Preco by x86 CPU nemal dnes bezat bez x87 koprocesora ? Uplne by mu na to stacili v mikrokode emulovane x87 instrukcie. Ved napokon v dnesnych CPU su vsetky instrukcie prekladane na interne - vlastne danemu CPU. Ako som uz v tomto vlakne spomenul, dnes je x86 CPU doslova virtual machine. Sposob akym je to interne zadrotovane ide uplne mimo nas.
Pred casom sa objavovali nazory, ako bude vyzerat FUSION od AMD - ze FPU cast nahradi cluster "zuniverzalnenych" shaderov s otaznym poctom simultalne vykonatelnych FLOPS - teraz sa pytam, akym sposobom chcete pocitat pocet "jadier v procesore" s vasimi pristupmi ? To iste plati o existujucom Intel Atom E600 (Atom+FPGA).
Jeden z tych, ktore ma dost rozosmiali bol (parafraza): "osemjadro by to bolo, ak by vytazenim oboch vlaken v module dochadzalo k rovnakemu skalovaniu ako pri vytazeni 1 vlakna v roznych moduloch." (v preklade: ak by mal stvormodulovy procesor rovnake skalovanie vykonu pri 4 aj 8 vlaknach resp. beh jedneho vlakna neovplyvnuje beh druheho). Prosim vas, a to je v ktorom x86 procesore ? Aj tie "najdiskretnejsie" multicore maju spolocny pamatovy radic, spolocnu L3 a niekedy aj L2 cache (hned ma v hlave napadlo prasacke pouzitie MMX/SSE prefetch). Ideme sa bavit teraz o tom, ze u ostatnych to ma vplyv mensi ako ma (zrejme) u bulldozer architektury ? Kde je potom ta hranica ovplyvnovania/neovplyvnovania ? (ktora farba je cierna a ktora ciernejsia ?)
kolko ma x86 procesor "jadier" ?
Tolko, kolko programovych vlaken moze v ten isty moment vykonat
Kód: Vybrat vše
add ax, bx