Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- mr.qeg
- Začátečník

-
Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...
Jinak ještě jsem si hrál s návodem na manuální kopírování z CD dle pcgameswiki a nakonec se mi to společně s No-CD patchem povedlo zprovoznit i pod Linuxem a Wine, jen s jedním háčkem. Nefunkčními směrovými šipkami při jízdě, takže zatáčet nešlo. Přitom v menu hry se šlo doleva či doprava pohybovat bez problému.
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Vida, díky za tip - to vyzkouším. Je pravda, že XP jsem měl vždy na 2 (nebo víc) jádrech a afinitu jsem neřešil, protože jiné hry s tím problém neměly.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
- mr.qeg
- Začátečník

-
Zatím jsem neměl čas to vyzkoušet s tím druhým PC, ale spoléhám na DOCa, případně safe mód a odebrání ovladačů. No a pro pohodlnost se mi ty win2go povedlo rozjet ve vhd souboru, takže při nejhorším můžu mít buď dva různé vhd pro 2 různé kompy a zazálohovaný čistý windows jen s generic ovladači pro případné rychlé rozběhnutí na úplně jiném HW.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Počkat počkat jak jako spoléháš na mě? V čem? 
Jo s hrama co nemaj rády více jak 1 thread v systému jsem se také setkal, třeba staré sportovní hry od EA, vim že WC98 nejde spustit pokud má systém více jak 1 CPU.
Jo s hrama co nemaj rády více jak 1 thread v systému jsem se také setkal, třeba staré sportovní hry od EA, vim že WC98 nejde spustit pokud má systém více jak 1 CPU.
- mr.qeg
- Začátečník

-
Myslel jsem tento tvůj post.DOC_ZENITH píše: ↑pon 22. zář 2025, 09:55 Naprosot bez problémů, v 90% případů přehození na jinej HW proběhne naprosto v klidu a je to tak už od windows 8. Na 7 se musel řešit storage controller a XP v tomhle byly shit protože ty měly i nekompatibilitu s ACPI pokud se jim vyměnilo za jiné. Ale na win 10 je tohle v klidu. Win11 také ale ty neinstaluj, od 24H2 jak přepsali část kernelu do rustu už jejich zpětná kompatibilita neni co bejvala a neni to vhodnej OS na starší SW/hry.
Pokud se chceš zabejvat virtualizací, tak s proxmoxem se mi povedlo přemapovat GTX970 do separé VMka přes IOMMU a rozject tam bez prolbémů XPčka.
Edit: Odpovídal jsem na nějaký dotaz, co byl ještě po havlim. Nyní zmiznul, to byl nějaký spamBot?
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Nevite nekdo kde by mohl byt problem?Koupil jsem asi pred rokem 9800GT na aukro.Nijak jsem ji netestoval jen jsem najel do win a vse vypadalo OK.Zadne artefakty.Dnes jsem chtel kartu vyzkouset a najednou ma artefakty.Ovladace jdou nainstalovat, ale windows hlasi problem ve spravci zarizeni.
https://ibb.co/HL0BMbzp
Tyvole to uz je druha nefunkcni 9800GT.Odesla mi taky 3870, ktera fungovala a druhej den uz nedavala obraz a uplne stejne i 290x-funguje a druhej den artefakty.
https://ibb.co/HL0BMbzp
Tyvole to uz je druha nefunkcni 9800GT.Odesla mi taky 3870, ktera fungovala a druhej den uz nedavala obraz a uplne stejne i 290x-funguje a druhej den artefakty.
- Mafian277198
- Začátečník

Tak když cca v r 2006/2007 zařízli olověný pájky, ještě neměli dosatečně vyvinutou otestovanou náhradu (dnes už je to trochu lepší), takže tyhle karty chcípaj na studeňák, spousta „dobráků“ to zapejkalo v troubě před prodejem na aukru...
