ATi/AMD CrossFire - info, zkušenosti atd.

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: ATi Radeon HD3870 X2 (R680) - Problémy a jejich řešení

Příspěvek od aliencz »

Sobo píše:
aliencz píše:Co CF u HD3870 limituje nejvíce a kde u nich v CF končí hranice efektivnosti při defaultním rozlišení 1680x1050.
To mi nejak preformuluj. U toho rozliseni je efektivita CF okolo 70%, neni-li bottleneckem procesor. Ovsem to pouze ve znamych TOP hrach, kde CF funguje, v tech ostatnich mene znamych jde efektivita rapidne dolu a vykon je na urovni jedinne HD 3870, nebo i pod ni.
To byl dotaz na konkrétní fakta, která CF nejvíce degradují, např. nízké rozlišení, nebo pomalý procesor (a jak pomalý).

Fakt je ten, že já zase tak moc nehraju a novinky vždy tak s ročním zpožděním (minimálně) Naposledy jsem dohrál BioShock, Gears of War, teď hraju Lost Planet a předtím 1. díl STALKER (víc za rok většinou nezvládnu z časových důvodů), prozatím všechno ve špičkovém nastavení a 100% plynule i v 1680x1050, nevadí mi, že hraju rok/dva starou hru, nepotřebuji k tomu nejnovější předražený HW. A jelikož nemám peněz nazbyt, odmítám každý rok vyhodit 5-6tis. za grafickou kartu.

Možná bych ani neotravoval, ale novějších testů s HD3870 v CF jsem nenašel skoro žádný, všechno jen z dob, kdy byl HD3870 novinkou, avšak CF skoro vůbec nefungoval .... Až na jeden který tvrdí, že HD 3870 X2 (resp. crossfire) na tom není vůbec zle v porovnání oproti HD4850.. Měl jsem za to, že se situace v CF hodně zlepšila, zejména po vyjetí regulérních Duálních karet druhé generace, kdy už je nutností podporovat CF i SLI u každé nové hry.

Investice do CF je pro mě otázkou cca 1500-1800 a zasunutí karty + nastavení systému. Nákup HD4870 je otázkou cca 6K. V mnou oblíbeném pasivu ji nedělají vůbec, takže by ještě následovala výměna za supertiché chlazení, což je další 500Kč, hrozba ztráty záruky a td. Už ten tuning tolik nežeru, stárnu. A 2x HD4850 v pasivu do CF mě vyjde na rovných 9K.

Prostě jen hledám takovou nějakou optimální cestu, jak a jestli vůbec má smysl nějaký levný lehký upgrade grafické karty na to moje šudlání. Možná se to změní, až nainstaluju nový STALKER ClearSky, už mi leží doma na stole, prý je hodně náročný, mnohem víc než první díl, který mi na současné sestavě šlapal jako hodinky. Jenže to musím nejprve udolat Zelené Oko v Lost Planet, už se o to snažím týden :-)

P.S. dnes už hraju jen z originálek, proto to letité zpoždění, víc jak 300,- prostě za hru nedám. (např. Lost Planet 199,-)
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Tak v tom pripade je pro tebe dokoupeni druhe HD 3870 dobrou volbou. Z toho, co jsi napsal, usuzuji, ze hrajes pouze zname AAA tituly, ve kterych je funkcnost CrossFire vicemene zarucena. Pomer cena/vykon je v tomto pripade daleko lepsi, nez nakup HD4870/GTX 260 apod.

Zde je test na o neco novejsich ovladacich(Catalyst 8.7), ikdyz i ty jsou proti soucasnym Cat 8.12 velmi stare - http://www.extrahardware.cz/radeon-hd-4 ... t?page=0,2 Test je ze siroke skaly her, takze ve zhodnoceni vykonu je pro tebe HD 3870 X2 trochu srazena, protoze ma vykon snizeny o malou ucinnost CF v mene znamych hrach.

V tebou jmenovanych hrach si dokoupenim druhe HD 3870 pomuzes asi o 70-80% pri tvem rozliseni. Ale pozor, stava se, ze CF nekdy nefunguje vuvec, nekdy trva treba i ctvrt roku, nez se rozjede, ovsem to te evidentne trapit nemusi. :)
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

A jak se projevuje v praxi tolikrát opakovaný microshuttering, nemám ani tůšo co to vlastně v praxi při hraní dělá, zase pokurvit pěkný pocit ze hry bych si tedy nechtěl.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Správný název toho jevu je micro-stuttering (shuttering = bednění :D ).

