Samsung Odyssey OLED G8 - nazory-problemy-reseni
Moderátor: maXXmilian
- Delarge
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Samsung Odyssey OLED G8 - nazory-problemy-reseni
Hmm, vypadá to, že to funguje. Akorát je pak při přepnutí do HDR a z HDR chvilku černá obrazovka.
Můžeš sem ještě postnout screen, jak máš nastavený to detailed resolution na 120Hz?
Můžeš sem ještě postnout screen, jak máš nastavený to detailed resolution na 120Hz?
Intel Core i7 12700KF + Noctua NH-U12A CB -- Gigabyte Z690 GAMING X DDR4 -- Gainward Phantom RTX 4080 -- G.Skill Ripjaws V 2x16GB@3600CL14 -- WD Black SN850 NVMe 2TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Sennheiser HD 560S -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- WIN 11 Home 24H2
- xh43k
- Nováček
To iste vsetko ako pri 175, len refresh rate "119.961"
Ked par krat vypnem/zapnem HDR tak to uz je potom rychle prepinanie.
Ale ja osobne to mam ako always on HDR, a na fix gamma pouzivam tento script: https://github.com/dylanraga/win11hdr-s ... m/issues/7
Akurat som si v ahk scripte zmenil global workDir = "C:\calibrations" na global workDir = "%A_ScriptDir%" a mam dispwin.exe v rovnakom priecinku ako script.
Ja som si este .ahk script prerobil cez autohotkey na jeden exe subor (aby som nemusel mat nainstalovane autohotkey vobec) ktory pustam pri starte systemu a potom si prepinam win + f1/f2 podla potreby, easy peasy.
Ked par krat vypnem/zapnem HDR tak to uz je potom rychle prepinanie.
Ale ja osobne to mam ako always on HDR, a na fix gamma pouzivam tento script: https://github.com/dylanraga/win11hdr-s ... m/issues/7
Akurat som si v ahk scripte zmenil global workDir = "C:\calibrations" na global workDir = "%A_ScriptDir%" a mam dispwin.exe v rovnakom priecinku ako script.
Ja som si este .ahk script prerobil cez autohotkey na jeden exe subor (aby som nemusel mat nainstalovane autohotkey vobec) ktory pustam pri starte systemu a potom si prepinam win + f1/f2 podla potreby, easy peasy.
- Delarge
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Super, funguje to. Kalibrační appka se zastaví na 1000 nitech, i když nemám nastavenej profil, a lze zvolit 175hz i 120hz.xh43k píše: ↑stř 4. říj 2023, 08:59 Ale ja osobne to mam ako always on HDR, a na fix gamma pouzivam tento script: https://github.com/dylanraga/win11hdr-s ... m/issues/7
Ten profil od Dylana Ragy znám, akorát je kalibrovanej na LG na 800 nitů a ve Windows to s ním ukazuje tuhle hodnotu. Ale předpokládám, že by to mělo být tou úpravou CRU potlačeno na 1000 nitů - kalibrační appka pořád ukazuje max 1000 nitů.
Ten zbytek, co píšeš, je už trochu španělská vesnice pro mě

