Intel Core 2 Duo E4x00 - rady, problemy, taktovanie
- krakenuss
- Začátečník
-
Re: Přetaktování Intel Core 2 Duo
s tím nastavení ručně to bude horší proto že to bylo akorat to prednastavene a kdyz dam manual tak akorat nastavuju fbs a jeste tam jde nastavit RAM, je tam bud 677 nebo 800
- Lokomotiva
- Začátečník
Tak dej Manual, FSB 260 MHz, PCI-E 100 MHz, paměti 667 MHz (bude to asi míň, ale to si v CPU-Z ověříš).
Těch 30 % přetaktování snad ta deska dá...
- krakenuss
- Začátečník
-
Lokomotiva píše:Tak dej Manual, FSB 260 MHz, PCI-E 100 MHz, paměti 667 MHz (bude to asi míň, ale to si v CPU-Z ověříš).
to jsem udělal a mám za 2,2 GHz, a co je to PCI-E? nemam tam radsi nastavit overclocking třeba 20 % a pamět 667 ?
- Lokomotiva
- Začátečník
260 x 11 mi vychází na 2,86 GHz, tobě ne?
Frekvenci sběrnice PCI-E bych nastavila na 100 MHz napevno.
Pokud to nenajdeš, možná to deska dokáže udržet sama. Nevím.
Paměť určitě nastav na nejníž, co půjde.
No a nebo si to udělej, jak myslíš.
Je to tvoje deska, ne?
Frekvenci sběrnice PCI-E bych nastavila na 100 MHz napevno.
Pokud to nenajdeš, možná to deska dokáže udržet sama. Nevím.
Paměť určitě nastav na nejníž, co půjde.
No a nebo si to udělej, jak myslíš.
Je to tvoje deska, ne?
- krakenuss
- Začátečník
-
nevím, udělal jsem to přesně podle tebe ale mám 2,2 GHz, co kdybych prostě nastavil overclocking 20% a dal pamět na 667? (můžu si vybrat pouze 667, 800 nebo auto), kdyz jsem to taktoval porve tak jsem mel auto
- Lokomotiva
- Začátečník
To je ale 200 x11, ne?
260MHz nastavit ručně nejde?
260MHz nastavit ručně nejde?
- krakenuss
- Začátečník
-
a musi to byt tak vysoke ? kdyz totiz nastavim 20% nebo těch 260 tak mi to po odchodu z biosu napise OVERCLOCKING FAILED OR OVERVOLTAGE FAILED a musim zmenit nastaveni
- Lokomotiva
- Začátečník
Nemusí.
A zdá se mi, že ani nemůže.
Asi ta deska víc nedá.
Ještě bych zkusila nastavit tu frekvenci PCI-E na 100 MHz a zkusila to znovu.
Jestli to někde v BIOSu najdeš.
A zdá se mi, že ani nemůže.
Asi ta deska víc nedá.
Ještě bych zkusila nastavit tu frekvenci PCI-E na 100 MHz a zkusila to znovu.
Jestli to někde v BIOSu najdeš.
- krakenuss
- Začátečník
-
ano je to tam, objeví se když dam nastavit manualně, ale kolik musim dat fbs aby toby těch 15 %? ještě jedna otazka, těch 100MHz je malo nebo hodně? nezpomali mi to grafiku když je to pcie?
a kdyz jsem nastavil na 100MHz a fbs na 260 tak mi to udělalo stejnou chybu
a kdyz jsem nastavil na 100MHz a fbs na 260 tak mi to udělalo stejnou chybu
- Lokomotiva
- Začátečník
15% je 230 MHz.
100 MHz je u sběrnice PCI-E standard.
Můžeš zkusit i jiná nastavení, ale přes 110 MHz radši nezkoušej.
Hlídej si ale pořád ty paměti - dej je na nejmíň a až skončíš s procesorem, můžeš si je dotaktovat výš - když to snesou.
100 MHz je u sběrnice PCI-E standard.
Můžeš zkusit i jiná nastavení, ale přes 110 MHz radši nezkoušej.
Hlídej si ale pořád ty paměti - dej je na nejmíň a až skončíš s procesorem, můžeš si je dotaktovat výš - když to snesou.
- krakenuss
- Začátečník
-
pamět je tam pouze na vyber 800,667 nebo auto, nastavil jsem 667
- Lokomotiva
- Začátečník
Prima.
CPU-Z ti poví, kolik to doopravdy je.
Udává ovšem skutečnou frekvenci pamětí, takže efektivní frekvence je x2.
CPU-Z ti poví, kolik to doopravdy je.
Udává ovšem skutečnou frekvenci pamětí, takže efektivní frekvence je x2.
- krakenuss
- Začátečník
-
http://uloz.to/3990986/xxx.rar tady jsou obrazky jak do vypada v CPU-Z ja osobne se v tom nevyznam, co si myslis ty ? jinak ti moc děkuji za všechny rady
- Lokomotiva
- Začátečník
Tohle už jsem jednou viděla - 766 MHz frekvence pamětí.
Pokud to 667 MHZ-ové paměti ustojí s časováním 5-5-5-15/2T (které tam máš) a bez zvýšení napětí, tak klobouk dolů.
Obvykle snesou tak 750 MHz i při zvýšeném napětí.
Tak si to otestuj třeba s pomocí OCCT, ať víš, jestli to bude stabilní.
Rady byly k ničemu - když k ničemu rozumnému nevedly, ne?
Tak nemáš zač...
EDIT: neexistuje k tvé desce novější verze BIOSu? Třeba by to s ní šlo líp.
Na kartě Mainboard v CPU-Z najdeš současnou verzi BIOSu - třeba.
