Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- webwalker
- Začátečník

Re: Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace
del42sa: L1I je prakticky jeden hardware, fyzicky je rozdělena jen L1D.
Jinak BD modul, dle mého, jde asi nejvýstižněji popsat jako jádro s jednou int pipe navíc, ale to na věci nic nemění. Když to AMD označuje jako 8 jádro, tak proč je v tom pořádně nevymáchat?
Jinak BD modul, dle mého, jde asi nejvýstižněji popsat jako jádro s jednou int pipe navíc, ale to na věci nic nemění. Když to AMD označuje jako 8 jádro, tak proč je v tom pořádně nevymáchat?
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- del42sa
- Pokročilý

webwalker: právě ty bys měl nejlíp vedět jak jsem se tu hádal s Thanatosem, když tvrdil, že se jedná o 4 jádro a já jsem celou dobu tvrdil, že není a tvrdím to i teď ! Takže neobracím, ani se nepokouším Bulldozer nějak zvýhodňovat. Výkon je tragédie. Mluvím jen o srovnání s procesory s vlastních řad, tedy AMD. A já vidím FX 8150 jako nástupce řady x4. Všichni víme že Thuban byl "vyplňovací produkt", který měl zmenšit výkonovou mezeru mezi Phx4 a Gulftownem.Původně ani
nebyl v roadmapách...
\\ martonelli: já ale teď neporovnávám cenu/výkon a zařazení BD na trhu. Zařadí se nakonec tam, jaký bude mít výkon. Jde jen o to , že s přihlédnutím k filozofii AMD s modulem coby náhradou starého konceptu jádra se jedná o nástupce x4 nikoliv o nástupce Thubanu, jestli to dokážeš pochopit....
nebyl v roadmapách...
\\ martonelli: já ale teď neporovnávám cenu/výkon a zařazení BD na trhu. Zařadí se nakonec tam, jaký bude mít výkon. Jde jen o to , že s přihlédnutím k filozofii AMD s modulem coby náhradou starého konceptu jádra se jedná o nástupce x4 nikoliv o nástupce Thubanu, jestli to dokážeš pochopit....
Naposledy upravil(a) del42sa dne pon 10. říj 2011, 12:18, celkem upraveno 1 x.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
- richie08
- Začátečník

Když vezmeme do úvahy, že na ploše Bulldozeru (315mm2) by se na 32nm vešlo 10 až 12-ti jádro K10.5, tak to vyznívá pro BD dost špatně.
Alespoň v nějakých testech má BD brutální náskok nad SB2600: třeba čísla u latencí pamětí a skóre v Prime má daleko nejvyšší

Alespoň v nějakých testech má BD brutální náskok nad SB2600: třeba čísla u latencí pamětí a skóre v Prime má daleko nejvyšší
- webwalker
- Začátečník

del42sa: Vždyť já to vím (s THANATOSEM)
Vlastně všichni vědí, že to není klasické 8 jádro, jen nás všechny lakují. AMD marketing prostě potřebuje nutně dostat přes ústa. Tuším, že jim to dají recenzenti pěkně vyžrat.
Vlastně všichni vědí, že to není klasické 8 jádro, jen nás všechny lakují. AMD marketing prostě potřebuje nutně dostat přes ústa. Tuším, že jim to dají recenzenti pěkně vyžrat.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- Jája
- Středně pokročilý

Pokud je Phenom II X4 stále na trhu, tak je to taky konkurence i když pochází z vlastních řad, a přestaň slovíčkařit.del42sa píše:tvůj argument je zcela mimo...
\\ ale já ho neporovnávám vůči konkurenci pokud sis nevšiml
Jinak jestli tedy to vidíš tak že když jdou na trh nové CPU s novou arch. tak by měly být i nové ceny, tak jo. Ale výkon by měl být zase odpovídající ceně, jinak je konkurence rozmete.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- del42sa
- Pokročilý

pane bože Jájo...., dobře máš pravdu, nemá cenu se s tebou o nečem přít, spokojenej ? 
PS: až se objeví i nějaký 6-ti modul (což věřím, že se časem objeví) tak to pro mě bude nástupce Thubanu
PS: až se objeví i nějaký 6-ti modul (což věřím, že se časem objeví) tak to pro mě bude nástupce Thubanu
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
- Eddward
- Moderátor

