Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Zamčeno

Kdy podle vás uvidíme launch FX procesorů (recenze)?

Anketa končí za pát 9. pro 2011, 11:17

do poloviny září 2011
0
Žádná hlasování
do konce září 2011
8
8%
do poloviny října 2011
24
24%
do konce října 2011
28
28%
do půlky listopadu 2011
12
12%
nejspíš nikdy :-), EPIC FAIL
28
28%

Celkem hlasů: 100
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace

Příspěvek od yuri.cs »

Na XS pry nekdo postoval studii chovani CPU pri zatizeni jednotlivych modulu a jader. Vychzely brutalni propady pri plnem zatizeni modulu i kolem 30%.

Netusi nekdo, jak to solidne replikovat i ve Win32, aby to mohl flanker provest? Jenom afinitou?
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Riku píše:kdy by vůbec měli přijít BD do obchodů?
V Recku jeste neni ani jeden kus urceny k prodeji. Rika se ze v listopadu nejake varky prijdou ,ale jak to bude a kolik kusu se muzem dohadovat.

BTW: Win7 maji neco jako parking core a Winy by meli rozlisovat HT a normalni jadra (coz muzu potvrdit ze dela). U Bulduzeru to ale nevedi a berou je jako jadra klasicka. Ted teda nevim zda kecal OBR nebo AMD ,ze to bude vyreseny vnitrne.

BTW2: Yuri.cs - OBR rozdily tez nameril a bylo to od 1-20%
maltra
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od maltra »

Riku píše:kdy by vůbec měli přijít BD do obchodů?
V Anglicku je "expected" 28.10.2011, cennik z Ebuyer.com

Obrázek
PC: 9800X3D | 64GB CL30 | X870E Aorus Pro | ZOTAC RTX 5070 Ti AMP | WD_BLACK SN850X 2TB & 4TB | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

"Vnitřní řešení" za předpokladu že win dovedou rzlišovat HT jádra by prostě bylo, aby ten CPU ty sekundární jádra hlásil jako HT a tudiž se používaly až když si o to program řekne či budou všechny "plná" jára vyloadovaná. Ale evidentně to ten cpu nedělá a hlásí 8 reálnejch jader a OS se k tomu tak logicky staví. Mohli to tam dát, nebo v nejlepším připadě to nechat on/off možnost měnit v biosu. To je další věc co mohla bejt.

PS. Heade! Teď jseš Intel fanatik! Tady už nemáš co dělat. Tvá nehorázná drzost že chceš CPU co uživí tvůj GPU subsystém nezná hranic. Kacířství byl už tvůj přechod na Intel. Měl jsi setrvat s pehnomem a pak "upgradovat" na FX. Shame on you....
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Mam takovy pocit ze to ale precurat tak jednoduse nejde. To by se BD musel tvarit jako Intel atd.... Ja totiz precuram HT konkretne u WinRARu jen pokud vypnu v BIOSu defaulni nastaveni ,kdy se vse ridi dle Intel spec a nastavim procik rucne. Rekl bych tedy ,ze je to reseno nejen ve Win ,ale i v BIOSu. Nevim jak by to tedy BD mohlo simulovat ,ale tohle je nad moje sily to posoudit zda by tu funkci Core Parking dokazali vyuzit.
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Hladis píše:Yuri.cs - OBR rozdily tez nameril a bylo to od 1-20%
Ano, procetl jsem to. Proto bych chtel vic testu. Ne jenom SuperPi a Fritz.
//jsem blb. http://www.hardware.fr/medias/photos_ne ... 033832.gif
Naposledy upravil(a) yuri.cs dne stř 12. říj 2011, 19:38, celkem upraveno 1 x.
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Tedy vzato kolem a kolem ... jestli Win zprasí výkon díky neschopnosti (je jedno zda je vina na AMD či ve Win) až o 30% při i méně jak čtyřech vláknech, kdy prostě nehodí práci na každý modul, ale klidně to promrskne jedním modulem s "pocitem", že jsou to dvě jádra, není ta architektura až tak špatná. BD se propadá primárně tam, kde je potřeba silný výkon jednoho jádra a i kdyby to bylo jen o 10% oproti jeho možnostem, dost to musí zkreslovat výkon v testech. Problém tedy není ani tak výkon modulu, ale to že Win ten modul prostě vytěžuje jako dvě samostatná jádra, tedy pak výkon asi spíš odpovídá stavu, kdy by na Intelu nacpal dvě vlákna na jedno jádro s využitím HT. Chápu to správně? Pokud ano, je nějaká šance, že tohle jde řešit v dohledné době na úrovni biosu nebo záplatou do OS?

