Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Příspěvek od Jey »

Nějaký menší kleště.. jako kombi, ale 3/4 rozměr elektrikářský.. koupíš v železářství okolo 100kč. K tomu tam už rovnou vezmi třeba šroubováky. Uchopíš konektor ze stran do kleští, zpředu nebo zadní straně je asi plastová pojistka, tzn. mírně konektor vyklonit na jednu nebo opačnou stranu, popřípadě plastovou pojistku odklonit nožíkem a jen vytáhnout konektor. Pokud už to bylo načaté, stane se. Ono se šetří na všem a buď tam je cín (nejspíš naprosté minimum), nebo jen piny nakrimpované na drátkách. I ty piny se nechají koupit samostatně, nacvakat na drátky. A samozřejmě by měly jít vytáhnout z konektoru (opět je tam z jedné strany "na pinu pojistka"). Ale předpokládám, že nový ventilátor nebyl drahý, jen dodací lhůta.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ja mam na ty karty smulu.Pri prepastovani 8800GTS 640mb mi vypad zniceho nic jeden kondenzator...Ani sem se ho nedotknul.Pri sundavani chladice proste vypad neporusenej.Jak je to 20let starty, tak to tam drzi/nedrzi jen z vule.Urcite by to slo pripajet pac je to neporuseny jen to proste vypadlo.Ted je otazka, jestli se s tim mam srat a kupovat za 1000kc pajku a nebo se na to vysrat.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Na mě vypadnul z fungl nové RTX 3070, při prvním rozbalování, nějaký šroubek (přímo odněkud zevnitř z karty). :-) Na funkci (gk) to vliv nemělo. Asi jim přebýval, nebo servali závit.

Každopádně u právě nové GK, která měla téměř cenu zlata, to bylo takové fauxpas, které jsem zrovna nečekal a čekat nechtěl a vracet se mi ji nechtělo, tehdy se skoro nedaly sehnat.

Ad ta pájka, na jedno použití asi ne, ale pokud se s tím chceš naučit a věnovat se tomu, že se to aspoň zaplatí a získáš skill pájení, tak asi jo. Řešil jsem to samé, ale nemám na to ruce.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Heade, pri tvym stesti a sikovnosti se na to hrabani uvnitr karet vykasli, otestuj to dokud to funguje a pak to dej na policku nebo prodej.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

HEAD píše: pon 8. pro 2025, 17:02 Ja mam na ty karty smulu.Pri prepastovani 8800GTS 640mb mi vypad zniceho nic jeden kondenzator...Ani sem se ho nedotknul.Pri sundavani chladice proste vypad neporusenej.Jak je to 20let starty, tak to tam drzi/nedrzi jen z vule.Urcite by to slo pripajet pac je to neporuseny jen to proste vypadlo.Ted je otazka, jestli se s tim mam srat a kupovat za 1000kc pajku a nebo se na to vysrat.
Pcha, tohle fakt neni věkem ani typem cínu, spíš třeba dostala ránu někdy v minulosti a ty jsi o tom ani nevěděl. Každopádně, jestli bude potřeba ho vracet záleží na tom kterej to je. Některé jsou postradatelné.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Kdyz na to koukam, tak ona uz nemela 1 kondenzator.Byla kupovana jako fungujci a fungovala bez problemu s dokonce vybornym OC 650/2000.Jaka je sance, ze bude fungovat i bez dvou? :lol:
https://ibb.co/TxDgg711
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Dle fotek PCB jsou ty 4 kondíky dole zapojený paraleleně a filktrujou 2 fáze pro GPU:

https://theretroweb.com/expansioncards/ ... -gts-640mb

Tzn ano, mělo by to stále fungovat, ono by to teoreticky mohlo fungovat i s jednim, ale jde o to v jakym jsou stavu že, kolik za ty roky ztratily ze své kapacity a pod. Každopádně zapojenim a testem nic skazit nemůžeš. Ale jako TVE, G80 co dostala rádu že z ní ulítaly kondíky NEMÁ STUDEŇÁK? Golden kus! :twisted:

Každopádně kdyby ne tak tohle je easy fix, já bych tam ani nesháněl originály (pokud ti nejde o authentic vzhldem), prostě tam dát jeden větší se stejnou voltáží low ESR kondík a proletovat jeho nohy naskrz oba dva ty chybějící původní.
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

