sapphire 9550 a Vmod

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

Spirit píše:To co si napisal je sice pravda, ale v pripade ATI to mozem vyvratit. Napr. 9600 (pro/xt) maju odlisny bios, napatie vacsie oproti 9550 ale neviem o tom, zeby niekto flashnutim biosu z 9600 na 9550 dokazal zvysit napatie. Povedz mi o jednom pripade a uznam ze mas pravdu. :wink: Co sa tyka Nvidie, tam sa to robi takmer vzdy biosom, o tom viem....
No to je právě to, o čem píšu: BIOS z jiné karty nemusí jet na jiné, jestliže ta má jiné rozvržení nebo osazení - nemůžu konfigurovat součástku, která na kartě není osazená.Aby to bylo úspěšný, musí být PCB stejné nebo hodně podobné a se stejnýma obvodama.Nestačí, že jde o BIOS z 9600 na 9600, natož 9550.
Mně třeba z asi 30 BIOSů z různejch grafik pro GPU 9550,9600 (Pro i XT) vycházelo kompatibilních asi 5-6,všechny ostatní měly jinak konfigurovanou paměť (2**13 rows, 256 columns proti 512 columns na JWay).Ty BIOSy bych sice mohl flashnout, ale výsledek by byla černá obrazovka při bootu PC.Z těch kompatibilních pak třeba GeCube Extreme najela do Wins, ale po instalaci driverů nepovolila 3D režim - mělk jsem to jen na probu, PCB GeCube je sakra odlišný od JWay včetně BGA pamětí.
Prostě to je složitější, než HW Vmod, kterej je jistej.
Že to ale funguje, mám vyzkoušený ze své JWay, s pův. BIOSem 400/250 OC impossible, kopec artefaktů a totéž po úpravě memory timingu.Až novej BIOS z jiné grafárny umožnil stable 450/300, memory šla i na 350 bez artefaktů, víc jsem nezkoušel - ale to všechno už jsem psal v jiným threadu.Nenapadá mě, co jinýho by v BIOSu mohlo být, než voltage, protože ani identický hodnoty timingu na původním BIOSu nezabíraly (dokonce ani výrobcem doporučené z datasheetu Samsungu).
2Jannn:
Tím datasheetem Spirit myslel datasheet k regulátoru, ten u Asuse nehledej.Musíš zjistit číslo obvodu a na netu najít datasheet na webu výrobce a podle schématu zjistit FB a GND výstupy.
eraser007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser007 »

suhlas s janisom :)
NB : Asus A6Km Q-0010
HID : Logitech DFP SOUND : Logitech Z-2300, Sennheisers PX 100, Creative SB 5.1 Surround USB
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

vy ste hov*da ze kvoli par MHz minate tolko elektriny :roll:
eraser007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser007 »

Joži píše:vy ste hov*da ze kvoli par MHz minate tolko elektriny :roll:
fakt inteligentný príspevok..
HID : Logitech DFP SOUND : Logitech Z-2300, Sennheisers PX 100, Creative SB 5.1 Surround USB
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Funkcnost biosov mi nemusis vysvetlovat. Ale nech flashnes akykolvek bios na 9550 budes mat Vcore 1.2v, sak si to skus odmerat VA metrom !!!
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

bez Vmodu (Vcore 1.2v) - 440/520 (540 s pasivami)
1.26 - 470
1.28 - 480
1.325 - 489
1.365 - 470 :?
eraser007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser007 »

jasne vidiet, ze je potrebne zlepsit chladenie :wink:

idealne napätie s default chladenim vyzera byt 1.300V
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

ako nechapem toto :)
proste si kupte asusy a bezte bez voltikovania na 540MHz pamate :) rulezzzz
a kvoli tym apr MHz naviac, no :(
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

2Spirit:
Tak na tom současným BIOSu mám 1,30 VGPU a 2,56 VMEM - jak to bylo u toho původního, co nešel taktovat, nevím - nenapadlo mě to měřit, protože to budu někdy potřebovat.
Naposledy upravil(a) janis dne pát 18. úno 2005, 18:34, celkem upraveno 1 x.
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

2 janis: ale ty nemas klasicku r9550, ty mas uz od vyroby taktovanu a tym padom aj menene defaultne napatie. default Vcore=1.2V, Vmem=2.6V
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Podla navodu na Vmod na sapphire 9550 som skusal napajkvat rezistor 10K a napatie nevzrastlo nad 2.6V, ale dokonca kleslo na 2.43V. Skusil som 8K odpor a napatie stale 2.43v. Zatial mi nic nesedelo podla toho navodu a pritom mam presne tu istu kartu... Aj na zvysenie napetia pre jadro mam momentalne 6.2K rezistor a napatie 1.325v, pricom podla navodu by som mal mat 1.425 (presne o 0.1v viac) Neviete preco? :?
eraser007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser007 »

to je divne, pouzivas potenciometer ?
pripadne skusit s nim

a Jozko, ja mam pamäte 540mhz aj na Sapphire, dokonca o 10 viac :)

srdce poriadneho tunera sa potesi aj 10mhz naviac, vsak ? :wink:
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

