A co pls používáš na vytvoření bootovací flashky? Zkusil jsem klasika rufus a po úvodní sekvenci "stiskněte F6" BSOD. Pak jsem ještě udělal iso s AHCI drivery a stejný výsledek. Ventoy podle jeho fóra taky problém...
HEAD: dík za tip ale random iso z netu obohacené o kdovíco se mi moc zkoušet nechce.
Hmm, nesouhlas. Většina byla vydaná ve stavu že jsi je nutně nijak "opravovat" nemusel. Data disky /expansion packy pak byly funkční samy o sobě. Steam je dvousečná zbraň. Ano je to easy ale na druhou stranu steam je tvrdý always online DRM. Mody a jiný obecně "sahání dodat" se často stává problematickým nebo nemožným. Já jsem zastánce toho že co dělám na mém PC je moje věc a nikdo mi nemá co zakazovat. Proto i dnes když něco jde sehnat mimo steam, obvzláště s offline instalátory GOG stylu, tak by člověk měl jít touhle cestou.
Edit: To Headoivo iso neni bad, většina těch věcí má opodstatnění a hlavně máš tam tunu driverů který jinak musíš ručně shánět a editovat instalaci win aby jsi je tam vůbec ňák dostal protože defaultní způsob instalace 3rd party driverů během instalace OS, ala vlož floppy disk, je dnes jaksi drobátko mimo že. A to včetně věcí které dnes lidi berou jako samozřejmost typu AHCI diskové drivery. Pokud ten laptop má v biosu controller napevno v AHCI modu a nejde přepnout do IDE tak tě stejně něco takového nemine.
A co pls používáš na vytvoření bootovací flashky? Zkusil jsem klasika rufus a po úvodní sekvenci "stiskněte F6" BSOD. Pak jsem ještě udělal iso s AHCI drivery a stejný výsledek. Ventoy podle jeho fóra taky problém...
Rufus a dal jsem mu originalni instalaci XPcek z CD. Upozornuju ale, ze to nejde na vsech boardech, ale na novejsich by to jit melo bez problemu, problem s tim maji spis starsi a co se radice disku tyka, tak to musis na zacatku nahrat vlastni driver, pokud ho XPcka nemaji, kdyz te k tomu na zacatku vyzve, coz u toho laptopu muze byt problem. Ja vetsinou kvuli kompatibilite pouzivam IDE rezim. BTW: Jsem staromilec, pouzivam stale diskety.
DOC_ZENITH píše: ↑ned 19. dub 2026, 16:40
Hmm, nesouhlas. Většina byla vydaná ve stavu že jsi je nutně nijak "opravovat" nemusel.
A tady nesouhlas s tebou, vetsina her patche potrebovala a je u mnoha her nutnost pro bugless hrani patche sehnat a instalovat. Tohle je dost zkreslena nostalgie, ze kdysi hry patche nepotrebovaly. Potrebovaly a taky jsem se s tim natapil sehnat aktualizovany verze her, treba u myho W98 Voodoo projektu s rozbehnutim snad stovky her.
Hladis píše: ↑ned 19. dub 2026, 15:27
Ja LAN nepouzivam, vse mam na HDD/SSD a flash a je to rychlejsi s tim manipulovat. Zase tolik mista a tolik sestavenych kompu najednou nemam abych se sral se sitovanim.
Já teda zásadně jedu přes síť - mám NAS nastavený i pro podporu SMB1, takže není problém se na něj dostat s čímkoliv od W98 nahoru. K tomu ve skříni plná krabice různých 3Com a Intel síťovek, co mají vestavěné drivery i v základní win98 instalaci, takže nainstaluju OS a všechno ostatní včetně driverů si už přesunu po síti. Na retro PC mám USB obvykle ve verzi 1.1 a přes to něco kopírovat je strašně zdlouhavé. A osadit PCI řadič s USB 2.0 taky není moc řešení. Jednak to žere slot a navíc je více méně prokázané, že přítomnost USB 2.0 zpomaluje zbytek systému.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
DOC_ZENITH píše: ↑ned 19. dub 2026, 16:40
Hmm, nesouhlas. Většina byla vydaná ve stavu že jsi je nutně nijak "opravovat" nemusel. Data disky /expansion packy pak byly funkční samy o sobě. Steam je dvousečná zbraň. Ano je to easy ale na druhou stranu steam je tvrdý always online DRM. Mody a jiný obecně "sahání dodat" se často stává problematickým nebo nemožným. Já jsem zastánce toho že co dělám na mém PC je moje věc a nikdo mi nemá co zakazovat. Proto i dnes když něco jde sehnat mimo steam, obvzláště s offline instalátory GOG stylu, tak by člověk měl jít touhle cestou.
