Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: M42 objektivy na DSLR

Příspěvek od no-X »

hodil jsem do fotek, co jsem nacvakal na dnešní jarní procházce, samozřejmě všechno s manuálními skly :-)

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 0#p7791350
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Tak jsem zas nacvakal pár pokusů se svým TAIRem. U těch posledních si všimněte vzrůstajícího šumu se vzrůstajícím časem (což moc nechápu).
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Časy těch posledních: 8, 30, 59 a 184 s. Vše je na f=8 při ISO 100.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Trinom píše:U těch posledních si všimněte vzrůstajícího šumu se vzrůstajícím časem (což moc nechápu).
že by tepelný šum?
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ty hvězdičky jsou super :)
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Taky mě docela zarazily, že tam jsou. moc jsem je tam nečekal. Ona ta 20lamelová clona je opravdu hodně kulatá a i přesto tam jsou.
Smith píše:že by tepelný šum?
To by bylo asi jediný rozumný vysvětlení, ale že bude v takovéto míře...

PS: A abych nemystifikoval, tak ta poslední je focená Vojtou, ne TAIRem.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Čímžeto? :-)
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

Zakoupil jsem Super Takumar 50/1:1,4
hnedka jsem ho otestoval na běžeckých závodech...
tohle je výřez (450*570) z originálu 2304*3456
fotky mi z toho lezly moc pěkný, po Flektogonu 35/2,4 to vypadá na další můj oblíbený m42, který s sebou budu tahat kamkoliv...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Mám tu ještě jednu (poslední) M42 redukci na Sigmu, pokud by měl někdo zájem. Nejsem si jistej, jestli jsem jí kompletně popisoval, takže:

Stříbřitý povrch (mosaz s povrchovou úpravou, žádný hliník), bez rantlu na stlačení pinu pro přenos clony, bez zvýšeného okraje a s rezervou pro nekonečno. To umožňuje použití i s velmi specifickými objektivy.

1. absence rantlu - není tedy vhodná pro objektivy, které mají jen automatický přenos clony (tzn. bez přepínače), naopak je vhodná pro všechny ostatní a dále ty, které mají velký průměr zadního optického členu, který normální redukcí neprojde (všechny M42 objektivy 55/1.2 kromě DS-M Yashinonu). Dále se hodí pro objektivy, jejichž zadní část má příliš velký průměr pro běžnou redukci (hliníkové Tessary, manuální Biotary...) a také pro objektivy s různými mechanismy, které mohou interferovat s okrajem u běžných redukcí (např. zobáček většiny S-M-C a SMC Takumarů)

2. bez zvýšeného okraje - umožňuje našroubování objektivů s vyšším zadním průměrem až nadoraz (např. MC Cosinon 55/1.4)

3. rezerva pro nekonečno - umožňuje ostření mírně za nekonečno, takže i s objektivy, které nejsou přesně seřízené, je možné nekončeno dosáhnout. Také se hodí pro M39 SLR (Zenit 3 atd.) objektivy, které mají pracovní vzdálenost o 0,3mm kratší, kvůli čemuž nejsou na normálních redukcích taktéž použitelné pro nekonečno.

Cena je 500, pokud by měl někdo zájem, můžeme to uzavřít přes bazar.
sigismundus
Nováček
Nováček

Příspěvek od sigismundus »

Tak jsem včera dělal zase nějaký pokusy. Hledal jsem něco v návodu na D70 a našel jsem zajímavou věc. Při použití manuálních objektivů (zde myšleny hlavně Nikony), pokud chcete správně zaostřit, namáčkněte spoušť a až se rozsvítí v hledáčku v levém dolním rohu bod, který potvrzuje zaostření, je zaostřeno. To se píše v návodu. Tak jsem to vyzkoušel a funguje to i s M42. A opravdu to ostří dobře. No snad jsem neobjevil něco už dávno známý.... :roll:
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Dnes jsem zkoušel Helios 58/2 od no-Xe a od kamaráda půjčený Canon 50/1,8 Mk I
Výsledky v krajích mě docela překvapily, Helios hodně ztrácí. Nakonec mě tohle asi přeci jen přesvědčí, že moderní levná skla opravdu nejsou vůbec špatná. I když samozřejmě Helios není žádná výhra a s nějakým SMC Takumarem 50/1,4 to mohlo být naopak.

