nove 2.1 reproduktory.

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Re: nove 2.1 reproduktory.

Příspěvek od Ajťák »

no a jak by se tam ty harmonické ruchy dostali asi z generátoru?

se podívej na graf pane měřáku
http://www.hometheater.com/content/spea ... 0-series-2

takže mi 20 Hz normálně hrají, pouze méně výrazně, což se mi líbí protože si k počítači nebudu dávat 12" membrány a vystěhovávat veškerý nábytek, abych si sem dával akustické panely.

i při tom "velkém útlumu" jsou stále na 20 Hz mnohem výraznější, než AKG u kterých je frekvenční odezva udávaná od 15 Hz.
Naposledy upravil(a) Ajťák dne pon 14. led 2013, 21:50, celkem upraveno 1 x.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Jojo, 20Hz hraje běžně na 6.5" repráku jak z praku, o tom není pochyb. Chudák pan Bunta udělal repro s 15" basovým reprákem a těch 20Hz to hraje už s většim poklesem (5 dB). Kdyby tak znal Ajťáka, ten by mu poradil, že stačí šestipalec.

http://www.bvaudio.sk/max.htm
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

tak si poslechni někdy studiová sluchátka AKG, ty pak dle vašeho měřítka nehrají basy asi vůbec. ačkoli to ve tvých oblíbených specifikacích udává od 15 Hz.

prostě už z logiky věci, nechápu, proč bych si měl do 10 metrů čtverečnicch spát subwoofery abych je pak tlumil akustickými panely, když mi je tlumí samy bedny a to ještě mnohem méně než "studiová" sluchátka AKG za 5000
Naposledy upravil(a) Ajťák dne pon 14. led 2013, 21:55, celkem upraveno 1 x.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Tyvole už, kolikrát ti mam psát, že ty specifikace velice často nemaj s realitou nic společnýho?! Seš vážně tak mimo?

Nic, tohle je o ničem. Prostě nejlepší bedny sou BW s šestipalcem a nejlepší zesilovač desetiletej integráč od NADu.
Naposledy upravil(a) Exp dne pon 14. led 2013, 21:58, celkem upraveno 1 x.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

no a od kolika hrajou podle tebe ty AKG od 150 Hz? protože mě tak v porovnání s těmi BW pripadaj. Pak ovšem nechápu, jak je mohou propagovat jako "studiové monitory" a prodávat za pět tisíc a stejn tak nechápu proč byly tak populární a spousta lidí se objetovalo, raději než aby si koupilo koss porta pro, které basují až ti uši skáčou :)

možná že stejně jako já usoudili, že je lepší mít basové pásmo utlumené a vytažené středy, že je pak ten poslech mnohem zábavnější a čitelnější.

stejně jako to asi usoudili kluci v AKG a lidi to kupujou, i když to stojí desetkrát tolik co porta pro, i když ty mají "vše"
Naposledy upravil(a) Ajťák dne pon 14. led 2013, 22:04, celkem upraveno 2 x.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Jako studiový monitory sou označovaný i bedny za pět tisíc, takže asi tolik k tomu označení. Proč AKG nezahrajou spodek jako BW vážně nevim, sluchátka mam zásadně jen jako "portable", takže špunty, doma mi na hlavu nesměj.

Porty maj typicky zvýrazněný okrajový pásma, tzn vytažený basy a vejšky. Spoustě lidí to hezky cinkalo a bouchalo, s kvalitou to ale příliš společnýho nemělo. Vyrovnanej přednes je takovej, kde je frekvenční charakteristika vyrovnaná, standardem bývá +- 3dB (špičkový bedny mají +- 2dB). Např. ty Bose mají podle měření charakteristiku asi tak +-30 dB...
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

mně vyrovnaný přednes nechybí, milionům uživatelů AKG nechybí milionům uživatelů regálovek taky nechybí, tak nevím proč by mi co mělo pořád chybět.

