AMD Radeon HD 6970/6950 Cayman - Informace, testy, recenze

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: AMD Radeon HD 6970/6950 Cayman - Informace, testy, recenze

Příspěvek od Jindy »

No, tak já jsem v době, kdy jsem kupoval 6950, nemohl zvolit model 6850, protože žádný neměl 2x mini DisplayPort. Byly jen modely s 1x DP, 2xDVI a 1xHDMI. Jedině až 6870 měly stejně jako 6950 2x DP, jenže 6870 byly zbytečně předražené, tak jsem prostě radši vzal 6950 (chtěl jsem TwinFrozrII chladič a 6870 s ním stála 6200 Kč a 6950 s ním 7200 Kč, čili bych byl blbej, kdybych vzal 6870, toho litru navíc ani náhodou nelituju).

Hlavně ale aspoň v tom 1980x1080 na jednom monitoru si bez problémů ještě delší dobu zahraju ve slušné kvalitě cokoliv, kdežto u 6850 ani náhodou, už teď je její výkon na hraně, je to spíš jen vyšší low-end (a takovou kartu už nikdy nechci, ač jsem jen občasný hráč). 6850 s průměrným FPS všude daleko pod 6950/6970 je úplně neporovnatelné, tam je vidět, jak jsou ty karty úplně rozdílné.

Ale na provozování Eyefinity s 3 x Full-HD monitory musí být člověk náruživý hráč (což já nejsem) a pravidelně upgradovat sestavu, aby byla všechno schopna v téhle kvalitě provozovat. Je ale docela možné, že se v nejbližších několika letech nemusí objevit nějaký nový super náročný engine, jako to třeba bylo při příchodu Crysis nebo GTA IV. Jenže spíš přijde a věci jako 6970 asi nebudou stačit pro 3 x Full-HD. To se uvidí nejdřív možná třeba u TES: Skyrim, kde je nový engine, ale spíš o něco později u něčeho jiného.
Tyhle PC hry jsou holt černá díra na peníze, ale zase, já si rád dopřeju ten luxus a jednou za čas si něco dobrého chci zahrát v co nejluxusnějších podmínkách, tzn. co nejvyšší rozlišení, největší plocha, plynulost atd. Aspoň, že pokud nehraju, tak mi sestava nežere 2 kW, což jsem rád, jinak bych se už nedoplatil. S 6850 by to žralo o něco míň, ale není to zas tak drastický rozdíl...
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

ono taky co se tyka 5760x1080 neni nicmoc o co stat... treba v mafii je to dobre, kdyz si v aute das pohled ridice. Tak tehdy je to super... ale jinak je to nevyuzitelne. Nicmene pekne se na to kouka, kdyz to nekdo zkousi... z vetsi dalky je to totiz uz potom docela dobre. Nicmene kdyz sedim od monitoru 60cm, tak je to fakt nanic.
PC:Intel Core i7 3770k, AS-Rock P67 Professional, Kingston HyperX 2x4GB Ram DDR3 1600 dual channel, 240GB HyperX, R9 290, Seasonic X-660W, 3x Acer 22", LG BD-RE GGW-H20L, Harman/Kardon AVR2000, Inifinity Kappa 7.2i
NAS + KODI: A4-5300, 6GB Ram, 4x4TB WD Green via Adaptec 3405 Raid 5
icebosss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od icebosss »

narazil sem na takovou zajímavou věc, když jsem měl upravený bios s odemknutýma shaderama měl jsem teploty v burnu třeba ve furmarku kolem 80-81 stupňů při napětí v afterburneru 1.25, teď sem zkusil flashnout bios z 6970 a v rge sem musel nastavit napětí taky na 1.25, protože v afterburneru to nereagovalo na nastavený napětí.... ale s tímhle biosem mám v burnu kolem 75-76 stupňů při stejným napětí, což je zvláštní
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

