FAQ: Chladič CPU - aktualizace 14.11.2014

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
veteran13
Začátečník
Začátečník

Re: FAQ: Chladič CPU

Příspěvek od veteran13 »

:) hmm tak to sem nevěděl a špttně sem předpokládal, že když to je jen 2 jádro tak tam velký rozdíl nebude
Má milá rozmilá neplakej! Život už není jinakej.
Dnes buďme ještě veselí, na naši bílé posteli.
Zejtra, co zejtra? Kdožpak ví, zejtra si lehnem do rakví.
adis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adis »

tak som dnes kupil...

http://www.alza.cz/coolermaster-vortex-plus-d180865.htm

teplota mi nepresiahne 43 stupnov v ztazi a v idle ju mam od 30 do 35 STUPNOV.
Nejak rychlo sa to meni, asi nie je poriadne dotlaceny.

mozem sa inac s pytat co znamenaju v SpeedFun teploty v pravo -

Temp1: napr.42
Temp2: napr.42
Temp3: napr.46
Core: - jasne teplota procesoru napr 34
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Whau, tak to asi Phenom II X2 taky moc netopí :) Btw. se speedfanem ti moc neporadím, na měření teploty používám jenom Coretemp - je podle mě nej :)

//
Veteran13: Však jo :) Mě by to taky ani ve snu nenapadlo, kdybych to neměl vyzkoušené :) Ale jak je vidět, asi jsi se trefil, protože ten CPU evidentně moc netopí, když ho dokáže uchladit tenhle chladič na takovou teplotu :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
veteran13
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od veteran13 »

:) juhú jdu věštit budoucnost, ty teploty v tom speedfanu, jsou divné. Dřív dřív jsem s ním zkoušel měřit a le člověk se v otm nevyzná. Zkus ten coretemp nebo cpuid hwmonitor
adis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adis »

v Coretemp mi ukazuje iba jednu teplotu a to teplotu Core - co je rovnaka ako v Speedfun.

Mozem este radu ohladne co najtichsieho ventilatora o rozmere 80 - 90mm?? Skusenosti preferujem.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Ano, Coretemp ti má ukazovat pouze 1 teplotu a to teplotu jádra (na obou bude s největší pravděpodobností stejná) :)

Jinak tichý 80-90mm ventilátor nechám na někom jiném, protože mám nějaké zkušenosti pouze s 120mm :(
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
veteran13
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od veteran13 »

Nejstišší bude vždy ten větší, tak jestli by ti nevadilo trochu práce navíc, tak si kup nějaký 120mm a třeba těma rychlosponkama ho přidělej na ten tvůj chladič
adis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adis »

nie nie.. ja chcem dalsi chladic do skrine pretoze mam iba ventilator na chladici a dva malicke (mozno 50X50) v CASE, ktore tam boli uz ked som ju kupil.

a mozno na prikladoch bude najlepsie:

takze - v alze v Prahe mi pan odporucil ventilator firmy AIREN, napr:
http://www.alza.sk/ventilator-airen-red ... d96118.htm

a ja som nasiel:
http://www.alza.sk/ventilator-acutake-a ... d92469.htm

Otazky zneju:

ACUTAKE ma nizzsiu hodnotu v dB(A) (neviem ake ma loziska tento ventilator)
AIREN - maju nejake hypro bearing loziska.

V tomto pripade s ami jedna o co najtichsiu volbu - a pre mna ako zaciatocnika je volba podla cisel dB(A). Mam pozerat na firmu, typ lozisk a pod?????

Ktory ventilator je teda lepsi????
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

adis ja ťa nechápem, načo chceš poradiť keď aj tak kúpiš niečo iné? napr. ten chladič a teraz ten fan
- najprv daj akú máš case
- potom koľko chceš investovať

...na dB(A) sa nepozeraj a tak isto ani na také firmy ako si vyššie napísal/už kúpil
Firmy na ktoré sa pozeraj: be quiet!, Coolink, Enermax, Gelid, Nanoxia, Nexus, Noctua, Noiseblocker, Scythe (iba Gentle Typhoon)
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
adis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adis »

to vies.. niekedy je tazke sa dockat nejakej odpovede.. inokedy zas vstupy do temy "bozia" moderatorska ruka a temu uzamkne takze sa zariadim podla toho co najdem na googli a tu.
(som nauceny s prace ze dostanem odpoved hned a nejak mi to tu nejde a nezvaldam to :) )

Ked tak.. dam sem odpoved ci som s tymi ventilatormi spokojny.
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

adis píše:teplota mi nepresiahne 43 stupnov v ztazi a v idle ju mam od 30 do 35 STUPNOV.
Nejak rychlo sa to meni, asi nie je poriadne dotlaceny.
To, že se mění rychle, naopak znamená, že je dobře dotlačený, teda pokud se mění rychle oběma směry. Můj Pentium DC viz podpis je na 34°C po zatížení na 100% je do 10s na 45°C a pak do 15s po vypnutí zátěže opět na 34°C

//edit myom - zde laskave reste pouze chladice na CPU. diky.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
adis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od adis »

tak ako som spomenul vyssie rad by som napisal moje dojmy s ventilatorov ktore som si zakupil:

Jedna sa o ventilatory ACUTAKE 92x92 a 80x80 - co sa tyka hlucnosti mozem konstatovat ako amater ze splnili moje poziadavky. Nevravim ze to nemoze byt lepsie no bohuzial nemozem porovnat s ventilatormi ktore su spominane od ostatnych ako velmi kvalitne.

