Intel Nehalem, Lynfield,Gulftown-info,spekulace,testy
- Hladis
- Moderátor
Re: Intel Nehalem, Lynfield,Gulftown-info,spekulace,testy
Nemá. U her poslední ovladace od nV (mas koukam 660tku) tu vyhodu s HT u 8.1 vymazali a u Dx11 her mas bonusovy zvyseny vykon z HT i u Win 7.
- Barbar
- Začátečník
-
Dobrý den
Mám X980 (taktovanou na 4Ghz) a chci se optat jak si vede ještě o proti ostatním procesorům ....
A bude Win 10 konečně podporovat více jader jako využije je ?
Mám X980 (taktovanou na 4Ghz) a chci se optat jak si vede ještě o proti ostatním procesorům ....
A bude Win 10 konečně podporovat více jader jako využije je ?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Jak to myslíš využije? Samotné windows jako OS podproujou mnoho CPU už od NT4, na tom jak to funguje se nic nezměnilo dodnes. Samotné nároky CPU co se win týče naopak od Visty klesají, pro plynulej chod OS ti stačí téměř jakejkoliv CPU a je fuk kolik má jader.
Co se týče reálného využití mnoha jader tam jde vždy o konkrétní SW, s tim OS nic neudělá ani kdyby se stavěl na hlavu. Multithreading se zlepšuje, stále to neni ideál ale zlepšuje. Od Win10 nečekej krom DX12 co se výkonu týče podstatného nic, ono už totiž neni zase tak co zlepšovat, režije OS je dnes opravdu malá.
Zásadní změny typu aby se Os začal chovat jinak k klasickým a HT jádrům, aby umožnil správci priorit na to brát ohledy, atd, atd, ala co je na macu a linuxu normal už 10 let u win asi nehrozí.
Co se týče výkonu starej šestijader do LGA1366 tak skoro i "bohužel" jsou stále dost rychlý, a pokud nehodnáš kupovat aspoň LGA2011-3 tak se nevyplácí z nich přecházet. Obecně dnes platí že vše co vychází z Nehalemu je OK a fast, vše co je starší jak Nehalem je odpad.
Co se týče reálného využití mnoha jader tam jde vždy o konkrétní SW, s tim OS nic neudělá ani kdyby se stavěl na hlavu. Multithreading se zlepšuje, stále to neni ideál ale zlepšuje. Od Win10 nečekej krom DX12 co se výkonu týče podstatného nic, ono už totiž neni zase tak co zlepšovat, režije OS je dnes opravdu malá.
Zásadní změny typu aby se Os začal chovat jinak k klasickým a HT jádrům, aby umožnil správci priorit na to brát ohledy, atd, atd, ala co je na macu a linuxu normal už 10 let u win asi nehrozí.
Co se týče výkonu starej šestijader do LGA1366 tak skoro i "bohužel" jsou stále dost rychlý, a pokud nehodnáš kupovat aspoň LGA2011-3 tak se nevyplácí z nich přecházet. Obecně dnes platí že vše co vychází z Nehalemu je OK a fast, vše co je starší jak Nehalem je odpad.
- Barbar
- Začátečník
-
Moc děkuji za odpověď . Nechci zatím přecházet nemám důvod jen jsme chtěl vědět jestli ten procesor se ještě drží. Nové procesory (4 jádra třeba) jsou prý mnohem efektivnější tak prot ten dotaz ( je mě jasné že na jednom jádře to tak bude ale na vícero si nejsme jist). Ještě se optám na jednu věc ( U Hw mě už ujel úplně vlak) u 1366 byli sata 3 vyřešeny Marvelem ...je rovnocenný klasické sata 3 co je teď nebo ne? Je to poslední "hloupý dotaz" 

- ArgCZ
- Začátečník
není rovnocený a efektivita, s tím je Nehalem na štíru, ale výkonem ne, přecházet z CPU kvůli poměru výkon/spotřeba v domácích podmínkách je zhovadilost
PS5, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- Barbar
- Začátečník
-
špatně jsem se vyjádřil omlouvám se
Každopádně jsem s toho pochopil co jsem potřeboval..děkuji.

- Dithius
- Pokročilý
i7 980X je skvělej CPU. Nejde vytáhnout ještě výše? Kdybych měl nějak upgradnout výkon tak tak že tam koupim opravdu macatej chladič a dostanu ho na hranu
a výkonově se může člověk vykašlat na nějaký upgrade.
pokud vím tak na 1.35 - 1.375V se dá i7 980X vytahnout průměrně na 4,4GHz (možná 4,5)

pokud vím tak na 1.35 - 1.375V se dá i7 980X vytahnout průměrně na 4,4GHz (možná 4,5)
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury 96GB @6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Dávat do tohodle CPU více jak 1,3v je naprostá šílenost, to jsou pak hodnoty co se těžce nevyplácej, ala styl OC 100W pro 100Mhz. Pointa neni jej vytahnout co nejvejš ale vytahnout na optimální hodnotu. Tak či onak 4Ghz je opravdu málo.
- MV
- Začátečník
-
Ahoj, opráším téma a vezmu to trochu obráceněArgCZ píše:jen rychlý dotaz, má smysl koupit win 8.1 kvůli HT (i7-870)? Nebo můžu zůstat vklidu na win 7?