Obrázek Obrázek
Foceno na F/2,8.
.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Tak Helios je postavenej na asi 70 let starým designu Biotaru, kterej byl tehdy navrženej s ohledem na světelnost. Ostrost získával až zacloněním na f/4 a výš. Je ostřejší než setový zoomy a dá se s ním dosáhnout lepší hloubky ostrosti, ale pokud chceš něco, co se vyrovná modernímu pevnýmu sklu, tak bys musel sahnout trochu výš. MC Pancolar 50/1.8 by na tohle myslím stačil bohatě. Jestli chceš, můžu ti jeden půjčit na zkoušku.
nobor
Nováček
Nováček

Příspěvek od nobor »

Přidávám také jednu testovací z Heliosu 58/2

Obrázek
nobor
Nováček
Nováček

Příspěvek od nobor »

dobrý večer,
mám dotaz - jaký z objektivů je oticky lepší (cena nerozhoduje) Sonnar 135 nebo Jupiter 135
nobor
Nováček
Nováček

Příspěvek od nobor »

Ještě dodávám, že mě zajímá pouze po kresba v portrétním použití. Má-li někdo zkušenost, děkují za názor.
Jarda-rs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jarda-rs »

Moje telátka :) pentacon 4/200, Jupiter 21M 4/200, Telemegor 5,5/250, Tair 4,5/300 Phs, Telemegor 5,5/400, MTO 8/500
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

Slušnej kravín Jardo
Nějaké testovací snímky by nebyly? Tahle dlouhá skla asi moc kvalitní výstupy nemají, ne?

DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

nobor píše:Ještě dodávám, že mě zajímá pouze po kresba v portrétním použití. Má-li někdo zkušenost, děkují za názor.
Tomu nerozumím. Pro portrétní účely se preferujou měkčí skla, což ani jeden z nich není. Obojí je opticky totéž, design sonnaru snad měli rusové dokonce legálně licencovaný, takže po stránce ostrosti tam bude rozdíl maximálně tak kus od kusu. Jupiter má ale kruhovou clonu (Sonnar je šestiúhelník), takže lepší bokeh.

Jarda-rs: Jsem rád, že tu nejsem největší šílenec :-)

tomas-tnt: Ale jo, jsou i ostrý teleobjektivy, ale není to pravidlo, jako třeba že téměř každá padesátka, osmdesátka nebo stopětatřicítka je dobrý sklo. Tady máš pro představu testovací fotky z mýho TAIRu-3 300/4.5 (původní verze s emblémem kvality sovětského svazu)

http://img3.abload.de/img/sdim6801ajsp.jpg
http://img3.abload.de/img/sdim6803kjbi.jpg
http://img3.abload.de/img/sdim6800pco8.jpg
Jarda-rs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jarda-rs »

tomas-tnt píše:Slušnej kravín Jardo
Nějaké testovací snímky by nebyly? Tahle dlouhá skla asi moc kvalitní výstupy nemají, ne?
Testovaci foto z Tairu 4.5/300 Phs uz sem sem daval. Foto mesice z toho MTO 8/500 + 2XTC (16/1000) tady taky je. Myslim ze kdo chce levny slusny tele a nevadi mu ostrit rucne, velikost a vaha tak tair je myslim dobra volba k pomeru cena/vykon. Co se tyce mayerovych Telemegoru (exakta) tak ty cekaj na vyrobu novych zadnich casti pro m42. ale podle zkusebnich cvaku nebudou az tak nejhorsi aspon ten 5.5/400 se jevi celkem dobre a dokonce se mi vejde i do brasny :-D .
parizov
Nováček
Nováček

Příspěvek od parizov »

Ten tair 4.5/300 mám a jsem s ním také spokojený. Jakpak s ním fotíte (z ruky, ze stativu...)? Rád bych časem zdigitalizoval celou fotopušku :) .
Jarda-rs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jarda-rs »

No ja jenom z ruky protoze to nema standardni zavit a z ruky se daj v pohode udrzer casy kolem 1/100 pri dobrem postoji i min :wink: . Digitalalizace fotopusky by nemel bejt pro nekoho kdo to umi s cinem a kalafunou a dratkam problem nebo nejak zabudovat celou "dratovou" spoust.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“