Asus Maximus V Gene (1155, Z77)

Základní desky firmy Asus.

Moderátor: Eddward

spawn866
Začátečník
Začátečník

Re: Asus Maximus V Gene (1155, Z77)

Příspěvek od spawn866 »

flanker píše:jj, to bude OK, jen říkám, manuálně je musíš pak na daný memory profil nastavit. Ale to je lehké.

dobre mockrat dekuju :))
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Tak známej z XS udělal na týhle desce světovej rekord v taktu s pamětí s CL5, skoro 2700 MHz :!: POchopitelně to bylo pouze pro validaci, ale i tak krása.
Obrázek
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
mistm
Nováček
Nováček

Příspěvek od mistm »

Zvazuji koupi teto desky. Prosim vas jak je to s tim regulovanim otacek? Planuji koupit Arctic Fan F12 PWM a Noctua NH-D14. Budu moc regulovat otacky? Vecem kolem tohoto vubec nerozumim. Na internetu jsem se docetl, ze PWM je obvod pro regulovani otacek. Chapu to dobre, ze Maor ma nejaky stary vetracek, ktery ten obvod PWM nema a tak jedina moznost, jak se da jeho vetracek regulovat je snizenim napeti (coz deska neumoznuje?)?

Zajimala by me jeste jedna vec. Vybiram si pameti. Docetl jsem se, ze pro Ivy Bridge (muj pripad 3770K) a Sandy Bridge se doporucuje napeti max 1.5 V, jinak pry muze odejit nejaka cast. Dival jsem se na doporucene pameti vyrobce a prakticky nemohu najit pameti s 1600mhz na 1.5V. Dobre vyhovuji Corsair, ale maji na sobe hreben (chlazeni), takze bych nad nej nemohl dat NH-D14. Nejspis by skvele pasovaly G.Skill, ale nejsou u nas k dostani. Jak byste situaci resili? Vim, ze rozdil ve vykonu neni takovy, ale kdyz uz to kupuju...

Snad jsem to napsal srozumitelne :-) Dekuji za cenne rady.
JONY560
Nováček
Nováček

Příspěvek od JONY560 »

Intel Core i5-2500K @ 4,5 GHz 1,3V + CoolerMaster Hyper 212+ , MSI Z77A-GD65 - Intel Z77 , Corsair Vengeance Low Profile Black 8GB (2x4GB) DDR3 1600 , MSI N680GTX-PM2D2GD5 , Samsung SpinPoint F3 - 1TB + Seagate Barracuda 7200.12 - 320GB , Seasonic SS-650HT-F3 650W , Thermaltake VL10001W2Z Element G , WINDOWS 7 ULTIMATE 64bit
mistm
Nováček
Nováček

Příspěvek od mistm »

Ano, u tehle pameti jsem nakonec skoncil, ale bojim se, protoze je nemuzu najit v tom seznamu kompatibilnich pameti. Na netu jsem nasel lidi, kteri to v teto konfiguraci s touto deskou provozuji, takze to pravdepodobne funguje.
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

pokud nemáš jiné ventilátory (resp moc dalších zapojených), lze to vyřešit tím, že ventilátor místo do CPU fan zapojíš do nějakého FAN konektoru, ty by měly být regulovatelné i tak. V BIOSu pak stačí nastavit pouze ignoraci CPU FAN.

To co píšeš o RAM není vůbec pravda. 1.5V 1600MHz je deklarace Intelu, že Ivy Bridge takto paměti zvládá z hlediska IMC procesoru. Není to nic o tom, že je to nebezpečné. Kdysis e to myslelo, ale je to jen obyčejný mýtus.
Takže řečeno prakticky...Koupíš nějaké 1600 MHz 1.65V a teoreticky by je ten procesor měl rozjet už jen s 1.5V :). Z pamětí doporučuju http://www.czc.cz/kingston-hyperx-lovo- ... mif4k9j0o9

Pokud ti nevadí kapacita (jsou ale extrémně dobře taktovatelné)
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
mistm
Nováček
Nováček