Mam R9550 od Asusu s 5ns pametmi Hynix. Dival jsem se na netu a nasel jsem bios karty GeCube 9600Pro s 5ns Hynix, takze jsem ho hned stahl a mrknul jsem se na nej. Takt jadra byl normalni jako u vsech jinych R9600Pro, ale pameti byly dost podtaktovany-jely jen na 400MHz DDR. Upravil jsem v Rabitu trochu casovani pameti, protoze nektery polozky se moc neshodovaly a taky Rambios ukazal vypsanej typ biosu s chybama, po zmene toho casovani jsem to opet skusil Rambiosu-uz to bylo bez chyby a flashnul jsem ho do me karty. Spustil jsem Atitool a zkousel jsem jestli pujde vic zvednou to jadro kdyz mam bios z R9600Pro-nekdo psal ze to pomuze.. Ale blbost! to jadro jelo v pohode taky jen na tech mych 425MHz, takze vubec zadna zmena! Takze jedine V-Mod!
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

EfineSS píše:Mam R9550 od Asusu s 5ns pametmi Hynix. Dival jsem se na netu a nasel jsem bios karty GeCube 9600Pro s 5ns Hynix, takze jsem ho hned stahl a mrknul jsem se na nej. Takt jadra byl normalni jako u vsech jinych R9600Pro, ale pameti byly dost podtaktovany-jely jen na 400MHz DDR. Upravil jsem v Rabitu trochu casovani pameti, protoze nektery polozky se moc neshodovaly a taky Rambios ukazal vypsanej typ biosu s chybama, po zmene toho casovani jsem to opet skusil Rambiosu-uz to bylo bez chyby a flashnul jsem ho do me karty. Spustil jsem Atitool a zkousel jsem jestli pujde vic zvednou to jadro kdyz mam bios z R9600Pro-nekdo psal ze to pomuze.. Ale blbost! to jadro jelo v pohode taky jen na tech mych 425MHz, takze vubec zadna zmena! Takze jedine V-Mod!
Presne tak!!! Moje slova, bios s napatim nepohne (aspon nie u tekto karty), takze jedine Vmod. Ten navod je nejaky cudny, ako som spomenul, zatial mi nic podla neho nesedelo. Vidim to tak, ze budem musiet prist na to, kde treba rezistor pricinovat, aby som zmenil Vmem....

Inak potenciometer mi bude k nicomu, ked s dvoma odlisnymi rezistormy (8K a 10K) sa napatie nezmenilo....
janis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od janis »

EfineSS píše:Mam R9550 od Asusu s 5ns pametmi Hynix. Dival jsem se na netu a nasel jsem bios karty GeCube 9600Pro s 5ns Hynix, takze jsem ho hned stahl a mrknul jsem se na nej. Takt jadra byl normalni jako u vsech jinych R9600Pro, ale pameti byly dost podtaktovany-jely jen na 400MHz DDR. Upravil jsem v Rabitu trochu casovani pameti, protoze nektery polozky se moc neshodovaly a taky Rambios ukazal vypsanej typ biosu s chybama, po zmene toho casovani jsem to opet skusil Rambiosu-uz to bylo bez chyby a flashnul jsem ho do me karty. Spustil jsem Atitool a zkousel jsem jestli pujde vic zvednou to jadro kdyz mam bios z R9600Pro-nekdo psal ze to pomuze.. Ale blbost! to jadro jelo v pohode taky jen na tech mych 425MHz, takze vubec zadna zmena! Takze jedine V-Mod!
GeCube 9600Pro má BGA paměti, který mívají vyšší Vmem (typicky 2,8V proti 2,5V u TSOP), tam by ti mohly jít dobře paměti.Jinak ale PCB GeCube a Asusky je dost odlišný, Asuska je podobná spíš na Sapphirky, C3D.Mohl bys zkusit upravenej BIOS z Asusky 9600XT (snížit takty na tvůj default) třeba odsud:
http://vanadis.nm.ru/9600-9600XT.html
Nebo prubnout jiný BIOSy z 9550 Sapphire nebo C3D.

2Spirit:
Stejně si myslím, že aspoň v tom mým případě ta změna BIOSu změnila i napájení a proto to jde líp taktit.Jestli se dokopu, schválně tam ještě jednou naperu ten starej BIOS a změřím to.Je sice pravda,že ta JWay je osazená čipem RV360 a pro "pravý" 9550 se používaly údajně starší RV350 z 9600/Pro, na druhou stranu zase jí 500 MHz (jako mívají plný 9600XT s RV360) nesvědčí - zvýšení napájení by jí mohlo pomoct to ustát.BIOS z pravý 9600XT od JWay ale nemám a Vmod zatím neplánuju.
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

Bios z Asusu R9600XT jsem uz zkousel, upravil jsem takty a casovani pameti a karta se mi vubec nerozbehla.
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
eraser007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eraser007 »

nedaval si nahodou BIOS z 256MB verzie ?
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

eraser007 píše:nedaval si nahodou BIOS z 256MB verzie ?
ne, nedaval, zas takova lama nejsem.
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

vzdyt ja mam na te sve karte pameti 5ns Hynix, a Asus 9600XT ma nejhure 3.3ns, takze v tom bude ten problem.
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Nepozna niekto niekoho kto ma uspesne za sebou Vmem mod na 9550 (najlepsie sapphire).... ???
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“