V multi na tom BD zas tak špatně není. Tedy pak by po nápravě dost poskočil výkonem nahoru.
damib
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od damib »

alisan píše:Tedy vzato kolem a kolem ... jestli Win zprasí výkon díky neschopnosti (je jedno zda je vina na AMD či ve Win) až o 30% při i méně jak čtyřech vláknech, kdy prostě nehodí práci na každý modul, ale klidně to promrskne jedním modulem s "pocitem", že jsou to dvě jádra, není ta architektura až tak špatná. BD se propadá primárně tam, kde je potřeba silný výkon jednoho jádra a i kdyby to bylo jen o 10% oproti jeho možnostem, dost to musí zkreslovat výkon v testech. Problém tedy není ani tak výkon modulu, ale to že Win ten modul prostě vytěžuje jako dvě samostatná jádra, tedy pak výkon asi spíš odpovídá stavu, kdy by na Intelu nacpal dvě vlákna na jedno jádro s využitím HT. Chápu to správně? Pokud ano, je nějaká šance, že tohle jde řešit v dohledné době na úrovni biosu nebo záplatou do OS?

V multi na tom BD zas tak špatně není. Tedy pak by po nápravě dost poskočil výkonem nahoru.

A komu to vysvětlíš? Microsoft poslouchá ostatně jako každý intel.
Sem o 150 killů dopředu !!!!!!!!!!
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Já to snad chci někomu vysvětlovat? Zajímá mne to čistě pro zjištění, zda je modul jako základ CPU na vyhození oknem, nebo jen trpí nepřipraveností OS, což je u nové architektury normální. Nejsme v krámu a neřešíme jen aktuální stav, ale technickou stránku věci. Ani kupovat ho nechci, mám v domácích PC i notesech Intel.

Už jsem psal, že zákazník bude řešit jen stav co je dnes. Nejsme tu ale zákazníci, ale snad fandové HW a tohle je snad relevantní dotaz? Nebo nikoli?
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Jen pro příklad ... dle OBRa je AMD v multi o 4% slabší než 2500K. Ta penalizace při dvou až čtyřech vláknech má být až 30%. Pokud by to bylo průměrných 15%, bude v multi AMD hned jinde. Alespoň tam, kde se nepoužije více jak těch čtyř vláken. Tedy krom možností ladění architektury jako takové, je tu teoreticky šance na nárůst výkonu doladěním přidělování vláken modulům a jádrům. Pak by BD hned bylo o něčem jiném.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

alisan píše:Tedy vzato kolem a kolem ... jestli Win zprasí výkon díky neschopnosti (je jedno zda je vina na AMD či ve Win) až o 30% při i méně jak čtyřech vláknech, kdy prostě nehodí práci na každý modul, ale klidně to promrskne jedním modulem s "pocitem", že jsou to dvě jádra, není ta architektura až tak špatná. BD se propadá primárně tam, kde je potřeba silný výkon jednoho jádra a i kdyby to bylo jen o 10% oproti jeho možnostem, dost to musí zkreslovat výkon v testech. Problém tedy není ani tak výkon modulu, ale to že Win ten modul prostě vytěžuje jako dvě samostatná jádra, tedy pak výkon asi spíš odpovídá stavu, kdy by na Intelu nacpal dvě vlákna na jedno jádro s využitím HT. Chápu to správně? Pokud ano, je nějaká šance, že tohle jde řešit v dohledné době na úrovni biosu nebo záplatou do OS?

