual-Core E2160?? Potrebuju nakej hodne vykonej vetrak ale nemel by presahnout cenu 500Kc..dik
CoolerMaster K380, MSI 990XA-GD55,Seasonic S12II-520, AMD FX-8350 4.0Ghz, 2x 4GB Geil Dragon DDR3 1866MHz, EVGA GTX 650 Ti Boost SC 2GB(1137/6008 MHz), Seagate Barracuda 7200.14 1TB, Windows 7 Ultimate 64Bit[/color] Samsung SyncMaster 2343bw(2048x1152)
sweet22
Nováček
Nováček

Příspěvek od sweet22 »

Zdravím všechny. Potřebovala bych, prosím, poradit. Před týdnem jsem si pořídila Intel Core i7-950 s deskou asus rampage II extreme. Procesor mám nastavený na základním taktu, není tedy přetaktovaný (napájení na cpu je od 0,9 V až 1,18V maximum, nastaveno deskou automaticky). Chladím ho pomocí Noctua NH-U12P s dvěma větráky (jeden fouká, druhý odsává). Case mám od thermaltake Armor Jr. celohliníkový, vepředu mám dva 120mm větráky, spodní je thermaltakový dodávaný s case, vrchní pak je noctua NF-S12B FLX a tentýž samý noctua mám i vzadu case na odvod tepla. Bohužel i přesto všechno má procesor vysoké teploty. Case je postavený ve volném prostoru, chladič mám připevněný správně, dosedá na procesor. Teplovodivé pasty jsem tam nedala moc, ale ani ne málo. V idle se teploty jader pohybují mezi 40-45 stupni, v zátěži je to pak 70-75 stupňů a to všechny ventilátory jedou na maximum tj. 1300 ot./min. K testu procesoru používám Prime95, maximální doba testu byla 2 hodiny. Na měření teploty používám CoreTemp a mám k desce připojený i LCD Poster. Divné však je, že CoreTemp v zátěži ukazuje o 20 stupňů více, než LCD Poster. To znamená, když LCD Poster ukazuje 55 st. tak CoreTemp ukazuje 75 st. Nevím, které teplotě mám teď věřit. I přesto všechno se mi zdají teploty hodně vysoké na to, že procesor není přetaktovaný. Když přestanu procesor zatěžovat, teploty hned okamžitě zase klesají. Zkoušela jsem i teplotu chladiče v idle a v zátěži. V idle je chladič vlažný, v zátěži je pak teplý, ale ne natolik, abych na něm neudržela ruku a heatpipe v zátěži taky nejsou teplé na tolik, že by se jich nedalo dotknout. Další zvláštností je, že po několika hodinách provozu (zhruba osm) se v zátěži teploty zvyšují o 4 st. Ráda bych, kdyby mi někdo poradil, kde by mohl být zakopaný pes a kterému "měřidlu" teplot je dobré věřit a kterému ne. Předem děkuji za rady.
BIZON
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BIZON »

Pro zjištění max teploty bych zkusil alespoň LinX v lepším případě Core Damage nebo nejlíp Intelburntest na kterém údajně testuje i samotný Intel.Éra Primů a Orthosů už skončila.
K monitorování zkus RealTemp 3.00 .
Jestli budeš používat proc na nominálu,což je s Rampage II Extreme přímo hřích,tak bych teploty neřešil.Nejsou teda nejnižší ale tragický taky ne. Jestli ho máš stabilní tak bych ho neřešil.
S těma okamžitýma změnama teplot mám taky své zkušenosti.Na mé sestavě i7 920 D0 s Ram II Extreme @4.5Ghz na 1.46V a vypnutým HT se pohybují teploty kolem 40°C. Při zátěži jedním z výše uvedených prográmků teplota okamžitě vystřelí na více jak dvojnásobek u nejžhavějšího jádra.A to chladím hodně výkonným vodníkem.Po ukončení testu teploty padají stejně rychle jak narostly.Povrch CPU i bloku vylapovaný s pastou AC MX 2.Procesor je na plný stabilitě takže už to taky neřeším.
Asus RE IV, i7 3930K, 2x Sapphire R9 290X Stock, 12GB RAM Corsair, Corsair HX1000, Samsung 305T
CPU+GPU+MB watercooled
sweet22
Nováček
Nováček

