ATi/AMD CrossFire - info, zkušenosti atd.
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- Krteq
- Čestný člen
-
Re: ATi CrossFire - informační thread...
Tu kartu můžeš zase s klidem vrátit, na 19" monitoru si s CF ještě v kombinaci s tvým CPU prostě nepomůžeš.
- Sobo
- Středně pokročilý
Prodat obe dve a koupit GeForce GTX 260, popripade Radeon HD 4870 1GB. Mel jsem multi-GPU reseni od ATi a uz bych do nej v zivote nesel.
X3 je hodne stara hra, HD 4850 to musi davat s prstem v nose. Kolik mas GPU score v 3D Mark Vantage? Ohledne FSX - ano, potrebujes i dobrou grafiku, ale jak jsi sam rekl, tvuj procesor je slaby, takze vsechno pada na nem.
X3 je hodne stara hra, HD 4850 to musi davat s prstem v nose. Kolik mas GPU score v 3D Mark Vantage? Ohledne FSX - ano, potrebujes i dobrou grafiku, ale jak jsi sam rekl, tvuj procesor je slaby, takze vsechno pada na nem.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
- Cirrus
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Hmmm, ach jo vkládal jsem do tohohle řešení dost nadějí.Sobo píše:Prodat obe dve a koupit GeForce GTX 260, popripade Radeon HD 4870 1GB. Mel jsem multi-GPU reseni od ATi a uz bych do nej v zivote nesel.
Vantage nevedu a 06ka mi nenabíhá :-/Sobo píše: X3 je hodne stara hra, HD 4850 to musi davat s prstem v nose. Kolik mas GPU score v 3D Mark Vantage? Ohledne FSX - ano, potrebujes i dobrou grafiku, ale jak jsi sam rekl, tvuj procesor je slaby, takze vsechno pada na nem.
Investice do procáku = investice i do desky a to je bohužel už mimo mé finanční možnosti Tak díky za rady...
:: Pravděpodobnost přežití je přímo úměrná úhlu dopadu na zem... ::
- aliencz
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Nenech se vyprovokovat, procák máš v pořádku, velice brzy vyjde podrobný test, který ukáže jak skutečné jsou smyšlenky o tom, že jedině 4-jádrové CPU jsou na hry to pravé. Ten, co máš, Ti nakrmí drtivou většinu jednojádrových karet s naprostým přehledem.
- Krteq
- Čestný člen
-
Tady nejde o využití čtyřjader ve hře, ale o zásobování GPU daty, na což dvoujádra architektury K8 už pomalu přestávají stačit. Např. pro ideální "nakrmení" mainstreamových karet (HD4850/70/GTX260) je potřeba Core 2 Duo na taktu 3,6GHz a vyšší. Pro Multi-GPU konfigurace jsou nároky ještě vyšší.
- Trek
- Začátečník
Až na to, že se GPU krmí samo pomocí DMA, že.
Myslím, že problém bude komplexnější, než věta o krmení GPU procesorem.
Myslím, že problém bude komplexnější, než věta o krmení GPU procesorem.
- beardie
- Čestný člen
ak ti CPU nestiha vykreslovat vrcholy polygonov, tak ramka moze byt pripojena aj cez QuickPath a stale ju bude brzdit procesor
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
- Krteq
- Čestný člen
-
A kdo potom plní DMA buffer a řídí veškerou činnost DMA řadiče?Trek píše:Až na to, že se GPU krmí samo pomocí DMA, že...
//edit: Beardie to vysvětlil asi nejlíp
- Aros
- Začátečník
Ehm, no sotva můžeš tvrdit, že CPU řídí činnost DMA řadiče...
Most people think time is like a river that flows swift and sure in one direction. But I have seen the face of time and I can tell you: They're wrong. Time is an ocean in a storm. You may wonder who I am and why I say this. Sit down, and I will tell you the tale like none, of which you have ever heard.
- Krteq
- Čestný člen
-
No já nevím...
Direct Memory Access (DMA)
- Device wishing to perform DMA asserts the processors bus request signal.
- Processor completes the current bus cycle and then asserts the bus grant signal to the device.
- The device then asserts the bus grant ack signal.
- The processor senses in the change in the state of bus grant ack signal and starts listening to the data and address bus for DMA activity.
- The DMA device performs the transfer from the source to destination address.
- During these transfers, the processor monitors the addresses on the bus and checks if any location modified during DMA operations is cached in the processor. If the processor detects a cached address on the bus, it can take one of the two actions:
- Processor invalidates the internal cache entry for the address involved in DMA write operation
- Processor updates the internal cache when a DMA write is detected
- Once the DMA operations have been completed, the device releases the bus by asserting the bus release signal.
- Processor acknowledges the bus release and resumes its bus cycles from the point it left off.
- Aros
- Začátečník
Jinými slovy CPU inicializuje DMA akci, a dostane zprávu, až je hotovo. Tomu já řízení neříkám.