Ano to je vsetko pravda, mne je uplne jasne ze BD modul s 2 malickymi jadierkami je mozno asi ako jedno velke u Intelu ale to je len teoria, ktora 90% beznych ludi nezaujima, prax je taka ze v obchodoch sa to bude predavat zrejme ako 6 jadrovy cpu a windows to tiez berie ako 6 jadier a tak to aj vyuziva, je mu jedno ci je ten 6 core poskladany z 3 modulov alebo je to "nativny" 6 core ako ten 1100T.del42sa píše:Eddward: ne ne tys to nepochopil, nikdo netvrdí, že to není 8 core, já sám tady celou dobu hájím tvrzení že jde o 8 core procesor, ale je potřeba vzít v úvahu jednu věc.
BD modul je svou velikostí jen o málo větší než klasické jádro. Dá se tedy říct, že BD modul je ekvivalentem starého jádra. BD modul v sobě obsahuje jádra dvě, ale nejsou to ty dvě silná klasická jádra slepená dohromady (to by asi ten výkon vypadal jinak), jsou to spíše dvě poloviční jadýrka, které mohou najednou vykonávat nezávisle dva thready. (AMD se dalo spíše cestou paralelismu než výkonu)
Velmi zjednodušeně: Když sečteme výkon těch dvou jadýrek, dostaneme se zhruba na výkon starého jádra ( 1 silného). Už proto je jasné, že Thuban má výhodu dvou (silných) jader navíc a že FX 8150 lze s nadsázkou označit pouze za "Phenom x4 s HT".
Porovnání s 2600K je namístě, neboť oba procesory jsou schopny vykonávat 8 threadů simultárně.
Velikost jader/modulů je podobná.
1 modul su bohuzial 2 aj ked nekompletne jadra a pokial viem v ziadnom pripade sa nevedia spravat ako 1 samostatne jadro, co je skoda aj smola, preto je myslim porovnanie 6 core Thuban a 6 core BD relevantne.
Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W11 x64 Pro | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p
Phone: Samsung Galaxy S22 Ultra 5G
Time Spy: 11 610
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W11 x64 Pro | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p
Phone: Samsung Galaxy S22 Ultra 5G
Time Spy: 11 610
- ArgCZ
- Začátečník

prostě počkat na recenze, tady z tý videorecenze víme jen to, že FX-8150 v herních podmínkách porazí X6 1100T a že v 3DMarku je Thuban lepší než Bulldozer, ale v 3DMarku je THuban lepší i než Nehalem
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- del42sa
- Pokročilý

Edward: ne ne nejde vůbec o Intel a nebo o velikost jeho jádra, jde jen o zařazení tohoto procesoru v rámci hierarchie procesorů AMD.
s tím modulem máš pravdu, je škoda že to neumí pracovat jako jedno silné jádro.Už jsem tu tu několikrát psal. Ten modul k tomu přímo vybízí...
s tím modulem máš pravdu, je škoda že to neumí pracovat jako jedno silné jádro.Už jsem tu tu několikrát psal. Ten modul k tomu přímo vybízí...
Naposledy upravil(a) del42sa dne pon 10. říj 2011, 12:40, celkem upraveno 1 x.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

del42sa píše:webwalker: právě ty bys měl nejlíp vedět jak jsem se tu hádal s Thanatosem, když tvrdil, že se jedná o 4 jádro a já jsem celou dobu tvrdil, že není a tvrdím to i teď ! Takže neobracím, ani se nepokouším Bulldozer nějak zvýhodňovat. Výkon je tragédie. Mluvím jen o srovnání s procesory s vlastních řad, tedy AMD. A já vidím FX 8150 jako nástupce řady x4. Všichni víme že Thuban byl "vyplňovací produkt", který měl zmenšit výkonovou mezeru mezi Phx4 a Gulftownem.Původně ani
nebyl v roadmapách...
Thuban mířil proti 4-jádrovým I7. Vysoce taktované Deneby se snažili konkurovat staré I5. Proti Gulftownu nikdy nebyl přímej konkurent, ani cenou ani výkonem. Ani BD nebude schopen vyzvat dnes už starej Gulftown.
Jen tak BTW včera jsem sledoval jeden stream od Starcraftu (IPL), a mezi každym zápasem byly masivní reklamy AMD na buldozer, jakej je to trhač asfaltu, jakej je to nejlepší herní procesor a jaké je to první desktopové 8-mi jádro, což bylo vždy zopakováo minimálně 4x. A že je to nejlepší CPU pro kombinaci s Radeonem 6990. Musím říci že je dobře že marketing AMD přitlačuje na pilu, ale vybrali si na to asi nejhorší objekt. Dělat reklamu na CPU na streamu hry ve které ten CPU naprosto failuje je docela nářez, jsem zvědavej jestli tam zůstane po launchi a testech. Kdyby tu marketingovou sílu investovali do grafik samotnejch, udělali by lépe, nebylo by to až tolik komické.
A pro ty co říkají že BD je nástupce Phenomu II X4 - ne, není. Je to jejich nejrychlejší procesor jenž má nahradit X6 a jako jimi deklarované osmijádro vyzvat high end od Intelu, a zde má mít výhodu 8 mi fyzickejch hjader proti 6. Ne? To že jeho výkon ve finále je takovej jakej je tudiž místo high endndu je to mainstream cenou a lower-mainstread průměrnym výkonem je věc jiná.
Uý se těšim na ty doslova epic fail kompy s tim Buldozerem a Radeonem 6990.
2 jádra BD (čili jeden modul) měly bejt citelně rychlejší než jedno jádro Nehalem/SB architektury. Jinak to nejde, protože pokud ne, tak bylo předem jasné jak to dopadne. Když mam 1 jádro co je prostě silné a když na něj hodim 2 thready tak mu klesne výkon na 50%, tak je to furt lepší než 2 slabší jádra která mohou mít výkon maximálně těch 50% pokud se podaří obě dvě ideálně vytížít, pokud ne, může CPU1 odskočit výkonem doslova extrémě. Mě BD přijde něco jako kdyby po K7 AMD místo K8 začalo prodávat dvoujádrovou vysoce taktovanou K6..... Asi to je BD.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne pon 10. říj 2011, 12:43, celkem upraveno 1 x.
- Jája
- Středně pokročilý