Mtss: No, mne se 5760x1080 nelibi, je to sice siroke, a hodne, ale moc uzke / nizke. Periferne ti to pohled pokryje, ale vertikalne ani nahodou (navic to v mem pripade nepripada v uvahu kvuli nemoznosti umistit korektne reproduktory). Proto se mi vic libi, kdyz uz, tak 3240x1920, cili 3x 1080x1920 na vysku vedle sebe (a to je sice na hry jeste jakz takz pouzitelne, ale na 16:9 filmy zase moc ne). Ale jak jsem psal, na praci jsou pro me lepsi "jen" dva ty velke panely na vysku + dva dalsi 4:3 po stranach jako doplnkove.
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

jj rozumim... mit penize na pivot a kvalitnejsi panel a ne jen levne TN, tak do toho jdu taky. Alespon jeden z tech 3 bych potreboval mit moznost dat na vysku.

to: icebosss
ze by to spatne merilo teplotu? :)
no mozne to je.... mozna jsem prave proto musel menit otacky vetraku rucne, protoze pri automatice to tuhlo.... nicmene s novym chladicem mi to ted v zatezi ukaze sotva 60, takze nemam problem :)
PC:Intel Core i7 3770k, AS-Rock P67 Professional, Kingston HyperX 2x4GB Ram DDR3 1600 dual channel, 240GB HyperX, R9 290, Seasonic X-660W, 3x Acer 22", LG BD-RE GGW-H20L, Harman/Kardon AVR2000, Inifinity Kappa 7.2i
icebosss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od icebosss »

a ještě jedna věc, mám bios z 6970, ale 3D mark 11 mě ve výsledku ukazuje, že mám 6950 což je divný, přeinstal ovladačů jsem nedělal, ale to by snad nemělo mít vliv
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

id karty se nezmeni...
icebosss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od icebosss »

jj aha, to sem nevěděl díky
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

Mtss: Pivot je jen jednoducha moznost, jak ty monitory takhle napolohovat. Snad vsechny displeje maji VESA diry pro montaz kamkoliv, tudiz si lze vytvorit vlastni drzak za velmi male penize.
Napriklad kdybych chtel dat tyhle me dva nad sebe, musim si stejne takovy drzak vyrobit a mozna to i udelam, protoze ty, ktere se prodavaji, jsou straslive predrazene. Pokud bych je mel nad sebou, tak aspon muzu v pripade nutnosti hrat hry nebo poustet filmy jen na jednom z nich v klasickem widescreen kompatibilnim formatu. Jenze pro dlouhe netove stranky, dlouhe texty a ruzne me programy to je zase vyhodnejsi mit takhle na vysku.

Holt od doby, co se zacaly prodavat de-facto pouze widescreen 16:9 monitory a nedelaji se uz velke a kvalitni 4:3, se dneska nejaky rozumny pracovni a zaroven herni multimonitorovy setup vytvari docela neohrabane. Ale aspon neco.
Na hrani staci bohate obyc levne TN panely, ale na dlouhodobou praci moc ne. Ja na takove koukal denne non-stop 5 let a to mi vazne stacilo. Zakladni IPS sice neni nejaky naprosty zazrak, ale aspon to neni az takova hruza, jako ty nejlevnejsi 17" Acery, co jsem pouzival jako primarni predtim. Dnesni widescreen TN s LED podsvicenim jsou na tom ale lip, uz to neni tak spatne.

Kdybych mel penize na poradne monitory, chtel bych zkusit treba specialni IBM T220 s rozlisenim WQUXGA 3840x2400 , coz vyzaduje 2 - 4 DVI kabely, aby to vubec mohlo fungovat v pouzitelne obnovovaci frekvenci. Ale ma to moc malou uhlopricku, pouziva se v lekarstvi. No, ale to uz sorry za OT, jen pro zajimavost.
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

no aby to bylo dokonale muselo by to byt schopne unest z jednoho mista 3 monitory a to tak aby se daly bocni monitory naklanet dopredu / dozadu (v uhlu k primarnimu), vsechny aby sli otocit na vysku - tim padem potrebuju i posuv bocnich LCD, a dale jeste naklonit nahoru a dolu + dopredu / dozadu (to by mohlo jit i u vsech soucasne)

a jako na rovinu tohle by slo vyrobit... ale pokud tam chci zachovat kompatibilitu pro dejme tomu 22"-27" tak je to nechutne slozite.... hlavne pro to ze nemam po ruce vetsi jak 21,5" panely.

