Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ehm noc ne... Už mi neni patnáct... Já se 3Dmarky nezabejvám od té doby když mé high skóre na V5 5500K s ECS K7S6A a SIS745 označili za cheat protože bylo lepší jak jejich MSI KT333 Boardy s Bartonem heh. Já jsem Nvidiácké SLI zkoušel každou generaci a nikdy z toho neudělali dobré řešení. Vždy to byl akorát stutter-fest. Použitelné to bylo jen v místech kde byla tuna FPS kde se to ztratilo, ale jakmile jsi se dostal na GPU limit a šel pod 60 tak zlo. Horší jak hrát na jedné kartě.
havli píše: sob 21. úno 2026, 11:42 Jak šílenej? :D

Právě pečlivě vybraný - 440BX na mATX desce není zrovna častá věc. Navíc s dostatkem rozšiřujících slotů, takže není problém provozovat ani klasické V2 SLI + LAN + ISA/PCI zvukovku. Integrovaná TNT taky není k zahození, pokud nepočítám MSI desku s onboard V3, tak tohle je nejlepší integrované GPU té doby.

Kvalita tehdejších Intel desek byla na perfektní úrovni, včetně VRM a použitých kondíků. Coppermine umí, akorát holt OC není, ale bez toho se dá žít. :)
Cool jako sběratelskej artikl ale jinak je to spíš ošklivé kačátko mezi BX. Layout nic moc, mělo by tam bejt o jeden ISA slot více a sorry tyhle boardy s grafikou na nich. Chjo, tohle se ani nedá označit za "integrovanou" grafiku. Prostě je to normální AGP kareta jen je naletovaná na board místo ve slotu. Tzn nepraktické, omezující upgrady, navíc je to Intel tzn nulové OC, ne, sorry dílky. Měl jsem tu MSI desku s Voodoo3 a zbavil jsem se jí. Byla to jen 8MB V3 a nechodily mi v ní Tualatiny i se správnou redukcí, taky na ní nešlo taktovat aobecně ve mě nebudila důvěru.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Pockej kdo to oznacil za cheat ? Nebud slusnej, rekni jmena. :D
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Neřeknu jména, nebudu vytahovat 2 dekády staroiu špínu heh. Stejně někteří z nich zde na PCT nikdy nebyli a jiní byli a už nejsou. A když jsem na poslední sraz přinesl 6K v desce s P4 Northwoodem (což jsem později zjistil že je pro voodoočka o něco lepší než K7) tak to taky nebudilo důvěru. To je tak když se komunika na něčem usmyslí že je to "the best" a pak si to nenechaj vymluvit i paktickou prezentací protože do toho všichni už zainvestovali a shodl ise tak a jinej názor se nehodí. Resp, ne že by KT333 byla bad, ale NW je o trochu lepší pro voodoo obecně a SIS chipsety maj o trchu věší výkon v tom PCI66 režimu kde voodočka operujou.

Tohle se stalo už 100x, pamatuješ třeba na tu kauzu se 32-bit systémy a 4GB RAM kde si lidi mysleli že čím více VRAM tím méně adresovatelné RAM. To byla totální kravina ale trádovalo se to všude roky. Já jsem dokonce přišel v životě o pár přátelství na bázi toho že ten člověk šel s davem místo toho aby uznal realitu i když jsem mu jí ukázal přímo do očí a já tohle nedovedu tolerovat. Chjo.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

DOC_ZENITH píše: sob 21. úno 2026, 19:55 Cool jako sběratelskej artikl ale jinak je to spíš ošklivé kačátko mezi BX. Layout nic moc, mělo by tam bejt o jeden ISA slot více a sorry tyhle boardy s grafikou na nich. Chjo, tohle se ani nedá označit za "integrovanou" grafiku. Prostě je to normální AGP kareta jen je naletovaná na board místo ve slotu. Tzn nepraktické, omezující upgrady, navíc je to Intel tzn nulové OC, ne, sorry dílky. Měl jsem tu MSI desku s Voodoo3 a zbavil jsem se jí. Byla to jen 8MB V3 a nechodily mi v ní Tualatiny i se správnou redukcí, taky na ní nešlo taktovat aobecně ve mě nebudila důvěru.
Právě jako kuriozitu přesně splňujíci daný učel jsem tu desku kupoval. Ano, ta TNT je interně připojena na AGP sběrnici, ale díky absentujícímu AGP je tam o jeden PCI slot navíc, což se může hodit. Mnohdy tyhle desky s onboard AGP grafikou měly prostě o jeden slot míň, což je škoda. Počet ISA mě moc nebere - jeden pro zvukovku mi vždy stačil v PC, kde se budou provozovat DOS hry. Tady DOS ani není cílem, takže neřeším. A vlastně co jsem objevil ESS Solo, tak ISA zvuk nepotřebuju už vůbec. Leda pokud chcí půlmetrovou AWE32. :D Samozřejmě v době, kdy byl slot 1 moderní, bych tohle nikdy nebral... ale jako speciální platforma na míru pro V2 SLI to je fajn. Jen by to chtělo ještě rychlejší CPU, protože ani PIII 650 se nezdá být dostačujíci pro 60 fps vždy a všude.

MS-6168 mám vícero kousků a zrovna stavím jeden mini PC právě na téhle desce. Má své mouchy, to nerozporuju, ale zase tak zlá deska to není. Tualatiny mi tam chodily, ale pouze Celerony, PIII nebyly stabilní. Nicméně VRM se zahřívá tolik, že to nepovažuju za komfortní. Nízké napetí Tualatinů znamená poměrně velký proud a hlavně cívky se dost hřejí. Já osobně mám docela averzi k s370-s1 redukcím obecně, často jsem s nimi měl potíže... a to i s Copperminy. Jedině PPGA Celerony mi chodily vždycky v redukcích dobře, ale to jsou CPU dost o ničem.

Na 6168 provozuju zásadně nativní slotové Copperminy a nikdy problémy nebyly. I taktovat se nechá - není problém dosáhnout FSB 133, ale AGP hodně mimo specifikaci. Integrovaná V3 je dost ošizená, to je bohužel pravda. Ona je to spíš Velocity 100, pokud si dobře pamatuju, je tam deaktivovaná druhá TMU - musí se kdyžtak zapnout v registrech. Existují i 16MB verze, ale ty jsem viděl vždy jen na obrázcích :) Asi by se nechaly paměti přepájet, ale je tam málo místa, do toho se pouštět nebudu.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“