Příspěvek od mistm »

flanker píše:pokud nemáš jiné ventilátory (resp moc dalších zapojených), lze to vyřešit tím, že ventilátor místo do CPU fan zapojíš do nějakého FAN konektoru, ty by měly být regulovatelné i tak. V BIOSu pak stačí nastavit pouze ignoraci CPU FAN.
Zeptam se jinak - kdyz si dneska koupim Noctuu NH-D14, tak uz bude umet PWM, ze ano? Predpokladam, ze deska umi regulovat otacky prave pres PWM. Cili tu novou Noctuu muzu zapojit normalne do konektoru na CPU a bude vse v poradku, je to tak?
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

nejspíš ano, na Maximus V Formula mi to funguje
mistm
Nováček
Nováček

Příspěvek od mistm »

Tak podle http://www.noctua.at/main.php?show=faqs ... 4&lng=en#6 Noctua nh-d14 proste 4 pinovy konektor nema a na Maximus V Gene tedy nemuze na CPU konektoru fungovat regulace.

Takze se cpu fan musi zapojit jinam a do cpu zapojit case fans?
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

přesně tak. Zapojíš ho jinam, konektorů na ventilátory tam na desce jsou v dostatečném množství.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

další zkušenosti:
Zapojení do disků do RAIDu je dobrodrůžo. V knížce o tom neni skoro nic a na netu dobrý tutorial neni.
1) RAID funguje jen u 4červených sata konektorů, černé co jsou z ASmediackého řadiče to zpracovat neumí.
2) když v nastavení portů na RAID chcete nabootovat z disku co byl instalován pod AHCI, tak se sesype nastavení biosu
3)RAID režim prodlužuje bootování
4)do RAID nastavení se nedá vlézt bez nastavení saty na RAID
5) průvodce RAIDem by mohl být bohatší

6)u posledního biosu asi v1309 nefunguje možnost čekat na stisknutí esc při postu - docela velký bug, jestli se někdo chcete obtěžovat, můžete to za mě dát do bug reportu, nehodlám se tím zdržovat
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

není u posledního biuosu už třeba funkce fastboot? že by to "nestíhalo" zareagovat na klávesnici esc?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Mě stačí že se Asus dodnes nevypořádal s tim, že když na svém přídavné mřadiči do něj vlezu a něco změním co vyžeduje restart, tak deska to bere jako restart před dokončením postu = po restartu naběhne na default frekvencích jako OC fail (bez ohledu na to jestli ňáké OC vůbec bylo), když pak člověk rychle vleze do biosu aby nastavil vše jak má bejt, tak při save se tyo vypne aihned zase zapne, což zase můj řadič vyhodnotí jako cyklickej restart a celej se deaktivuje dokud nebude 1+ minut total offline od proudu... jo jo... a btw neni to žádné nová věc, tento problém tu je už 6+ let, vesměs co se desky místo restartů začaly zapínat/vypínat a bios se začal sám resetovat do defaultů při OC failu.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

to flanker, vše co by souviselo s fast bootem jsem zakázal, jak je tam položka něco typu post wait, tak jde nastavit na wait until esc - to znamená, že po postu to neudělá nic dokud nebuchnu do esc! mě to nevadí, ale když to tam je,má to fungovat.

mám nový problém, na všech biosech - se mi třeba 10x zasebou nedetekuje SSD v mSATA kartě. Normálně mi zabliká žlutá ledka na kartě, svítí zelená na SSD, ale bios to prostě nenačte. Musel jsem kartu vyndavat a zandavat, flashoval jsem biosy až se nakonec zas chytlo (OCZ NOCTI) nevím, jestli nějaký kontakt či co, jestli se to bude opakovat, tak s tím zkusím zajít na reklamaci

pak taky ta nová verze FanXperta je divná, sice zvládá regulovat NF-P12 už od 40% místo dřívějších 60% ale zas Lainga neumí regulovat vůbec, jedině napevno nastavit otáčky, takže jsem se vrátil ke staré verzi,která si s Laingem rozumí víc

