Jakou kapalinu do vodnika?

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

n-gaga
Nováček
Nováček

Re: Jakou kapalinu do vodnika?

Příspěvek od n-gaga »

nezkoušel někdo trochu sava nebo cilit nebo něco takového? :?:
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

V pocatcich se pouzivalo proti rasam vsechno mozne.
Nejvic se osvedcila kapka jaru. neni to takovy svinstvo jako to co tam chces lejt.
Pokud nelijes do okruhu vodu z vodovodu a nemas v okruhu hlinik bez prisad se obejdes.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
n-gaga
Nováček
Nováček

Příspěvek od n-gaga »

vodníka mám cca měsíc, počítač běží tak 2h denně, mám měděnej radiátor i blok, hadice Taigon, používám destilku
a stejně se mi hadice kalej jako řasama. (plexi exspa je čistá) kromě čisticích prostředků mě zaujal ještě - Coolermaster Aquagate NC-1 na bázi glykolu. Máte s tim někdo zkušenosti - Dík

PS nevíte náhodou někdo jestli je použitelný chladič - EK Water Blocks EK-FC4890 Sapphire CF na SAPPHIRE HD 4890 VAPOR-X, 2GB DDR5 , nevím jak je velký paměťový šváb
Díky moc :!:
Satiriasis
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Satiriasis »

vím, že už se přísady do vodníka řešili mockrát. Ale teď jsem dělal údržbu PC a zjistil jsem, že je okruh skoro ucpaný a voda teče jen čůrkem. Vypadá to na ucpanej CPU blok ( Nexxos XP). Trubice byly zevnitř zařasený a nešlo přes ně skoro nic vidět. Zkoušel jste někdo v okruhu něco jako třeba nemrznoucí směs do ostřikovačů smíchanou s destilkou? Teď to zkoušim tim aspoň propláchnout a vypadá to, že část řas zmizela a i průtok se zlepšil. Sice ten CPU blok bude stějně třeba vyčistit,ale zajímal by mě váš názor na dlouhodobý použití tohohle "přípravku" ve vodnim okruhu. Jinak můj okruh: Laing D5, Alhacool NexXxos XP, Aplhacool GPU a radiator Aplhacool NexXxoS PRO III rev. 2, hadice silikon.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

n-gaga: blok je kompatibilni bez problemu i s 2GB verzi. vetsinou je dobre hlavne radiatory pred prvnim pouzitim proplachnout, muze tam byt bordel a pak se ti to rozleze do okruhu. nad cimkoliv s glykolem vubec neuvazuj. pokud chces ted neco agresivnejsiho na odstraneni toho bordelu, tak je dobra innovatek protect ip. treba na 3 - 4 tydny. a pak uz si tam muzes dat co chces.

Satiriasis: pokud je v te smesi alkohol tak ti zezloutnou hadice a popraska plexi.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Satiriasis
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

plexi žádné nemam, už to tam běží hodinu a vypadá to čistý. I usazeniny zevnitř hadic vymizely. Samozřejmě hadice nezežloutnou hned,ale jestli to má jen tenhle efekt s tim, že už nebude bordel, tak to zkousnu. Necham to přes noc a zítra tam dam opět destilku, ale míň tý nemrznoucí směsi a uvidim...

//edit: tak jsem takhle večer jen slepej. Hadice jsou pořád plný bordelu, jen jak je ta voda modrá, tak to nebylo vidět. Průtok je sice lepší,ale to nic neřeší. Jak se toho sajrajtu zbavit? Nějaká kyselina citrónová? Nebo mě napadlo tam nasypat Fredyho - je to čisticí přípravek do odpadů v granulovaný podobě. Rozpustí se ve vodě a měl by sežrat nečistoty (pak bych to propláchnul normálni vodou a nakonec dal zase jen destilku), ale nevim co by takovej sajrajt mohl udělat s pumpou. Nikdo nic takovýho nezkoušel?
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

smarja, jenom ne zadne pripravky do odpadu :D. vytahnout okruh, rozebrat, procistit, vyvarit v citronu. rozhodne ho lehce nevycistis tim, ze vymenis kapalinu za nejake cistidlo.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Jak píše myom, celý okruh vypusť, rozeber bloky pořádně je vyčisti a vyvař v citronce. Hadice jestli jsou moc zanesený tak bych je vyměnil, nebo pokud je máš aspoň 10mm průřez a chce se ti stím dělat, tak je můžeš protáhnout nejakým hadříkem na tvrdým drátu.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Breathlless
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Breathlless »

