Chlazení R290X - co místo referenčního chladiče
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- Brut0TL4K0N
- Nováček

Re: Chlazení R290X - co místo referenčního chladiče
NoiseBlockery na ty bacha vykony ventilator ale kus o kusu jsou jine nekterej vrci nekterej cvaka nekterej je v pohode podle me pokulhava kvalita tkaze ja bych jsi je nekoupil.Takze bud ty Silent Wing sjou naprosto v poradku a z noctuuou Chybu neudelas nikdy za me Noctua ale BeQuit taky v poradku
CPU: i7-2600K (Alphacool NexXxoS XP3) MB: MSI Big Bang-Marshal B3 RAM: Corsair XMS3 2x8GB cl11 GPU: GAINWARD 1070 Phoenix SSD,HDD: Samsung 860 EVO 250GB,OCZ Agility 3 120GB, WD Blue 1T 2x, Seagate 1T 2x, Hitachi 2T PSU: Cooler Master: Silent Pro Gold 1200W, CASE: AeroCool Xpredator Evil Green FAN:2 x NF-P14-FLX,2x Noctua NF-A14 FLX Periferie: Logitech G19,Logitech G502, ROCCAT Apuri, SteelSeries Siberia v2
- CZECHYa
- Začátečník

Odkud máš prosím informace o vrčících Noiseblockerech? Link či něco takového, protože tomu opravdu nevěřím.Brut0TL4K0N píše:NoiseBlockery na ty bacha vykony ventilator ale kus o kusu jsou jine nekterej vrci nekterej cvaka nekterej je v pohode podle me pokulhava kvalita tkaze ja bych jsi je nekoupil.Takze bud ty Silent Wing sjou naprosto v poradku a z noctuuou Chybu neudelas nikdy za me Noctua ale BeQuit taky v poradku
Core i5 8600K, MSI 5700XT Gaming, Asus Strix Z370-G, 2x8GB Corsair DD4 3200, Noctua NH-D15S, NZXT H400, Schiit Magni 2U + Schiit Modi 2U + Beyerdynamics DT 880 Pro (600ohm), LG LG 27GL850 + AOC 27G2U
- Brut0TL4K0N
- Nováček

Chlazení R290X - co místo referenčního chladiče
O tech Noisblockerech mno hele link ti neposlu ale tenkrat sem i par webu nasel a osobne mam moznost skouset komponenty a skusil jsem fakt 10 nois blockeru a z toho polovina byla divna bud vrnely nebo to delalo jine zvuky nerikam ze by takhle nevrnely jeste 10 let to jsem nezkousel.
Nepisu to tu ze srandy a jen tak ze by me bavilo pomlouvat veci proste mam takovou zkusenost z vice kusy .
//EDIT Mr Lucas - kvůli promazu OT smazána OT část příspěvku
Nepisu to tu ze srandy a jen tak ze by me bavilo pomlouvat veci proste mam takovou zkusenost z vice kusy .
//EDIT Mr Lucas - kvůli promazu OT smazána OT část příspěvku
CPU: i7-2600K (Alphacool NexXxoS XP3) MB: MSI Big Bang-Marshal B3 RAM: Corsair XMS3 2x8GB cl11 GPU: GAINWARD 1070 Phoenix SSD,HDD: Samsung 860 EVO 250GB,OCZ Agility 3 120GB, WD Blue 1T 2x, Seagate 1T 2x, Hitachi 2T PSU: Cooler Master: Silent Pro Gold 1200W, CASE: AeroCool Xpredator Evil Green FAN:2 x NF-P14-FLX,2x Noctua NF-A14 FLX Periferie: Logitech G19,Logitech G502, ROCCAT Apuri, SteelSeries Siberia v2
- Mr Lucas
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš na mysli řadu NB-BlackSilentPro, tak nemohu souhlasit, dávám je do sestav neustále, sám je mám také a jsou to snad nejlepší ventilátory v poměru cena/výkon/hlučnost. Vibrace naprosto minimální, ne-li žádné, motorek rozhodně nevrčí... Nicméně těžko říct, možná nějaká nepovedená várka? Kdyby ventilátory vydávaly nějaké pazvuky, tak je rozhodně doporučovat nebudu, to mi věř, na ticho jsem celkem vysazenej
Jinak promaz OT, to, jak kdo píše, je každého věc, i z mobilu/tabletu se dá psát s diakritikou a interpunkcí, není to nic jiného než lenost.
Jinak promaz OT, to, jak kdo píše, je každého věc, i z mobilu/tabletu se dá psát s diakritikou a interpunkcí, není to nic jiného než lenost.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
- Brut0TL4K0N
- Nováček