trosku jsem hledal a neco takoveho uz existuje....
http://www.amazon.co.uk/MDM06-Multi-Scr ... pd_cp_ce_3
BudyCZ
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BudyCZ »

Mtss píše:ono taky co se tyka 5760x1080 neni nicmoc o co stat... treba v mafii je to dobre, kdyz si v aute das pohled ridice. Tak tehdy je to super... ale jinak je to nevyuzitelne. Nicmene pekne se na to kouka, kdyz to nekdo zkousi... z vetsi dalky je to totiz uz potom docela dobre. Nicmene kdyz sedim od monitoru 60cm, tak je to fakt nanic.
Znám 5 lidí co má Eyefinity případně Nvidia Vision a všeci jej vychvalují...I já je to zcela boží na hry...sedím od mojich třehc 26" panelů cca 40-50cm a nechtěl bych jinak...Všechny hry jsou na tom boží a úplně jinak se na tom hraje.Lepší atmosféra hratelnost ....Co tak v poslední době čtu tvé přízpěvky tak zcela vůbec nechápu...Zcela diametrálně odlišné zkušeností a názory máš než všeci co eyefinity užívají...čímpak to asi bude :arrow:
Mobo: ASUS B550-EXTREME / CPU: AMD Ryzen™ 9 5900X @ DEFAULT / Cooling: AMD Wraith Prism RGB LED / RAM: G.SKILL 32GB 3600MHz CL17 (2x16GB) / GPU: PowerColor RX 6800XT 16GB @ DEFAULT / HDDs :2x2TB SAMSUNG 980PRO, 2x2TB SAMSUNG SSD = 8TB SSD / PSU:Corsair HX1000i 1000W / CASE: Phanteks Enthoo Evolv X Tempered Glass stříbrná / Panel: 43" ASUS ROG Strix XG438QR 4K UHD HDR
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

BudyCZ: Treba ma o tom jine predstavy. Mne se teda Eyefinity libi, vicemene funguje a je to lepsi zazitek, nez jeden monitor, ale chapu, ze si z toho kazdej nemusi hned sedat na prdel. Lze se na to divat strizlive a skepticky, proc ne. Ja treba jedu na multimonitor setupu uz cca 10 let a Eyefinity je fajn, ale muzu bez toho zit, dulezitejsi je kvalitni setup na praci, nez hrani her a ohledne toho jsou tu multimonitor reseni uz velmi dlouho, viz Matrox.

Mtss: Jo, no mne by se to vyrabet teda nechtelo, pac aby to bylo poradne multifunkcni a modularni, bylo by to na vyrobu dost slozity. Ale na zakladni kostru me napadlo vyuzit takove ty hlinikove profily, z kterych se stavi regaly na vystavach / v supermarketech. Je to vlastne stavebnice, na kterou staci jen prisroubovat par VESA drzaku a je hotovo.

Ale ten stojan co jsi nasel vypada za ty penize slusne (pokud to je i s VESA drzaky, coz snad je). Ja podobne paze hledal jen v CR a tady je to hrozny (cca 7k podobny), ale na Amazonu koukam maji vyber, tak o tomhle budu vazne uvazovat. Akorat jsem nejak neprisel na to, jestli by tenhle model z tveho odkazu umoznil i montaz dvou nad sebou na sirku - idealne, abych to mohl nekdy pouzivat dva vedle sebe na vysku a nebo dva nad sebou na sirku, kdyz budu potrebovat.

Jinak u toho MDM06 pisou, ze pokud mas monitory sirsi jak 30cm nebo vetsi nez 15", musis dokoupit delsi ramena - coz je videt z obrazku, ze tri widescreen monitory vedle sebe na sirku bys tam nedal. Na vysku asi jo.