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Sorry ale je to 9800GT. Všechny Nvidia od GF8 po celé 65nm a 55nm řady, tzn vše DX10, Fermi už bylo OK, trpěly na takzvanej, ve své době se tomu říkalo "Nvidia bumpgate" ala extrémní chcípavost na studeňáky. Drtivá většina jejich dneš už mrtvá, ve své době na to i zbankrotovala BFG protože dávali záruku 5 let na karty kterejch 50% pošlo do 3 let. Bylo tam více faktorů, nehnily jen spoje mezi substrátem a PCB což je obvyklé a dá se to vyřešit reflowem či reballem, ale i mezi samotnym čipem a substrátem. Extrémní poruchovost. Pokud chceš zrovna tuhle kartu protože k ní máš citovej vztah, tak se s nim raději rozluč.
Vyhoď to a už nikdy nesháněj 9800GT nebo 8800GT nebo 8800GTX nebo GTX280 a tak. Sežeň si do starého kompu GTX 400 řady a vejš. Pokud nic nemáš možná bych ti tu i něco našel.
Btw dneska jsem měl hroznej proces s MSI645 ultra. To by mohlo zajímat hlavně Hladise. Deska přišla, v ní vloženej 2Ghz FSB400 Northwood kterej tam ani neměl bejt. OK, zapnu to, běží v poho, zběžnej OC na FSB 533 ok, ale bios byl hodně early a občas se nedetekoval SSD přes redukci, tak jsem se tam rozhodnul dát novější bios protože detekce disků je v changelogu, nuo stahnu bios od MSI protože stránka je stále UP, nuo a začaly okamžitě průsery. Najednou jsem nemohl vůbec taktovat, jakmile se šahlo na voltáž no post. FSB533 absolutně mimo realitu. Zkusim flashnout zpět tu verzi co tam byla, stále problémy. Připomělo mi doby K7 kdy se m iněkteré MSI boardy self bricknuly jejich vlastnim SW na autodowload a update biosů protože měli více HW revizí které nešly SW rozlišit a ten SW si tam stahnul a v klidu flashnul nekompatibilí bios. Od té doby jsem nesnášel MSI heh.
Po asi hodinách clearů a snaze to rozject jsem tam dal poslední bios odsud: https://theretroweb.com/motherboards/s/ ... tra-c#bios
kde maj úplně jiné verze asi o rok novější, a bum problémy zmizely (stav s detekcí SSD se nicméně nezměnil). To ale neni vše. Nefunguje mi tam 2,8Ghz FSB533 Northwood, což je totálně mimózní. CPU je testovanej jinde a je živej. Mam jinej kus 645 ultra kde mi stejnej model (ale jinej kus) CPU v minulosti fungovat. Ani se nezačne zahřejvat, tzn vůbec nedostane voltáž. Vůbec netušim čim by to mohlo bejt, že by steppingem? Tohle je totiž nová D0. Každopádně s původnim CPU jede ale ten je shit overclocker, končí na 2,7Ghz.
Vyhoď to a už nikdy nesháněj 9800GT nebo 8800GT nebo 8800GTX nebo GTX280 a tak. Sežeň si do starého kompu GTX 400 řady a vejš. Pokud nic nemáš možná bych ti tu i něco našel.
Btw dneska jsem měl hroznej proces s MSI645 ultra. To by mohlo zajímat hlavně Hladise. Deska přišla, v ní vloženej 2Ghz FSB400 Northwood kterej tam ani neměl bejt. OK, zapnu to, běží v poho, zběžnej OC na FSB 533 ok, ale bios byl hodně early a občas se nedetekoval SSD přes redukci, tak jsem se tam rozhodnul dát novější bios protože detekce disků je v changelogu, nuo stahnu bios od MSI protože stránka je stále UP, nuo a začaly okamžitě průsery. Najednou jsem nemohl vůbec taktovat, jakmile se šahlo na voltáž no post. FSB533 absolutně mimo realitu. Zkusim flashnout zpět tu verzi co tam byla, stále problémy. Připomělo mi doby K7 kdy se m iněkteré MSI boardy self bricknuly jejich vlastnim SW na autodowload a update biosů protože měli více HW revizí které nešly SW rozlišit a ten SW si tam stahnul a v klidu flashnul nekompatibilí bios. Od té doby jsem nesnášel MSI heh.