Tak jasně je možné že jsem narazil na nejakou špatnou várku ja o tech ventilatorech vím že jsou a ze maj bejt v pohode jen boužel jsem si jich pár skusil(a nebylo to prave moc OK). No takze jsem radsi připlatil stovku a koupil Noctuii z tema jsem nikdy žádny problém neměl mam tu jednu která ma dobrejch 6 let a porad jede jako za mlada:D
Tak schválně pár jsi jich vezmu a skusim je jestli jsem sem nedostal nejakou špatnou várku) .To mě zajimá pokud teda nekdo má zkušenosti z jeste z vědsim množstvi nez já zejtra si je vemu a uvidim .
Tak schválně pár jsi jich vezmu a skusim je jestli jsem sem nedostal nejakou špatnou várku) .To mě zajimá pokud teda nekdo má zkušenosti z jeste z vědsim množstvi nez já zejtra si je vemu a uvidim .
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nechci zakládat nové téma.
Trošku jsem to tady početl a chtěl jsem se zeptat, zda se k Raijintek Morpheus dodává podobný návod, jako např. k Acceleru (visí na netu v PDF).
IMO se vážně, jako jediný aftermarket chladič místo AMD stocku vyplatí. Měl jsem původně zájem o Accelero, ale po jeho osazení hoří napájecí kaskáda
+ jeden doplňující dotaz, lehce mimo téma. Má cenu do PC instalovat tuto pěnu na dodatečné odhlučnění?
Trošku jsem to tady početl a chtěl jsem se zeptat, zda se k Raijintek Morpheus dodává podobný návod, jako např. k Acceleru (visí na netu v PDF).
IMO se vážně, jako jediný aftermarket chladič místo AMD stocku vyplatí. Měl jsem původně zájem o Accelero, ale po jeho osazení hoří napájecí kaskáda
+ jeden doplňující dotaz, lehce mimo téma. Má cenu do PC instalovat tuto pěnu na dodatečné odhlučnění?
- HunterGtNet
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- 0martas0
- Začátečník

-
Hele jestli chceš Raijintek, já ho zrovna prodávám. 
A jo, je tam dokumentace jaké šroubky kam patří kvůli rozteči. A nějaký bláboly, k instalaci potřebuješ spíš jen tu rozteč.
A jo, je tam dokumentace jaké šroubky kam patří kvůli rozteči. A nějaký bláboly, k instalaci potřebuješ spíš jen tu rozteč.
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
PM, ať tady není OT 
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Takže první dojmy. Dnes jsem byl v CZC pro ventilátory (konečně..), takže jsem se pustil hned do instalace.
První dojmy docela dobré, hlučnost nesrovnatelně lepší. Teploty napájecích kaskád zůstaly téměř stejné, jádro běží o něco chladněji.
Zde zasílám výsledek rychlého testu ve Valley.
- Bylo to na taktech 1150 / 5600, + jsem přidal 50mV na jádro.
- Ventilátory na 80%, což je pro mě akceptovatelná a nerušící hlučnost.
- Teploty (maximální dosažené): 63 / 66 / 58 (jádro / VRM1 / VRM2)
První dojmy docela dobré, hlučnost nesrovnatelně lepší. Teploty napájecích kaskád zůstaly téměř stejné, jádro běží o něco chladněji.
Zde zasílám výsledek rychlého testu ve Valley.
- Bylo to na taktech 1150 / 5600, + jsem přidal 50mV na jádro.
- Ventilátory na 80%, což je pro mě akceptovatelná a nerušící hlučnost.
- Teploty (maximální dosažené): 63 / 66 / 58 (jádro / VRM1 / VRM2)
- PET5
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Tož dobře ti to chladí
Pro porovnání jsem nastavil stejné hodnoty taktů a napětí u mé grafiky s Accelerem a teploty jsou o něco vyšší: 68 st.C jádro, 74 st.C VRM1 a 54 st.C VRM2. Výsledek benchmarku jsem měl skoro o dva FPS nižší, ale měl jsem spuštěno současně několik aplikací.
Pro porovnání jsem nastavil stejné hodnoty taktů a napětí u mé grafiky s Accelerem a teploty jsou o něco vyšší: 68 st.C jádro, 74 st.C VRM1 a 54 st.C VRM2. Výsledek benchmarku jsem měl skoro o dva FPS nižší, ale měl jsem spuštěno současně několik aplikací.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Hodinka hraní Far Cry 3 na ultra (Full HD), teploty skvělé, hlučnost nulová.
Fany na 80%, teploty (maximální dosažené): 65 / 62 / 65. Takty stejné.
Jsem naprosto nadšen
.. jo a hlučnost těch dvou Piraní od Akasy na 80% je srovnatelná se stock chladičem v IDLE
Fany na 80%, teploty (maximální dosažené): 65 / 62 / 65. Takty stejné.
Jsem naprosto nadšen
.. jo a hlučnost těch dvou Piraní od Akasy na 80% je srovnatelná se stock chladičem v IDLE
- PET5
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Velice zajímavé řešení nabízí Corsair. Původní ventilátor se využije na chlazení VRM a pamětí. Na jádro se pak dá nějaký AIO vodník.
http://videocardz.com/54088/corsair-ann ... ng-bracket
http://videocardz.com/54088/corsair-ann ... ng-bracket
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
to vypada zajimave ted hlavne aby to nebylo nejak moc hlucny.. ale to by slo asi vyresit pres vlastni profil otacek treba v TRIXX. DIky bohu ze AMD dava standartne cidla na VRM tj da se to uhlidat pripadne u Nvidie tohle 99% karet vubec nema coz je celkem problem pokud clovek pouzije alternativni chlazeni...
- 0martas0
- Začátečník