Kazdopadne si ale myslim, ze se to v techhle stojanech bude hodne klepat a kejvat. Nevim, treba ne, no lepsi nez nic...
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

BudyCZ píše:
Mtss píše:ono taky co se tyka 5760x1080 neni nicmoc o co stat... treba v mafii je to dobre, kdyz si v aute das pohled ridice. Tak tehdy je to super... ale jinak je to nevyuzitelne. Nicmene pekne se na to kouka, kdyz to nekdo zkousi... z vetsi dalky je to totiz uz potom docela dobre. Nicmene kdyz sedim od monitoru 60cm, tak je to fakt nanic.
Znám 5 lidí co má Eyefinity případně Nvidia Vision a všeci jej vychvalují...I já je to zcela boží na hry...sedím od mojich třehc 26" panelů cca 40-50cm a nechtěl bych jinak...Všechny hry jsou na tom boží a úplně jinak se na tom hraje.Lepší atmosféra hratelnost ....Co tak v poslední době čtu tvé přízpěvky tak zcela vůbec nechápu...Zcela diametrálně odlišné zkušeností a názory máš než všeci co eyefinity užívají...čímpak to asi bude :arrow:
blbe vidim do dalky a mam spatne periferni videni. S brachou mame stejnou vadu a obema nam to neprijde spatne pro dokresleni atmosfery, ale rikame ze to neni nic extra. Je pravda ze komukoliv to doma ukazu tak nad tim zasne a rika ze je to skvele. Nicmene sklamany od te investice nejsem. Chtel jsem to primarne na praci. Ja jsem si to uz vyzkousel na abcdata roadshow, vyzkousel jsem si tam i 3d vision od nvidie a usoudil jsem ze nic extra vice monitoru na hrani pro me neni...

poprve nvidie prezentovala 3d vision na left 4 dead a ta hloubka v lese byla naprosto uchvatna... do toho jsem se zamiloval.

na dalsi akci AMD prezentovalo eyefinity na HD5870, tenkrat na Dirtu

na posledni akci co jsem tam byl, byl opet dirt a nvidie mela 3d vision surround (gtx480 sli - co me prekvapilo ze to bylo tiche... meli to v nejake skrini otocene konektory nahoru a opravdu to nehucelo) v just cause 2 a to bylo uplne naprd. 3d tam bylo slabe, melo to polovinu krasy nez bylo v left 4 dead a 3 monitory?? paneboze na co? kdyz zivoty byly na jedne strane a munice na uplne opacne... pokud jsem teda hral, tak jsem koukal na prostredni a to podstatne jsem proste nemel cas sledovat. (kdyz nevim kolik zivota zbyva, pripadne kolik munice tak to je proste blbe)

V tomhle treba chvalim Mafii 2, protoze tam je vse na prostrednim monitoru a bocni jsou jen pro dokresleni okoli a to je skvele:)

PS: dalsi vec na ktere se s vetsinou nazoru na webu neshodnu je o rozliseni 22" LCD
vetsina lidi rika ze 1920x1080 je na 21,5" moc
ja jsem predtim mel 21" IBM P275, s trinitron sony obrazovkou a pokud me pamet neklame tak viditelna byla nejak 20,5" a rozliseni 1600x1200@90Hz, coz hustote pixelu docela odpovida.

je pro me zbytecne koupit si vetsi monitor ve stejnem rozliseni... co me spis mrzi je ze se dnes nedaji koupit 22" s 1920x1200.

proste jsme kazdy jiny, kazdemu vyhovuje neco jineho. Ja nikomu nevnucuji muj nazor, ani nerikam ze je vzdy spravny. Je to pouze muj nazor a zvyknul jsem si na to ze jsem ten co jde proti proudu :-D
Reptile
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Reptile »

