NVIDIA G-sync - info a vše okolo
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- LDK
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: G-Sync a vse okolo
Tak to vážně vypadá, že G-Sync bude fungovat i bez hardwarového modulu: http://www.pcper.com/reviews/Graphics-C ... pha-Driver
- Adam Vágner
- Redaktor PCT
-
No jasné, umí to všechny monitory s displayportem 1.2, a proto to předvádí na notebooku. Něco mi to připomíná.
- oneb1t
- Začátečník
to neni zadna novinka na notebooku je jinak resena komunikace s panelemLDK píše:Tak to vážně vypadá, že G-Sync bude fungovat i bez hardwarového modulu: http://www.pcper.com/reviews/Graphics-C ... pha-Driver

i7-12700K, 2x16GB DDR5-4800MHz, ASUS B660-I, 1TB WDS100T1X0E
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
- martinmiro
- Začátečník
-
no teraz sa zacina vo velkom na nemeckych strankach preberat, ze nvidia neklame len pri gtx970 ale i pri gsyncu. gsync bude/je mozny i bez gsync modulu. ten je len akasi drm ochrana, aby si to ludia museli kupit. udajne to funguje a s amd free sync monitormi.
i5 14600k@5700mhz, aio 360c msi mag , 2x16gb ddr4-3600(3733mhz cl18 133bus) corsair venegance rgb pro ,asusrock z690 riptide, rtx 4070 ti msi gaming x trio , samsung odyssey g7 28" 4k-144hz, monitor samsung odsyssey g5 3440x1440 -165hz, 55" samsund neo qled 4k 120hz , m2 sdd sk hynix platinum p41 1tb gen4 7000mb/s pci4 ,m2 predator 1tb pci4 7000/mb/s ,seasonic focus gx 750w 80 gold plus 90% eff, hybrid silentfan controll, big tower thermaltake view 51 tg snow argb tempered glads 4mm lexar 620 512gb m2 , 2x sata 960 samsung 512gb
- Krteq
- Čestný člen
-
Tady je "rozbor" od no-Xe - DIIT - Překvapení: G-Sync funguje i bez G-Sync modulu, prozatím v noteboocích
- Hladis
- Moderátor
no-X se vratil do starych koleji demagogie http://techreport.com/news/25878/nvidia ... -sync-demo
- Krteq
- Čestný člen
-
Hladis píše:no-X se vratil do starych koleji demagogie http://techreport.com/news/25878/nvidia ... -sync-demo

A proč sem linkuješ rok starý článek?
- Adam Vágner
- Redaktor PCT
-
No, nejen že tam nemá nic, co by nezjistili, on tam hlavně nemá ani vše, co zjistili 

- Krteq
- Čestný člen
-

Co tedy zjistili?
- Adam Vágner
- Redaktor PCT
-
Jo, ty dropy a blikání. Taková nepodstatná drobnost, no.
Jinak je od vydání tohodle článku:
https://teksyndicate.com/users/roronoaz ... a-and-vesa
někde nějaký rozbor, jak se věci mají? Neexistuje G-sync modul třeba hlavně kvůli tomu, že má AMD patenty související s tím, jak to zadrátovat přímo na grafiku?
Jinak je od vydání tohodle článku:
https://teksyndicate.com/users/roronoaz ... a-and-vesa
někde nějaký rozbor, jak se věci mají? Neexistuje G-sync modul třeba hlavně kvůli tomu, že má AMD patenty související s tím, jak to zadrátovat přímo na grafiku?
- webwalker
- Začátečník
Já si myslím, že to tím není a problémem leží ve scaleru.
Imho u NB to jde zprovoznit díky absenci scaleru a stejně tak to mohla AMD zprovoznit i na některých monitorech, které scaler nemají pouze změnou firmware.
Jinak tohle řešení Nvidia bez podpory VESA standardů eDP by byl zas jen takový kočkopes, protože bez podpory technologie Panel Self Refresh to v budoucnu asi nepůjde.
Ale může to být tak, že Nvidia když tvrdí, že neplánuje použít rozšíření eDP1.2a, může mezitím pracovat na eDP1.3
Ono je celkem jasné, že žádné g-sync nemůže být nijak úspěšné bez jeho přítomnosti také v laptopech.
Imho u NB to jde zprovoznit díky absenci scaleru a stejně tak to mohla AMD zprovoznit i na některých monitorech, které scaler nemají pouze změnou firmware.
Jinak tohle řešení Nvidia bez podpory VESA standardů eDP by byl zas jen takový kočkopes, protože bez podpory technologie Panel Self Refresh to v budoucnu asi nepůjde.