-
Cena 900,- u nás to bude kolik ? 2000? 
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nevím, nevím.. podle mě 290tka s chlazením jádra problém nemá. Spíš hoří VRM1, kor při OC.
A ten turbíňák nad kaskádou nevypadá vůbec tiše
A ten turbíňák nad kaskádou nevypadá vůbec tiše
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Co se tedy dnes vyplati koupit za alternativni chladic + pripadne doplnky, at mi nehori VRM kaskada? Protoze do tydne cekam referencni Sapphire R290.
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Údajně je dobrý Gelid Icy Vision (rev.2).
Z vlastní zkušenosti doporučuji, po fóru několikrát omílaný Raijintek Morpheus. K němu vybrat dva silné, hlavně co se statického tlaku týče, 120 mm ventilátory. Moji kartu aktuálně ofukuje dvojice SP120 Performance Edition od Corsairu. U nás se dají pořídit v dual pack balení okolo sedmi stovek.
Ventilátory na kartě provozuji v těchto stupních:
- 45% (~5.5V) = IDLE, internet, filmy (v tomto režimu se ventilátory točí na cca 550 ot./min, absolutně neslyšitelné)
- 60% (~7V) = WoW a graficky méně náročné aplikace stačí (téměř neslyšitelné, přes ostatní ventilátory v PC.. disky jsou hlučnější)
- 80% (~9,5V) = Aktuálně např. Thief na plné detaily, karta se drží do 75 stupňů (ventilátory ševelí)
- 100% (~12V) = Nejnáročnější tituly, v mém případě FC3, FC4, BF4 ... (ventilátory o sobě dají vědět, hra bez problému přehluší)
Oba jsou zapojené přeš redukci do jednoho PWM konektoru a řídím si je pohodlně skrz Fan Xpert 2 z AI Suitu (Asus utilitka). Nastavil jsem si absolutně elementární křívku, kterou posunuji nahoru a dolů.

Takto lze kartu, osazenou Morpheusem, na v podpisu uvedeném OC při 100% loadu provozovat úspěšně do 75 stupňů na jádru, 80 stupňů na VRM1 a 60 - 70 stupňů na VRM2. IDLE okolo 40.
Po konci záruky plánuji rozřezat referenční chladič a použít pasivní část, která se nachází pod ventilátorem, ke chlazení VRM1, místo dodávaného pasivu od Raijinteku.
Z vlastní zkušenosti doporučuji, po fóru několikrát omílaný Raijintek Morpheus. K němu vybrat dva silné, hlavně co se statického tlaku týče, 120 mm ventilátory. Moji kartu aktuálně ofukuje dvojice SP120 Performance Edition od Corsairu. U nás se dají pořídit v dual pack balení okolo sedmi stovek.
Ventilátory na kartě provozuji v těchto stupních:
- 45% (~5.5V) = IDLE, internet, filmy (v tomto režimu se ventilátory točí na cca 550 ot./min, absolutně neslyšitelné)
- 60% (~7V) = WoW a graficky méně náročné aplikace stačí (téměř neslyšitelné, přes ostatní ventilátory v PC.. disky jsou hlučnější)
- 80% (~9,5V) = Aktuálně např. Thief na plné detaily, karta se drží do 75 stupňů (ventilátory ševelí)
- 100% (~12V) = Nejnáročnější tituly, v mém případě FC3, FC4, BF4 ... (ventilátory o sobě dají vědět, hra bez problému přehluší)
Oba jsou zapojené přeš redukci do jednoho PWM konektoru a řídím si je pohodlně skrz Fan Xpert 2 z AI Suitu (Asus utilitka). Nastavil jsem si absolutně elementární křívku, kterou posunuji nahoru a dolů.

Takto lze kartu, osazenou Morpheusem, na v podpisu uvedeném OC při 100% loadu provozovat úspěšně do 75 stupňů na jádru, 80 stupňů na VRM1 a 60 - 70 stupňů na VRM2. IDLE okolo 40.
Po konci záruky plánuji rozřezat referenční chladič a použít pasivní část, která se nachází pod ventilátorem, ke chlazení VRM1, místo dodávaného pasivu od Raijinteku.
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
prograw: Diky za tipy. Nad tim gelidem jsem puvodne uvazoval, ale chtel jsem k tomu i ten enhancement kit a ten jsem u nas nikde nenasel k sehnani, takze asi skoncim u toho raijinteku 
- oneb1t
- Začátečník

ja mam gelid a sem s nim taky spokojenej
regulaci sem vyresil pomoci http://chlazeni.heureka.cz/airen-rpm-clever/ + upravena krivka v afterburneru do 55 stupnu vypnuty vetraky
na vrm sem pouzil rozrezanej referencni chladic s tim co se dodava ke gelidu to neni nic moc ted se karta uchladi na zakladnich taktech (1030/1250) do 62 stupnu jak jadro tak vrm