Enemy píše:Jake napeti mas nastavene do IMC ?
V jakych programach pracujes ze pises ze zmena frekvence pameti ma velky vliv na vykon PC, protoze ja bych rekl ze je to presne naopak a rozdil mezi 1333Mhz a 1600Mhz je prakticky roven nule.
Ahoj IMC jsem nenasel, asi se jmenuje na Asusu jinak. Kazdopadne mimo napeti pameti mam vse na default.
Jedna se test propustnosti pameti v programu Aida 64 a test procesoru v programu Super PI vypocet na 1M.
jcdenton12 píše:a vasa pracovna napln je nechavat bezat SuperPI a Aida64?
mozem sa opytat, kde pracujete, lebo takyto job ked je dobre zaplateny musi byt zlata bana
ok, spat do reality, poznate ten rozdiel aj v niecom co realne vyuzijete v praci?
Poznam nepoznam tohle je forum o ladeni PC.
A ramci moznosti to chci mit vyladene.
Taktovat z vyse uvedenych duvodu nechci.
Spis by jsem ocenil kdyby nekdo poradil kde muze by problem.
aha, takze pretaktovat CPU to nie, to netreba, lebo tam by rozdiel vykonu citit bolo (ak pouzivate aplikaciu kde PCU je botleneck)
ale pretaktovat pamate, kde realny rozdiel nezbadate nikde, tak to je jednoznacne priorita, lebo to treba mat vyladene
jcdenton12 píše:aha, takze pretaktovat CPU to nie, to netreba, lebo tam by rozdiel vykonu citit bolo (ak pouzivate aplikaciu kde PCU je botleneck)
ale pretaktovat pamate, kde realny rozdiel nezbadate nikde, tak to je jednoznacne priorita, lebo to treba mat vyladene
jj, jak už tu padlo, kromě syntetických benchmarků (jako je zmíněný test propustnosti, nebo Super Pi) nemáš šanci poznat rozdíl... A jestli to chceš mít opravdu vyladěné a nechceš přetaktovat CPU, tak pamětím můžeš alespoň snížit časování. jestli jsou to paměti 1600MHz CL9, tak bez problémů poběží na 1333MHz CL8 apod.
PC:CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
Michael24 píše:jj, jak už tu padlo, kromě syntetických benchmarků (jako je zmíněný test propustnosti, nebo Super Pi) nemáš šanci poznat rozdíl... A jestli to chceš mít opravdu vyladěné a nechceš přetaktovat CPU, tak pamětím můžeš alespoň snížit časování. jestli jsou to paměti 1600MHz CL9, tak bez problémů poběží na 1333MHz CL8 apod.
Diky za odpoved.
Ale ani na 1333MHz to neni stabilni. Je potreba jeste neco mimo napeti pameti a casovani na X58 menit.
Kdyz chci aby mi RAMKY jely 1600MHz coz maji ve specifikaci. Na AMD platforme AMD jely v pohode.
zvýš napätie na QPI/DRAM aspoň na 1.4v
a pri akej voltáži idú tie ramky 1600? lebo ak to neni kit pre i5/7 môžu pýtať aj 1.8V
inak tak do bclk 150 by mali normálne ísť aj šetriace funkcie z napätím na auto
Naposledy upravil(a) dexterav dne pon 11. dub 2011, 23:50, celkem upraveno 2 x.
Nic specialniho se obvykle nastavovat nemusi. Zkusil bych pouzit jen 2 moduly co k sobe patri v dual-channel zapojeni, jestli je ta treti pamet z jinyho kitu tak jim mozna nevoni. BIOS mas predpokladam nejnovejsi ne-beta. Taky bych ho zkusil hodit na default a nastavit jen pameti, na nic jinyho nesahat, abys vyloucil, ze ti tu nestabilitu nezpusobuje neco jinyho, nez pameti
Ryzen 5800X @ 100W | Noctua C12P SE14 | 2x16GB Crucial Ballistix @ 3466MHz | Zotac RTX3070 8GB | Asus Prime X470-Pro | Micron 2TB NVMe & Crucial MX500 1TB & WD Green 3TB | Samsung SH-S223Q | FD Define R3 Black | Seasonic Focus Plus 650W | Dell G3223Q
dexterav píše:zvýš napätie na QPI/DRAM aspoň na 1.4v
a pri akej voltáži idú tie ramky 1600? lebo ak to neni kit pre i5/7 môžu pýtať aj 1.8V
Maji 1600MHz pri 1.65V a casovani 9-9-9-24.