Muze mi nekdo potvrdit ze asus 6950 directcu II jde opravdu odemknout na 6970? nejlepe nejakym screenem...? priplatit si 1000kc za docela dobry chladic a moznosti mi prijde fajn....
CPU:Intel Core i5 2500k @ 4,7GHz - 1,27V Cooler:Thermalright Silver Arrow MB:Asus P8P67 B3 RAM:4x4GB Kingston HyperX 1600Mhz GPU: MSI Radeon RX 5600 XT MECH OC 1820/1780 HDD:Samsung SSD 840 EVO 120GB, Samsung 1TB, Samsung 1,5TB, Seagate 2TB, Seagate 4TB Case:Thermaltake VH8000BWS Armor+ Mx PSU:Seasonic X-560 Gold Writer:Samsung SH-S223C Mouse:Razer Diamondback + Logitech MX 1100 Keyboard:Logitech Cordless Desktop Wave Pro
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Jak už jsem jednou psal, ta karta má nereferenční PCB, podle mně s tím budou problémy. BudyCZ psal něco o tom, že mají tenhle model v redakci a odemknout šla. Počkej si radši na jeho vyjádření/potvrzení.
Reptile
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Reptile »

právě...vim že je nereferenční...ale taky že někdo říkal to s tou redakcí.... ale už nevim kdo...tak mu zkusim poslat sz. thx

ps. vim že to bude znit debilne...ale jak poznam že nepujde odemknout? že bude hazet artefakty po nahrátí biosu na 6970? - ale to spíš když už tam pujde nahrát bios z 6970 tak je sice odemčena, ale s artefaktama to bude znamenat že ty shadery jsou nestabilní že?
CPU:Intel Core i5 2500k @ 4,7GHz - 1,27V Cooler:Thermalright Silver Arrow MB:Asus P8P67 B3 RAM:4x4GB Kingston HyperX 1600Mhz GPU: MSI Radeon RX 5600 XT MECH OC 1820/1780 HDD:Samsung SSD 840 EVO 120GB, Samsung 1TB, Samsung 1,5TB, Seagate 2TB, Seagate 4TB Case:Thermaltake VH8000BWS Armor+ Mx PSU:Seasonic X-560 Gold Writer:Samsung SH-S223C Mouse:Razer Diamondback + Logitech MX 1100 Keyboard:Logitech Cordless Desktop Wave Pro
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

cetl jsem na ni zahranicni recenzi a sla.... ovsem nikdo ti nezaruci, ze tvoje pujde taky.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Byl by link pls?
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

hmm tak nevim. Mozna jsem se spletl. Nemuzu to nikde najit.
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

Tak zkouším nový Afterburner 2.1.0 ve spojení s Catalyst 11.2 WHQL a po počátečním nadšení jsem zklamán.

Podařilo se mi v Afterburneru nastavit maximální povolený takt jádra na 405 MHz a paměti na 625 MHz (ale to jsem radši později zvýšil na 675 MHz), přičemž i při 4 monitorech se takt jádra dokáže držet na 250 MHz!!!
Z počátku se to tedy zdálo v pohodě, takty se držely při nejhorším v maximálních povolených mezích, jenže pak jsem na chvíli spustil z hodnot oči, hrabal se na netu, nebo pouštěl víc programů a najednou koukám, grafika se šplhá na 80°C a takty jsou na továrním maximu, čili 810 MHz jádro a 1250 MHz paměť. Samo to přestalo dodržovat limity nastavené v Afterburneru, jedině otáčky ventilátoru se řídí stále podle mého přednastaveného grafu. Jenže ten mám designovaný pro 2D provoz, kdy nepočítám s těmito takty a s teplotami nad 70°C a proto teplota letěla nahoru.

Čím to je? Vím, že to dělá buď Afterburner 2.1.0, nebo Catalyst 11.2, ale nevím proč a který z těchto dvou to má na svědomí. Budu muset vrátit staré drivery (netuším, jaké jsem přesně měl) a předchozí verzi Afterburneru, protože teď to nefunguje jak má, předtím to šlo aspoň nějak, ač jsem nemohl nastavit takto nízké takty. Štve mě to, tyhle nové nízké takty jsou super :(
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“