Radeon RX 480 - testy, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Radeon RX 480 - recenze, obecná diskuze

Příspěvek od PET5 »

Myslím, že pro uživatele referenčních modelů, kterým stačí výkon RX 480 při základním boostu 1266 MHz, bude zajímavé lehké podvoltování, jak to předvedl VeCkO. Bez dopadu na výkon klesly teploty a poměrně citelně i spotřeba. Ovšem míra snížení napětí může být také závislá kus od kusu, takže nemusí se jednat o stejnou možnost pro všechny. To byl zřejmě i důvod, proč AMD pro jistotu nastavila u všech karet to napětí výše.

Ten Sapphire vypadá dobře. Překvapilo mě, že ty díry na krytu nejdou skrz, ale jsou zaslepené. Škoda, líbilo se mě pojmenování "cedník". Také je zajímavé, že Sapphire přímo uvádí TDP 175 W.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

na netu už je kupa lidí co podvoltovávají a i na youtube jsou návody, celkem úspěšně snižují spotřebu v rozsahu 20-30W a přitom karty potom drží maximální boost, i díky tomu jsem jí objednal, bude to v pohodě nakonec
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
Azentar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Azentar »

To podvoltování je zajímavá informace, ale myslím, že BFU co si koupí referenci (nebo ji bude mít v sestavě) tohle naudělá. Ti co tomu rozumí, tak myslím, že z větší části čekají na nereference, případně použijí jiný chladič,.. příjde mi, že ti co si ji zatím zde objednali tak ji mají na "test" a pak přejdou na jiné provedení/kartu.

Díry by se mi na tom nelíbily, ale když by byli sundavací nejen ventilátory, ale i kdyz tak by jsi to mohl využít :lol:
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Diery by mozno mali negativny vplyv na chladenie, alebo vyzor.

Ale keby bol ten chladic z bruseneho hliniku to by bolo nieco :oops:
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

mimochodem když jsme u toho Nitra, tak opravdu má už záruku 3 roky.....konečně

https://www.overclockers.co.uk/sapphire ... 7b-sp.html
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

Myslíte, že je reálné čekávat nerefky skladem u naších e-shopů do konce července?

Jinak ten Sapphire konečně zmoudřel.. mám Sapphire rád, dělá dobré chladiče a konečně má 3 roky záruky 8)
Ryzen 7 9800X3D -|- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI -|- RX 9070XT Pulse -|- ADATA XPG 48GB CL30
5120x1440 UltraWide Samsung G9

>>>>INSTAGRAM<<<<
>>>>CBR1000RR / GoPro / POV / YOUTUBE<<<<
ulver
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ulver »

Zaruka 3 roky u saphirky to je dobre. Co som zachytil tak Strixa od Asusu ma mat 2x 6pin. To sa mi pozdava. Mate niekto skusenosti s tym troj ventikovym strix chladicom? Inak nemusi byt zla aj nerefka od MSI. Ak tam daju podobny chladic ako na R9 390/X tak karta bude urcite chladna a ticha.
„Štěstí řídí naši věc lépe, než jsme si dovedli přáti. Neboť hleď, příteli Sancho Panzo, tamto se ukazuje třicet nebo ještě o trochu více ohromných obrů, s nimiž míním zápasit a všechny je pobít a jejich kořistí počne naše bohatství. A bude to spravedlivý boj a velká zásluha před bohem odstranit takové býlí s tváře země.“
maltra
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od maltra »

PC: 9800X3D | 64GB CL30 | X870E Aorus Pro | ZOTAC RTX 5070 Ti AMP | WD_BLACK SN850X 2TB & 4TB | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
Azentar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Azentar »

Ta záruka mě potěšila, i když se mi některé jejich karty zamlouvaly, ale pokud mi ostatní výrobci nabízejí záruku tři roky (evga i více) tak jsem si Sapphire nikdy nekoupil. Teto kousem má za tím velké plus a to za vzhled (vím nejpodstatnější věc u karty).
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

Ten strix na R9 300 kartách je fakt odpad.. u nové generace se už polepšili.. ten chladič co je na nových 1070/1080 kartách je už mnohem lepší.. ale zase tam strkal asus šitskou pastu.
Ryzen 7 9800X3D -|- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI -|- RX 9070XT Pulse -|- ADATA XPG 48GB CL30

>>>>INSTAGRAM<<<<
Azentar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Azentar »

O co se pokouší ?
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

Předpokládám voltage mód + custom chlazení a OC na vzduchu / vodě? Nebo to ten jantar narve pod LN2 ?