Bylo by to kvůli případnému upgradu na win10 a do blízkého budoucna (na Skylake nepřecházím, uvidím, s čím přijde AMD) počítám i s výměnou grafiky (zatím stačí, ale co když začnu něco hrát, takže uvidím po slevách nvidie - GTX970/ekvivalent AMD nebo nějaký mainstream na 16nm).
Podotýkám, že by CPU bylo za hodně dobrou cenu, nicméně nemám jistotu, jestli i7 půjde stejně taktovat. Získám tedy primárně HT ale na možná nizší frekvenci ?!?
mogbuk: i5 9300H | 16GB DDR4-2666 Samsung | GeForce RTX 2060 | NVMe WD SN720 512GB SSD + SATA Crucial M550 512GB SSD | 1080p 144Hz IPS screen | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 1280MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | NAS: Asrock N3150DC-ITX | 4GB DDR3L-1600 Crucial | Mach Extreme 8GB SLC USB3.0 | 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | OpenMediaVault | Lian Li PC-Q28B Mini-ITX Cube | 65W DC adapter
- pilarius
- Začátečník
Smysl to nemá, když mají stejně velkou cache. Často mívá i7 větší cache než i5 a pak to má smysl aspoň kvůli tomu, ale jen kvůli HT připlácet a riskovat nižší takty? To ne. U většiny her je to stejně k ničemu. Upgrade na Windows 10 ale smysl má kvůli práci s pamětí/grafickou pamětí při hraní.
Když můžeš, čekej na Zen a 16nm grafiky. Uvidíme, co bude.
Když můžeš, čekej na Zen a 16nm grafiky. Uvidíme, co bude.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
- flanker
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No, já do Gulftowna dával 1.475V, žere to pak jak kráva, ale skutečně stabilně jel na 4500 MHz. A tenhle kus byls chopen dát i 5GHz pro SUperpi, což tehdy žádnej CPU na vzduchu nedával.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Asi tak, má smysl ještě z 4 jádra na 6 jádro u 1366tky protožeč 6 jádrový 1366 Xeony se daj sehnat hrozně levně, ale ze 4 jádra na 4 jádro v 1156 ne. Navíc, ta deska už má svejch aspoň 5 let odkrouceno, čim víc s ní budeš manipulovat tím větší šance že umře na studeňák. Bejt tebou na to nešahám a šetřim na celkovej upgrade.
Flanker - Jo, ale 1366tky obvzláště 32nm škálujou s voltáží a obecně jdou lépe taktovat. Kolik jsi viděl 1366CPU co by nedaly 4,2Ghz já zatim 0 a to počítám 45nm Nehalemy. U1156 je to mnohem větší šance. Výroba byla to ekonomičtější, průměr jsou 4Ghz a mam tu jednu I5-760 co končí na 3,7Ghz a zvyšovat voltáž tam prakticky vůbec nepomáhá, divnej kus.
Flanker - Jo, ale 1366tky obvzláště 32nm škálujou s voltáží a obecně jdou lépe taktovat. Kolik jsi viděl 1366CPU co by nedaly 4,2Ghz já zatim 0 a to počítám 45nm Nehalemy. U1156 je to mnohem větší šance. Výroba byla to ekonomičtější, průměr jsou 4Ghz a mam tu jednu I5-760 co končí na 3,7Ghz a zvyšovat voltáž tam prakticky vůbec nepomáhá, divnej kus.
- MV
- Začátečník
-
To jo, sestava má pět let, deska má naběháno relativně málo (zapínám teď třeba jen jednou za měsíc a taky se stalo, že jsem prostě desktop nezapnul 3 měsíce), buď v minulosti kvůli hrám, teď aktuálně na úpravu fotek. Ale přes zimu se k hraní třeba zas dostanu, tak proto.
Upgrade by byl v řádech stokorun, možná i méně, pokud by někdo koupil mojí i5. Čili je to spíš o tom, do té desky narvat "lepší" procesor a koukat na těch osum vláken v task manageru
.
Celkovej upgrade řešit teď nechci, to se prostě zatím pořádně nevyplatí. Možná až bude důvod koupit lepší grafiku (mainstream o výkonu 980ti na 16nm, hm?) na to občasné hraní, tak potom půjde i zbytek. Z principu teď intel a nějakou další LGA115x ale podporovat nebudu, počkám si na situaci na trhu až přijde Zen.
Ne, že by prachy na nový MB a CPU nebyly (i když třeba povinný a havarijní pojištění na auto na půl roku vyjde jako 6600K a za servisní prohlídku by byla pořádná Z170 mobo
), ale nechci je za ně dát a něco jako LGA2011 mi přijde overkill 
PS: jo a ramku bych upgradoval, ale koukám, že už se nedají v krámě sehnat 4GB moduly, co by fungovaly v LGA1156, to je teda taky pěkný překvapení
Upgrade by byl v řádech stokorun, možná i méně, pokud by někdo koupil mojí i5. Čili je to spíš o tom, do té desky narvat "lepší" procesor a koukat na těch osum vláken v task manageru