Edit: To Headoivo iso neni bad, většina těch věcí má opodstatnění a hlavně máš tam tunu driverů který jinak musíš ručně shánět a editovat instalaci win aby jsi je tam vůbec ňák dostal protože defaultní způsob instalace 3rd party driverů během instalace OS, ala vlož floppy disk, je dnes jaksi drobátko mimo že. A to včetně věcí které dnes lidi berou jako samozřejmost typu AHCI diskové drivery. Pokud ten laptop má v biosu controller napevno v AHCI modu a nejde přepnout do IDE tak tě stejně něco takového nemine.
No jasně, to už jsem udělal přes nlite a stejně BSOD. Možná jsem tam dal nějaký blbý, jen ten, co měl AHCI v názvu, ale na stránkách Lenova bylo i několik dalších Intel Rapid Storage driverů.
mr.qeg píše: ↑ned 19. dub 2026, 15:58
HEAD: dík za tip ale random iso z netu obohacené o kdovíco se mi moc zkoušet nechce.
Pouzivam je a funguje to bez problemu.Instalace na SSD pomoci USB taky uplne bez problemu.Nemusel jsem instalovat zadne ovladace krome pro GPU.
Jinak prohodil jsem P4 651@4.7ghz za PentiumD 945 a jak jsem byl s P4 spokojenej(OC 4.7Ghz a dobrej vykon pro dobove hry), tak pentiumD je zklamani.I kdyz mam stejnou revizi D0(nejlepsi na OC a spotrebu), tak oc stoji zahovno.Jen 4.4Ghz a i tak to neni uplne stabilni.Vykon ve hrach +- stejnej a jen to vic zere Tak PentiumD se moc neohralo a za hodinu letelo pryc z MB a nahradilo ho C2D E6600
HEAD: Je pravda, že to stejně řeším, jen kvůli nějakým hrám. Přístup k netu s bankovnictvím tam mít nebudu a když k tomu nenasdílím přes síť ani NAS, tak mě tam ani nějaký ten skrytý trojan nebo ransomware nemusí trápit. Možná to tvoje iso vyzkouším, jako první před hledáním správného AHCI driveru
Ideální je ten komp mít na síti ale bez funkční gateway do netu. Aby se on nedostal ven a zvenku ho rovněž nikdo neviděl ale jiný kompy na LAN jeje viděly.
Head: Tak Pentium D byl zoufalej slepenec dvou DIE v jednom socketu co spolu komunikovaly přes FSB. V podstatě to byl dual-CPU systém v jednom socketu. Byl to shit no a v souboji těch 2C 2T systému to K8 dost prohnala. Později existovaly i Xeony z Core2 éry co měly 6 jader a měly v sobě tři CORE2 die, ten taky zrovna moc dobře nefungoval. Naštěstí pro Intel všechny tyhle problémy úspěšně vyřešil Nehalem.
Pentium D je sice shit, ale ne až takovej - HEADovi tam něco hnije. Testoval jsem P4 651 a PD 945 - obojí na 3,4 GHz a rozdíl je v průměru +50% ve prospěch dvoujádra. Bylo to na GTX 285 a přiměřěně moderních hrách - tj 2 jádra se tam využijou prakticky vždy. A pro 8800 GT platí totéž z hlediska driverů. I 4,8 GHz P4 s default D945 těsně prohrál.
Netbursty dokáží někdy při přehřívání dost výrazně throttlit a kromě nízkého výkonu se to ničím neprojeví. Resp teda jsou utility, co detekují throttling a ukážou to, ale pokud to člověk cíleně nehledá, tak nezjistí nic.Takže to PD se dost možná peklo ve vlastní šťávě a ani zdaleka neběželo na 4,4 GHz... protože to by výkon musel vypadat úplně jinak.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Ja ale pouzivam winxp a dobove drivery 186.neco/9800gt.Ten vyssi vykon ve hrach fakt na zacatku nebyl.To prislo az s pozdejsima ovladacema.
V 3dmarku 2001 to dalo 32k coz sedi na pentiumD 4.4ghz.P4 na 4.7ghz dalo 37k.Ve hrach je vykon stejnej coz znaci nake skalovani
Edit:E6600 pretaktovan na 3.4ghz a vyladenej na max.