Klasika, ty filtrační kondíky u PCI-e u jedný z grafik, co sem kdy reklamoval, řešil i autorizovaný servis tím, že je odpájel a žádnej tam nedával (pravděpodobně ten původní tam byl osazen špatnou polaritou, ale vydržel x hodin, než se ozvala rána jak petarda)...
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Takze to muzu zkusit zapojit?Nebouchne to nebo neco? :lol: Ale asi koupim pajku a zkusim to pripajet.Naposled jsem ale pajel na stredni.Co budu potrebovat?Mikro pajku, pajeci drat a asi neco na zvetseni.Kalafuna se asi nepouziva na tyhle spoje?Co jsem koukal na nake videa, tak tam pouzivaj nakej gel.
Jinak aby to nevypadalo, ze vsechno znicim, tak treba u 9800GT/GTS250 jsem obe pekne zrenovoval.Vycistil, prepastoval, promazal vetrak a jeste jsem doma nasel stare chladice na Pameti i Vrm z doby GTX260 a tak jsem to tam taky placnul.A u 9800GT to dokonce zvysilo OC z 740/2100 na 780/2340.
https://ibb.co/6cfcDcxg
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Nebouchne, jen bude o něco víc zvlněné napájecí napětí GPU nebo VRAM. Nanejvýš se to projeví nestabilitou / artefakty, popřípadě slabším OC.

Co se týká pájky, tak určitě něco s dostatečným výkonem - tyhle desky mají mnoho vrstev a hodně odvádí teplo... tudíž třeba 20W pájka s tím ani nehne. Já mám například tuhle a jsem celkem spokojenej. https://www.tme.eu/cz/details/st-965/pa ... ice/atten/ K tomu samozřejmě je nutná sada hrotů různých velikostí. Kalafuna dneska už není moc v kurzu. Jsou různá tavidla, ideálně nějaké beoplachové. Cín doporučím klasiku sn60pb40, ať to něco vydrží :D
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

To jeho letování pravděpodobně nedopadne. Bohužel dnes se letuje 100x hůře jak "za mlada". Kde dříve stačilo 250-300C na pájce tak dnes je to 450+. Bezolovantej cín je totální bitch a dle tloušťky PCB a obecně tepelné kapacity PCB to občas i obyč cheap pájka vůbec nerozehřeje aby se roztavil. Proto i na její kvalitě a kvalitě hrotu dost záleží. Pro některté situace jsou nutné i takové ty heating pady zezadu aby tomu pomohly.

Samotné přeletování kondíku no, správnej způsob u tohodle stupidního co je jenom surface-mounted, je rozehřát cín, případně smíchat s olovnatym, měděnkou odstranit všechen cín z PCB, nanést novej olovatej a do něj naletovat kondík. Prasák metoda je pokud se jej podaři rozehřát tak jen smíchat s olovnatym a za pomoci tuny kalafuny tam ten kondík chytnout. Nebude to vypadat hezky ale whatever.

Na kvalitě kalafuny dost záleží, nevim který jsou teď "the best" ale takový ty starý co byly tuhý a prodávaly se v kalíškách jsou dnes useless. Vypařej se dříve než se bezolovnatej cín vůbec roztaví a zbyde po nich akorát černá krusta a bordel na hortu pájky co naopak letování sabotuje místo aby pomáhal.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Je tam olovo, takže to je samozřejmě už léta zakázané všemi možnými úřady. Což ale nic nemění na faktu, že SN60PB40 je prostě léty prověřená klasika. Pokud si ji nebudeš krájet do salátu, nic špatného se nestane :D
Koupit se dá třeba na aukru, 0,7mm je myslím celkem přiměřený rozměr na menší pájení. https://aukro.cz/pajka-trubickova-cin-0 ... 7065574809

Standardně se prodávají bezolovnaté pájky. Existuje mnoho druhů, ale takhle z hlavy nevím, co je nejlepší.