Vykon to zkresli a je otazkou jak a proto Yuri.cs chce po Flankerovi aby to nameril nekde v praxi a ne na syntetice. Kazdopadne celkovy vykon je stale spatny a Win8 nebo magicky patch ktery neexistuuje nebude zadna spasa. Zadny narusty 15% v multithreadu necekej.
damib píše:A komu to vysvětlíš? Microsoft poslouchá ostatně jako každý intel.
Pokud je mi znamo Win Vista a bugfix Win7 byli vytvareny ,kdy zadny Bulldozer neexistoval a ve Win8 si to uz vymohli. A ze by Microsoft mel nekoho poslouchat ? Ehm.....
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

mám dojem, že jsem zahlédl něco o win8 s FX na pchardware.fr ....Dle mě by mohl být s WIn8 či nějakým updatem win7 možný nárůst do 5% dle aplikace, víc bych nečekal...
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
mega52
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mega52 »

Ja by som uvital taky 10-12 jadrovy Bobcat (ala desktopovy Magny Cours ale s malou alebo ziadnou L3). 12-jadrovy Magny Cours mal sice 692 mm2 die a 10MB L3, ale na 32nm s mensou L3 (max 6MB) by to bolo nieco nad 300mm2, cize rovnako ako BD. V multi threade by to superilo s Gulftown a v hrach by sa drzal ako Llano. A TDP by nemusel byt taky pruser, lebo 12-jadrovy Magny Cours na 2.2Ghz a 45nm zobral 250W.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Hladis: Nečekám, ale sám z recenzí víš, že BD je těsně (v multi) pod 2500, pak i jen pár procent může pořadí změnit. Ale o to mi fakt nejde. Je mi osobně fuk, co je lepší, to mne bude zajímat až to budu chtít koupit. Spíš mi jde právě o posouzení architektury jako takové. Je nová, tak se dá čekat nějaký výkon s doalděním. Dejme tomu frekvence nahoru, spotřeba dolů, eliminace penalizace za špatnou správu modulů. A pak může koncept jako je BD (primárně jeho nástupce) najedou být zcela někde jinde. Minimálně snížit náskok Intelu alespoň o pár procent a i to se počítá. Takhle není Intel pod tlakem a nechci vidět, co by to v dlouhodobém hledisku udělalo s cenama.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Flanker ... tedy to nač se ptám je cca. 5%? Nebo je ta penalizace i tak větší, ale ani Win8 to nepořeší zcela?
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

flanker píše:mám dojem, že jsem zahlédl něco o win8 s FX na pchardware.fr ....Dle mě by mohl být s WIn8 či nějakým updatem win7 možný nárůst do 5% dle aplikace, víc bych nečekal...
Yop, je to dle tech oficialnich slidu.

Zajimave na pchardware.fr je taky premereni spotreby a narustu vzhledem k provozovani threadu na ruznych modulech. Energeticky vychazi provozovani 4 threadu na 2 modulech na stejno jako 4 thready na 4 modulech. <- vypocet je sice rychlejsi, ale moduly nemuzou jit do C6, coz jeste navic snizi Turbo. http://www.hardware.fr/articles/842-10/ ... ows-8.html
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Tam kde se používají míň jak 4 vlákna BD neztrácí jen 4% na 2500K ale víc. Když se podíváte do toho OBR testu tak v multi jsou všechno aplikace min 6thread+
Pomoct by to mělo imho jen při zatížení 2-7 jader, přičemž při 4 nejvíce.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
damib
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od damib »

alisan píše:Flanker ... tedy to nač se ptám je cca. 5%? Nebo je ta penalizace i tak větší, ale ani Win8 to nepořeší zcela?
Win8 je ještě v Betě takže se to možná ještě dorovná.
damib
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od damib »

Zamčeno

Zpět na „Procesory AMD“