Ale může to být tak, že Nvidia když tvrdí, že neplánuje použít rozšíření eDP1.2a, může mezitím pracovat na eDP1.3

Ono je celkem jasné, že žádné g-sync nemůže být nijak úspěšné bez jeho přítomnosti také v laptopech.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- Adam Vágner
- Redaktor PCT
-
no já právě taky nevím, co si o tom myslet, protože na tom videu, na které se no-x odvolává s tím citátem, že to Nv nehodlá podporovat, právě mluví výslovně o tom, že "freesync" je u displayportu 1.2a jen jako optional a stejně tak mají oni svoje optional "g-sync" (jestli to brát tak, že nehodlají podporovat adaptivní v-sync ze standardu ani dál, nebo tím prostě naznačuje, ale nechce říkat, že to chystají na novější grafiky a novější standard).
Oni v tomhle ohledu mluví sviňsky diplomaticky (nemáme plány na = neznamená, že to nebudeme podporovat, jenom jsme to zatím nemáme tak dalece naplánované), nepodporujeme a nebudeme podporovat iniciativu AMD "freesync" může taky znamenat nazveme si to jinak, právě teď neplánujeme podporovat zrovna 1.2a s extensions... to už je...
Ale Jirka si to i tak dokáže vzít, ocitovat "Neplánujeme podporovat FreeSync a v tuto chvíli neplánujeme ani podporovat volitelná rozšíření DP1.2a.", ale zároveň z toho logicky vyvodí že "její řešení bude stále stát na displejích vybavených G-Sync modulem..." i s konspirační teorií, že tím lže, protože ve skutečnosti už dělá na variantě bez modulu.
BTW, říkala někde Nvidia výslovně, že to bez modulu nejde a nepůjde to bez něj ani do budoucna? Já to už kolem launche bral tak, že u stávajících monitorů něco podobného není možné implementovat jinak než drahým a doslova ubastleným přídavným modulem z běžně dostupných součástek (ale že to neznamená, že to do budoucna nemohou řešit specializovanou elektronikou a levněji, případně to dostat rovnou do scalerů).
Oni v tomhle ohledu mluví sviňsky diplomaticky (nemáme plány na = neznamená, že to nebudeme podporovat, jenom jsme to zatím nemáme tak dalece naplánované), nepodporujeme a nebudeme podporovat iniciativu AMD "freesync" může taky znamenat nazveme si to jinak, právě teď neplánujeme podporovat zrovna 1.2a s extensions... to už je...

Ale Jirka si to i tak dokáže vzít, ocitovat "Neplánujeme podporovat FreeSync a v tuto chvíli neplánujeme ani podporovat volitelná rozšíření DP1.2a.", ale zároveň z toho logicky vyvodí že "její řešení bude stále stát na displejích vybavených G-Sync modulem..." i s konspirační teorií, že tím lže, protože ve skutečnosti už dělá na variantě bez modulu.
BTW, říkala někde Nvidia výslovně, že to bez modulu nejde a nepůjde to bez něj ani do budoucna? Já to už kolem launche bral tak, že u stávajících monitorů něco podobného není možné implementovat jinak než drahým a doslova ubastleným přídavným modulem z běžně dostupných součástek (ale že to neznamená, že to do budoucna nemohou řešit specializovanou elektronikou a levněji, případně to dostat rovnou do scalerů).
- Hladis
- Moderátor
Staci si Petersena uz z rok starého rozhovoru precist a o tom presne mluvi. To si zase někdo "domyslel" aférku. Jinak G-sync ma i featurku ULMB, ale "zatím" nefunguje spolu s G-sync najednou. To jen ze to umi i jiny věci.Adam Vágner píše: Já to už kolem launche bral tak, že u stávajících monitorů něco podobného není možné implementovat jinak než drahým a doslova ubastleným přídavným modulem z běžně dostupných součástek (ale že to neznamená, že to do budoucna nemohou řešit specializovanou elektronikou a levněji, případně to dostat rovnou do scalerů).
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Adam Vágner píše:no já právě taky nevím, co si o tom myslet, protože na tom videu, na které se no-x odvolává s tím citátem, že to Nv nehodlá podporovat, právě mluví výslovně o tom, že "freesync" je u displayportu 1.2a jen jako optional a stejně tak mají oni svoje optional "g-sync" (jestli to brát tak, že nehodlají podporovat adaptivní v-sync ze standardu ani dál, nebo tím prostě naznačuje, ale nechce říkat, že to chystají na novější grafiky a novější standard).
Já to vidim naprosto jednoduše. Gsync je propritální standard vyvinutej NV kterej bral v potaz staré monitory se starou elektronikou a proto potřeboval onen vlastní HW modul s PGA čipem.