EDIT: Tak milá deska mi usmažila SSD, nebo minimálně tu mSATA kartu. na SSD se začala škvařit nálepka... jsem zvědav co reklamace
++
na reklamaci, ještě jsem našel nějakou bílou nechutnost u supreme FXIII, a nějaký kontaktní plošky bez součástek, asi tam něco vybouchlo, doufám, že až se mi vrátí, bude pořád hodna loga republic of gamers
EDIT2: Reklamaci nestihli, tak se už nedozvím co tomu bylo. Aspoň jsem na dobropisu dostal zpět 300Kč a novou desku
Naposledy upravil(a) Maor dne pát 4. led 2013, 20:14, celkem upraveno 1 x.
raym0n
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od raym0n »

zdravim panove, flankere,
po delsim premysleni nad upgradem jsem se stal hrdym vlastnikem teto male krasotinky Maximus V Gene v kombinaci se starsim, ale porad urcite dostatecnym, SB 2500k.

paradni deska, o tom zadna, ALE narozdil od vetsich bratricku Maximus V Formula/Extreme postrada zbyle prislusenstvi pro robehani wifi v mPCIE, soucastni baleni je totiz pouze mPCIe karta, uz ne kabely k anténám, ani 2× anténa
Obrázek

nevite, kde by se rozume dala sehnat mPCIe WIFI karta?

co jsem si nasel, tak je dulezite mit kartu s FCCID BCM94313HMGB, ta se na ebay da sehnat kolem 10USD vcetne dopravy sem do CR, ale tady nastava problem, zadny z prodejcu neni schopen rici, kterou versi ma, jeste versi z bluetooth 3.0 nebo 4.0, to je nanestesti znamo az po instalci karty

BCM94313HMGB with Bluetooth 3.0 (BCM2070) -> USB\VID_0A5C&PID_21B4&REV_0481
BCM94313HMGB with Bluetooth 4.0 (BCM20702) -> USB\VID_0A5C&PID_21E3&REV_0112

dalsi vec - vsichni se pak divi, ze i kdyz kartu uspesne nainstaluji,
Obrázek
tak jim stejne nic nenajde, odpoved je jednoducha, musi si jeste sehnat kabel a antenu

otazka je - kde tohle vsechno sehnat a bude to vubec lepsi reseni, nez napriklad nejaka obycejna zakladni sranda na wifi do USB? (co jsem se docetl, tak i kdyz to nekdo dal do kupy, tak maximalni prenosova rychlost, kterou dosahl s mPCIE BCM4313 od asusu bylo 65-72Mbpsjako maximum)

Diky za napady
timemachine in Cooler Master ATCS 840: Intel Core i5-2500K, ASUS Maximus V GENE - Intel Z77, Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL10 Ballistix Sport Series, GIGABYTE GTX 660 Ti OC 2GB 1032/6008[MHz], Kingston HyperX 3K SATA III - 120GB, Corsair HX750 - 750W.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

až mi přijde, tak to budu taky zkoušet. Já jsem nikde nenašel kompatibilní wifi karty, takže očekávám, že bios rozpozná všechno na trhu. Osobně půjdu do nějaké laciné notebookové z bazaru či aukčního serveru(maj tam i spoustu antén...)
Ta rychlost je problém karty, víc neumí, jedna z nejlepších a nejrychlejších halfsized je intel centrino n 6230 myslim, teoreticky by se to dalo sehnat i v Čechách(Heureka to najde).
Prodrive
Nováček
Nováček

Příspěvek od Prodrive »

flanker píše:pokud nemáš jiné ventilátory (resp moc dalších zapojených), lze to vyřešit tím, že ventilátor místo do CPU fan zapojíš do nějakého FAN konektoru, ty by měly být regulovatelné i tak. V BIOSu pak stačí nastavit pouze ignoraci CPU FAN.

To co píšeš o RAM není vůbec pravda. 1.5V 1600MHz je deklarace Intelu, že Ivy Bridge takto paměti zvládá z hlediska IMC procesoru. Není to nic o tom, že je to nebezpečné. Kdysis e to myslelo, ale je to jen obyčejný mýtus.
Takže řečeno prakticky...Koupíš nějaké 1600 MHz 1.65V a teoreticky by je ten procesor měl rozjet už jen s 1.5V :). Z pamětí doporučuju http://www.czc.cz/kingston-hyperx-lovo- ... mif4k9j0o9