Intel Core i7 12700KF + Noctua NH-U12A CB -- Gigabyte Z690 GAMING X DDR4 -- Gainward Phantom RTX 4080 -- G.Skill Ripjaws V 2x16GB@3600CL14 -- WD Black SN850 NVMe 2TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Sennheiser HD 560S -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- WIN 11 Home 24H2
- xh43k
- Nováček
Som nakoniec presiel zase naspat na DP...
Menej problemov pre mna, ked som mal HDMI so setupom vyssie, alt tab z niektorych hier ako napriklad cyberpunk znamenal black screen na 1-2 sec
Pri DP ziadne black screeny vobec a vsetko ide.. okrem sleep modu ale ten tiez nepouzivam, ked vypinam PC tak 'vypinam' aj monitor aby sa robil screen refresh alebo ako sa to vola
A na normal PC pouzivanie som si dal screensaver po 2 minutach uplne cierny, takze to vypne pixely tak ci tak
Menej problemov pre mna, ked som mal HDMI so setupom vyssie, alt tab z niektorych hier ako napriklad cyberpunk znamenal black screen na 1-2 sec
Pri DP ziadne black screeny vobec a vsetko ide.. okrem sleep modu ale ten tiez nepouzivam, ked vypinam PC tak 'vypinam' aj monitor aby sa robil screen refresh alebo ako sa to vola
A na normal PC pouzivanie som si dal screensaver po 2 minutach uplne cierny, takze to vypne pixely tak ci tak
- slaava
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Ja teda sleep mod bug nevidel mozna uz pul roku... to jeste nekomu dela?
amd 5800x3d, gigabyte x570 aorus pro, gainward rtx 4090 phantom gs, g.skill 64gb 3600mhz ddr4, corsair mp510 1gb, corsair rm750x, fractal design define 7 compact, win11pro 64bit, samsung odyssey oled g8.
- Delarge
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jsi připojenej přes DisplayPort, tak se ti prostě monitor sám od sebe nevzbudí po "usnutí" bez vypnutí monitoru ovladačem. Někomu to vadí, někdo to neřeší, ale chyba to je a nemyslím si, že to nějak v průběhu opravili.
- madPav3L
- Mírně pokročilý
Přemýšlím, že udělám upgrade, ale chtěl bych několik dalších názorů ohledně panelu. Moje využití je odhadem 40% hry, 35% filmy/seriály/youtube, 20% web, 5% práce. Myslím si, při tomto typu použití, by mně mohl vydržet celkem dlouho.
Vadí vám horší čitelnost textu, díky divnému rozložení pixelů, nebo to nevnímáte?
Vy co ho máte déle, nějaké náznaky vypalování?
V recenzích se píše, že pokud jde na obrazovku více světla (úplně nevím co si pod tím "více světla" představit), tak černá barva je spíše do fialova, je to hodně znát? Třeba v noci, pokud bych měl rozsvícené světlo v pokoji, které přímo nesvítí na obrazovku, bude to znát?
Vadí vám horší čitelnost textu, díky divnému rozložení pixelů, nebo to nevnímáte?
Vy co ho máte déle, nějaké náznaky vypalování?
V recenzích se píše, že pokud jde na obrazovku více světla (úplně nevím co si pod tím "více světla" představit), tak černá barva je spíše do fialova, je to hodně znát? Třeba v noci, pokud bych měl rozsvícené světlo v pokoji, které přímo nesvítí na obrazovku, bude to znát?
CPU: Ryzen 7 9800X3D MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI RAM: Patriot Viper Venom 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 GPU: Palit RTX 4090 GameRock FAN: Noctua NH-D15S SSD: 1x Samsung 960 Pro M.2 512GB, 1x Samsung 960 Pro M.2 1TB, 1x Samsung PM981 M.2 2TB HDD: 3x Seagate Barracuda 7200 3TB Display: Dell AW3423DWF 3440x1440 165 Hz OLED PSU: Seasonic Prime SSR-750PD 750W Mouse: Logitech G602 Keyboard: Cherry MX-Board 6.0 UPS: CyberPower Professional Tower 1000VA/900W CASE: Fractal Design Meshify 2 XL Audio: Creative Sound Blaster Z + Logitech Z906
- Delarge
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Mám ho skoro 10 měsíců a vypalování nepozoruju. Používám ho ale v drtivý většině v SDR s brightness staženou na 3 z 50 (podle Rtings nastavení, odpovídá 100 nitům). Do HDR přepínám win+alt+B zkratkou jenom, když pouštím hru nebo vzácně jiný obsah v HDR.
Na text si musí člověk po přechodu z LCD trochu zvykat, ale jde to i hodně zlepšit tímhle: https://github.com/bp2008/BetterClearTypeTuner. Nějak zvláštní mi to už nepřijde.
Ten problém s QD-OLED může být jenom v hodně světlých místnostech na přímým světle bez nějaký regulace množství světla. To obecně nejsou úplně nejlepší podmínky pro použítí OLED. Já ho mám v dost tmavý místnosti, kde může snadno regulovat množství světla a je to naprosto non-issue. Nějaká lampička někde v rohu, když nebude svítit přímo do monitoru, bude taky v pohodě.
Na text si musí člověk po přechodu z LCD trochu zvykat, ale jde to i hodně zlepšit tímhle: https://github.com/bp2008/BetterClearTypeTuner. Nějak zvláštní mi to už nepřijde.
Ten problém s QD-OLED může být jenom v hodně světlých místnostech na přímým světle bez nějaký regulace množství světla. To obecně nejsou úplně nejlepší podmínky pro použítí OLED. Já ho mám v dost tmavý místnosti, kde může snadno regulovat množství světla a je to naprosto non-issue. Nějaká lampička někde v rohu, když nebude svítit přímo do monitoru, bude taky v pohodě.
- madPav3L
- Mírně pokročilý
@Delarge Díky za poznatky.
Já má jako základní nastavení také SDR a do HDR přepínám, jen když to obsah podporuje, hry/filmy, takže pohoda a jas také nepoužívám velký.
Díky za tip na Better clear type.
Já má jako základní nastavení také SDR a do HDR přepínám, jen když to obsah podporuje, hry/filmy, takže pohoda a jas také nepoužívám velký.
Díky za tip na Better clear type.
Přesně to jsem chtěl slyšetNějaká lampička někde v rohu, když nebude svítit přímo do monitoru, bude taky v pohodě.