Po asi hodinách clearů a snaze to rozject jsem tam dal poslední bios odsud: https://theretroweb.com/motherboards/s/ ... tra-c#bios
kde maj úplně jiné verze asi o rok novější, a bum problémy zmizely (stav s detekcí SSD se nicméně nezměnil). To ale neni vše. Nefunguje mi tam 2,8Ghz FSB533 Northwood, což je totálně mimózní. CPU je testovanej jinde a je živej. Mam jinej kus 645 ultra kde mi stejnej model (ale jinej kus) CPU v minulosti fungovat. Ani se nezačne zahřejvat, tzn vůbec nedostane voltáž. Vůbec netušim čim by to mohlo bejt, že by steppingem? Tohle je totiž nová D0. Každopádně s původnim CPU jede ale ten je shit overclocker, končí na 2,7Ghz.
- Hladis
- Moderátor

Vime, tohle jsou vse karty, ktery maji vysokou chcipavost a je tezky je udrzet pri zivote kvuli spatny bezolovnaty pajce, kde se vytvareji praskliny tepelnou roztaznosti. Ty karty jdou casto ozivit horkovzdusnou pistoli (nepocitam nerentabilni reseni udelat tomu profesionalni reball a reflow), kde jde cilit primo na GPU cip nebo pameti (zalezi kde studenak je) bez poskozeni okoli. Hlavne se to nepokouset upect, to je uplna blbost delat.
AMD z ty doby chcipalo uplne stejne, nekvalitni bezolovnata pajka nebyla vec ciste nVidie, ale uplne stejne i AMD. Napr. funkcni HD2900XT uz poradne nesezenes ani na e-bay, atd... Kazdopadne moje karty, co jsem si nasyslil, z ty doby behaj a mam je i pro jistotu zalohovany vice kusama. U jedny karty se mi stalo, ze i bez pouzivani najednou vykazala artefakty, ale to spravi horkovzdusna pistole, aby to aspon proslo testy. Na normalni pouzivani a retro hrani to ale uz nedoporucuju vubec pouzivat.
To jsi vzal tu na Aukru ? Ja nemam dobry zkusenosti s temahle SIS obecne. Bezproblemovy jsou pro P4 VIA, ktery i navic podporujou HT a nektery i Prescotty, ale se SIS deskama jsem porad resil nejaky problemy. Co se MSI tyka, spis by chtel tu novejsi MSI 645E Max2.
PS: S MSI deskama jsem vcelku spokojen.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Jo je to ta deska z aukra, jinak je fyzicky dobrej stav, ani jeden kondík neni bad.
Ano ty jsi řešil problémy ale tohle je u mě poprvé co se SIS645 řešim problémy (teda krom ECS P4S5A to byl střep), hlavně je to obecně poprvé kde mi někde nepostuje northwood, prostě WTF nevim proč nepostuje. Vzhledem k tomu nulovému zahřívání asi jeho VID piny požadujou voltáž které je pro desku moc nízká/zvláštní a prostě jí nedovede poslat. Na novějších I865 boardech ten CPU funguje. To abych sehnal jiný D0 steppingy a potvrdil si to. VIA funguje ale má typicky menší výkon + více problémů na straně AGP + voodoočka dávaj na SIS top skóre obecně.
Ano ty jsi řešil problémy ale tohle je u mě poprvé co se SIS645 řešim problémy (teda krom ECS P4S5A to byl střep), hlavně je to obecně poprvé kde mi někde nepostuje northwood, prostě WTF nevim proč nepostuje. Vzhledem k tomu nulovému zahřívání asi jeho VID piny požadujou voltáž které je pro desku moc nízká/zvláštní a prostě jí nedovede poslat. Na novějších I865 boardech ten CPU funguje. To abych sehnal jiný D0 steppingy a potvrdil si to. VIA funguje ale má typicky menší výkon + více problémů na straně AGP + voodoočka dávaj na SIS top skóre obecně.
- Hladis
- Moderátor

Podobne se mi chova ASUS P4S533. Willamate postne a jede ok, ale jakmile tam hodim jakykoliv Nortwood, tak vse studeny a nepostne. Deska to ma zvladat, ale ani tuk. Myslel jsem, ze je vadna a dostal jsem za ni refund. Lezi mi tady mezi HW, ktery je vhodny pro pripadnou opravu. Kdyz vidim, ze to dela i tobe MSI, tak nevim co za tim muze byt, ale tobe tam nejaky jiny Nortwoody jedou ne ?