Freesync je vylepšení display-portu o tyto danné funkce přímo na úrovni elektorniky modernějších panelů co to podporujou, bez přídavného čipu.
Tzn technicky vzato, po finalizaci Freesyncu je Gsync nadbytečná technologie která je redundantní a nepotřebná. NV si jí jen drží prtože je jejich a investovali do ní. Technikcy neni žádná překážka mezi NV a tim aby NV karty uměly freesync, je to jen o tom že NV nechce. I samotnej Gsync (jak už se teď v některejch laptopech ukázalo) bude v budoucnu fungovat bez toho PGA modulu, defakto stejně jak freesync, budeme mít dvě defakto stejné technologie které budou vzájemně nekompatibilní jen proto že se AMD a NV nemaj rádi. Rozdíl ve finále bude ten že Gsync je licensovanej a freesync neni. Tzn Gsync je větší "sviňárna" kdežto freesync je open.
- Krteq
- Čestný člen
-
G-Sync "Mobile" funguje naprosto stejně jako Free-Sync při prezentaci před rokem, tzn. že je to realizováno přes eDP (G-Sync to zvládá i přes LVDS), proto tam taky není potřeba žádný přídavný HW modul.
Prostě zas jen zaúřadoval marketing.
Prostě zas jen zaúřadoval marketing.
- Adam Vágner
- Redaktor PCT
-
Já z toho mám spíš pocit, že G-Sync tak, jak je (tedy s tím bufferem v monitoru), vznikl především kvůli zpětné kompatibilitě s grafikama (funguje to na všech GeForce od řady 600, jestli se nepletu). A že technicky nemusel být ani tak problém s monitory, jako spíš s těma grafikama.
U AMD má FreeSync stoprocentně (=ve hrách) fungovat na kolika GPU? R9 285/X, R9 290/X, 260/X, ještě některá? Zbytek zvládá tak shodit frekvenci na přehrávání videa.
Z pohledu majitele GTX 680 by mi bylo milejší mít proprietární licencovanou technologii, která mi pojede i na staré kartě, kterou mám, než to mít "free" a otřevřené, ale být kvůli tomu nucený kupovat vedle nového monitoru rovnou i grafiku (za předpokladu, že za ten modul nezaplatím víc než za tu novou kartu, že).
U AMD má FreeSync stoprocentně (=ve hrách) fungovat na kolika GPU? R9 285/X, R9 290/X, 260/X, ještě některá? Zbytek zvládá tak shodit frekvenci na přehrávání videa.
Z pohledu majitele GTX 680 by mi bylo milejší mít proprietární licencovanou technologii, která mi pojede i na staré kartě, kterou mám, než to mít "free" a otřevřené, ale být kvůli tomu nucený kupovat vedle nového monitoru rovnou i grafiku (za předpokladu, že za ten modul nezaplatím víc než za tu novou kartu, že).
- martinmiro
- Začátečník
-
ibaze i s gsync si musis kupit novy drkasi monitor (a tie hracske su extra drahsie). a ten vetsinou robi vetsiu ciastku ako uprage grafiky. a vetsina ludi co ma o nieco take zaujem a peniaze, i tak pravidelne upgraduje i grafiky.Adam Vágner píše:Já z toho mám spíš pocit, že G-Sync tak, jak je (tedy s tím bufferem v monitoru), vznikl především kvůli zpětné kompatibilitě s grafikama (funguje to na všech GeForce od řady 600, jestli se nepletu). A že technicky nemusel být ani tak problém s monitory, jako spíš s těma grafikama.
i5 14600k@5700mhz, aio 360c msi mag , 2x16gb ddr4-3600(3733mhz cl18 133bus) corsair venegance rgb pro ,asusrock z690 riptide, rtx 4070 ti msi gaming x trio , samsung odyssey g7 28" 4k-144hz, monitor samsung odsyssey g5 3440x1440 -165hz, 55" samsund neo qled 4k 120hz , m2 sdd sk hynix platinum p41 1tb gen4 7000mb/s pci4 ,m2 predator 1tb pci4 7000/mb/s ,seasonic focus gx 750w 80 gold plus 90% eff, hybrid silentfan controll, big tower thermaltake view 51 tg snow argb tempered glads 4mm lexar 620 512gb m2 , 2x sata 960 samsung 512gb
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Freesync je řešenej displayportem, mimochodem stejnym kterejv má i Nvidia od kepleru, tzn 1.2. Oficiální součástí standardu bude až na 1.3 ale současná implementace funguje na 1.2, keplery s Gsync a Radeony s Freesync nejsou nikterak jinak starý. GCN 1.0 Radeony freesync neuměj ačkoliv digital výstupy maj stejný jak Hawaii/tonga, takže stačí použít logiku, AMD to u nich schválně nepovoluje aby v mainstreamu vůbec někdo kupoval propadák jménem Tonga, jinak by totiž byly staré Tahiti karty stále výhodnější.