Ještě můžete jít cestou oleje jako jdu já :-)
AMD Athlon X2 7750 BLACK EDIT @3,1GHz , ASUS M3N78 pro , 4x2GB Corsair extreme 800MHz, ASUS 5770 512MB, Black Power 650W
Chlazení :Zalman ZM-WB5, ZM-NWB1, ZM-GWB3, čerpadlo AQ 1000l/h, Expanzka LQT, výměník 3x120 + 3x zalman ZM-F3
Temp: Ide: CPU 42/GPU45, Burn: CPU 48/GPU 56
Satiriasis
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Díky za reakce. Hold fredy by byl asi tvrdej oříšek:)... Pustim se do toho v létě-teď na to neni čas, průtok je teď v pohodě (skoro jako když byl vodník novej), ale zadělaný to je pořád. Dal jsem zpátky destilku a přidal opět AC fluid. Hadice mam 10/14mm a s tou citronkou to se dá normálně koupit jako přípravek? Nebo prostě koupit citron v lahvi, smichat to s vodou a převařit? Jak vyčistit radiátor? Taky pouze hodit do citronky a převařit? Rozebíral už někdo Laing pumpu? Jsem bordelář,tak tyhle čistící techniky neznam:D. Díky

Breathless : normálnim rostlinnym olejem? Neusazuje se ti v něm nic? To nezní špatně... Co na to říká pumpa?

edit:// nebudu zbytečně zaspamovávat fórum dalším příspěvkem : díky myome za popis, bohužel v mé bedně to bude na dlouho. Mam to všechno skrytý a hlavně jsem měl málo fitinek a dokoupil moc velký, takže jsem na ně hadice rval celej den, tak jsou tam teď napořád. Plánuju v létě znova přestříkat bednu, protože je poškrabaná, konečně dodělat bočnici a hlavně udělat měděný kolýnka, aby se mi tam vešla mechanika. Tudíž to bude celkově práce na dýl. Jinak s tim olejem je to zajímavý. Pak napiš jak dopadly měření.
Naposledy upravil(a) Satiriasis dne sob 6. bře 2010, 17:01, celkem upraveno 2 x.
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Satiriasis: rozebrani a precisteni trva tak pul dne, neni to nic hrozneho, za dopoledne to mas... kup normalne citronku (takova ta zluta lahev 3ks) a v ni to vyvar, nic nered. az budes mit bloky vycistene, tak tu varici citronku nalij do radiatoru a poradne prosterkej. pak poradne proplachni.

k tomu oleji, neni to rostlinny olej, ten se ti zkazi, je to synteticky olej.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Breathlless
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Breathlless »

Je to speciální syntetický olej. Je to právě zamýšleno na bezpečný a bezvýměnný provoz.
Ještě nemam změřeneou okolik se sníží průtok oproti vodě , ale odhadem to bude tak 5 - 10%.
Měřit se bude v průbehu týdne.
AMD Athlon X2 7750 BLACK EDIT @3,1GHz , ASUS M3N78 pro , 4x2GB Corsair extreme 800MHz, ASUS 5770 512MB, Black Power 650W
Chlazení :Zalman ZM-WB5, ZM-NWB1, ZM-GWB3, čerpadlo AQ 1000l/h, Expanzka LQT, výměník 3x120 + 3x zalman ZM-F3
Temp: Ide: CPU 42/GPU45, Burn: CPU 48/GPU 56
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Kup kyselinu citronovou v prasku (drogerie ci potraviny). Citronku pouzivam na drobnost ci kdyz nemam po ruce kyselinu.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
n-gaga
Nováček
Nováček

Příspěvek od n-gaga »

Díky všem za rady
otrekr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od otrekr »

Proč se nepoužívají nějaké černé hadice,když je průsvitná case.Nebude sluníčko nebude řasa?
Co já vím tak akvaristikáři používají na lepení černý silikon,abych ten průhledný silikon jim potom nevykvet a nezhnil.
Co se stane když budou bloky minimalně zevnitř po-stříbřené?Co vím tak stříbro tu vodu nějak něco... :oops:
Ono tvorbu řas způsobuje co?
Obecně známo jsou řasy fotosenzitivní.Řasy používají 380–760 nm.Tudiž UV (modré fotony) + červené fotoy těch 700nm+.Takže když budu mít výměnik na sluníčku jsem v háji :lol: Kurňa,chtěl jsem udělat výměník venku,abych pěkně to bublalo a já se koukal jak to dělá bubly a bubly :oops:
UV filtr je mi prd platný,nebo bez něho se neprovede fotosyntéza protože se neexcituje ta energie.
Chce to nějakého botanika.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Ty do vodnika lijes vodu z vodovodu a chovas v nem ryby?
Ano voda z vodovodu je hodne spinava.
Destilka + pripadne pro jistotu par kapek jaru ci AC fluidu a o rasach nevis.

A kdyby jsi nebyl linej tak si to tu najdes.

jiricek_k
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiricek_k »

jj, přesně tak, stačí destilka a nemít v okruhu hliník s mědí dohromady. Já používám destliku ve svém okruhu a měním ji cca vždy po roce používání...u některých vodníků jsem se setkal i s tím, že uživatelé dávají do expy kousíček stříbra, který zabije všechny organismy ve vodě
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Kousek stříbra není na škodu, i když už mnoho let používám vodníka pouze s destilovanou vodou bez žádných příměsí a nikdy jsem se nesetkal s řasou nebo nějakou jinou usazeninou. Pokud chce mít člověk jistotu, tak stříbro má určitě smysl, např. do serverových stanic s maximální spolehlivostí.
Odpovědět

Zpět na „Voda“