BTW: Jsem si vsim, ze mi ta MSI zmizela ze sledovani. Jsi ji bral jako backup, protoze uz ji mas ? Me se za ni nechtelo davat 500,-. Takovou cenu nema.
BTW: Jsem si vsim, ze mi ta MSI zmizela ze sledovani. Jsi ji bral jako backup, protoze uz ji mas ? Me se za ni nechtelo davat 500,-. Takovou cenu nema.
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak to fakt nema cenu nic kupovat.8800GT/9800GT jsou stejne karty a 8800GT je asi nejslavnejsi NV kartu vubec.Navic ja v te dobe mel 8800GTS 640MB a tak me 8800GT minula.Nikdy jsem ji nemel.Chtel jsem udelat test HD3870 vs 8800GT vs plna G92, ktera byla v 8800GTS 512/9800GTX/GTS 250, ale 3870 mi chcipla druhej den a obe 9800GT taky.Jedina karta, ktera mi funguje po prvnim spusteni je GTS 250DOC_ZENITH píše: ↑ned 9. lis 2025, 19:06 Sorry ale je to 9800GT. Všechny Nvidia od GF8 po celé 65nm a 55nm řady, tzn vše DX10, Fermi už bylo OK, trpěly na takzvanej, ve své době se tomu říkalo "Nvidia bumpgate" ala extrémní chcípavost na studeňáky. Drtivá většina jejich dneš už mrtvá, ve své době na to i zbankrotovala BFG protože dávali záruku 5 let na karty kterejch 50% pošlo do 3 let. Bylo tam více faktorů, nehnily jen spoje mezi substrátem a PCB což je obvyklé a dá se to vyřešit reflowem či reballem, ale i mezi samotnym čipem a substrátem. Extrémní poruchovost. Pokud chceš zrovna tuhle kartu protože k ní máš citovej vztah, tak se s nim raději rozluč.
Btw by me zajimalo jak to lidi prodavaj jako funkcni, kdyz me to pak vzdycky chipne druhej den.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tak jak se to dělalo ve svý době kdy jsi se chtěl zbavit krumplu, trošku jí "zapéct" nebo horkovzduškou, ono jí to na pár dní oživí a bum, čau, prodáno bez záruky. Já tu mam pár funkčních high-end GT200 karet, dokonce i jedno 4GB Quadro, ale ty si nechávám spíš jako sbírkovou záležitost, provozovat je nebudu, nemělo by to šťastnej konec, provozuju 480 a 580tku těm věřim více. Mam tady i pár kusů co jsem vythanul z firmy kde jely 15+ let v kuse, jednu Quadro 6000, a dvě 4000.
DX10 karty jsou prostě to nejhorší období co se spolehlivosti týče, ty nebrat.
Jinak na jinejch deskách jsem provozoval i 3,06Ghz model a v pohodě (ten vim že na týhle MSI desce nejde ok ona si neporadí s HT). Ale tohle je prostě poprvý co mi někde ňákej Northwood nejde, zatim se mi to nikdy nikde nestalo. Se SIS AGP4x chipsetem mam i asus a FIC a vše v cajku.
Kdyby jsi to chtěl tradnout za ten Asus na pokus, tak klidně.
DX10 karty jsou prostě to nejhorší období co se spolehlivosti týče, ty nebrat.
Ano jako backup, a o to jde, mam identickou desku s 2,8Ghz NW, indeticklej model CPU a jede tam, ale myslim si že tamto nebude stepping D0 a to bude ten problém. Ty nové steppingy si možná budou říkat o příliš nízkou voltáž. Jinak 2Ghz FSB400NW co s ní přišel tam jede, ale je to střep co dá max 2,7Ghz, chtělo by to lepší no.Hladis píše: ↑ned 9. lis 2025, 22:36 Podobne se mi chova ASUS P4S533. Willamate postne a jede ok, ale jakmile tam hodim jakykoliv Nortwood, tak vse studeny a nepostne. Deska to ma zvladat, ale ani tuk. Myslel jsem, ze je vadna a dostal jsem za ni refund. Lezi mi tady mezi HW, ktery je vhodny pro pripadnou opravu. Kdyz vidim, ze to dela i tobe MSI, tak nevim co za tim muze byt, ale tobe tam nejaky jiny Nortwoody jedou ne ?
