ATI/AMD R9xx informace, spekulace, novinky

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno

O kolko percent bude Cayman vykonnejsi ako Cypress?

0 - 20 %
19
15%
21 - 30 %
36
28%
31 - 40 %
45
35%
41 - 50 %
18
14%
51+ %
9
7%

Celkem hlasů: 127
richie08
Začátečník
Začátečník

Re: ATI/AMD R9xx informace,spekulace,novinky

Příspěvek od richie08 »

no-x: To tvrdím já, ale mohu se mýlit :)
Pokud tedy 32nm u TSMC bude tzv. half-node z 40nm procesu, pak tu asi může být dříve než za rok. Uvidíme, ale jsem v tomhle zkrátka trochu pesimista.

Pokud by RV970 měla na 28nm 3200SPs a takt cca 1,1GHz, stačila by vůbec takovému čipu 256bit sběrnice s GDDR5 paměťmi? Nárůst výkonu cca 2,5x myslím paměti nejsou schopny plně následovat. Nebyla by 256 bit pak už příliš velký bottleneck? Hypoteticky....
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

RV970 na 28nm?

RV970 je podle mě 32nm produkt. Zda bude jarní refresh RV8xx 32nm nebo 40nm záleží na stavu 32nm procesu. Ale nějak si nedovedu představit, že by ATi za 12 měsíců vystřídala 3 výrobní procesy (40nm zima / 32nm jaro-léto / 28nm podzim)... to bychom byli zase až moc velcí optimisté :wink:
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

28nm pride pozdeji tipuju 2011 ale v pristim roce urcite ne, tj souhlasim s noxem ze je to az moc optimisticke.
The Kiw
Nováček
Nováček

Příspěvek od The Kiw »

richie08 píše:Pokud tedy 32nm u TSMC bude tzv. half-node z 40nm procesu ...
V tom článku se pán podle mě překecl, 32nm není half-node. To je právě až 28nm.
Dithius píše:kdyby teď vydala nějakou pozměněnou 5870 s 512 bitovou sběrnicí tak by ten výkon zas vyletěl dosti nahoru, že by nVidia měla zas docela problem
2násobná paměťová sběrnice ti nezaručí 2násobný výkon karty. Už se to tady asi miliónkrát probíralo. I kdyby byly 5800 karty bržděny paměťovou propustností, rozhodně by nebyly schopné hypoteticky využít její dvojnásobonou šířku. Byl by to trošku Overkill 8-)

Co se týče karet z budoucnosti, těm by teoreticky mohla 256bit sběrnice trošku vadit, ale 512bit je pořád moc. Z čipu by byl buřt a AMD by ještě víc sjela ze své strategie "malých" čipů než udělala teď s RV870 (330mm^2 vs. ideálních 256mm^2).
II X3 720@3,4 + GA-MA78G-DS3H + 2x2GB + HD 4770 512MB@852/4000 + Acc S1 + Samsung HD080HJ + F1 HD502IJ + LG W2242T-PF + S-220 + PRO82+ 425W
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

The Kiw píše:
richie08 píše:Pokud tedy 32nm u TSMC bude tzv. half-node z 40nm procesu ...
V tom článku se pán podle mě překecl, 32nm není half-node. To je právě až 28nm.
Dithius píše:kdyby teď vydala nějakou pozměněnou 5870 s 512 bitovou sběrnicí tak by ten výkon zas vyletěl dosti nahoru, že by nVidia měla zas docela problem
2násobná paměťová sběrnice ti nezaručí 2násobný výkon karty. Už se to tady asi miliónkrát probíralo. I kdyby byly 5800 karty bržděny paměťovou propustností, rozhodně by nebyly schopné hypoteticky využít její dvojnásobonou šířku. Byl by to trošku Overkill 8-)

Co se týče karet z budoucnosti, těm by teoreticky mohla 256bit sběrnice trošku vadit, ale 512bit je pořád moc. Z čipu by byl buřt a AMD by ještě víc sjela ze své strategie "malých" čipů než udělala teď s RV870 (330mm^2 vs. ideálních 256mm^2).

nic o dvojnásobné propustnosti sem neříkal je mi jasné že ten nírust by nebyl 2 násobný :)
jenom sem chtěl poukázat na to že nynější architektura ATI je nejvíce bržděna právě zběrnící ale to je právě kvůli nákladům to je jisté

chtěl sem tím říct že co se výskumu týče že niní ATI by nemusela ani nějak moc měnit Architekturu prasknout tam 512 bit a a jen jedním malým krokem se zas vyšvihne
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Federmann
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

28nm, ještě letos
Obrázek
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Někde to tu už padlo, ale nemůžu to teď najít. GF i TSMC zrušili 28nm bulk proces a GF místo něj posunulo trochu dopředu 28nm. Podle posledních zpráv mají proti téhle roadmapě (říjen/listopad 2009) mírný náskok.
fobos
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fobos »

čiže je reálna šanca, že R900 vyjde ešte tento rok ? Ak nie teda aspoň RV870 by mohlo ATi prerobiť na 28nm, aj keď neviem či by tam nebol problém so šírkou zbernice ... či?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

To by byl... po zmenšení RV870 na 32nm by se 256bit sběrnice vešla, ale na 28nm už asi ne (musely by přibýt výpočetní jednotky... přo pouhém přechodu na 28nm by byla menší než RV840 teď). Čekal bych spíš, že současná generace zůstane na 40nm a R9xx přijde na 28nm, ale zatím je to ještě daleko a bůh ví, jaké dohody má ATi s GF.