CPU: Ryzen 7 9800X3D MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI RAM: Patriot Viper Venom 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 GPU: Palit RTX 4090 GameRock FAN: Noctua NH-D15S SSD: 1x Samsung 960 Pro M.2 512GB, 1x Samsung 960 Pro M.2 1TB, 1x Samsung PM981 M.2 2TB HDD: 3x Seagate Barracuda 7200 3TB Display: Dell AW3423DWF 3440x1440 165 Hz OLED PSU: Seasonic Prime SSR-750PD 750W Mouse: Logitech G602 Keyboard: Cherry MX-Board 6.0 UPS: CyberPower Professional Tower 1000VA/900W CASE: Fractal Design Meshify 2 XL Audio: Creative Sound Blaster Z + Logitech Z906
- xh43k
- Nováček
Tak ujo google mi pomohol zistit, preco tam je ten black screen pri alt tab a HDMI pripojeni
Vraj to nvidia driver zapina DSC... co je divne, kedze hdmi 2.1 ma mat dost bandwidth pre 3440x1440@175Hz 10bit
Tak neviem ci je to kablom (uz som kupil 2 ugreen hdmi 2.1 kable..) ?
Proste cyberpunk ked spravim alt tab medzi hrou a RDP pripojenim na pracovny notebook tak to robi black screen, nerobi to ale medzi hrou a Edge browserom napriklad.
Pri DP pripojeni je DSC aktivne stale takze preto ziaden black screen...
Ale DP ma zase zacina stvat (doteraz to bolo OK stale) pretoze sa mi zase deje ze musim monitor uplne restartovat podrzanim power tlacidla na ovladaci aby mi po starte systemu siel monitor vobec.
Ach jaj..
EDIT: Objednal som adapter aj kabel zo suntechu tak dufam ze budu lepsie ako ugreen
PremiumCord propojovací HDMI 2.1 kabel, 8K@60Hz, 1.5m, černý
PremiumCord 8K Adapter HDMI Typ A samice - micro HDMI Typ D samec, kovová, pozlacená
Vraj to nvidia driver zapina DSC... co je divne, kedze hdmi 2.1 ma mat dost bandwidth pre 3440x1440@175Hz 10bit
Proste cyberpunk ked spravim alt tab medzi hrou a RDP pripojenim na pracovny notebook tak to robi black screen, nerobi to ale medzi hrou a Edge browserom napriklad.
Ale DP ma zase zacina stvat (doteraz to bolo OK stale) pretoze sa mi zase deje ze musim monitor uplne restartovat podrzanim power tlacidla na ovladaci aby mi po starte systemu siel monitor vobec.
Ach jaj..
EDIT: Objednal som adapter aj kabel zo suntechu tak dufam ze budu lepsie ako ugreen

PremiumCord 8K Adapter HDMI Typ A samice - micro HDMI Typ D samec, kovová, pozlacená
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jsem věděl, proč jsem si ho nenechal, tohle řešit u takového monitoru by se mi fakt nechtělo.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- xh43k
- Nováček
Jo ale aka je alternativa ? Ziadna, alienware AW3423DWF ma svoje problemy a aj keby nemal tak nema 3440x1440@175@10bit...
Podla mna tie black screeny su problem kabla co sa HDMI tyka.. a DP vraj ma podobne problemy aj pri inych monitoroch, je to bug udajne na strane nvidie alebo problem protokolu tak neviem..
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Žádná, proto jsem zůstal u rychlého IPS a dokud neumře budu mít to.
PS: proč cituješ předchozí příspěvek?
PS: proč cituješ předchozí příspěvek?

Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- Delarge
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Já problémy s black screenama přes HDMI nemám vůbec, ale taky alt tab používám jenom hodně zřídka. Nemůže to být i tím tvým "hackem" v CRU? Bez toho to dělá taky?xh43k píše: ↑ned 8. říj 2023, 21:01 Tak ujo google mi pomohol zistit, preco tam je ten black screen pri alt tab a HDMI pripojeni
Ach jaj..
- xh43k
- Nováček
| Bez toho to dělá taky?
Ano, takze skusim novy HDMI kabel ten isty co mas ty ked prijde a snad to nebude robit.
Ano, takze skusim novy HDMI kabel ten isty co mas ty ked prijde a snad to nebude robit.
- xh43k
- Nováček
Tak nic.. aj novy HDMI kabel s adapterom (PremiumCord) to robi v Cyberpunk pri prepinani z hry do RDP okna to robi 1 sekundovy black screen, zatial co cez DP kabel to nerobi 
EDIT: Ale aspon som zatial nevidel black screen pri normalnom pouzivani takze aspon nieco lepsie s tymto kablom.
Zatial to nechavam na HDMI lebo DP ma stve pri prvom boote systemu.

EDIT: Ale aspon som zatial nevidel black screen pri normalnom pouzivani takze aspon nieco lepsie s tymto kablom.
Zatial to nechavam na HDMI lebo DP ma stve pri prvom boote systemu.
- AllowedCry
- Mírně pokročilý
-
Řešil jsem něco podobného u svého oled s "gsync compatible" a problém bude na straně nvidie, předposlední driver mi způsoboval totání freez telky a s posledním občas vypadne na chvíli zvuk. S problikáváním mám problém jen výjimečně a řeší ho restart PC. Něco shnilého je na hdmi2.1 od nvidie... PS: podobné potíže se řeší i na nvidia forech, oprava byla slíbena před půl rokem (philips) a stejně si to dělá co chce.
- Leveler
- Začátečník
-
Koukám, že s těma OLEDama je furt náký problém 

- Delarge
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
A s čím není furt problém?
Nevim jak jiný OLED, ale tenhle monitor ušel od vydání kus cesty a ty "problémy" jsou teď už jenom prkotiny a nemusí se ani jednat přímo o problém monitoru, protože ovladače taky hrajou velkou roli.

Nevim jak jiný OLED, ale tenhle monitor ušel od vydání kus cesty a ty "problémy" jsou teď už jenom prkotiny a nemusí se ani jednat přímo o problém monitoru, protože ovladače taky hrajou velkou roli.
- schali
- Začátečník
Nevypaluje oči?
i7 12700KF | Asus Prime Z690-A | Kingston 32GB RAM DDR5 5200 Mhz | TUF RTX3060TI-O8G | 2x Samsung 970 EVO PLUS 1TB | Fractal Define S2 | Corsair RM 850x V2 | Logitech G Pro Wireless | Logitech G915 GL Tactile | NOCTUA NH-U12A + 5x NOCTUA NF-A12x25
2 PC - Asus Z97-AR | Xeon E3-1231v3 | 16 GB RAM | MSI 1060 Gaming 6G | MX500 500 GB | MX500 1TB |850 EVO 500GB | Corsair RM 550x | Fractal R4 | Samsung C24FG73
2 PC - Asus Z97-AR | Xeon E3-1231v3 | 16 GB RAM | MSI 1060 Gaming 6G | MX500 500 GB | MX500 1TB |850 EVO 500GB | Corsair RM 550x | Fractal R4 | Samsung C24FG73