Epox 8NPA7I (754, nF4-4x) - zkusenosti?
Moderátor: Eddward
- r.bobo
- Nováček
-
Chci se zeptat,zda už někdo vyřešil tu regulaci CPU ventilátoru přes BIOS.Já už přes měsíc sháním čtyřpinovej ventilátor na CPU chladiči, abych mohl ten boxovanej vyhodit.Vyrábí se vůbec něco(4-pin) na AMD?Nebo si budu muset pořídit chladič s vlastní regulací?
AMD Athlon 64 3000+(Venice)@3200,Epox EP-8NPA7I,RADEON X800 GTO R430 Fireblade(256 MB)@420/1111,Creative SB Live! Sound Card,Seagate ST380011A,Kingmax PC3500 2x512MB@200Mhz,Fortron 350W ATX FSP350-60PN(PF),Case MT Thermaltake SOPRANO VB1000SWS
- Raiderpaco
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- Palec123
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Tenhle je ctyr pinovej, ale je trosku drazsi.
http://www.svethardware.cz/art_doc-94C2 ... 5FB2E.html
http://www.svethardware.cz/art_doc-94C2 ... 5FB2E.html
- r.bobo
- Nováček
-
Jo, za tu cenu bych ale ani čtyřpinovej nepotřeboval.V téhle cenové kategorii jsou už i třípiny s vlastní regulací a tak bych to nemusel regulovat přes BIOS.Mě by zajímalo,jestli se nějak k tomu vyjádřili soudruzi výrobci od EPOXu?Já jsem na anglinu tupej,takže si s nimi nemůžu dopisovat.(jo úděl nás starejch,ale já už zapomněl i rusky)
Mě by zatím stačilo regulovat toho prevíta BOXovanýho nebo pro menší overclocking třeba něco levnějšího,např.
http://www.arctic-cooling.com/cpu2.php? ... ta=1&disc=
No ale k tomu potřebuju tu pitomou BIOS regulaci.
Teď koukám, že je na desku zase novej BIOS, tak to půjdu prubnout. Co kdyby se urodilo.....?Ale nejspíš ne!
Mě by zatím stačilo regulovat toho prevíta BOXovanýho nebo pro menší overclocking třeba něco levnějšího,např.
http://www.arctic-cooling.com/cpu2.php? ... ta=1&disc=
No ale k tomu potřebuju tu pitomou BIOS regulaci.
Teď koukám, že je na desku zase novej BIOS, tak to půjdu prubnout. Co kdyby se urodilo.....?Ale nejspíš ne!
AMD Athlon 64 3000+(Venice)@3200,Epox EP-8NPA7I,RADEON X800 GTO R430 Fireblade(256 MB)@420/1111,Creative SB Live! Sound Card,Seagate ST380011A,Kingmax PC3500 2x512MB@200Mhz,Fortron 350W ATX FSP350-60PN(PF),Case MT Thermaltake SOPRANO VB1000SWS
- Palec123
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Tak jeslti ti muzu poradit vykasli se na regulaci pres bios a ber tenhle
http://www.arctic-cooling.com/cpu2.php?idx=31&disc=
Mam ho taky (mam podsvicenou verzi) a muzu ho jen chvalit. Toci 700-900ot/min (reguluje se sam, ma svoje cidlo umistene mezi zebrovim).Opravdu neni slyset!
http://www.arctic-cooling.com/cpu2.php?idx=31&disc=
Mam ho taky (mam podsvicenou verzi) a muzu ho jen chvalit. Toci 700-900ot/min (reguluje se sam, ma svoje cidlo umistene mezi zebrovim).Opravdu neni slyset!
- r.bobo
- Nováček
-
Taky jsem se k němu nakonec propracoval. Za ty prachy mi přijde supr,půjdu ho asi objednat.V recenzích nevypadá špatně a snad i něco uchladí i při vyšším přetaktování.