Celkovej upgrade řešit teď nechci, to se prostě zatím pořádně nevyplatí. Možná až bude důvod koupit lepší grafiku (mainstream o výkonu 980ti na 16nm, hm?) na to občasné hraní, tak potom půjde i zbytek. Z principu teď intel a nějakou další LGA115x ale podporovat nebudu, počkám si na situaci na trhu až přijde Zen.
Ne, že by prachy na nový MB a CPU nebyly (i když třeba povinný a havarijní pojištění na auto na půl roku vyjde jako 6600K a za servisní prohlídku by byla pořádná Z170 mobo

PS: jo a ramku bych upgradoval, ale koukám, že už se nedají v krámě sehnat 4GB moduly, co by fungovaly v LGA1156, to je teda taky pěkný překvapení

mogbuk: i5 9300H | 16GB DDR4-2666 Samsung | GeForce RTX 2060 | NVMe WD SN720 512GB SSD + SATA Crucial M550 512GB SSD | 1080p 144Hz IPS screen | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 1280MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | NAS: Asrock N3150DC-ITX | 4GB DDR3L-1600 Crucial | Mach Extreme 8GB SLC USB3.0 | 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | OpenMediaVault | Lian Li PC-Q28B Mini-ITX Cube | 65W DC adapter
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Paměti tohodle typu nesháněj v krámech ale po bazarech a na aukru a pod, vyjdou tě levněji a najdeš kompatibilní. Musej to bejt 4GB dual-rnaked moduly. Dual-ranked poznáš snadno, maj čipy naletovaný z obou stran. single ranked jen z jedné.
Jinak k CPU, pokud jsou to jen stokoruny tak bych ho prubnul, třeba bude dobrej.
Edit: Jen tak btw, mam tu v ruce skvělej Westmere procesor. Doomsday machine je rozebraná a musel jsem z něčeho udělat náhradu, řikal jsem si rozebrat druhej komp s 2600K? Nebo to postavit na 1366tce s Xeonem X5675? Rozhodl jsem se pro to druhé a teprve nyní jsem na ten CPU dal solidnější chaldič (doteď jsem testoval s boxem), Noctua C14. A zjistil jsem že ten CPU je nádhernej kousek, je rock stable 4,5Ghz na vzduchu... Pro energetickou efektivitu jsem to nakonec zapíchnul na 4,3Ghz při 1,3v. NB mi jede na 3562Mhz, výsledky aidy u paměti a L3 jsou skoro dvojnásobný oproti stock I7 Gulftownu a i v praxi je to cejtit, herní výkon to má většinou lepší jak ta oclá 2600K vedle a výpočetní výkon díky těm 6 jádrům je o 50% vejš.
Tenhle CPU miluje nízké teploty, když se nechá vytopit k těm 90 coretemp tak dává obyč kolem 4,2Ghz, ale jakmile se drží pod 80, tak ta frekvence jede vejš a vejš. I těch 4,5Ghz 1,375v nevypadá konečně, s vodou by se dalo více. Původně jsem jej bral za cílem "co nejlepší jádro" proto jsem vybral top 95W model Xeona, ale nečekal jsem že bude fakt tak dobrej. Na platformu z roku 2008 je to strašně silný, dává mi to spíšené pocity z toho jak krásnej je to kus ale taky z toho jak se strašně zpomalil pokrok.
Jinak k CPU, pokud jsou to jen stokoruny tak bych ho prubnul, třeba bude dobrej.
Edit: Jen tak btw, mam tu v ruce skvělej Westmere procesor. Doomsday machine je rozebraná a musel jsem z něčeho udělat náhradu, řikal jsem si rozebrat druhej komp s 2600K? Nebo to postavit na 1366tce s Xeonem X5675? Rozhodl jsem se pro to druhé a teprve nyní jsem na ten CPU dal solidnější chaldič (doteď jsem testoval s boxem), Noctua C14. A zjistil jsem že ten CPU je nádhernej kousek, je rock stable 4,5Ghz na vzduchu... Pro energetickou efektivitu jsem to nakonec zapíchnul na 4,3Ghz při 1,3v. NB mi jede na 3562Mhz, výsledky aidy u paměti a L3 jsou skoro dvojnásobný oproti stock I7 Gulftownu a i v praxi je to cejtit, herní výkon to má většinou lepší jak ta oclá 2600K vedle a výpočetní výkon díky těm 6 jádrům je o 50% vejš.