Jasne neni to kit pro Core i7 ale kit 4x2GB, ale hodnoty odpovidaji. QPI-DRAM zkusim.
To ze tuto hodnotu zmenim z automatiky, doufam to nenakopne Turbo a snizovani frekvence pri necinnosti. (Intel Speed Step)?
Diky Ti
Baneshee píše:Nic specialniho se obvykle nastavovat nemusi. Zkusil bych pouzit jen 2 moduly co k sobe patri v dual-channel zapojeni, jestli je ta treti pamet z jinyho kitu tak jim mozna nevoni. BIOS mas predpokladam nejnovejsi ne-beta. Taky bych ho zkusil hodit na default a nastavit jen pameti, na nic jinyho nesahat, abys vyloucil, ze ti tu nestabilitu nezpusobuje neco jinyho, nez pameti
Je to kit 4x2GB Jednu RAMKu jsem dal pryc hned protoze kdyz byla ve trojici. System nekdy videl spravne 6GB. ale vetsinou jen 4GB. Ted tam mam 3 kousky ze sady co to nedelaji. Ale vypada to ze tyhle ramky deśka moc papinkat nebude.
Nastesti mam moznost vymeny za: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66945
A to je triple-channel kit na stejny frekvenci a voltazi, ale s casovanim 8-8-8-24.
BIOS je posledni a neni to BETA.
ako vravím asusky dokážu zachovať šetrenie do bclk okolo 150 samozrejme volty na CPU musia byť na auto, frekvencia 3.45 by tiež nemusela byť problém z voltami na auto
Omluvám se, že zakládám nové téma, ale potřebuju docela nutně od Vás poradit.Po přečtení zde různých odkazů jsem se pustil do taktování i7 950.Základní desku mám ASUS P6X58D-E.Procesor jsem nastavil na hodnotu 3450Mhz.Stabilitu jsem otestoval v programu OCCT.Na měření teplot jsem použil program Real Temp.První test 120 minut v OCCT Cpu:Linpack(64-bit,HT) proběhl a procesor byl stabilní( naměřené teploty 45min. a 89max. )Chladič mám Cooler Master Hyper N520.Poté jsem použil druhý test Cpu:OCCT (velká skupina dat, HT) a po necelých 22 minutých se mi test ukončil z důvodu "zjištěná chyba na jádře -1"PROSÍM o radu jak s nastavením BIOSU.Rád uvítám Vaše rady a připomínky.Předem děkuji všem za Vaše odpovědi...
Moc se v tom ještě nevyznám...můžeš mi prosím říct , které to jsou?!Jinak dneska jsem ještě nastavil ULCK frequency na 2400Mhz a pořád je problém na jádru 1.
Nastavil jsem bios na default a dal jsem test CPU:OCCT a pořád mi to píše, že je chyba na jádru 1.Poraďte co s tím...docela mě to děsí, že po navrácení všech nastavení na základní to pořád píše chybu...
je tady teoretická moznost trvalyho poskozeni jadra 1,89 stupnu je dost,ale ta sance je hodne mala,vzdycky to driv spadne do bsod,nez se neco usmazi...zkousels obnoveni defaultniho nastaveni biosu? ne jen toho,na co sahals,myslim komplet tovarni nastaveni
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
iba teoretická i7 znesú teploty cez 90st, z boxom je cez 80st úpne normálna teplota(hlavne v linxe a v podobných teplotných vírusoch ) a ak je privysoká trotlí jedna báseň
spáliť moderné cpu teplotou vyžaduje ozaj smolu, kus umenia alebo autogén
ak by ho týmto poškodil myslím že to cpu vyšlo chybné už z výroby
nehovorím že to tak treba dlhodobo ale tie procáky proste také teploty majú normálne a sú na ne stavané
tak či onak z boxom sa toho moc nenataktí práve kôli vysokým teplotám ale do 3600 by to malo ísť
osobne vidím problém vo voltáži CPU aj ked na auto by mohol ísť aj 3600, nastav tam ručne 1,25V a potesti
ak to nejde po návrate na auto stabilne skús reset biosu
Naposledy upravil(a) dexterav dne pát 15. dub 2011, 17:48, celkem upraveno 1 x.