Jestli má pro tebe cenu se se mnou o něčem přít je tvoje věcdel42sa píše:pane bože Jájo...., dobře máš pravdu, nemá cenu se s tebou o nečem přít, spokojenej ?
Ještě k tomu porovnání.. nemám v hlavě plochy čipů jak někteří tady, teď jsem se podíval na Deneb - 258mm 45nm proces vs BD 315mm 32nm proces to nám to pěkně narostlo...
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
- godlike
- Středně pokročilý

-
Marketing AMD dela zbytecny chyby.Samo, kazda IT firma se chce pochlubit tim, ze ma prvni 8 core desktop.Ale uz dlouho dopredu museli vedet, ze vykonem to zazrak nebude.Meli nechat nazev 4 jadro s HT a porovnat to s Phe II X4 a jiste by skore vypadalo v tabulkach vic.Thuban do tabulek vubec tahat nemeli.
Srovnani s 2600k je zcela namiste a pokud by v jedny tabulce byl X4 II,FX-8150 a 2600k urcite by to lip vypadalo.
Srovnani s 2600k je zcela namiste a pokud by v jedny tabulce byl X4 II,FX-8150 a 2600k urcite by to lip vypadalo.
Mac...
- del42sa
- Pokročilý

DOCente, víš dobře že není jádro jako jádro, to vidí i slepý....

godlike: problém je že ty cores nejsou stejně silné. Je to IMHO jako srovnávat 1536 SP s 512 CUDA jednotkami. Takže asi tak.
ano, hlavně o velké cacheJaja: Ještě k tomu porovnání.. nemám v hlavě plochy čipů jak někteří tady, teď jsem se podíval na Deneb - 258mm 45nm proces vs BD 315mm 32nm proces to nám to pěkně narostlo..
godlike: problém je že ty cores nejsou stejně silné. Je to IMHO jako srovnávat 1536 SP s 512 CUDA jednotkami. Takže asi tak.
- webwalker
- Začátečník

Plochy jader po odečtení L2 (neověřeno):
Llano jádro : 9,69 mm2
BD modul: ~ 19,4 mm2
Takže opravdu to vypadá, že je to jen o cache.
Llano jádro : 9,69 mm2
BD modul: ~ 19,4 mm2
Takže opravdu to vypadá, že je to jen o cache.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Jádra Netburstů byla oproti jádrům P6 architektury také hodně velká. 
- webwalker
- Začátečník

Pro srovnání BD VS PhX6, ale je to jen přitroublý passmark:

Asi, ale bude lepší si počkat na oficiální testy.
PS: Na celkové skóre vůbec nemá cenu hledět!

Asi, ale bude lepší si počkat na oficiální testy.
PS: Na celkové skóre vůbec nemá cenu hledět!
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- Maor
- Začátečník

přetaktování v superpi se moc neprojevilo, jinak moc nezaostává, řek bych, že je to stejně výkonný jako 1100T a pro práci s moderníma aplikacema dělanejma na více threadu je to slušný. Až tu bude 6modul se základnim taktem na 4,5GHz tak už to bude děloStepanPepan píše:Video recenze turecká:
http://www.donanimhaber.com/islemci/hab ... celeme.htm
1100T lepší než FX-8150 v například:
3dMark 2001, 3DMArk 2006 Standard, 3DMArk 2006 CPU, CPUMArk 99, SuperPi.
FX lepší než 1100T v některých hrách s vyšším rozlišením.
Je tam i porovnávání přetaktovaného procesoru a vlivu taktu pamětí.
- Broxik
- Začátečník

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... qTU4wVvZL0
Je to ze zlobrova doupete. ALe povedlo se.. :}}
Je to ze zlobrova doupete. ALe povedlo se.. :}}
Okurek!
U toho se nedá honit, kdyby si aspoň sundaly ty nitě z řiti.
chronograph
U toho se nedá honit, kdyby si aspoň sundaly ty nitě z řiti.
chronograph
- ArgCZ
- Začátečník

nj Fermi videa ve své době zanechali asi hluboké jizvy co se nehojí, tak snad teď
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Sem zvedavej jestli udelaj neco podobnyho s hitlerem.To video se pouziva snad pri kazdym failu.