Asus P5E (775, X38 + ICH9R)

Základní desky firmy Asus.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
b.xion
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Help s OC

Příspěvek od b.xion »

Zdravim,
Mam desku asus P5E s procikem E8400 a pametma Corsair DIMM 4096MB DDR II 1066MHz TWIN2X4096-8500C5DF.
Procik sem nastavil na 9*450 s auto napetim a pameti na 1128 Mhz pri auto napeti. PCI-E Frequency sem nastavil na 110 a to je podstate vsechno, jinak zbytek je na auto vcetne napeti. Doted je to vsechno uplne stabilni.
S procikem sem spokojenej i kdyz vim ze by sel v klidu na jeste vic, ale u pameti sem nestastnej u jakyhokoliv navysovani mi pada system a to i kdyz pridam napeti - daval sem az 2,4 V a i to casem padlo.
Neporadil by ste nekdo jestli sem neco neopomenul ? Sem v tomhle zacatecnik a jedu jen podle toho co sem kde nacetl v clancich. (bios mam 0605)
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Raoul Duke »

Možná máš moc agrasivní časování, zkoukni jestli máš nastaveno 5-5-5-12, vižší napětí už bych do nich nepouštěl. Pak je možnost nastavit větší děličku, tím bys je dostal např. při fsb 450 na 900 a tím pádem bys mohl jít s fsb mnohem dál.
Taky je možný že tě přes 450 nechce pustit NB, přidej napětí na North Bridge Voltage tak na 1.5 (1.55) s tím bys mel dojít tak k 500, ale začni hlídat teplotu desky (strop je kolem 75-80°, pak už to chce přidat na chlazení).
Jen další blázen, v bláznivém království.
b.xion
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od b.xion »

No mam tam 5-5-5-18 ( mozna 15 ale spis 18 ). S tou delickou preve niz nechci protoze procik mi na cca 4ghz staci a radsi bych zvedal pameti (ne je snizoval) to znamena ze bych je nejradsi dostal na 1140 a klidne vejs. To s tim FSB moc nerozumim. V biosu sou dve nastaveni FSB. Jednim normalne taktuju procik a da se s nim hejbat az do haleluja a druhy tam je "FSB Strap to Northbridge" a to de nastavit max do 400 (333 266 a nevim jaky tam jeste sou presne hodnoty) a to nevim k cemu presne je. Ted to mam nastaveny na auto.
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Jo takhle to myslíš :oops: .
O Strap to Northbridge se něco dočteš tady: http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... mitstart=3 .
Při fsb 450 to nech na auto - na max. takt pamětí to stejně nemá vliv.
To časování 5-5-5-18 máš ok. Při FSB 450 jdou paměti přepnout na: 1081, 1128, 1199, 1353. V tvém případě by melo být těch 1128 bez problémů. Pokud budeš chtít 1199 buděš asi muset ještě zvednout napětí, ale nemá smysl je kvůli pár MHz bytečně smažit.
b.xion
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od b.xion »

No jasny a pak sem daval FSB 460 (Vcore Voltage 1,5 V) to znamena ze pameti meli jet na nakejch 1150 a to padalo . A to sem zkousel napeti az 2,4 V na pameti. Mozna zkusim:
"North Bridge Voltage tak na 1.5 (1.55) s tím bys mel dojít tak k 500" a uvidim jak to pude.
V kazdym pripade dik za rady ;)
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Být tebou tak to nechám na těch 450 a dlouhodobě testuju (orthos, hry, běžný provoz...). Když bude vše stabylní, tak můžeš zase trochu přidat ale stejně to bude jen o pocitu - dostal jsem z toho maximum :).
Víc než 4G prostě potřebovat nemůžeš a několik desítek MHz na pamětech nepoznáš.
Dejv Rok 99FPS
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dejv Rok 99FPS »

funguje vám AI Nap? ja jak ho zapnu tak se mi sekne komp :(
CPU Q6600@3,4GHz, GPU HD3870 512MB GPU775MHz@885 VRAM 2250MHz@2530 ASUS P5E x38, RAM Corsair 4x2GB 800MHz cl 4, HDD 250GB Seagate, 640GB Samsung F1 1TB Samsung F3, Zdroj Forton 500W, Monitor Samsung LCD 2243NW 1680*1050
haCR
Nováček
Nováček

Příspěvek od haCR »

CAw potřeboval bych vědět .Mám asus p5e jestli se mi tam rozjede cpu q9450 ,jestli ho pozná abych mohl udelat update biosu.Má s tím někdo nejaký zkušenosti?
ENZO_R
Nováček
Nováček

