nVidia GF100 - spekulační thread
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- beardie
- Středně pokročilý

Re: nVidia G300 - spekulační thread
nechcem vam kazit radost, ale prvy tapeout znamena, ze karta bude najskor o 4 mesiace a to v pripade, ze sa v jadre nevyskytuju ziadne chyby, prax z poslednych 2-3 rokov je taka, ze este minimalne jedna verzia bude, presne ako podla predpokladu - vydanie Q4 
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
- no-X
- Středně pokročilý

Termín tape-out ve skutečnosti znamená, že nVidia předala materiály k výrobě čipu výrobci (do TSMC). Nikoli, že by už na světě byl vzorek, nebo dokonce bezchybně funkční vzorek, nebo že by se mohla rozjet výroba ve velkém, jak se mnoho lidí (včetně redaktorů) mylně domnívá.
I v případě, že by už byl funkční vzorek, to bohužel nic neznamená, protože 40nm výroba TSMC je (a ještě nějaký pátek bude) nepoužitelná pro velké čipy. A to bez rozdílu značky.
I v případě, že by už byl funkční vzorek, to bohužel nic neznamená, protože 40nm výroba TSMC je (a ještě nějaký pátek bude) nepoužitelná pro velké čipy. A to bez rozdílu značky.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- beardie
- Středně pokročilý

zaujimalo by ma, kolko cipov z jednoho waferu je funkcnych
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
- Kamikadze
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
pri plose jadra cca 450mm ctverecnich mi vychazi, ze na wafer se vejde okolo 300 cipu. Dale jestli je situace s vyteznosti cipu HD 4770 +- stale takova, jaka byla pri uvedeni (a nikde jsem necetl, ze by tomu melo byt jinak), a RV470 ma plochu jen 140mm ctverecnich, tak bych si tipnul, ze funkcnich bude >25 kusu.beardie píše:zaujimalo by ma, kolko cipov z jednoho waferu je funkcnych
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
- Krteq
- Středně pokročilý

-
G300 by mělo mít ~490mm² ne 450mm², to jen pro upřesnění.
Co se týče výtěžnosti při použití 40nm výrobního (který má mít stále problémy), bude těch funkčních jader na waffer mnohem míň jak 25.
Co se týče výtěžnosti při použití 40nm výrobního (který má mít stále problémy), bude těch funkčních jader na waffer mnohem míň jak 25.
- Kamikadze
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
tak vzhledem k tomu velmi hrubemu odhadu kolik jader se kvuli kulatosti jadra vejde na wafer (z 350 jsem jej snizil na 300) a vypoctum splacanym na kolene bych rozdil mezi 490 a 450 nevidel zase tak razantne.Krteq píše:G300 by mělo mít ~490mm² ne 450mm², to jen pro upřesnění.
Navic v techto cislech je imho jedno, jestli je vyteznost 4 nebo 7 % (alespon zatim, kdy se delaj prvni pokusne serie). Spis je otazkou, kdy se konecne vyteznost nejak pouzitelne zvysi.
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud nekdo z vas nekdy videl opravdove R&D oddeleni NVIDIA (v CR jsou taci lide jen dva
) - to se klukum bez prace z Itplanet nikdy nepostesti, ti jen kecaji ..., tak byste vedeli ze navrh cipu se normalne prinese na obrovskych rentgenovych snimcich hotoveho predprodukcniho cipu a technici rucne upravuji zapojeni a chyby fixou! Takhle to jde tisickrat az do finalniho navrhu, tapeout je ve chvili, kdyz je navrh komplet a bez chyb, pak jde do finalni vyroby a ladi se dalsi vlastnosti cipu (spotreby, napajeni). Podle NVIDIA je ale G300 v teto chvili funkcni na jiz hotovych testovacich kartach, jejichz vlastnosti jsou ale jeste daleko od produkcni verzi. Uvedeni karty nas ceka za 4 mesice, a bude pojato velkolepe v jednom nejmenovanem Evropskem meste ...
- doktor1
- Začátečník

-
Obře takže to bude v září?..to vypadá lépe než jsem čekal. A co jádro G200 na 40 nm ..bude nebo nebude?..Podle mého názoru už jaksi postrádá smysl bude-li uvedena nová generace Geforce už v září.
- Kamikadze
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
O uvedeni na podzim se vedelo uz predtim, to neni zadna novinka. A jestli chce ATI uvest RV870 uz na konci sprna, tak je jen logicke, ze NVIDIA uvede GT300 co mozna nejdrive. Btw na tu 40nm GT200 si dosel jak? 
- doktor1
- Začátečník

-
[quote="Kamikadze"]O uvedeni na podzim se vedelo uz predtim, to neni zadna novinka. A jestli chce ATI uvest RV870 uz na konci sprna, tak je jen logicke, ze NVIDIA uvede GT300 co mozna nejdrive. Btw na tu 40nm GT200 si dosel jak?
[/quote]
Spekulovalo se o ní už dřív (hardware-infos). Pak jsem někdy v lednu 2009 četl, že nebudou protože by mnoho neřešily a že Nvidia se plně soustředí už na G300. Pak jsem to přestal sledovat ..proto ten dotaz.
Spekulovalo se o ní už dřív (hardware-infos). Pak jsem někdy v lednu 2009 četl, že nebudou protože by mnoho neřešily a že Nvidia se plně soustředí už na G300. Pak jsem to přestal sledovat ..proto ten dotaz.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
nVidia pánovala modifikované jádro GT200 na 40nm -> GT212Kamikadze píše:Btw na tu 40nm GT200 si dosel jak?