Jinak na jinejch deskách jsem provozoval i 3,06Ghz model a v pohodě (ten vim že na týhle MSI desce nejde ok ona si neporadí s HT). Ale tohle je prostě poprvý co mi někde ňákej Northwood nejde, zatim se mi to nikdy nikde nestalo. Se SIS AGP4x chipsetem mam i asus a FIC a vše v cajku.
Kdyby jsi to chtěl tradnout za ten Asus na pokus, tak klidně.
- Hladis
- Moderátor

Tak to vyzkousej v obou deskach a budes vedet hned kde je chyba.
Jinak myslis jako ze bychom si prohodili desky, tedy ASUS P4S533 za to MSI 645Ultra-C ? Ten ASUS by mel byt best a ma velky moznosti OC, ale jak rikam, nechce z nejakyho duvodu najet s Nortwoody. S Willamatte jede rock stable, ale Willamatte je sracka.
PS: Amatersky zapecena karta jde docela poznat. Spis prodejci casto najedou jen do BIOSu zda karta postne, nebo nevyhodi hned artefakty a tim jejich testovani konci s napisem "funkcni". Jen malo lidi aspon najede do Win s instalaci driveru a minimum to fakt otestuje v zatezi. Samo kdyz ti to pak prijde domu, tak to v zatezi muze kleknout, ale i poradne otestovana karta muze proste pojit na nahlou smrt. Ty karty treba byly funkcni, ale po letech kdyz se zapnou a najednou se zahreji, tak ty stary spoje s nekvalitni pajkou popraskaji a konec. Parkrat se mi stalo, ze jsem koupil funkcni lezak, ktery na 100% fungoval, chvili jede ok a najednou smrt. Taky jsem treba zatezoval dyl jednu ASUS GTX260, hral na ni a po nekolika tydnech klekla. Smrt tehle karet z tyhle ery je pri pouzivani vesmes zarucena. Proste pouzit ciste na testy a jako sbirkovy ulozenky, nejsou uz na bezny provoz. Na bezny WinXP retro provoz jsou dobry karty od Fermi vejs.
Jinak myslis jako ze bychom si prohodili desky, tedy ASUS P4S533 za to MSI 645Ultra-C ? Ten ASUS by mel byt best a ma velky moznosti OC, ale jak rikam, nechce z nejakyho duvodu najet s Nortwoody. S Willamatte jede rock stable, ale Willamatte je sracka.
PS: Amatersky zapecena karta jde docela poznat. Spis prodejci casto najedou jen do BIOSu zda karta postne, nebo nevyhodi hned artefakty a tim jejich testovani konci s napisem "funkcni". Jen malo lidi aspon najede do Win s instalaci driveru a minimum to fakt otestuje v zatezi. Samo kdyz ti to pak prijde domu, tak to v zatezi muze kleknout, ale i poradne otestovana karta muze proste pojit na nahlou smrt. Ty karty treba byly funkcni, ale po letech kdyz se zapnou a najednou se zahreji, tak ty stary spoje s nekvalitni pajkou popraskaji a konec. Parkrat se mi stalo, ze jsem koupil funkcni lezak, ktery na 100% fungoval, chvili jede ok a najednou smrt. Taky jsem treba zatezoval dyl jednu ASUS GTX260, hral na ni a po nekolika tydnech klekla. Smrt tehle karet z tyhle ery je pri pouzivani vesmes zarucena. Proste pouzit ciste na testy a jako sbirkovy ulozenky, nejsou uz na bezny provoz. Na bezny WinXP retro provoz jsou dobry karty od Fermi vejs.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Mě to nedalo, tohle je teď brouk v hlavě, objednávám z Ebaye ňáký C1 a D1 steppingy a porovnám to. Vezmu 2400 FSB400 model protože když ten D1 pojede a bude to typickej D1 co obvykle dávaj cca 3,5-3,6Ghz, tak by ten násobič 24x měl bejt ideální pro dosažení good frekvencí na těhlech deskách.