přece rozumnější mít bednu, která má na 20 Hz sama o sobě útlum, než něco co duní a pak kvůli tomu vyházet veškerý nábytek a mít vytlumenou celou místnost, aby mi to ty basy zase sežralo, takhle mi nic nechybí ani nepřebývá a nemusím nikde nic vytlumovat. Což pochopí každý normální člověk selským rozumem.

stačí mu k tomu mozek a uši (nepotřebuje žádné měřáky!) :)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Selky byly odjakživa skvělé návrhářky komplexních akustických řešení. Už od útlého věku měly dobré vlohy pro biomedicínu a jadernou energetiku, jakmile ale vyrostly, začlo to být pasé, a já se divím že po ovládnutí planckovy energie pro stellar traveling jsou ještě schopny komunikovat na tak nízké úrovni s ostatními druhy dnes již podřadných homo sapiens. Že jsou hluché jak dělostřelecké kobyly jim ale nebrání v dalším pokroku výzkumu časoprostoru v ostatních 72 dimenzích.
Začíná to být docela trapně úsměvné.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

spíš zkus nastvit zrcadlo sám sobě.

jestli máš opravdu pocit, že dávat si PA a 1 kW zesilovač je vhodné řešení do pokoje 8 metrů čtverečních a současně vyházet veškerý nábytek včetně počítače, když se jedná o repro k počítači.

a nemontuj do toho selky, jestliže takto hrají třeba sluchátka za 20 tisíc, nebo repráky za 50 tak tam prostě objektivně v pokoji 8 metrů čtverečních při hlasitosti rekněme 110 dB nic nechybí a zároveň ti nic neduní, protože při výběru repra používáš mozek, aby ti při tvojí poslechové hlasitosti hrály tak, aby sis nemusel koupit kinosál na PA a obložit ho akustickými pastmi.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

a tohle jsou samozřejmě regálovky

pak si můžeš vzít wharfedale pacific Pi-40 a ty ti hrajou se 165 mm basákem od 30 Hz při útlumu -10 dB, ale takovéhle repráky by si do 8 metrů čtverečních vedle monitoru stavěl jenom blázen. tam je dokonce dělička na 60 Hz, takže ten basák hraje jenom 30-60 Hz a to má 6,5" palce.

tady máš graf
http://www.hometheater.com/content/whar ... asurements
Naposledy upravil(a) Ajťák dne úte 15. led 2013, 08:43, celkem upraveno 1 x.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Takový pocit nemám. To je jen tvá utkvělá a hrubě špatná představa, kterou o akustice máš. Nábytek je pro tlumení a rozbíjení zvuku naopak dost dobrá věc, obzvlášť pokud je nacpanej knihama nebo hadrama. Výkon pak zajistí potřebnou dynamiku, která tam u 15W zesilovače samozřejmě nikdy nebude, a jestli jsi to nepochopil, bavíme se o stejné hlasitosti a středním výkonu jdoucím do reprosoustavy jako z toho 15W zesilovače. Ne o kilowattovém bordelu a hučáku to není. Pokud mluvíš o těch milionech lidí, kterým to stačí, tak to je velmi zlé měřítko. Miliardám lidem stačí jen to, že mají na jídlo aby neumřeli hlady. Ale že jim to stačí, tak ostatním prostě nic nechybí a chybět nesmí....

Připomenu, že v Imax KINĚ používají PA reproduktory o celkovém příkonu kolem 20 000W, a rozhodně to tam není proto, aby diváky pozabíjeli zvukem.

A teď tu o karkulce :-D
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

já se nebavím o 15 W zesilovači.

myslíš že krmim BW DM601 nebo Pacific PI-40 15W zesilovačem? To asi dost těžko, to by ty bedny vůbec nehrály. Aby jsi takovéhle bedny rozehrál, tak potřebuješ tak minimálně 2x 60 a 2x 100 W zesilovač, jinak ti to hrát vůbec nebude a to tím zesilovačem ještě nesmí být yamaha, sony a podobné šmejdy.

pokud prostě postavíš pacific PI-40 do průměrný místnosti 8m2 s nábytkem, tak ti to už tak od nízké hlasitosti bude jenom dunět a bučet, že už se to nebude dát vůbec poslouchat.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