Pokud to 667 MHZ-ové paměti ustojí s časováním 5-5-5-15/2T (které tam máš) a bez zvýšení napětí, tak klobouk dolů.
Obvykle snesou tak 750 MHz i při zvýšeném napětí.
Tak si to otestuj třeba s pomocí OCCT, ať víš, jestli to bude stabilní.
Rady byly k ničemu - když k ničemu rozumnému nevedly, ne?
Tak nemáš zač...
EDIT: neexistuje k tvé desce novější verze BIOSu? Třeba by to s ní šlo líp.
Na kartě Mainboard v CPU-Z najdeš současnou verzi BIOSu - třeba.
- Karlos.s
- Mírně pokročilý
Když máš FSB 200MHz a paměti nastavené na 800, tak jdou na 800MHz, tedy 4X200. Když dáš FSB na 260 tak budou 260x4=1040MHz. Takže dej paměti na 667 a budou při FSB 260 na 867 MHz(667/800x1040)
Takže:
AI Overclocking na manual a FSB dej na 260 (a pak kdyžtak zvyšuj nebo při nestabilitě snižuj)
PCI fekvenci dej na 100
DRAM frekvenci dej na 667
Ještě můžeš zvýšit časovaní pamětí (jestli máš 4-4-4-12. tak dej třeba 5-5-5-15) asi to bude v nastavení North bridge config - DRAM timing
Takže:
AI Overclocking na manual a FSB dej na 260 (a pak kdyžtak zvyšuj nebo při nestabilitě snižuj)
PCI fekvenci dej na 100
Ještě můžeš zvýšit časovaní pamětí (jestli máš 4-4-4-12. tak dej třeba 5-5-5-15) asi to bude v nastavení North bridge config - DRAM timing
PC: Intel Core i5 3570K 3,4GHz | ASUS P8Z77-V Pro | Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 | ASUS GTX660 DirectCU2 OC 2GB |SSD Intel 520series 180GB + Kingston V+ 96GB + WD2500KS | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | CHIEFTEC MA01BL bigtower + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 + SAITEK Aviator | ViewSonic VP191s
Zvuk: ASUS XONAR Essence ST | M-Audio Studiophile BX5 | Sennheiser PC360
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (3x120) + 3x Noctua NS-F12-800, EK Supremacy, MIPS RAM Freezer3, HDD homemade Cu blok, EK RES 400 rev2
- krakenuss
- Začátečník
-
co je to OCCT a kde to seženu ? jak to tak vidím tak si říkám jestli má smysl to taktovat ? pomůže mi to při hraní her když to dám na 2,4 GHz(snížil bych to na 10 %)? co se jinak může stát s tou pamětí když to nechám tak jak to je ? a ještě jsi psala něco o zvýšení napětí, pomohlo by to nějak ? jak sse to dělá ?
- krakenuss
- Začátečník
-
Karlos.s píše:Když máš FSB 200MHz a paměti nastavené na 800, tak jdou na 800MHz, tedy 4X200. Když dáš FSB na 260 tak budou 260x4=1040MHz. Takže dej paměti na 667 a budou při FSB 260 na 867 MHz(667/800x1040)
Takže:
PCI fekvenci dej na 100
co se může stát s pamětí když je tam těch 760 místo 667 ?
- Lokomotiva
- Začátečník
OCCT je program na testování stability PC, je volně ke stažení na netu.krakenuss píše:co je to OCCT a kde to seženu ? jak to tak vidím tak si říkám jestli má smysl to taktovat ? pomůže mi to při hraní her když to dám na 2,4 GHz(snížil bych to na 10 %)? co se jinak může stát s tou pamětí když to nechám tak jak to je ? a ještě jsi psala něco o zvýšení napětí, pomohlo by to nějak ? jak sse to dělá ?
Nevím, jestli má taktování smysl, mě ale baví.
Zdá se mi dokonce zábavnější než některé hry...
Je ovšem potřebné k němu mít vhodnou desku, zdroj a chlazení.
Já osobně provozuji E6300 na 3,6 GHz na desce s chipsetem P45, se zdrojem Enermax Liberty a chladičem procesoru HP4 - o slušně provětrané skříni nemluvě - s tím, že OCCT jsem nechala běžet přes noc.
Pokud by mi napsal OCCT něco o nestabilitě, nebo by se dokonce vypnul, věděla bych, že musím zpátky do nastavení a hledat stabilitu znova.
Co se může stát? Natestuješ třeba v OCCT nějakou chybu.
Já osobně pochybuji, že u své desky najdeš možnost nastavit napětí pamětem, nebo procesoru - máš opravdu desku do kanceláře a ne na taktování.
Zkusila bych novější BIOS - třeba se to tam zpřístupní.
Nevím, jakou používáš grafickou kartu, tak neumím posoudit, jestli to něco zásadně změní.
Pokud používáš tu integrovanou grafiku, tak té pomůže spíš vyšší frekvence paměti - kterou používá ta grafika jako sdílenou.
- Lokomotiva
- Začátečník
S pamětí nemůže frekvence udělat nic - neublíží jí.krakenuss píše: co se může stát s pamětí když je tam těch 760 místo 667 ?
Paměť je pasivní prvek - tak buď to snese, nebo ne.
- krakenuss
- Začátečník
-
Lokomotiva píše:S pamětí nemůže frekvence udělat nic - neublíží jí.krakenuss píše: co se může stát s pamětí když je tam těch 760 místo 667 ?
Paměť je pasivní prvek - tak buď to snese, nebo ne.
a co se stane když to nesnese? muze se nejak poskodit ? nerad bych to taktování zrušil protože některé hry které se mi dřive trchu sekaly ted jedou v pohodě. jinak grafiku mam tuhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=67070