Ještě bych se chtěl zeptat...Je čidlo nastavený na nějakou pevnou teplotu,nebo lze měnit při kolika stupních jede Fan na max. rychlost.Mám totiž procesor s jádrem Venice a tam je mezní hodnota 65°C a tudíž potřebuji aby už tak při necelých 50°C jel Fan na max. U jiných jader je totiž povolena vyšší teplota povrchu.Tak jak je to ?
Ještě bych se chtěl zeptat...Je čidlo nastavený na nějakou pevnou teplotu,nebo lze měnit při kolika stupních jede Fan na max. rychlost.Mám totiž procesor s jádrem Venice a tam je mezní hodnota 65°C a tudíž potřebuji aby už tak při necelých 50°C jel Fan na max. U jiných jader je totiž povolena vyšší teplota povrchu.Tak jak je to ?
- janis
- Začátečník
R.Bobovi: ne,soudruzi z EPOXu se nijak nevyjadřovali a BIOSem to taky nebude,protože nastavení regulace je tam už i ve starých verzích,jenže pořád jde signál na 4 pin konektoru,který jaksi u chladičů pro platformu AMD chybí...
Já to mám přes externí dodatečný regulátor,co mi spíchnul kolega v práci už dávno pro Durona a jedu tak na boxu,jen mi uniká smysl takovéhoto řešení,když všichni ostatní výrobci MB používají naprosto funkční regulaci pro AMD i na třípinu.Údajně má totéž některým lidem jít i u této desky,žel nikdo už nepopsal,jak to v praxi funguje,tak nevím.
Radoval jsem se,že u chladičů řady Alpine od AC je konečně 4pin i u AMD verze,leč informace z webu AC se ukázala mylná - v Czech Computeru aspoň dostali tyto chladiče s klasickým třípinem.Tak si vyber...
Já to mám přes externí dodatečný regulátor,co mi spíchnul kolega v práci už dávno pro Durona a jedu tak na boxu,jen mi uniká smysl takovéhoto řešení,když všichni ostatní výrobci MB používají naprosto funkční regulaci pro AMD i na třípinu.Údajně má totéž některým lidem jít i u této desky,žel nikdo už nepopsal,jak to v praxi funguje,tak nevím.
Radoval jsem se,že u chladičů řady Alpine od AC je konečně 4pin i u AMD verze,leč informace z webu AC se ukázala mylná - v Czech Computeru aspoň dostali tyto chladiče s klasickým třípinem.Tak si vyber...
- Palec123
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Tu teplotu si nijak nenastavis. K 50st.C se s nim urcite nedostanes. Nanes dobre pastu. Ta dodavana je takova zvejkacka a blbe se tam dava. Nakonec jsem ju rozmazal a roztahal po headspreadu prstem.r.bobo píše:Taky jsem se k němu nakonec propracoval. Za ty prachy mi přijde supr,půjdu ho asi objednat.V recenzích nevypadá špatně a snad i něco uchladí i při vyšším přetaktování.

Mam Sempron 2800+ na 1.6GHz a maximalni teplota je o 2 stupne vyssi nez pri BOXovem chladici.

Ventilator toci 700-800ot./min (really quiet!

- Kollda
- Začátečník
-
Tak už jí mám taky (asi 3 týdny) a sem sní docela spokojenej, jenom mě štve ta nemožnost regulace fanu na cpu, pořád točí v rozmezí 3322(bios) - 3416(SpeedFan) mezi těmahle čísly bude asi jenom chyba v měření.
Hlasitost čipsetu nemůžu posoudit, protože ho spolehlivě přeřve box na procáku. Ještě mě při prvním spuštění zaujalo že si deska pamětíi(Kingmax 433 oboustraný) nastavila na 2T, zatím mám všechno na default, takže sem se v tom moc nehrabal, ale neměla by to deska nastavit na 1T?
Jinak co se týče zvukovky tak hraje celkem dobře a jak hraje při 5.1 mě netrápí protože mám na stole 2.0. A sítovka bych řek zcela postačující.