Objevilo se o nich několik zpráv, ale pak se po tom jádře slehla zem, nVidia to zřejmě vzdala.
Více v tématu GT212/214/215/216/218 (40nm) - informace, novinky, spekulace
//smazán vlastní double-post
- no-X
- Středně pokročilý

Mohl bys mě ještě poučit, proč je většina čipů vydána až v druhé-třetí revizi (metal spin) a někdy je dokonce třeba i silicon re-spin, když tape-out podle tvého popisu proběhne až v okamžiku, kdy je čip bez chyb?OBR píše:tak byste vedeli ze navrh cipu se normalne prinese na obrovskych rentgenovych snimcich hotoveho predprodukcniho cipu a technici rucne upravuji zapojeni a chyby fixou! Takhle to jde tisickrat az do finalniho navrhu, tapeout je ve chvili, kdyz je navrh komplet a bez chyb
- smoula
- Mírně pokročilý

- no-X
- Středně pokročilý

Pro zajímavost - vývoj poměru ALU:TEX u nVidie:
G80 ~ 1:4,7 (1:9,4 pro bilineárně filtrované Int8 texely, nebo bez filtrace)
G80U ~ 1:4,9 (1:9,4 pro bilineárně filtrované Int8 texely, nebo bez filtrace)
G84 ~ 1:4,3
G92 ~ 1:5
G92b ~ 1:5
G94 ~ 1:5
GT200 ~ 1:6,5
GT200b ~ 1:6,8
G300(?) ~ 1:9,1 (v případě 128 TMUs na 700MHz a 512 SPs na 1600MHz)
G80 ~ 1:4,7 (1:9,4 pro bilineárně filtrované Int8 texely, nebo bez filtrace)
G80U ~ 1:4,9 (1:9,4 pro bilineárně filtrované Int8 texely, nebo bez filtrace)
G84 ~ 1:4,3
G92 ~ 1:5
G92b ~ 1:5
G94 ~ 1:5
GT200 ~ 1:6,5
GT200b ~ 1:6,8
G300(?) ~ 1:9,1 (v případě 128 TMUs na 700MHz a 512 SPs na 1600MHz)
- Shit
- Odborník PCT

Nebylo by vhodnější linknout newsku PCT, popř. uvést prapůvodní zdroj této zprávy, než link na "vrzouny"?
- smoula
- Mírně pokročilý

Vr-zouni byli tuším první kteří to vypustili světa.Shit píše:Nebylo by vhodnější linknout newsku PCT, popř. uvést prapůvodní zdroj této zprávy, než link na "vrzouny"?
- Shit
- Odborník PCT

Nemyslím si.smoula píše:Vr-zouni byli tuším první kteří to vypustili světa.
Ale to není důležité, v každém případě bych volil českou verzi na PCT.
- no-X
- Středně pokročilý

Já bych ohledně spekulací o nevydaných čipech nVidia PCT naopak nevolil - víme, jak to bylo s GT200.
- Shit
- Odborník PCT

Jinými slovy: Všechny 3 zdroje píší to samé => proto je mně bližší si to přečíst česky, než v jiném jazyce, to ani nepočítám to, že i takty uvádějí všichni stejné - holt původní zdroj je pouze jeden. Pokud s tímto mým tvrzením nesouhlasíš, máš na to plné právo.no-X píše:Já bych ohledně spekulací o nevydaných čipech nVidia PCT naopak nevolil - víme, jak to bylo s GT200.
- no-X
- Středně pokročilý

Česky to podstatné uvedl smoula v postu.
Nejdřív mu všichni sypou popel na hlavu s tím, že neuvádí, o čem článek je - když to uvede stručně, výstižně a korektně přeložené, tak je to opět špatně, protože nedohledával, kdo to zveřejnil první, případně, že se neodkázal na web, který v případě loňského vydání GT200 šířil větší bludy, než Fudzilla a Inquirer dohromady... hmm, s takovým názorem se opravdu souhlasit nedá.
Nejdřív mu všichni sypou popel na hlavu s tím, že neuvádí, o čem článek je - když to uvede stručně, výstižně a korektně přeložené, tak je to opět špatně, protože nedohledával, kdo to zveřejnil první, případně, že se neodkázal na web, který v případě loňského vydání GT200 šířil větší bludy, než Fudzilla a Inquirer dohromady... hmm, s takovým názorem se opravdu souhlasit nedá.