Intel Core 2 Quad Q6600 - rady, problemy, taktovanie

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
komancero
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Q6600 a taktovani

Příspěvek od komancero »

spise tomu cpu-z
7700k (4,7/4,5 1,296v),noctua nh-d15,asus IX hero,gskill tridentz 3,6 cl16,gigabyte 1080 aorus 2050/12000,samsung 850evo 500gb,toshiba p300 2tb,evga sup. p2 750w,be quiet! pro900,logitech g510s,g500s,logitech z906,hyperx cloud II,msi optix
i5 4690k (4,5ghz 1,165v),noctua nh-d14,asus z97-pro,seasonic platinum 660w,fractal r4,g.skill 2x4gb,intel 530 480gb,3xhdd (9tb),sony bdrw
(ulozenka:i7 3770k (4,6ghz 1,240v),noctua nh-d14,sapphire hd 7950 1050/6300,asus-p8z77-v pro,seasonic platinum 860w,g.skill 1866mhz (2x8gb),cm stacker 830,samsung 840 pro 256gb,plantronics gamecom 777)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Pokud máš BIOS z roku 2007, je to BIOS F1 (viz CPU-Z karta Mainboard) a pro svůj procesor potřebuješ BIOS aspoň F2.
Takže začni tím, že si naflashuješ na desku aktuální BIOS F6 z roku 2009.
Kterou z možných způsobů flashování si vybereš je na tobě a máš je všechny popsané v návodu k desce.
Procesor máš novější revize G0, takže by to mělo být v taktování slušné, ale bez vhodného BIOSu to může být zbytečně problematické.
Až budeš hotov, nastav si v novém BIOSu v kapitole MIT:
CPU Host Clock Control Enabled
CPU Clock Ratio 8,0
CPU Host Frequency 400 MHz
PCI-E Frequency 100 MHz
Performance Enhance Standard
System Memory Multiplier 2,00
System Voltage Control Manual
CPU Voltage Control 1,450V

Pak F10-Yes-Enter a měl bys být na 3,2 GHz s pamětmi na 800 MHz.

Jo, pokud najdeš v BIOSu v MIT položku Loadline Calibration, nastav ji Enabled místo Auto.
Možná bude až v tom novém BIOSu.
Ale možná ji budeš muset zpřístupnit tak, že vlezeš do BIOSu a hned na hlavní straně se seznamem kapitol použiješ dvojhmat Ctrl + F1.
Hned pak vlez do kapitoly MIT a budeš vidět i některé položky, které byly dříve skryté.

Tvůj procesor má nejnižší násobič 6 a nejvyšší 9.
Speedstep desky sníží násobič (a tedy frekvenci procesoru) a napětí, když je procesor bez zatížení. Na tom není nic špatného.
termixnator
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od termixnator »

A je to bezpecne, ja co cetl tak vetsine lidi odejde deska do kremikoveho nebe :D poradil bys mi nakej nejbezpoecnejsi postup ?

Jinak moc dik za ten popis jak to potom nastavit za to jsem ti moc vdecnej :)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Co je v dnešní době bezpečné?
Ani přejít na druhou stranu ulice...
Flashování BIOSu není bez rizika, ale ve tvé situaci bych to riziko považovala za přiměřené situaci.

Pokud máš po ruce CD s drivery a podobně, které bylo v krabici s deskou, tak si tam najdi utilitu @BIOS.
@BIOS ti dovolí naflashovat na desku nový BIOS v prostředí Windows a pokud nemáš míň než 512 MB nainstalované operační paměti, nijak zvlášť riskantní to není.
@BIOS nainstaluješ, spustíš, dáš Update BIOS from GIGABYTE Server a za chvíli je hotovo.
termixnator
Začátečník
Začátečník

Ahoj tak jsem nasel krabici od desky a kupodivu byla tam prirucka i cedo a podle postupu to slo jako po masle pri spousteni nez se da vliz do biosu vidim ze bios uz je F6 a kdyz do nej vlezu je z roku 2008 tak nevim jestli ty nemas nakej novejsi kdyz si psal ze je z roku 2009 :( jinak v bios se mi zda uplne stejnej jako predtim :D ma to tak byt ? nema se tam jeste neco udelat ?