Hlasitost čipsetu nemůžu posoudit, protože ho spolehlivě přeřve box na procáku. Ještě mě při prvním spuštění zaujalo že si deska pamětíi(Kingmax 433 oboustraný) nastavila na 2T, zatím mám všechno na default, takže sem se v tom moc nehrabal, ale neměla by to deska nastavit na 1T?
Jinak co se týče zvukovky tak hraje celkem dobře a jak hraje při 5.1 mě netrápí protože mám na stole 2.0. A sítovka bych řek zcela postačující.
- Dex_Holland
- Mírně pokročilý
-
no mě to auto nastavilo na 2T i s jednim oboustranym modulem 512...ted tam mam dva oboustrany 512 ,přehodil sem to sam na 1T a šlape to v pohodě,na to bych jako nehleděl co ti to tam samo cpe........jo a ještě mě to s těma dvouma 400modulama nabízelo furt akorat 333.....prostě to bych neřešil,pokud to jede tak jak si to nastaviš sam,tak v pohodě
- RadarSDI
- Nováček
Zdar
CPU jsem nastavil v biosu na 1,425V,ale všiml sem si,že při zátěži ve Win(Prime95)se voltáž autom.zvedne zhruba o dalších 5 setin(1,475V).Ďelá to někomu taky?Pak by mě taky zajímalo,že když jsem měl desku s nForce3(Gigabyte K8NS)tak teplota CPU byla 25/38 stupňů s box chladičem a teď je zhruba o 10st.vyšší Freezer 64Pro(a s box o dalších zhruba 10 st.což už je docela dost).
CPU jsem nastavil v biosu na 1,425V,ale všiml sem si,že při zátěži ve Win(Prime95)se voltáž autom.zvedne zhruba o dalších 5 setin(1,475V).Ďelá to někomu taky?Pak by mě taky zajímalo,že když jsem měl desku s nForce3(Gigabyte K8NS)tak teplota CPU byla 25/38 stupňů s box chladičem a teď je zhruba o 10st.vyšší Freezer 64Pro(a s box o dalších zhruba 10 st.což už je docela dost).
MB: ASUS M4A785TD-V Evo* CPU: AMD Phenom II X2 545* RAM: 2x2048 MB DDR3 1600MHz Corsair* HHD: Saegate 7200.11 500GB SATA-II +Samsung HD103SI 1000 GB 5400 RPM SATA-II * VGA: ASUS Radeon 4850 512MB* DVD-RW LG GSA H30N*Case-Cooler Master Cosmos* Zdroj Corsair HX 620W*OS: Win7 64bit*
- janis
- Začátečník
S tím kolísáním napětí záleží na kvalitě zdroje, jak ATX, tak na desce.Co se týká kolísání,je to v normálu - pozor taky na odchylky u kalibrace monitorovacích programů,někdy ukazují přesně,jindy plus/mínus a někdy úplně nesmyslně (tam záleží,jestli podporují IO monitorovací obvod).Epox TP by ale měl být poměrně přesný,i když použitý obvod je Fintek a ne běžnější Winbondy nebo ITE.
Teploty závisí i na uspořádání a toku vzduchu ve skříni - zkus s tím laborovat.
Teploty závisí i na uspořádání a toku vzduchu ve skříni - zkus s tím laborovat.
- RadarSDI
- Nováček
S tím napětím to beru,že to kolísání je v normálu,ale ta teplota procesoru je prostě vyšší za naprosto stejných podmínek jako na starý desce.Chlazení mám celkem slušný(CPU mám ve win tunelu ve předu a vzadu 120mm ventilátory na 1.300ot/min.)PC jsem měl skoro 20h v zátěži(prime95)+nějaký 3dMarky+10h memtest a 3dny je zatím stabilní(ještě sem ho nevypnul),takže to už asi nebudu moc řešit.Jenom mě zajímalo jestli to není nějaká specifikace konkr.desky.
Jo a ještě na starý desce sem používal Zdroj EC350w.Teď mám LC power 6550GP-550W.Taky žádná sláva,ale kvalita by měla bejt přece jenom o něco vyšší.