Já jsem steppingy u nNthwoodů v minulosti nikdy neřešil, co bylo doma tak prostě fungovalo. 'Jen vim že ty úplně první B1 měly tendence degradovat pokud se jim pouštěly moc velké volty, zároveň ale s onym volty škálovaly takže to bylo zrádné a proto má většina desek u osazení NW limit na max 1,6v. Každopádně ale tohle je první problém s kompatibilitou u NW s jakym jsem se kdy setkal, a zrovna u tupého 2,8Ghz FSB533 bez HT modelu, tzn simple model co by měl prostě fungovat, ale je to D1. Kdyby to bylo něco s FSB800 a Hrt, nebo nedej bože M0 což byly v podstatě osekaná vyřazená částečně vadné Gallatiny, ale takovejhle normální CPU?
Všimnul jsem si že ty old desky co ofiko uměj jen FSB400, tak typicky jim support končí u 2,6Ghz modelu a ten byl poslední co se z FSB400 modelů dělal v provedení C1. Později byly ještě 2,8 a 3Ghz modely ty ale byly pouze D1, tzn možná na tom něco bude? Taky koukám že early P4ky maj na sobě napsanou voltáž ale ty pozdní steppingy už ne, přitom default vcore se dost liší i kus od kusu. Já se vsadim že na 90% je to tim že má unsupported příliš nízké vcore.
Rant pokračuje: Já jsem v minulosti míval celkem dost štěstí, i štěstí na kusy a tak, to jsem si uvědomil až postupem času když se mi do rukou dostalym i ty zlé kusy. Třeba nedávno jsem sehnal 3,6Ghz Cedarmilla co je totální střep, topí víc než můj 2M prescott co tam byl přednim (kterej ale zase na Prescotta byl extrémně studenej, vedle mam další 3,2Ghz 1M kus a ten topí jak je u Prescottů typické), a nedá ani 4Ghz stable stock voltáž, končí na 3,9, prostě střep. To samé Core2, mam tu E6600 co by snad šla provozvat bez chladiče, abolutně vůbec to netopí, snad nejlepší kus ever, a pak tu mam e7600 co ač je 45nm topí tak dvojnásob.
To samé GPU. Mam tu 3 kusy Quadro 4000, což je GF100 based Fermi quadro, hodně osekaná GF100, taková podtaktovaná 465tka s 2GB VRAM. No, a všechny 3 jdou ocnou na max co vytahne Afterburner (tzn 650Mhz), ale... 2 z nich jsou kultivované tichá karty. Fan kolem 60% 83C. A třetí? Třetí jde fan na 85%, má 87C a jde z ní horkej vzduch jak z fénu tzn neni to ňákej blbej kontakt jádro/chadič, nene. Masivní kusový rozdíly.
Já jsem steppingy u nNthwoodů v minulosti nikdy neřešil, co bylo doma tak prostě fungovalo. 'Jen vim že ty úplně první B1 měly tendence degradovat pokud se jim pouštěly moc velké volty, zároveň ale s onym volty škálovaly takže to bylo zrádné a proto má většina desek u osazení NW limit na max 1,6v. Každopádně ale tohle je první problém s kompatibilitou u NW s jakym jsem se kdy setkal, a zrovna u tupého 2,8Ghz FSB533 bez HT modelu, tzn simple model co by měl prostě fungovat, ale je to D1. Kdyby to bylo něco s FSB800 a Hrt, nebo nedej bože M0 což byly v podstatě osekaná vyřazená částečně vadné Gallatiny, ale takovejhle normální CPU?
Všimnul jsem si že ty old desky co ofiko uměj jen FSB400, tak typicky jim support končí u 2,6Ghz modelu a ten byl poslední co se z FSB400 modelů dělal v provedení C1. Později byly ještě 2,8 a 3Ghz modely ty ale byly pouze D1, tzn možná na tom něco bude? Taky koukám že early P4ky maj na sobě napsanou voltáž ale ty pozdní steppingy už ne, přitom default vcore se dost liší i kus od kusu. Já se vsadim že na 90% je to tim že má unsupported příliš nízké vcore.
