Na to, ako sa tvaris ze si expert, a riesis padanie CPUciek, nevies zakladne veci?

Moderátor: Eddward
Dík, nechci. Mám sice velkou bednu, ale tohle bych tam nenarval.pbjun píše:Celkem vysoké teploty na ryzena teda. Sem myslel, že ryzeny netopíNechceš k tomu půjčit ještě Asus Ryujin 240mm? Ten s přehledem zvládal i i7 9700K.
Ten druhý rád umíral v idle, když jsem na něm měl puštěný jen youtube, v prime95 jsem ho drtil dost a nedokázal jsem ho shoditpilarius píše:Tak jelikož ten první kus jsem stabilní neudržel (v Prime95), zkusil jsem je dneska switchnout a hraju si s druhým kusem.
Po hrátkách s napětím a pamětmi mám za to, že u tohohle totálně selhává boosting jednoho jádra (to odpovídá té nestabilitě bez zátěže). Jakmile je nějaký výrazný výkyv boostu jader, tak to padá. Totální zabiják je Cinebench na single core, tam to crashuje celou aplikaci, někdy ani nešlo spustit OHM, furt jen appcrash.Proto jako jedinou cestu vidím "OC", tj. zbavení se boostu a jízdu na fixní frekvenci. Zatím se zdá, že to udrží 4 GHz při 1,3 V, což pořád není špatný výkon, ale musím se přiznat, že už docela ztrácím optimismus.
![]()
S tímhle si budu hrát déle, a pokud se nezadaří, vrátím se k tomu poznačenému, na kterém zkusím tu samou proceduru. Případně u něj ještě zůstanu u boostu, ale omezím mnohem více maximální teplotu než jen na 90 stupňů. Tam zjevně v Prime95 vadila ta teplota, jinak to bylo stabilní krásně.
Tak to už je solidní duchařina, já jej měl totiž v sestavě co šla ke kupci, PC prošlo thermal testem i zátěžovým přes noc ,předal jsem jej, za dva dny se ozval kupec že se mu pc restartovalo přes noc a nestáhl se mu torrent, pak už to šlo ráz na ráz a PC padalo při prohlížení internetu, idlování, při hrání naopak drželo:)pilarius píše:Mně nedrží ani v Prime95, padá obvykle jádro 4. Teda na defaultu jsem Prime95 ani nezkoušel, to nemělo cenu, protože to v OS padalo furt. Jako první jedu vždycky Cinebench na evaluaci výkonu a on vždycky crashoval v single core Cinebenchi po pár sekundách...
S napevno nastavenými takty normálně v OS nemá problém, problém rozhodně dělá to boostování.
Ale stává.Zrovna nedávno šla na reklamaci i9-9900K a i5-10600K oba nedávají ,,herní,, zátěž ...AMD má +- stejnou reklamovanost jako Intel.Drobný rozdíl je ten že u AMD se prodá v koncovým prodejům tak 8x víc:) Jediný kdo drží Intel nad vodou jsou firmy zamrzlé v prostoru a v čase.A to dotyčný prodávají desítky sestav týdně...AMD jede:)pbjun píše:A bohužel jim zjevně naprosto nesvědčí vysoká zátěž z dlouhodobého hlediska. Nejspíš prostě degradují. U intelu se tyto věci nestávají. To je zásadní rozdíl. Možná i to je důvod proč intel ještě nepřešel na 7nm proces.
DOC_ZENITH píše:Takže pánové, zdá se mi to a nebo nám ty CPU začínaj degradovat a dostávat se do unstable na defaultu stavech? Že by ta peak boost voltáž nakonec byla příliš hraniční? Přeci jen, AMD rezerva ala "ani ne 100Mhz" byla velkou otázkou a strachem při uvedení (kterej se mnou moc lidí nesdílelo, protože moc lidí se asi s degradací nesetkalo, já bohužel ano) a když jsem viděl 1,4+v na 7nm tak uuuhgh.
Pilarius jak to máš počtama? Ala jsou tohle vyjímky ve velkym počtu a nebo se to začíná dít často?
Toto ma celkom zaujímaShaquille píše:Tvym strachem? Nebyl si to prave ty, ktery se "chlubi" tim, ze ma stale "puvodni" bios, ktery do CPU sype vyssi voltaz?
To že se u mě nic nestalo neznamená že je to pravidlo. Mě předtim zdegradoval 5775Ca 8700K na safe voltážích a při diskuzi mi to moc lidí nechtělo věřit, proto jsem se u Ryzenu bál, ale nakonec vše ok.Shaquille píše:Tvym strachem? Nebyl si to prave ty, ktery se "chlubi" tim, ze ma stale "puvodni" bios, ktery do CPU sype vyssi voltaz?
Teď nechápu otázku.DOC_ZENITH píše:Pilarius jak to máš počtama? Ala jsou tohle vyjímky ve velkym počtu a nebo se to začíná dít často?