Jo a ještě na starý desce sem používal Zdroj EC350w.Teď mám LC power 6550GP-550W.Taky žádná sláva,ale kvalita by měla bejt přece jenom o něco vyšší.
MB: ASUS M4A785TD-V Evo* CPU: AMD Phenom II X2 545* RAM: 2x2048 MB DDR3 1600MHz Corsair* HHD: Saegate 7200.11 500GB SATA-II +Samsung HD103SI 1000 GB 5400 RPM SATA-II * VGA: ASUS Radeon 4850 512MB* DVD-RW LG GSA H30N*Case-Cooler Master Cosmos* Zdroj Corsair HX 620W*OS: Win7 64bit*
- caarney
- Nováček
-
monitoring
Co pouzivate na monitoring napeti a teplot? Stary MBM5 uz tuhle desku nepodporuje a ten Epox Thunder je desna vec, co zere 20MB pameti a nekolik procent procesoru...
Dal bych se chtel zeptat, jake mate teploty s AC Silencerem TC, mam Athlon 64 2800+ a pri zatezi se mi procesor pece i pres 60 stupnu... mozna jsem tam narval moc pasty...
Dal bych se chtel zeptat, jake mate teploty s AC Silencerem TC, mam Athlon 64 2800+ a pri zatezi se mi procesor pece i pres 60 stupnu... mozna jsem tam narval moc pasty...
AMD A64 2800+ na Epox 8NPA7I + 1GB RAM MDT 400MHz + HIS Radeon X1800GTO IceQ3 + 2 x SATA Seagate 200GB + DVD RW LG + CD TEAC + Fortron Bluestorm 400W
- RadarSDI
- Nováček
SpeedFan mi ukazuje kraviny,dokonce sem tam neměl ani informace o napětí,takže ten sem odinstaloval.A používám právě tu utilitu od Epox-ne tu grafickou,ale tu normální USDM,tam se mi zdá,že by to mohlo sedět a paměť ani zatížení Cpu mi to nijak nezatěžuje.
- Kollda
- Začátečník
-
Tak sem konečně vyházel ty bordel dělající standartně dodávaný chladiče(to by člověk neřek, kolik bordelu dokáže udělat disk). K věci, ten malej větrák na chipsetě sem nahradil timhle a ruku na tom skoro neuržim(cca 60C) v klidu, zátěž sem zatim nezkoušel, chtělo by to nějakej ofuk, ale právě pasiv sem kupoval kvůli tomu, aby bylo ticho. Deska od gigabajtu má pasiv standart a taky běhá. Takže moje otázka zní, nechat nebo foukat
- vava
- Nováček
-
Taky jsem si dlouho lámal hlavu,ale nakonec jsem se rozhodnul pro Arctic Cooling Chipset Cooler(http://www.czechcomputer.cz/product_doc ... 38741.html).No a je ticho. V uzavřenej skříni ho neslyším, i když mi malinko stoupla teplota oproti origoš chladiči(asi o 3stupně). K 50C jsem se ale nikdy nedostal ani při brutal zátěži.Na desku sednul bez úprav.Kollda píše:Tak sem konečně vyházel ty bordel dělající standartně dodávaný chladiče(to by člověk neřek, kolik bordelu dokáže udělat disk). K věci, ten malej větrák na chipsetě sem nahradil timhle a ruku na tom skoro neuržim(cca 60C) v klidu, zátěž sem zatim nezkoušel, chtělo by to nějakej ofuk, ale právě pasiv sem kupoval kvůli tomu, aby bylo ticho. Deska od gigabajtu má pasiv standart a taky běhá. Takže moje otázka zní, nechat nebo foukat
No a procák chladím Arctic Cooling Silencer 64 Ultra TC s paralerně připojeným trimrem abych se dostal do správného rozsahu regulovaných otáček.Original točil dost nízko asi kolem 800ot.(více zde:http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... 8b5c1a3b80)
A fakt je krásný tichoučko a nic neupeču.
- Kollda
- Začátečník
-
- janis
- Začátečník
- Kollda
- Začátečník
-