Rant pokračuje: Já jsem v minulosti míval celkem dost štěstí, i štěstí na kusy a tak, to jsem si uvědomil až postupem času když se mi do rukou dostalym i ty zlé kusy. Třeba nedávno jsem sehnal 3,6Ghz Cedarmilla co je totální střep, topí víc než můj 2M prescott co tam byl přednim (kterej ale zase na Prescotta byl extrémně studenej, vedle mam další 3,2Ghz 1M kus a ten topí jak je u Prescottů typické), a nedá ani 4Ghz stable stock voltáž, končí na 3,9, prostě střep. To samé Core2, mam tu E6600 co by snad šla provozvat bez chladiče, abolutně vůbec to netopí, snad nejlepší kus ever, a pak tu mam e7600 co ač je 45nm topí tak dvojnásob.
To samé GPU. Mam tu 3 kusy Quadro 4000, což je GF100 based Fermi quadro, hodně osekaná GF100, taková podtaktovaná 465tka s 2GB VRAM. No, a všechny 3 jdou ocnou na max co vytahne Afterburner (tzn 650Mhz), ale... 2 z nich jsou kultivované tichá karty. Fan kolem 60% 83C. A třetí? Třetí jde fan na 85%, má 87C a jde z ní horkej vzduch jak z fénu tzn neni to ňákej blbej kontakt jádro/chadič, nene. Masivní kusový rozdíly.
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý

Tohle je málo? Já měl kdysi stejný NW a při dost zvýšené voltáži jel na 3 GHz, ale šíleně topil a provozoval jsem ho pak na stabilních 2,6 GHz. Tehdy mi to přišlo dost, 2 vs 2,6DOC_ZENITH píše: ↑ned 9. lis 2025, 23:55 Jinak 2Ghz FSB400NW co s ní přišel tam jede, ale je to střep co dá max 2,7Ghz, chtělo by to lepší no.
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Je to cca standard na nejstarší stepping B1 Northwoody, ale standard neni to s čim já se spokojim, já jsem extrémista.
. Ten stroj měl ject alespoň na 3Ghz, to byl plán s tim 2,8Ghz CPU kterej mi tam nepostuje (a na Asus I865 funguje). Tak jsem objednal ty různé steppingy a když se zadaří tak pojedeme na 3,5Ghz heh, uvidíme.
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Kdysi dávno jsem MSI 645 Ultra provozoval a na ní NW 2,8/533... tuším, že to byl stepping D1. Podrobnosti už nevím, bylo to >10 let zpátky.
Teď mám k V5 5500 mašinu jinou a to Gigabyte GA-8SIMLH-P a P4 3,06 HT. https://hw-museum.cz/mb/99/gigabyte-ga-8simlh-p Deska to je slušná, podporuje NW HT, dokonce snad i Prescott (ne že by to mělo praktický smysl) a hlavně je mATX, čili stačí menší bedna. Měl jsem tam nějakou dobu OC na 3,33 GHz, ale občas byly záseky, tak jsem dal zpět default, ono to na V5 bohatě stačí.
Teď mám k V5 5500 mašinu jinou a to Gigabyte GA-8SIMLH-P a P4 3,06 HT. https://hw-museum.cz/mb/99/gigabyte-ga-8simlh-p Deska to je slušná, podporuje NW HT, dokonce snad i Prescott (ne že by to mělo praktický smysl) a hlavně je mATX, čili stačí menší bedna. Měl jsem tam nějakou dobu OC na 3,33 GHz, ale občas byly záseky, tak jsem dal zpět default, ono to na V5 bohatě stačí.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Mě tam právě taky funguje, ale jinej kus v jiný desce, kterou mam pod tunou kompů a vše se mi to vyklízet a rozebírat nechce aby zkusil prohodit CPU, fakt divný, uvidíme co ty co mi přijdou.
- Hladis
- Moderátor

To uz jses tim tak zavalenej, ze radsi koupis novy CPU kousky, nez je vyhrabat z krabice ? 
PS: jo a abych nezapomel, tak problemy s nahodnou (ne)detekci HDD jsem mel na vsech SIS a to jsem tam mel klasicky HDD a ne SSD pres redukci. Taky dalsi duvod proc ty SIS ve me dobry dojem nezanechaly a pripadaji me VIA lepsi.
PS: jo a abych nezapomel, tak problemy s nahodnou (ne)detekci HDD jsem mel na vsech SIS a to jsem tam mel klasicky HDD a ne SSD pres redukci. Taky dalsi duvod proc ty SIS ve me dobry dojem nezanechaly a pripadaji me VIA lepsi.