Trochu jsem experimentoval s delickou ram a nejlepší není 1:1. Core 2 jako všechny cpu dost skaluje s rychlostí ram.
Default 2.4ghz a delicka 1:2 tzn 1066mhz ram 5-5-5-15
Doom3 122fps
HL2 test scena 71fps
Default 2.4ghz a delicka 1:1 533mhz ram 3-3-3-9
Doom3 114ps
HL2 67fps
Oc 3.4ghz s delickou 1:1 a ram 700mhz a něco 4-4-4-12
Doom3 184fps
HL2 91fps
Oc 3.4ghz s ram na 1134mhz 5-5-5-15
Doom3 193fps
HL2 95fps
Btw youtube porad nepouzitelnej.Ani E6600 na 3.4ghz neprehraje video ani v 144p bez 80% drop framu...To bude chtit nakou novejsi kartu, ktera cpu pomuze.9800GT to rozhodne neni.
Na winXP neexistuje Browser co by přehrával plynule video na moderních webech/browserch backportnutejch pro XP. Nedávno jsem to zkoušel pod virtuálem s passlou GTX980 a ani moderní Ryzen 9800X3D ne, jsou tam bottlenecky jinde v extrémně neoptimalizovaném SW a 2D API co ten starej OS prostě nezná. Zkus si to video stahnout a pravděpodobně ho ta Core2 dá. Problém je ten samotnej browser a dnešní web.
Na druhou stranu, sestra donedávna používala Phenom II 920 na 3,4Ghz s Fermi a 1080p youtube v pohodě (na win10). 9800GT se dala používat dost dlouho, přes 10 let, dokud se používal x264 kodek protože ten akceleruje, ale ten se dnes už bohužel nepoužívá, dnes je to VP9 nebo AV1 takže bohužel smůla. Fermi je stále použitelná (pokud je vedle ní použitelnej CPU) protože ač moderní kodeky neakceleruje, tak alespoň podporuje moderní API potřebné k tomu aby to prostě běhalo fajn.
A Jinak tvá extrémní závislost na RAM je celkem malá, hlavně po OC heh. Ona Core2 ti nebude moc benefitovat z RAM co jedou rychlejc než je prostupnost její FSB.
Ach, Core2 a RAM, tam to bylo tehdy hodně zlý, já jsem totiž techdy chtěl hodně RAM, a ty chipsety to prostě nedávaly. Desky co daly FSB třeba 520 Mhz, nalož jim quad-rank RAM konfiguraci a čau jsi rád za 450, dále tam byly problémy že třeba prvních 4GB stable ale zadních 4GB ne... nebo ne až PO ZAHŘÁTÍ CHIPSETU během delšího hraní, to extra potěšilo, kor když se to začalo projevovat jako koruptní textury v Assasin creedovi a člověk si myslel že má nestabilní VRAM ne RAM. Peklo.
Ne. DFI v téhle době už nebyla moc dobrá značka a P45tky měly dost problémů s PCI-E kompatibilitou které se řešily biosy a tam nevim jestli to DFI dořešilo protože jaksi končili na trhu. Ve své době jsem měl biostar P45 TPower a musela letět protože ač rekordman v OC tak support nula a P45 ten support fakt potřebovala. Koukej radši po Asus nebo Gigabyte.
DS3 je slušná deska. Má plnou výbavu. Slabší kusy byly UD3LR, UD3L, ale ty jsou zase už ultra durable 3 vs 2 u té DS3. a Q9650 utáhne každá, jen asi ne na 4GHz, protože to nedá CPU. Hele s tímhle jsem laboroval, vyzkoušel jsem E8400 (2), E5450, Q9650 (4 jádra) a vcelku funkční a responzivní systém i na dnešní dobu. Dokonce jsem sehnal něco (P45) co umí DDR3, ale boužel snad neexistují kompatibilní paměti.. teda ne takové, které dají dual channel (zkoušeno víc a v QVL jsou jen asi 2 druhy). EE. DDR3 je nepatrně rychlejší, ale nemá to moc smysl. Ale na YT je video, kde má někdo 3 DDR3 moduly (to by mě zajímalo jaké) a tedy 12GB a běží mu to svižně, pokud tedy nejde o fejk.
EDIT: EP45T-UD3LR .. ale nerozchodil jsem ani dual channel, natož 3 moduly (single channel), padalo to random velmi často.