Příspěvek od sweet22 »

Teploty jsem monitorovala jak v CoreTemp, RealTemp, tak i dokonce v Probe II od asuse, všechny programy ukazovaly stejné teploty a to 70-75 v zátěži na základním taktu. Ty sice máš ty teploty takové, ale máš přetaktovaný procesor, takže u tebe to je v pořádku, u mě ne. Jako procesor nethrottluje, ale je to moc. Kdybych ho chtěla přetaktovat, tak si už pak můžu postavit rovnou na kafe. Mám podezření, že chladič není v rovinnosti. Poprvé, jak jsem ten chladič instalovala, tak jsem tam dala doporučené menší množství pasty, jenže po sundání to vypadalo takhle
Obrázek
Obrázek
a teploty byly o 5st. vyšší, než při druhé instalaci chladiče.
Podruhé jsem mu tam dala více pasty na místech, kde dobře nedoléhal. Teploty sice šly o něco dolů, ale i tak mi to připadá moc, stále mezi 70-75 v load. Přiložila jsem šupleru k základně chladiče a pouhým okem jde vidět, že tam je mezera, prosvítá to.
Spo.On
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Spo.On »

No tak to zkus vylapovat. A hned to bude lepší ještě se koukni na HIS procesoru taky bývá dost křivý.
sweet22
Nováček
Nováček

Příspěvek od sweet22 »

Na IHS procesoru jsem se dívala, ten křivý není. Lapovat nebudu, nechci přijít o záruku, přeci jen ten procesor nestál pár korun :) Zato po přiložení šuplery k chladiči tam byla 1mm díra, což se mi zdá dost. Dala jsem chladič na reklamaci, tak budu čekat, co bude dál. Mimochodem, přiložila jsem tam boxovaný chladič a ten krásně doléhá.
Spo.On
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Spo.On »

No já spíš myslel vylapovat ten chladič.... :oops: a o záruku bys nepřišla...
Still.Lord
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Still.Lord »

Jaká je "ideální" teplota E6600? v Idle mám 35-37 a v zátěži tak 40-45.. Je to moc?
Spo.On
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Spo.On »

Still.Lord píše:Jaká je "ideální" teplota E6600? v Idle mám 35-37 a v zátěži tak 40-45.. Je to moc?
Ne to je v pohodě.... (možná až moc)... co máš za chlazení??
Still.Lord
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Still.Lord »

AC Freezer7, možná už zatuhává teplovodivá pasta.. (po 3 letech na to má i právo)
Jde mi spíš o teplotu v idle (zátěž je jen sporadicky když je co hrát)
Spo.On
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Spo.On »

Tak to máš na pohodu, teplota je super..... myslím že by to pasta moc nezměnila ale pokud chceš, myslím že je to zbytečný.
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Podobné teploty jsem měl na E5200 před taktováním. Po vytaktování nejdou přes 50°C
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Betrayer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Betrayer »

Zdravim, prosim Vas vedel by mi niekto poradit v jednej veci?Mam novy komp a co ma trapi su vysoke teploty procesora...mam core i7 920 D0, k tomu chladic Thermalright 120 ultra extreme, skrina je CM HAF 932 a pocas 8 minut Linxu som mal najvyssiu teplotu jadier 69 stupnov...zda sa mi to dost vela takze teraz neviem ci bude problem v chladici alebo v procesore...moze mi niekto poradit co s tym?
MB: Asus P6TD Deluxe, CPU: Intel Core i7 920 D0 + Thermalright Ultra 120 eXtreme + Noctua NF-P12-1300, GPU: ATI Sapphire HD 5870 1GB Vapor-X, HDD: Samsung Spinpoint F1 1TB, RAM: 3x2 GB kit DDR3 Kingston HyperX 2000MHz CL9, PS: Corsair Power Supply HX 850W, CASE: Cooler Master HAF 932
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“