Ještě by neuškodila licna na odsátí starého cínu https://www.kondik.cz/odsavaci-knot-zd180-3mm/

Jinak doporučuji vyzkoušet si pájení na něčem nefunkčním, jinak ta 8800 dopadne špatně :D
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Mam tu 2 mrtve grafiky :-D Tak se na nich trochu procvicim.
Btw jak pripajet ten kondik?Ono je to zespoda, ale ne z druhe strany.Budu muset udelat jednu stratu a pak druhou zepredu.Jo a jeste kdyz uz budu kupovat tu pajku da se nekde sehnat podobnej kondik nebo i lepsi co tam bude pasovat??Kolik to vubec stoji?Kdyztak dejte link
https://ibb.co/7xJ8mY9X

Edit:jo a ta pajeci kapalina/kalafuna co jsem postoval je OK?Bude fungovat?
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Najdi si na youtube nějaká videa videa o pájení smd kondenzátorů v tomto pouzdře. Ve zkratce - odpájet starý (pokud tam je) očistit plošky na desce. Ocínovat přimeřeným množstvím nového cínu. Posadit nový kondík na místo, připájet jednu stranu a následně druhou stranu. Před cínováním a pájením vždy dát přimeřené množství tavidla. Jsou to elektrolyty, takže pozor na polaritu... jinak budeš slavit nový rok předčasně :P

Pájecí kapalina těžko říct. Nějak fungovat bude určitě. Já používám tuhle https://www.tme.eu/cz/details/topnik-ze ... t-agt-047/

Kondenzátor potřebuješ ideálně 180 uF na 16V. Rozměry si změř na kartě. Napětí musí být vždy stejné nebo vyšší. Kapacita o trochu jiná vadit nebude - 180 není uplně běžné, častější je třeba 220 uF. Pro PC je skoro vždy vhodné low ESR. Pokud neseženeš stejnou velikost, tak v tomhle konkrétním případě nebude vadit o něco menší průměr, aspoň bude víc místa na pájení.
Větší být nesmí, protože by ti překryl celé plošky (ale to asi nehrozí).

Vybírej třeba tady:
https://www.kondik.cz/elektrolyticke-ko ... y-smd-105/
https://www.tme.eu/cz/katalog/elektroly ... yInStock=1

.... a jistě existuje x dalších obchodů
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Jo to vypada na tyhle.Btw pokud vymenim vsechny ty kondiky a vsechny budou mit 220uF misto 180uF bude to lepsi a nebo horsi?Pomuze to necemu a nebo se s tim nema cenu srat?
https://www.kondik.cz/kondenzator-elekt ... mm-105--c/
A ten gel taky https://www.kondik.cz/gelove-tavidlo-ag ... el-1-4-ml/
Ale 1.4ml to je nak malo ne?To je skoro nic.Jak dlouho vydrzi 1 baleni? :)
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Pořeš jen ty upadlé, víc se s tím stejně nemá cenu zabývat, protože G80 může kdykoliv chcípnout... takže škoda práce. Ostatně od kondenzátoru za 3 Kč se nedá očekávat nějaká závratná kvalita :D

Pokud se neplánuješ opravami HW živit, tahle tuba ti vystačí na mnoho let :wink:
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Tak znovu jsem vytahl ASUS P4S533, vyzkousel jsem P4 prociky (ne Celerony) co tu mam a vysledek je, ze mi nakonec postnul a funguje pouze jediny Nortwood a to 2AGHz/512/400/1.5V SL66R co hlasi v CPU-Z voltaz 1.568V. Mam jeste jeden 2A SL66R a ten prekvapive nepostne a nepostne ani "pribuzny" 1.8A. Zadny z 533MHz Nortwoodu mi nepostnul. Nemam P4 prociku nejak extra hodne, ale treba 2.4GHz mam tri revize (SL6PC, SL684, SL7E8) a zadna nepostla. Deska je v nekonecnym resetu, BIOS hlasove hlasi problem s CPU a samotny CPU je studeny.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Hmm, a ten co ti jede má aspoň decentní OC?

Vypadá to podobně jako to co dělá ta moje MSI. Ta teda nejde do cyklickejch restatrů, prostě neudělá nic, ale CPU je rovněž studenej, tzn vůbec do něj nejde voltáž. Já si čím dál víc myslim že je to voltáží, prostě ten controller nepobere určité VID. Problém je že nemám uloženej a už se mi dnes nedasří nikde najít, pin-mod pro socket478 co se týče voltage pinů, abych to zkusil forcnout na straně socketu.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ten restart hlasi diagnosticka karta, ale je to vesmes normalni "nepostnuti" kvuli chybe s detekci CPU. ASUS ma tu tehdesi featuru s hlasovym hlasenim problemu, kdy ti hlas ze zvukovky rika, ze "system failed cpu test". Jeste jsem nasel jednu teorii, ze ta deska je extremne nachylna na zdroj a ma udajne problemy predevsim s novymi ATX zdroji. Mam tu jeden stary Fortron, tak zkusim jeste zapojit ten co se stane.

OC nevim, nezkousim.
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“