Nějaké info lze nalézt v threadu FAQ Micro-Stuttering - Info, diskuze a vše okolo.
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Díky.
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Ještě by mě zajímala kompatibilita grafických karet mezi sebou. Jaký vliv na funkčnost CF může mít model HD3870 od různých výrobců, např Sapphire v tandemu s Power Color ...??

1: PowerColor HD3870 512DDR4 Tu už mám
2: Sapphire HD3870 512DDR4 Tu bych tam přidal
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Teoreticky by to melo fungovat, pri nejhorsim si pres GPU-Z vytahnes BIOS z jedne z karet a naflashujes ho do te druhe. :D
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Určitě to fungovat bude, ty karty jsou takřka identické (stejné čipy, paměti i takty, ale jiný layout PCB). Jinak CF je mnohem méně vybíravý na kombinování grafických karet na rozdíl od SLi.

Obrázek

To s tím flashováním bych neriskoval, ty dva modely mají naprosto rozdílný layout PCB.

//přesun do správného tématu
MartinFALCON
Začátečník
Začátečník

Re: ATi CrossFire - informační thread...

Příspěvek od MartinFALCON »

Zajímalo by mě jak by se v crossfire snesla karta powercolor 3870 a karta Gainward 9597-Bliss HD4870 GS 1GB.

Desku mám: ASUS M3A79-T Deluxe
Procesor: AMD Phenom X4 9950 Black Edition (HD995ZFAGHBOX)
4GB RAM
Zdroj Coolermaster 620W 2.3

Win. Vista ultimate
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Nesnesla, je to blokované v ovladačích a tohle řešení by postrádalo smysl, HD3870 by HD4870 brzdila. Stačí se podívat na tabulku kompatibility v postu nad tebou.
Cirrus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cirrus »

Tak jsem dnes obdržel druhou HD 4850 a šoupnul ji ke stávající sestavě (viz. podpis), no.. a jsem zklamán, po povolení v CCC, ujištění se,že maká na správných taktech, jsem zapnul Crysis a zvýšení fps je spíš dikutabilní :(

Jádro pudla bude buď :

1) Slabej procák, prostě nestačí na nakrmení datama nebo
2) blbá deska, tahle má bohužel ještě PCI-E 1.0 a cross jede asi na 8x + 8x
3) někde jsem na něco zapomněl v ovladačích, o čemž pochybuji
4) možná někde něco v biosu (napájení sběrnic apod.)
5) slabej zdroj,ale to už fakt nevim,co by ten blbej komp chtěl...

Chlazený jsou dobře, obě s Accelerem a ofukovaný, ovladače Cat 8.12, můstek zapojenej...

Nějaké nápady na zvýšení výkonu?
:: Pravděpodobnost přežití je přímo úměrná úhlu dopadu na zem... ::
Cirrus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cirrus »

Ještě pro doplnění náhledu mizerného výkonu výsledky z Crysis Warhead Benchmarku:

Ambush DX9c No AA WinXP
Resolution: 1280×1024
Result(1): Minimum= 4 FPS Average= 22 FPS Max= 34 FPS
--
Frost DX9c No AA WinXP
Resolution: 1280×1024
Result(1): Minimum= 14 FPS Average= 36 FPS Max= 59 FPS
edit: u druheho testu je vysledek shodný s testem jedné karty, u prvního testu má samotná karta vyšší fps...

:sad:
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

no OBR před půl rokem změřil toto
Obrázek
ovšem měl tam PciEx 2.0 a E8400 @3200Mhz
další věc je to že 1280x1024 není na crossfire - to chce vyšší rozlišení aby bylo vidět ..
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |64GB Corsair DDR4 3600Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Přesně jak píše Weslo, provozovat CrossFire HD4850 na 19" monitoru je trochu neuváženost.
Cirrus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cirrus »