To je další omyl. Ty totiž na těch 15W posloucháš, a dost možná že na méně( I když poslouchat na watty je iracionální měřítko). Zbytek výkonu je využit jen na dynamiku, protože není šance, že by ten reproduktor trvale 100W nebo snad větší trvalý příkon přežil.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

na 15 W opravdu neposlouchám, to ty bedny opravdu při takovémhle vybuzení nehrajou.
zesilovač má 2x 120 W a já hraju tak v polovině a někdy i ve dvou třetinách hlasitosti.

zesilovač mi dává 2x 120 W a dynamicky nějakých asi 2x 210 W do 8 ohm, ale na to jsou ty bedny dimenzované.

samozřejmě tohle platí pro sloupy typu pacific PI, do regálovek cpu menší výkon. na ty mám 2x 60 W zesilovač ale ten klidně dávám i do tří čtvrtin, což rozhodně neni 15 W.
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

no musím se v tomhle přidat k ostatním z toho kde máš otočené kolečko hlasitosti se nedá absolutně nedá hádat kde bude výkon :) ani to že to máš na doraz neříká nic o tom, že by to jelo na plný výkon :) a věř, že i tak posloucháš tak někde kolem 10W spíš i míň. ve špičkách nebo tak, kdlidně i víc, pak ten výkon může skákat všelijak.
jinak tíms myslel, že pod 15W nehraješ? jelikož jsou pak bedny moc potichu? :)
prozraď nám o kolik se ti zvýší hladina hlasitosti (v dB (decibelech)) když zvýšíš výkon 2krát nebo třeba 10krát?
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

já se bavim trochu neodborně o hlasitosti zesilovače (trvalém výstupním výkon RMS) ne o tom kam otočim kolečko, to se dá samozřejmě také přeměřit, ale to by si mohl vědět.

tady vůbec nejde o to jak se co zvýší, ale já sem si do své místnosti dal takové reprosoustavy, abych mohl se stávajícím nábytkem dát zesilovač do výstupu takového (trvalého výstupního výkonu RMS), aby mi to nebučelo ale hrálo při výstupní hlasitosti repro, kterou já preferuju. že ty hraješ zesilovač který dává RMS 120 W na 15 W do 150 W beden v pokoji 8 metrů čtverečních není můj problém.

jinak pokud máš kolečko hlasitosti na plno a zesilovač ti nejede, co udává ve specifikacích, jako trvalý výstupní výkon RMS, tak je to Sony, nebo jinej šmejd.
Naposledy upravil(a) Ajťák dne úte 15. led 2013, 15:29, celkem upraveno 1 x.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Kdyby tam šlo opravdu 2/3 výkonu, tedy řekněme 100W, tak na další dynamiku máš do 210W jen malinko přes 3db. Hudba s takovou dynamikou je naprostý odpad, horší než málo povedená MP3, takže buď musíš bejt hluchej jak dělostřelecká kobyla, nebo přiznáš chybu a pochopíš, že na těch 15W opravdu posloucháš.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

já nevim proč bych měl přiznávat chybu, já sem si to tady měřil, narozdíl od vás teoretiků

a psát mi že já sem hluchej, když vybírám repráky a zesilovače poslechem a vy kteří cpete do místnosti 8 m2 zastavěné nábytkem dva subwoofery, PA bedny a 1 kW zesilovač, jste netopíři, to už je vážně k smíchu.

a jak sám jistě dobře víš, tak impedance na nízkých kmitočtech klesá a do 2 ohm mi ten zesilovač dá asi 2x 600 W
Naposledy upravil(a) Ajťák dne úte 15. led 2013, 15:36, celkem upraveno 1 x.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Když něco nevíš, tak se zeptej :-D

Troky, necky, vagon bláta, vykousaný kaštany. Sledujete tu podobnost?
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

tak to nějakému fanouškovi dobré muziky udělej, že mu dáš do místnosti 8m2 dva subwoofery, sem zvědav, co ti na to řekně po tom až si to pustí.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“