>>>>INSTAGRAM<<<<
ulver
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ulver »

Vdaka VeCkO za info. Na R9 300 je asi najlepsi chladic ten od MSI.
Co sa 480tky tyka u mna vyhra nerefka s najlepsim chladicom, napajanim a najvyssimi taktami. Som sice zatazeny na Asus, ale nie je to podmienkou. Ak iny vyrobca ponukne lepsi produkt tak kupujem.
„Štěstí řídí naši věc lépe, než jsme si dovedli přáti. Neboť hleď, příteli Sancho Panzo, tamto se ukazuje třicet nebo ještě o trochu více ohromných obrů, s nimiž míním zápasit a všechny je pobít a jejich kořistí počne naše bohatství. A bude to spravedlivý boj a velká zásluha před bohem odstranit takové býlí s tváře země.“
Azentar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Azentar »

Sám jsem zvědav co trh nabídne,.

OT: Nvidia to s FE podle mě dobře doprasila (cenu), většina nereferenčních karet je lepších a proč by výrobci šli na nižší cenu než FE, když mají "lepší produkt",.. jsem rád, že si na tohle AMD nezahrálo taky.
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

k FE tady mám hezkej obrázek

Obrázek

brát s rezervou, je to taková chujovinka, kdo viděl uniklý prezentace k GTX1060 tak se zasměje
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

jj :lol:
Né tak štouchnout si zatím můžeme..
Když vezmu RX 8GB bez chladiče tak stojí tak +-210USD .. no tak pokud nV uděla 1060GTX za 220USD + super duper FE chladič + 100USD máme 330USD kartu :D takže i když bude GTX rychlejší tak RX bude stále levnější varianta :lol:

Ale dost OT.. je to zatím jen sranda než se pak ukáže výkon a cena konkurenta ala 1060GTRX

>>>>INSTAGRAM<<<<
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

jo to byl takovej fóreček, nebudem to rozpatlávat.

ještě k tomu undervoltu, projel jsem toho víc a zatím to vypadá že většina karet jde dostat na 130W, ale jsou tam úchylnosti jako 116W při zachování 1266MHz, z opačnýho spektra undervoltu tam jsou i výsledky jako 1340/2200MHz při 160W(cca referenční spotřeba karty oscilujcí kolem 1230MHz), zajímavý je že i sám Raja nabádá lidi aby podvoltovávali :o
Azentar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Azentar »

Tak proč do toho pak pouštěli tolik "šťávy", že ? :razz:
-Vladimir-
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od -Vladimir- »

Pokud nejlevnější verze GTX 1080 stojí 19000 Kč, pak by nejlevnější GTX 1070 měla stát 14200 Kč a GTX 1060 poté kolem 10000 Kč (v rámci min. ceny) v případě potvrzení výkonu u GTX 980. Takto to prostě odpovídá rozestupu výkonu a basta.
Kdyby byla GTX 1060 u GTX 970, měla by stát nejméně 8500 Kč.

A pokud by si někdo stěžoval na navyšování cen u NVidie, pak je to kvůli neschopné konkurenci kterou by vážně měl někdo velkej koupit (třeba CPU část GlobalFoundries a GPU část buď přežije jak je nebo půjde např.pod Sapphire) a aby to nebylo jednoduché, dalším důvodem je antimonopolák.
ignorelist: Stratos (již trvale)
Azentar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Azentar »

Tak mě příjde doporučená cena u 1070 dobrá, ale díky existenci FE se dost "posunula" (a u nás je to tuplem znát). Jinak myslím, že s tou cenou 1060 okolo 10k budeš blízko (snad nebude + 100 USD FE, PS: její cena a srovnání s 980 mi připomíná jistý článek)

Každopádně jsme OT.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“