Jeste bych se rad zeptal proc se nastavuje nasobic na 8x a nepouzije se 9x je to kvuli stabilite ?
taky jsem koukal par videi kde nastavuji napeti 1,41V neni 1,45V zbytecne moc ?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Co ti o BIOSu říká CPU-Z, když se podíváš na kartu Mainboard?
Já jsem ti napsala, jak bych to nastavila já.
Ale pochopitelně si BIOS nastav jak ty sám uznáš za vhodné.
Je to tvoje PC.
U tvého procesoru doporučuje jeho výrobce nepřekračovat 1,5V.
Tak bych se toho držela.
termixnator
Začátečník
Začátečník

Tak sem dal novej chladic a dal se do nastavovani biosu jenze bios nechtel ani jednou naject ale mam tam Dual bios takze se to vzdycky nak rozjelo kdyz jsem dal nasobic na 8X400MHz kompl proste nenajel ale kdyz jsem dal nasobic na 9x356MHz tak pohoda napeti jsem dal 1,45V CPU-Z ukazuje 1,44V no hodim jsem jeste screen teplot bez taktovani se starym an ovym chladicem. a rad bych kdyby jste mi rekli vcem je lepsi mit nasobic na 8X diky :)

Jeste dodam ze je to pri testech v Clone PI na 32M
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Stáhni si OCCT:
http://www.ocbase.com/
Pak spusť CPU:OCCT test (stačí 5 minut - pak ho klidně vypni) v nastavení Automatic a Medium Data Set.
Jaké máš teploty a napětí procesoru v zatížení?
termixnator
Začátečník
Začátečník

Snad pomuze graf max 61stupnu jinak nevis proc mi nefungoval ten nasobic 8x a rozjelo se to jen s nasobicem 9x ? jinak bez zatizeni kolem 40stupnu
termixnator
Začátečník
Začátečník

Ahoj tak sem na procak nastavil 3,7GHz 9x411 1,45V ramky nastavil na 4-4-4-12 2,2V no uz to docela hreje jsou ty teploty ok nebo ho mam stahnout testoval jsem ho zase 5 Minut v programu OCCT

Hmm a po dalsich 10 minutach na nate Blue screen
C:\Windows\Minidump\120812-20997-01.dmp
C:\Users\termixnator\AppData\Local\Temp\WER-55161-0.sysdata.xml
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

69°C je prd.

Pokud to nepojede dlouhodobe pres 85°C tak to vubec neres.

Ja na Q6600 s Ninjou mel na 1,4V a 3,4GHz v burnu tusim mezi 75-85°C.
Jel jsem pak na 1,375V s 3,4GHz a bylo to stable.(pri normalni zatezi jsem se pak pres 70°C vetsinou nedostal). Vetsi oc nesel, ani kdyz se pridala hodne voltaz.
V testech to treba bylo stable ale pri hrach obcas Blue screen.

Nejhorsi je, ze u soucasnych her kde je Q6600 v zakladu pomale, tak vetsinou nepomuze ani sebelepsi OC.
Proste prechod pak na i5 je znat jako prase.
Samo je lepsi porad 3GHz,- 3,4GHz, -3,6GHz nez zakladnich 2,4.
Ale v realu u her kde jsou velky naroky tak to pak je treba 20fps na 2,4GHz 25fps na 3,6GHz a 50fps na nove platforme i5. Vykonostni skok jako svin.
Zejmena to poznas treba u MMO, z bidnich 15-35fps u C2D v narvanym Orgrimmaru u wowka je pak treba 50-90 u i5ky Sandy Bridge.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
termixnator
Začátečník
Začátečník

Tak me to zatim staci jeste jsem nezazil ze by mi neco neslo spustit nebo se to sekalo i pri tech 2,4 ale nake to FPS navic se hodi :) a proc to nezkusit aspon se priucim trochu OC jinak jako jedninou nevyodu vidim to ze se mu spousti kontrola disku pri kazdem spusteni PC a nevim cim to je :( mohl by jste mi nekdo poradit ? jedine co pomaha je obnova systemu jenze to smaze i nektere veci :(
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Spusti se pokazdy i kdyz ji nechas dobehnout? Pokud ano muze byt nakopnuty disk nebo system pokud jsi musel kvuli OC parkat natvrdo restart apod...
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
termixnator
Začátečník
Začátečník