Příspěvek od ENZO_R »

b.xion píše:No mam tam 5-5-5-18 ( mozna 15 ale spis 18 ). S tou delickou preve niz nechci protoze procik mi na cca 4ghz staci a radsi bych zvedal pameti (ne je snizoval) to znamena ze bych je nejradsi dostal na 1140 a klidne vejs. To s tim FSB moc nerozumim. V biosu sou dve nastaveni FSB. Jednim normalne taktuju procik a da se s nim hejbat az do haleluja a druhy tam je "FSB Strap to Northbridge" a to de nastavit max do 400 (333 266 a nevim jaky tam jeste sou presne hodnoty) a to nevim k cemu presne je. Ted to mam nastaveny na auto.
Zdravím, pokud vím tak tyhle Corsairy by měly běhat default na 5-5-5-15/2.1V (zatím je mám v šuplíku) a co se týče FSB strap tak je tam při FSB400-450MHz více možností, mrkni na to na tomhle linku,zdař OC:-o)http://www.xtremesystems.org/forums/sho ... p?t=179580
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

haCR píše:CAw potřeboval bych vědět .Mám asus p5e jestli se mi tam rozjede cpu q9450 ,jestli ho pozná abych mohl udelat update biosu.Má s tím někdo nejaký zkušenosti?
Q9450 rev.C0,4 je podporován od verze biosu 502 (rev. C1,4 od 604). Pokud máš bios starší, počítač by měl stejně fungovat a update umožnit. Nebo jestli máš ještě staré cpu tak updatuj bios s ním a není co řešit.
Jackal
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jackal »

Wilduv Pyj: jen nechápu, proč místo napadání někoho kdo píše, že ještě nic nezjistil prostě nenapíšeš co o tom posledním BIOSu víš a zjistil jsi, to opravdu nechápu. Já se dočetl na Asus stránkách o pouze podpoře nových processorů a to jsem napsal a že více nevím, když víš něco více napiš to a nenapadej lidi, že mají lživé argumenty !!
Notebook: Acer Nitro 17 AN17-41-R8FE Obsidian Black
Keyboard: Logitech MX Keys S Graphite, Mouse: Logitech G Pro X Superlight 2, Monitor: 27" AOC Q27G2S/EU Gaming QHD, OS: Windows 11 Pro x64, Verze 24H2 (Professional)
Wilduv Pyj
Nováček
Nováček

Příspěvek od Wilduv Pyj »

Jackale:
a) nenapsal jsem lzive ale mylne. to je velky rozdil !
b) ty jsi napsal ze mam pouze lacina a populisticka slova. proto nevidim jediny duvod nic tobe podrobne vysvetlovat.
c) pokud se chces trochu vyznat v biosech, tak si prostuduj tohle http://www.rebelshavenforum.com/sis-bin ... forum;f=52 a tohle http://www.lejabeach.com/sisubb/Practic ... diting.pdf az pak rikej neco o lacinych a populistickych gestech - OK :razz:
Ze vseho nejhorsi je debatovat s volem... ktery me v PM sdelil, ze mu je 34 let... a dale se zdejsim wedenim...
Jackal
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jackal »

Už někdo někde zjistil, co obnáší nový BIOS 0702 ?? Co vylepšuje, co přináší nového atd.... ??
Keyboard: Logitech MX Keys S Graphite, Mouse: Logitech G Pro X Superlight 2, Monitor: 27" AOC Q27G2S/EU Gaming QHD, OS: Windows 11 Pro x64, Verze 24H2 (Professional)
b.xion
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od b.xion »

Mozna je to haluz ale nahranim biosu 0702 mi neprekrocilo napeti 1,4V pri FSB 450 mhz. Jinak pred tim sem tam mel tu 0607 beta a napeti bylo nad 1,4V. Ale rikam mozna naka haluz :P
Naposledy upravil(a) b.xion dne úte 20. kvě 2008, 09:54, celkem upraveno 1 x.
b.xion
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od b.xion »

omyl
Naposledy upravil(a) b.xion dne úte 20. kvě 2008, 09:56, celkem upraveno 1 x.
haCR
Nováček
Nováček

Příspěvek od haCR »

jinej procesor nemam,jen chci vedet :Aji kdyby tam byl starší bios a nepozná cpu pustí mě to k updatu?Třeba že se to spustí v nějakým bezpečným modu
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

haCR píše:Třeba že se to spustí v nějakým bezpečným modu
Přesně tak.
Wakizashi
Začátečník
Začátečník

8GB RAM

Příspěvek od Wakizashi »

zdravím, nezkoušel někdo 8GB ram? Prý to může dělat problémy, i když je deska podporuje. V merku mám tyto Corsair

4096MB DDR II 800MHz TWIN2X4096-6400C4DHX 4x2GB,

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=53261

Dík za ohlasy.
X5650, 24GB DDR III,Asus Rampage Gene, Corsair AX 860W, HD7850, Samsung Evo, Sandisk Ultra, WD, X360/XB0 Gamepad, Qanba Q4Raf Arcade Stick, Tannoy Reveal, Jackson DK2 Skulls MIJ
"Fatherland - Tragedies. Tragedies written in snow.
Fatherland - Poetry. Poetry written in blood"
Jackal
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jackal »

Já to nezkoušel, ale nevidím důvod proč by to nemělo fachat. Corsair je osvědčená značka pro tuto desku, ale radši bych se zamyslel, jestli 8GB využiješ. :wink:
Jackal
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jackal »

Mám nastavenou hodnotu v BIOSu PCI-E 100. U spousty lidí jsem viděl hodnotu PCI-E 110. Co mám nastavit, aby to bylo na výkon a ničemu neuškodil ? Mám PCI-E 2.0 x16 jak podporovanou deskou, tak i grafikou, ale vždy po normálním zapnutí se nastaví PCI-E 1.0 x16, po ručním restartu se to přepne na PCI-E 2.0 x16, kde je zakopený pes ?? Na jakou hodnotu tedy nastavit PCI-E v BIOSu ? Díky.
Odpovědět

Zpět na „Asus“