AMD se ti snaží prodat "nové" (dnes už poměrně staré) karty, Nvidia prorietální monitory, vyber si, ale já osobně si předražený TNko s Gsyncem nekoupim ani kdyby mělo rám ze zlata. Nvidia to u Gsync ihmo nejvíc podělala kvalitou samotnejch monitorů, kdyby okamžitě s tou technologií vyrukovali s 1440p IPS/PLS panely Gsncy ready a up tp 120hz vypadalo by to pro ně dnes jinak. Místo toho přišly useless "herní" TNka s dvojnásobnou cenou a flickerem při nízkém refreshi v určitých barvách.
AMD se ti snaží prodat "nové" (dnes už poměrně staré) karty, Nvidia prorietální monitory, vyber si, ale já osobně si předražený TNko s Gsyncem nekoupim ani kdyby mělo rám ze zlata. Nvidia to u Gsync ihmo nejvíc podělala kvalitou samotnejch monitorů, kdyby okamžitě s tou technologií vyrukovali s 1440p IPS/PLS panely Gsncy ready a up tp 120hz vypadalo by to pro ně dnes jinak. Místo toho přišly useless "herní" TNka s dvojnásobnou cenou a flickerem při nízkém refreshi v určitých barvách.
- Hladis
- Moderátor
Podival ses na nabidku IPS monitor v době G-sync a i ted ? Kolik takových kusu s vysokou frekvenci najdes v krame a ještě za rozumnou cenu ? Takze vis jak je to s "kdyby".DOC_ZENITH píše:...... kdyby okamžitě s tou technologií vyrukovali s 1440p IPS/PLS panely Gsncy ready a up tp 120hz
- Adam Vágner
- Redaktor PCT
-
Můžu se domnívat, že je tam po cestě ještě potřeba nějaký další buffer, který pokryje nižší snímkové frekvence a kritické situace, kdy obraz nejde a nejde, anebo je problém s tím, jak rychle ta grafika dokáže reagovat (do toho mi zapadá i skutečnost, že u techdema freesyncu nezveřejnil nikdy nikdo nic jiného než „větrák“ na relativně vysokých fps) - ergo že se dala ukázat změna fps odcamcáď pocamcáď, ale už se nedalo předvést cokoliv, nebo přepínání režimů, nebo s tím byl nějaký jiný problém.
U těch starých karet může být problém i s tím, že se nepočítalo s nějakým rychlým přepnutím režimu, (na 24 Hz, 30 Hz, 60 Hz, které ty karty umí a na přehrávání videa to stačí), sloužilo to k jinému účelu (mj. power saving u notebooků), ale už se nepočítalo s tím, že by se měla zobrazovací frekvence měnit s každým snímkem.
Že by to AMD záměrně dovolilo jen u novějších karet, aby je prodalo, je podle mě zbytečná paranoia.
IPS může mít 120 Hz, ale pořád u nich čekám na rozdíl od TN výrazně větší perzistenci při překlápění pixelů - nedá to tak ostrý obraz a tak rychlý obraz.
viz PCT
Ten monitor dokáže vykreslovat rychlostí 60 Hz (ba po „OC“ dokonce přes 100 Hz), problém je s tím, že kvůli pomalé odezvě na panelu zůstává de facto vykreslených několik po sobě jdoucích snímků najednou.
U těch starých karet může být problém i s tím, že se nepočítalo s nějakým rychlým přepnutím režimu, (na 24 Hz, 30 Hz, 60 Hz, které ty karty umí a na přehrávání videa to stačí), sloužilo to k jinému účelu (mj. power saving u notebooků), ale už se nepočítalo s tím, že by se měla zobrazovací frekvence měnit s každým snímkem.
Že by to AMD záměrně dovolilo jen u novějších karet, aby je prodalo, je podle mě zbytečná paranoia.
IPS může mít 120 Hz, ale pořád u nich čekám na rozdíl od TN výrazně větší perzistenci při překlápění pixelů - nedá to tak ostrý obraz a tak rychlý obraz.
viz PCT
Ten monitor dokáže vykreslovat rychlostí 60 Hz (ba po „OC“ dokonce přes 100 Hz), problém je s tím, že kvůli pomalé odezvě na panelu zůstává de facto vykreslených několik po sobě jdoucích snímků najednou.