Když mi jedou některé hry na tomhle rozlišení na malých fps, tak co mi pomůže, když všechny výkonější karty jsou neuváženost?
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

jedinej rozdíl oproti OBRovi je v CPU a DX verzi.On testoval pod DX10 :roll: ale že by v tom byl takový rozdíl se mi nezdá...
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |64GB Corsair DDR4 3600Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Prosímtě co Ti na tomhle Tvém PC v rozlišení 1280x1024 nejede? Tahle karta je dost výkonná na to, abys rozjel vše plynule i bez toho, abys vůbec nějak zaznamenal skutečně zásadní omezení v kvalitě zobrazování. AA není potřeba mít na 16x už 4x je naprosto dostačující. Anisotrop je efefktivní akorát u hodně zmršených her, u dobře graficky udělané hry s dobrým enginem to vůbec nejde rozumě identifikovat. Některé hry jsou skutečně tak zmršené, že bys potřeboval HD4870X2, abys to vůbec smysluplně rozhejbal. Volumetrické osvětlování nemusí být také na MAX, už na High, nebo medium je většinou perfektní, na X-BOX-ech si o něm můžou nechat jen zdát :-) Spíš bych doporučil pořádně poladit nastavení, porovnávat a porovnávat. Hraju s horší kartou na 1680x1050 a jsem naprosto v pohodě a mám zapnuté všechny dostupné technologické fičury her.
Cirrus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cirrus »

aliencz píše:Prosímtě co Ti na tomhle Tvém PC v rozlišení 1280x1024 nejede?
Nejede mi pořádně Crysis, Flight Simulator 9 a X a X3: Reunion...
aliencz píše: AA není potřeba mít na 16x už 4x je naprosto dostačující. Anisotrop je efefktivní akorát u hodně zmršených her, u dobře graficky udělané hry s dobrým enginem to vůbec nejde rozumě identifikovat.
AA mám nastaveno většinou na 4x, u Crysis na 2x... AF na 8x a 4x...

Nastavení na Gamer, nebo v ostatníchhrách na max.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

No to jsou zase gamesy, takze:

Crysis - nesedi ATi kartam obecne. Hrat s AA je silenost na temer kazde karte. Kolik mas FPS?

Flight Simulator - CPU-only zalezitost, sebelepsi grafika ti nepomuze, mimo to pochybuju, ze CF v tehle hre vubec funguje.

X3: pokud je to ten stary X3, i karty typu HD 2900XT v nem meli okolo 100FPS, v Terran Conflict jde nejspise opet o procesor.

Zjednodusene receno hrajes hry, ve kterych je ti CrossFire naprd. :) Kazdopadne ten Crysis je divnej, ikdyz osobne mi tam CF taky moc neslo.
Cirrus
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cirrus »

Sobo píše:No to jsou zase gamesy, takze:

Crysis - nesedi ATi kartam obecne. Hrat s AA je silenost na temer kazde karte. Kolik mas FPS?
Obvykle 25-35fps , ale často to padá pod 20 a to fakt nemusím, zrovna to jsem čekal,že alepson minimální fps půjdou nahoru :sad: A bez AA to vypadá hrozně, aspoň mě ten rozdíl přijde hodně znatelnej a zas tolik fps mi vypnutí AA nepřidá.
Sobo píše:Flight Simulator - CPU-only zalezitost, sebelepsi grafika ti nepomuze, mimo to pochybuju, ze CF v tehle hre vubec funguje.
Tak předně k tomuhle simu potřebuješ vyvážený pc, žádný cpu only, výkonej to ano. Lítám to už roky,takže vim o čem mluvim. A zvlášť k FS X už je lepší grafárna hodně potřeba.
Sobo píše:X3: pokud je to ten stary X3, i karty typu HD 2900XT v nem meli okolo 100FPS, v Terran Conflict jde nejspise opet o procesor.
Je vidět,že usuzuješ jen podle testů,co se dělali tady na pctuningu, bohužel testy z X3 benchamrku neodpovídaj hodnotám ve hře! :( V benchmarku jsem míval okolo 60-100fps,ale v samotný hře, v hodně obsáhlých sektorech jde fps rapidně dolu (k cca 30 a nebejbože v případě nějaké invaze).
Sobo píše:Zjednodusene receno hrajes hry, ve kterych je ti CrossFire naprd. :) Kazdopadne ten Crysis je divnej, ikdyz osobne mi tam CF taky moc neslo.
Takže mi doporučuješ co? Vrátit kartu a nechat mizernej stav jako je teď? dík...
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“