J zkousel ale vzdy pomuze obnova systemu tak to resit nebudu ted by me spis zajimalo proc mi nenabehne kompl kdyz dam FSB na 400 a vic rekl bych ze je to v delicce neblizsi hodnoty od 2 jsou 2,40 a 2,50 a kdyz to tak nastavit zvysim FSB na 400 tak mi komp pipa to delal vzdycky kdyz byly ramky treba v druhe pozici no je mozne ze mam male napeti na Ram ? nevim kolik je zakladni napeti ktere do nich pousti deska nekde jsem cetl ze 1,55V je to vubec mozne ? no jako navic mam nastaveno 0,25V coz by davalo 1,8V a nevim jestli pro zvyseni frekvence ram z nakejch tech 400MHz neni potreba to zvysit :( pls help me jinak nechapu proc predtim jeli v pohode na delicce 2 pri FSB 411MHz a 3,7GHz procesoru.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Mám radost, že si různá nastavení zkoušíš sám a nečekáš až ti je někdo nadiktuje.
Pokud nastavíš frekvenci generovanou chipem desky na 400 MHz (CPU Host Frequency), měl bys použít násobič frekvence pamětí 2,00.
Pak paměti poběží na 800 Mhz, ovšem nevím, jestli s časováním 4-4-4-12. K tomu mohou potřebovat vyšší napětí než je těch 1,8V, které jim deska nastaví automaticky.
Tak asi zkus časování 5-5-5-18 nebo jim přidej napětí. Na webu výrobce pamětí najdeš jaká napětí a nastavení pamětem doporučuje jejich výrobce.
Ale napřed dotaktuj procesor a paměti taktuj až budeš mít s procesorem hotovo.
Pokud necháš násobič procesoru 9, budeš mít jeho frekvenci 400x9, tj. 3,6 GHz.
Frekvenci sběrnice FSB analogicky 400x4 tj.1600 Mhz.
termixnator
Začátečník
Začátečník

Diky :) takze frekvence sbernice je pote 1600 coz je moje maximu deska vic nepujde takze ted nevim co stim :D ta FSB analog se pocita vzdycky x4 ? a asi posledni dotaz napajeni ramek v biosu je mozne nastavit 0,20 0,25 atp.. jenze tam neni videt kolik je zakladni napajeni no nasel jsem neco v zalozce PC Health Status DDR18V a nevim jestli to zobrazuje stavajici napajeni pameti nebo neco jineho :) diky moc za rady :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

v PC health by to mělo zobrazovataktuální napětí.
Default pro DDR2 je 1,8v. Ne vždy to pomáhá zvedat (občas je limitem taktu northbridge desky, ne moduly samotné). Ale safe je 2-2,2v.
termixnator
Začátečník
Začátečník

Poradili by jste mi teda jak se dostat pres tech 3,6GHz nevim jak se dostat pres 400MHz kdyz deska ma max 1600MHz a nasobic na vic nez 9x nezvednu :( nechapu jak to mohlo vcera nebo kdy v pohoden a 3,7MHz ted semi pri nastaveni 400MHz a vic komp ani nezapne :(
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

FSB chipset strap wall? Zkus dát menší násobič a naopak ještě větší FSB aby se strap přehodil na vyšší.

Jen tak bokem, většina Q6600 3,6-3,7Ghz nedá. Končej tak 3,4. Už takhle jsi na tom hodně dobře.
termixnator
Začátečník
Začátečník

No par dni zpet jsem mel 3,7 v pohode jenze sem mel asi moc vysoky napeti a moc to hralo a pak to vyhodilo Blue screen vysoka teplota ze hrozi zniceni procaku ze to vypne. o tom chipsetu strap wall si du neco precist diky za tip. Jinak daji se nejak snizit teploty ? cetl jsem ze je nejlepsi vychytat napeti tak akorat aby to nepadalo a nebylo moc a ze take je dobre koupit lepsi teplovodivou pastu nez je dodavana s chladicem. Jo a jeste bych se rad zeptal na Duvod zmensovani nasobice z 9X na 8X ? vzdyt se tak musi zvist FSB coz zvetsi jeste 4x frekvenci zbernice ktera to pak neunese jestli to tak dobre chapu z toho co napsala lokomotiva ?
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“