... tak já si ji hodím na benchtable a ještě to testnu. Furt se mi to tu všechno válí. Tuhle desku sehnat, byl doslova majstrštyk.
DDR3 jsou na těhlech chipsetech shit. Co se OC týče tak 45nm Core2 většinou daj kolem 4,2Ghz, dobrý kusy až k 4,5 ale quady většnou 4-4,2, pokud deska dá onu FSB. Starší chipsety maj problémy s OC 65nm quadů, ale 45nm jsou mnohem méně problematické i tam. Osobně, já Core2 Quad nemam rád kvůli dělené cache/slepenci, Core2 je prostě ideální držet se 2-jader, je to optimální pro OC, ST výkon a tehdejší hry z quadů nebenefitovaly. Když se Quady staly nutností byla už Core2 za zenitem a vše se optimalizovalo pro Nehalem.
Co se chipsetů týče, tak já jsem nesnášel P45. Topí dost, nejvíce ze všech Intelů (snad i více jak X38/X48) rozhodně více jak P35,965,975 a tak. K tomu problémy s PCI-E a tak, prostě ve své době celkem peklo a řešil jsem tehdy jako servisák tunu PC kde jsem měnil P45 desky za P35 protože lidi nerozjeli svou 8800GT. Zabugovanost PCI-E 2.0 na těhlech chipsetech pár měsíců po uvedení byla katastrofická. Jo a navíc, desky co maj sloty co dělej 16x na 8+8 z northbridge tak když v druhém slotu neni identickej hardware (co se PCI-E specs týče) tak systém nepostne. Tzn v jednom slotu GPU a v druhym třeba raid řadič? Ani náhodou. Na X38 to funguje, na 975x to funguje, na deskách co maj 4x slot ze southbridge to funguje, na P45 z northbridge ne, nesnášel jsem je.
Co se RAM týče tak P45 přinesla podporu 16GB to ve formě 4x4GB dual-rank modulů. Mé zkušenosti jsou jiné, na frekvence v takové konfiguraci zapomenout (DDR3 jsem obvykle nedostal moc nad 1066) ale 4GB moduly mi normálně chodily, jak v DDR2 tak v DDR3 provedení. Chodilo to fajn i na takovym tom super cheap G41 gigabytu, deska za 1500kč tehdy, 2 sloty DDR2 , 2 sloty DDR3, suopercheap ale přesto OC jako kráva, jo a integrovaná GPU v G4x tehdy uměla akcelerovat x264, jako první Intel, to se tehdy také cenilo, člověk do toho hodil cheap pentium dualcore + mega OC = dobrý základy pro multimedia/kancl komp. Ty RAM ale MUSÍ bejt dual-rank. Později, v dobách Sandyho když začaly existovat 8GB moduly tak se 4GB začaly dělat jako single-rank a ty tam prostě nefungujou. Ony moc nefungujou ani na P55/X58, jejich support šel biosama doplnit ale většina výrobců se na to vyprdla. Jistota jsou až na Sandym. Single-rank uměj jen 2GB moduly.
16 GB DDR3 na 775 se rozjet dá. Smysl to ale moc nemá... jedině pro případ, že člověk chce 16 GB, což se v DDR2 obtížně shání. Ono v DDR3 dnes už taky - jak říká DOC, jedině dual-rank 4GB moduly.
Já takovou konfiguraci rozjel - Q9550 @ 3,2 GHz, FSB 1600, DDR3 1600 a stabilní to bylo. Měl jsem teda X48 desku, ne P45, ale to by mělo být jedno. Resp spíš je lepší P45, protože ta 16GB podporuje ofiko. X48 ne, ale funguje to tam též.
QX9770 hwinfo.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Chipsetu P45 se nemusite bat, je bezproblemovy. DOC mel jen blby zkusenosti s shit Biostary, ale to je problem Biostaru a ne P45 chipsetu. P45 s PCI-E zadny bug nema, vse v tom funguje. Co se tyka DDR3, tak Dual-channel funguje zcela bez problemu s dobovymi DDR3 moduly, takze nevim o cem je rec. S DDR3 je to vykonejsi nez s DDR2 a jdou krasne s E8600 OCnout na peknou kombinaci 4GHz CPU s 1600MHz RAM s agresivnim casovanim. Na XPcka, pokud nekdo chce Core2 stroj, super. Je to asi nejvykonejsi co se da s Core2 postavit