Vycházím z toho, že typicky je řadič něco, o co se CPU nemusí starat, což je právě ta výhoda kvůli které se to dělá. Dokonce se dá v jistém slova smyslu říct, že řadič řídí CPU, protože to je ten řadič, kdo generuje přerušení, které musí CPU zpracovávat. Přímo radič CPU,například dekóduje instrukce, které procesoru podstrčí na vykonání... Ale já se s nikým tady nebudu hádat, protože to vždycky prohraju
Vycházím z toho, že typicky je řadič něco, o co se CPU nemusí starat, což je právě ta výhoda kvůli které se to dělá. Dokonce se dá v jistém slova smyslu říct, že řadič řídí CPU, protože to je ten řadič, kdo generuje přerušení, které musí CPU zpracovávat. Přímo radič CPU,například dekóduje instrukce, které procesoru podstrčí na vykonání... Ale já se s nikým tady nebudu hádat, protože to vždycky prohraju
Most people think time is like a river that flows swift and sure in one direction. But I have seen the face of time and I can tell you: They're wrong. Time is an ocean in a storm. You may wonder who I am and why I say this. Sit down, and I will tell you the tale like none, of which you have ever heard.
- Trek
- Začátečník
Podle mě máš pravdu, o to přesně de o ten extra řadič na kartě, proto to taky je, aby to nedělalo CPU.Aros píše:Jinými slovy CPU inicializuje DMA akci, a dostane zprávu, až je hotovo. Tomu já řízení neříkám.
CPU si uprdne, ale pak strašný kvanta práce děla karta, která pak přerušením cosi oznámí.
Dle mě jde o rychlost ty linky do karty a hlavně o to, jak rychle CPU připraví data.
Proto mám téměř totožné GPU skóre na GTX295 s E8500 ve Vantagi jako Core i7.
Ale hry kde se počítaj ještě další věci a jsou tam další enginy/knihovny počítaný CPU, to je pak jiná.
Doporučuji si přečíst - Hlavička: Architektura počítačů, skriptum FEL ČVUT, 1994, 1999.
Hlavička RIP, byla to opravdu kapacita.
- Krteq
- Čestný člen
-
Však máš pravdu, špatně jsem to formuloval CPU si ještě během DMA přenosu kontroluje sběrnici a provádí operace s cache (ten buffer co jsem zmiňoval v tom prvním postu)Aros píše:...
Na kartě je nějaký extra řadič?Trek píše:...o to přesně de o ten extra řadič na kartě, proto to taky je, aby to nedělalo CPU.
- Trek
- Začátečník
Jak již bylo uvedeno výše, PCI architektura nemá hlavní DMA řadič jako ISA. Místo toho může každé zařízení na sběrnici PCI požádat o kontrolu nad sběrnicí a stát se tzv. bus masterem a požádat o přístup do operační paměti. Přesněji PCI zařízení požádá o kontrolu nad sběrnicí řadič PCI sběrnice (obvykle je to jižní můstek čipové sady) a ten rozhodne, které zařízení bude nyní bus master. Kontrolu nad sběrnicí může mít vždy jen jedno zařízení, pokud tedy zažádá o kontrolu více zařízení najednou, o prioritě rozhodne arbitr sběrnice. Jakmile má dané zařízení kontrolu nad sběrnicí, bude generovat standardní příkazy pro čtení/zápis na sběrnici PCI. Tyto příkazy budou dále předány paměťovému řadiči. Přesný průběh této operace je vlastní každé čipové sadě.
- Weslo
- Středně pokročilý
pokud vím tak výše uvedené pro PciEx neplatí - to se týká jen PCI
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |64GB Corsair DDR4 3600Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
- Aros
- Začátečník
Taky si myslím, že to měli pojmenovat nějak jinak než PCI-Ex...
- aliencz
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
A proč se prostě nepodíváte na skutečné testy? Radeon HD 4850 nakrmí C2D, Phenom, Athlon X2 vše na cca 3GHz v rozlišení 1280x1024 úplně stejně .... s rozdílem max. 2-3 FPS.
- Krteq
- Čestný člen
-
I v CrossFire?
- joXerus
- Začátečník
mel jsem force 3D 4870 a ted jsem sehnal sapphire 4870 - na 8.12 to hlasilo:
CrossFireX(tm) WARNING:
CrossFireX cannot be enabled because some 3D applications are running, or the interconnect cable is not connected, or the motherboard has no communication channels between PCI-Express slots.
nahodil jsem zase 8.11, na kterych mi sel CF 3870 np a vse jede ok - treba to nekomu pomuze
CrossFireX(tm) WARNING:
CrossFireX cannot be enabled because some 3D applications are running, or the interconnect cable is not connected, or the motherboard has no communication channels between PCI-Express slots.
nahodil jsem zase 8.11, na kterych mi sel CF 3870 np a vse jede ok - treba to nekomu pomuze
ASUS P5E WS Pro || Intel Core 2 Quad Q93OO @ 3GHz + Xigmatek S 1284 || A-Data Vitesta Extreme Edition 8OO+ 4x1GB || MSI GTX28O Super OC [700/2300] || Seagate Barracuda 72OO.9 4OOGB SATA II || Enermax PRO82+ 425W || AeroCool BayDream + Noctua NF-P12
- aliencz
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Tož to né, píšu o krmení jednojádrového Redeona, konkrétně HD4850.Krteq píše:I v CrossFire?