Jinak tam patří poznámka "left edge of box denotes start of risk production".
BudyCZ
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BudyCZ »

máš pravdu...reflesh bude na 40nm
Mobo: ASUS B550-EXTREME / CPU: AMD Ryzen™ 9 5900X @ DEFAULT / Cooling: AMD Wraith Prism RGB LED / RAM: G.SKILL 32GB 3600MHz CL17 (2x16GB) / GPU: PowerColor RX 6800XT 16GB @ DEFAULT / HDDs :2x2TB SAMSUNG 980PRO, 2x2TB SAMSUNG SSD = 8TB SSD / PSU:Corsair HX1000i 1000W / CASE: Phanteks Enthoo Evolv X Tempered Glass stříbrná / Panel: 43" ASUS ROG Strix XG438QR 4K UHD HDR
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Nějaké náznaky...
neliz píše:Let's try this.. RV970 = 2400SP, 48 ROP 256 Bit, basically 1,5 times Cypress in units yet the underlying architecture will be much better suited for todays workload and it would actually scale better than RV870 because of the improved set-up and Geometry etc.

Still taping out this year (or maybe it already did?!) and appearing near the end of the year, conveniently a bit before Fermi2.
česky:

RV970
  • 2400 SPs
  • 120 TMUs (?)
  • 48 ROPs
  • 256 bits
1,5x větší po stránce množství funkčních jednotek, architektura upravená pro lepší škálování v moderních hrách (vylepšený triangle-setup, geometrie).

objeví se koncem roku, před Fermi 2

----

můj názor: 48 ROPs + 256bit mi nějak nejde dohromady - bylo by na to třeba upravit řadič nebo vytvořit nějakou sdílenou cache pro ROPs... jinak by to snad i mohlo sedět... na 40nm by to bylo velké asi jako Fermi, na 28nm asi jako RV770/HD4870
beardie
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od beardie »

len aby neboli brzdeni pamatovou priepustnostou, 256bit bude imho limitujuce
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
fobos
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fobos »

tak ako mali 256bit pamäte brzdiť HD 3870, 4870 aj 5870 ? :roll: (mnohí označovali 256bit zbernicu ako za nedostatočnú). Netreba zabúdať, že frekvencia GDDR5 je stále niekde "na pol ceste" k max. frekvenciám. A AMD samo musí vedieť aký bandwidth nebude čip brzdiť

k tým parametrom. Mne sa zdajú nejak "slabé". Takto by som si predstavoval skôr vylepšený Cypress ako R900
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Mají tam být i úpravy architektury pro lepší efektivitu.

Ad GDDR5 - stále ještě nejsou venku ty "GDDR5+" s výrazně navýšenými frekvencemi. Přesto mi ale připadá kombinace 48 ROPs a 256bit zvláštní... Co ale jiného dělat, v případě 28nm výroby se na ten čip víc nevejde.

Každopádně mi to připomíná ten čip z rozhovoru na anandtechu...
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

no-X píše:Každopádně mi to připomíná ten čip z rozhovoru na anandtechu...
Prapůvodní "RV870"?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Hmm, však by to odpovídalo tomu, že zkrouhli jak funkční jednotky, tak i technologickou výbavu, aby se dostali na rozměry, které TSMC zvládalo...
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

V tom případě by se mělo jednat spíš o "refresh" na stávající architektuře než o architekturu novou, není liž pravda? Mluvilo se o tom, že další generace čipů bude postavena na nové architektuře lépe uzpůsobené pro DirectX 11.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

To může být právě ten vylepšený triangle-setup. On nějak není důvod něco jiného měnit, DX11 nemá jiné hardwarové požadavky, než mělo DX10.1 nebo DX10. Já si myslím, že čím déle AMD vydrží se současným konceptem, tím lépe. Ony ty větší skoky častěji přinášejí spíš zklamání či problémy, než něco pozitivního (NV30, R520, R600, GF100...)
Robin_CG
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Robin_CG »

Taky mi přijde současná architektura více než super a to jí ani vůbec nerozumím. Vím jen, že na svou plochu a provozní vlastnosti má skvělý výkon.

Co se mi tak trochu nelíbí je neustálé zesložiťování a zvětšování PCB. :-)
blekota je boss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od blekota je boss »

hmm tak to vypada, ze ATi si nejakou "zvrhlou" architekturu chysta az pro novej Xbox :) ale uznavam, ze tahle pozvolna evoluce se ATi vyplaci, sou schopny vydavat novy cipy v kratsich intervalech
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“