Ohledně pamětí nemáš pravdu .. za minulý rok jsem stavěl 5 pc s 2500K @ 5 a 2 pc s 3570K @ 4.7, jeden od každého modelu cpu s 1,65V pamětma a oba procesory se odporoučely po třech měsících. Zbylé pcka s 1,35V LoVo KHX1600C9D3LK2/8GX bez problémů běží
ROG Strix X570-F | 5800X | SPC GRANDIS | 16Gb G.Skill 3600C14 | RX6800XT
512Gb Samsung 970 Pro | WD RED 8 Tb | CORSAIR HX1000i | MSI Optix AG32C
XONAR STX | BOSE C20 & GPRO & G19 & G920 | CM HAF 922 RED
raym0n
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od raym0n »

Prodrive píše:

Ohledně pamětí nemáš pravdu .. za minulý rok jsem stavěl 5 pc s 2500K @ 5 a 2 pc s 3570K @ 4.7, jeden od každého modelu cpu s 1,65V pamětma a oba procesory se odporoučely po třech měsících. Zbylé pcka s 1,35V LoVo KHX1600C9D3LK2/8GX bez problémů běží
jelikoz bezim na defaultu, tak se hned odpoledne dam do 'podvoltovavani' my crucialu, tohle je pro me celkem strasak.
timemachine in Cooler Master ATCS 840: Intel Core i5-2500K, ASUS Maximus V GENE - Intel Z77, Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL10 Ballistix Sport Series, GIGABYTE GTX 660 Ti OC 2GB 1032/6008[MHz], Kingston HyperX 3K SATA III - 120GB, Corsair HX750 - 750W.
Prodrive
Nováček
Nováček

Příspěvek od Prodrive »

mistm píše:Zvazuji koupi teto desky. Prosim vas jak je to s tim regulovanim otacek? Planuji koupit Arctic Fan F12 PWM a Noctua NH-D14. Budu moc regulovat otacky? Vecem kolem tohoto vubec nerozumim. Na internetu jsem se docetl, ze PWM je obvod pro regulovani otacek. Chapu to dobre, ze Maor ma nejaky stary vetracek, ktery ten obvod PWM nema a tak jedina moznost, jak se da jeho vetracek regulovat je snizenim napeti (coz deska neumoznuje?)?

Zajimala by me jeste jedna vec. Vybiram si pameti. Docetl jsem se, ze pro Ivy Bridge (muj pripad 3770K) a Sandy Bridge se doporucuje napeti max 1.5 V, jinak pry muze odejit nejaka cast. Dival jsem se na doporucene pameti vyrobce a prakticky nemohu najit pameti s 1600mhz na 1.5V. Dobre vyhovuji Corsair, ale maji na sobe hreben (chlazeni), takze bych nad nej nemohl dat NH-D14. Nejspis by skvele pasovaly G.Skill, ale nejsou u nas k dostani. Jak byste situaci resili? Vim, ze rozdil ve vykonu neni takovy, ale kdyz uz to kupuju...

Snad jsem to napsal srozumitelne :-) Dekuji za cenne rady.
Noctuu D14 nemusíš regulovat, stačí zapojit oba přibalené ulna adaptéry a v klidu neslyšitelně uchladí i5 na max i v dorazu. Paměti jednoznačně KHX1600C9D3LK2/8GX, nejlepší poměr cena/provozní vlastnosti/výkon
ROG Strix X570-F | 5800X | SPC GRANDIS | 16Gb G.Skill 3600C14 | RX6800XT
512Gb Samsung 970 Pro | WD RED 8 Tb | CORSAIR HX1000i | MSI Optix AG32C
XONAR STX | BOSE C20 & GPRO & G19 & G920 | CM HAF 922 RED
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

raym0n píše: jelikoz bezim na defaultu, tak se hned odpoledne dam do 'podvoltovavani' my crucialu, tohle je pro me celkem strasak.
2500k na def? to mi hlava nebere, hřešíš proti desce i odemčenému CPU, ale Lokomotiva by tě poučila lépe
AD degradace
Memory Voltage: As with LGA1366 and LGA1156 CPUs, keep this value to within 0.5V of the VCCIO voltage to prevent long term damage to the CPU
návod na oc myslím, že Prodrive podcenil nastavení všech napětí, nestačí jen zvýšit Vcore
Odpovědět

Zpět na „Asus“