Je na kazdom ci chce investovat cca 15 EURO za ventilator alebo kupi ventilator za 5 EURO a vysledok je DOSTACUJUCI!!! Pre mna ako majitela HTPC nateraz istotne postaci a mozno ak budem mat moznost pocut kvalitnesie ventilatori a mozno kvalita bude az tak vysoka kupim si ich aj ja!

Dakujem vsetkym za pomoc
Samurai-Jack
Nováček
Nováček

Příspěvek od Samurai-Jack »

Zdravím,

tak zrovna řeším podobný problém tichého a levného chladiče. Rozhoduji se mezi zmíněným CoolerMaster 212+ a mezi SCYTHE SCSK-1100 SHURIKEN. Může mi někdo poradit, který bude tišší a praktičtější(praktická zkušenost)? Mám to na socket 775, C2D 8400. Hry už moc nehraju, takže nějaké masivní chlazení nepotřebuji, jen jistotu, že Shuriken zvládne procesor uchladit, protože z tichostních testů zatím vychází líp.

Předem díky.
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

Pokiaľ nie si obmedzený rozmermi tak by som chladiče typu shuriken neriešil.
CM 212+ by nebol zlý, ale musel by si vymeniť ten vent. Preto radšej odporúčam Gelid Tranquillo
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
CRYPT
Nováček
Nováček

Dle testu CNPS10X Extreme - kvalitni chladic?

Příspěvek od CRYPT »

Zdravicko vsem diskutujicim. Chtel bych se zeptat, koupil jsem si nove HDW do meho PC. i7 atd... planuji si zakoupit chladic kvauli taktovani. Dlouho byl mym favoritem chladic Noctua NH-D14, ale po precteni recenze zde - http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... dt?start=8 - sic neni zamerena primo na tento chladic porad se uchycuje v prvnich prickach a jeho druha recenze je zde - http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... da?start=9

Jsou jeste vykonejsi chladice? Jinak mate jej nekdo a jak jste s nim spokojeni? Dekuji Vam za odpovedi a preji prijemny den

\\edit myom - slouceno
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

no, takze mam AC 7 freezer PRO s default vetrakem, z toho co sem vycetl ve FAQ o CPU chladicich hned prvni staci koupit kvalitni vetracek a teplota pujde dolu,ok koupim sem :D ale vubec nevim jestli je spravny, mam 92mm fan ale je to tohle http://www.az-pocitace.cz/z/522109/xile ... ellow-wing => bud za 1. sem dement a koupil sem spatnej vetrak kterej nejde nasadit na ten plast od freezera, nebo 2. musim to nejak upravit aby tam sel dat? dik za odpoved
CPU: Ryzen 9 5950 X (Thermalright Royal Pretor), GPU: Intel ARC B580, RAM: 128 GB Kingston Fury 3600 MHz (@3600 MHz), MB: Asus ROG Strix B550-A, Case: Antec Flux, PSU: Corsair RM 1000 X Shift
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Teplota dolů nepůjde - kde jsi na to přišel?
Už proto, že Freezer má v základu dost kvalitní ventilátor.
Záleží na konstrukci chladiče a větrák jen honí vzduch skrz.
Aby to mělo trošku smysl, tak bys na freezera musel naroubovat větrák, který točí 5000, ale asi by ti ulítla bedna :-)
Jediná věc, která by ti zajisté pomohla, by bylo vyměnit chladič třeba za CM Hyper212+
ThomasVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ThomasVT »

Vivec píše:Arctic Cooling Freezer 7/64 - Pro
větrák ne freezerovi není žádná extra kvalita, když ho zahodíte a dáte na něj nějaký kvalitní 92mm větrák (nexus, noctua, xilence a pod.) tak půjde teplota dál dolů
tady sem to vzal no... tak sem myslel ze to nejakej ten stupen zase schodi..
EDIT: tenhle samej topic strana 1 hned nahore btw..
CPU: Ryzen 9 5950 X (Thermalright Royal Pretor), GPU: Intel ARC B580, RAM: 128 GB Kingston Fury 3600 MHz (@3600 MHz), MB: Asus ROG Strix B550-A, Case: Antec Flux, PSU: Corsair RM 1000 X Shift
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Bohužel sis koupil stejný větrák, který tam je už v základu. Kvalitní by tě vyšel kolem 150-200Kč.
Smůla.
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Já jsem měl dříve na Freezeru 92mm Noctuu a i s tou šla teplota dolů jen o pár stupňů, takže pokud nemáš původní větráček vyběhaný nebo jinak poškozený, nech ho tam. Jak psal Jeltík, už v základu je poměrně kvalitní, takže není potřeba měnit.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 7800XT Nitro+ | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“