Tenhle CPU miluje nízké teploty, když se nechá vytopit k těm 90 coretemp tak dává obyč kolem 4,2Ghz, ale jakmile se drží pod 80, tak ta frekvence jede vejš a vejš. I těch 4,5Ghz 1,375v nevypadá konečně, s vodou by se dalo více. Původně jsem jej bral za cílem "co nejlepší jádro" proto jsem vybral top 95W model Xeona, ale nečekal jsem že bude fakt tak dobrej. Na platformu z roku 2008 je to strašně silný, dává mi to spíšené pocity z toho jak krásnej je to kus ale taky z toho jak se strašně zpomalil pokrok.
- MV
- Začátečník
-
Po bazarech taky sháním, jenže moc nejsou. Ale to co píšeš není tak úplně pravda. Dual ranked se dají poznat občas z nálepky na modulu nebo z datasheetu (v tom je super akorát Kingston). Bohužel neplatí, že dual-ranked = dual-sided. Já mám single sided moduly a jsou taky dual ranked, je to prostě zmatek.DOC_ZENITH píše:Paměti tohodle typu nesháněj v krámech ale po bazarech a na aukru a pod, vyjdou tě levněji a najdeš kompatibilní. Musej to bejt 4GB dual-rnaked moduly. Dual-ranked poznáš snadno, maj čipy naletovaný z obou stran. single ranked jen z jedné.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Jseš si jistej? Tohle jsem viděl naposledy v době SDR, neviděl jsem DDR3 paměti co by byly single sided a dual-ranked. Ono totiž, některé 1156/1366 boady podporu single-ranked 4GB a dual-ranked 8GB modulů dostaly, neni to omezení řadiče v CPU ale dobovejch biosů, pár Asusů z té doby jsme viděl že to na poslednim biosu rozjely. Nemáš náhodou jeden z nich? Máš vyzkoušeno že ti tam opravdu nefungujou?
- MV
- Začátečník
-
Máš recht, jsem si to spletl asi s 2GB modulama, co jsem kdysi měl, omlouvám se. Před chvílí jsem to rozebíral. Jeden kingston je oboustranný, ten druhý jsem myslel, že není, ale je taky DS (jen lowprofile, aby se vlezl pod chladič).
Jo bios mám jeden z posledních, ale když jsem googlil, tak 8GB moduly v 1156 jsou spíš náhoda (možná by frčely s xeonem). Tak jsem dneska narychlo sehnal nějaký obyč goodramy 12 GB v triple-channelu. Dva moduly jsem lupnul k těm stávajícím, musel je trochu zamíchat, aby deska viděla 16 GB a jede to. Třetí modul dám k rodičům do G41 boardu, tam by snad taky mohly jít (to byl vlastně hlavní důvod, proč jsem sháněl dual-ranked paměti).
Sice sehnat dva osmigigové 1600MHz+ moduly by bylo do mého PC lepší, ale nebudu s tím ztrácet čas. Díky děličkám pamětí mi 1333ky stačí a takhle jsem aspoň třema modulama vyřešil upgrade obou PC.
No a další platformu vyměním zase i s paměťmi. Zen bude mít taky DDR4 ne?
Jo bios mám jeden z posledních, ale když jsem googlil, tak 8GB moduly v 1156 jsou spíš náhoda (možná by frčely s xeonem). Tak jsem dneska narychlo sehnal nějaký obyč goodramy 12 GB v triple-channelu. Dva moduly jsem lupnul k těm stávajícím, musel je trochu zamíchat, aby deska viděla 16 GB a jede to. Třetí modul dám k rodičům do G41 boardu, tam by snad taky mohly jít (to byl vlastně hlavní důvod, proč jsem sháněl dual-ranked paměti).
Sice sehnat dva osmigigové 1600MHz+ moduly by bylo do mého PC lepší, ale nebudu s tím ztrácet čas. Díky děličkám pamětí mi 1333ky stačí a takhle jsem aspoň třema modulama vyřešil upgrade obou PC.
No a další platformu vyměním zase i s paměťmi. Zen bude mít taky DDR4 ne?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ano, teď už je vše o DDR4. Současné AMd stroje s DDR3 jsou vedle Skylake prakticky neprodejné.