ATi/AMD Southern Islands (HD 7xxx) - informace, spekulace
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- arach
- Začátečník

-
Re: ATi/AMD Southern Islands (HD 7xxx) - informace, spekulace
aha, oni amd nebo nV nejak garantujou maximalni fps v recenzich ? to bych moh nazvat podraz na lidi kazdou recenzi ktera ma lepsi podminky amd nebo naopak pro nV, a to nemusime tady z toho fora chodit daleko
- nevidany
- Začátečník

-
Já to chápu co mi říkáš
Jen narážím na to, co by se asi stalo kdyby tam Powertune nebylo
-Primární: Dražší PCB , vyšší riziko poruchy způsobené přetížením kaskády, vyšší namáhání pájky, dražší chladič
-Sekundární: Vyšší poruchovost karty, vyšší namáhání zdroje a s tím spojené problémy (protože prostě karta žere víc než by papírově měla tak ti to neutáhne atp. v návrhu zdroje pak řešíme "peaky" které ve finále zbytečně zvyšují spotřebu sestavy tím, že je třeba naddimenzovávat zdroje -> <20% zatížení v klidu)
Sama o sobě je ta technologie přínosem.
Co beru jako zápor je malá rezerva v 0% stavu u některých karet
= méně kvalitní jádro? Odfláklý chladič? Vysoká teplota v bedně? Až poslední v řadě je špatný návrh karty.
Pokud mi to vadí -přidám 20%, pokud mi to pořád vadí- koupím TOXIC, nebo udělám HWMOD.
Jak moc je tato "vychytávka" užitečná, je myslím nepopiratelné u notebookových grafik.
Když to zahrnu do té povídky...
tak sice pojedu 80 do kopce, ale když dupnu nějak nechtěně hodně na plyn, tak přervu klínovej řemen nebo propálím válec...
A od toho se tu odvíjí i následující-
Auto B tedy nemá omezovač a jede do kopce 80, ale kdyby ho mělo tak po rovince pojede při stejné kaskádě 360km/h
Tedy ve většině her a situací (a nastavení) by to běželo rychleji a v té jedné kde to tak nejde...to holt bude pomalejší...
Z toho vyplývá, že by se recenze měly soustředit na prozkoumání karty v "krajních" podmínkách. Posoudit limitaci a zahrnout to do výkonu karty. To prostě není chyba výrobce, že se snaží aby jeho karta žrala tolik kolik papírově udá i za cenu snížení výkonu...
Za zvlášť důležité to považuji u nereferenčních karet.
Je to jen trochu jiná podoba Turba u Intelu... Variace na téma: Jak dostat z čipu co nejvíce výkonu při zachování TDP...
Pubertální debaty= délka pindíka, počet piv a... powertune...
Chytřejší pochopili
Jen narážím na to, co by se asi stalo kdyby tam Powertune nebylo
-Primární: Dražší PCB , vyšší riziko poruchy způsobené přetížením kaskády, vyšší namáhání pájky, dražší chladič
-Sekundární: Vyšší poruchovost karty, vyšší namáhání zdroje a s tím spojené problémy (protože prostě karta žere víc než by papírově měla tak ti to neutáhne atp. v návrhu zdroje pak řešíme "peaky" které ve finále zbytečně zvyšují spotřebu sestavy tím, že je třeba naddimenzovávat zdroje -> <20% zatížení v klidu)
Sama o sobě je ta technologie přínosem.
Co beru jako zápor je malá rezerva v 0% stavu u některých karet
= méně kvalitní jádro? Odfláklý chladič? Vysoká teplota v bedně? Až poslední v řadě je špatný návrh karty.
Pokud mi to vadí -přidám 20%, pokud mi to pořád vadí- koupím TOXIC, nebo udělám HWMOD.
Jak moc je tato "vychytávka" užitečná, je myslím nepopiratelné u notebookových grafik.
Když to zahrnu do té povídky...
A od toho se tu odvíjí i následující-
Auto B tedy nemá omezovač a jede do kopce 80, ale kdyby ho mělo tak po rovince pojede při stejné kaskádě 360km/h
Tedy ve většině her a situací (a nastavení) by to běželo rychleji a v té jedné kde to tak nejde...to holt bude pomalejší...
Z toho vyplývá, že by se recenze měly soustředit na prozkoumání karty v "krajních" podmínkách. Posoudit limitaci a zahrnout to do výkonu karty. To prostě není chyba výrobce, že se snaží aby jeho karta žrala tolik kolik papírově udá i za cenu snížení výkonu...
Za zvlášť důležité to považuji u nereferenčních karet.
Je to jen trochu jiná podoba Turba u Intelu... Variace na téma: Jak dostat z čipu co nejvíce výkonu při zachování TDP...
Pubertální debaty= délka pindíka, počet piv a... powertune...
Chytřejší pochopili
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ty jsi defakto popsal, že powertune ospravedlňuje HW nekvalitní karty a chrání je před zničením a tudiž je to dobrá věc. A to je přesně to v čem se neshodneme. Karty které nejsou schopny přežít full load jsou špatně navržené tečka. To by je fakt zabilo tam dát trošku kvalitnější mosfet nebo tam dát o 2 fáze víc hmm?
Měly snad karty před příchodem powertune problémy tohot typu? Umíraly snad více? Umíraly snad 8800ultra nebo HD2900XT na chípající napájení? V žádném případě.
Měly snad karty před příchodem powertune problémy tohot typu? Umíraly snad více? Umíraly snad 8800ultra nebo HD2900XT na chípající napájení? V žádném případě.
- nevidany
- Začátečník

-
Ne, já jsem popsal, že Powertune vytáhne z hardware maximum a to bezpečně za jasně stanovených podmínek.
Pořád je tu prostor pro "lepší" edice...
Pořád je tu prostor pro "lepší" edice...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Právě že nevytahne maximum ani náhodou. Praxe ukazuje že čipy maj kor poslední dobou až moc velké rezervy a powertune zasahuje i na stock ua to velice mírném stocku.
- Ache
- Pokročilý

Nechápu proč se pořád někdo ojeb jako je powertune snaží obhajovat... ano na nějaké low-cost grafice prosím, ale co takováhle funkce dělá na kartě za 500€? Když chci hi-end, tak od něj čekam hi-end chování a né že mi to bude při vytížení omzeovat. Tady není skoro ani nad čím diskutovat. V kritických situacích prostě potřebuješ výkon a né šlapat na brzdu protože to náhodou žere chvilku o pár watů navíc. hlavně co je nejhorší, že u AMD je to udělané tak že se frekvence mění na každém snímku, takže generátor microstuteringu v situacích kdy to začne zasahovat = ještě horší plynulost.
Kdyby to aspoň reagovalo po nějakým delším intervalu: Dejme tomu 5 sekud karta žere o 10W víc... dobrá ubereme nějaký MHz... a po chvíli když by zase byla rezerva by frekvence stoupla na původní hodnotu, prosim. Neořezávalo by to špičky a negenerovalo různé prodlevy mezi snímky (což je asi jasné že se tak děje, protože asi bude rozdíl když dva podobné snímky generujete jeden třeba na 925MHz a druhý jen na 800).
Kdyby to aspoň reagovalo po nějakým delším intervalu: Dejme tomu 5 sekud karta žere o 10W víc... dobrá ubereme nějaký MHz... a po chvíli když by zase byla rezerva by frekvence stoupla na původní hodnotu, prosim. Neořezávalo by to špičky a negenerovalo různé prodlevy mezi snímky (což je asi jasné že se tak děje, protože asi bude rozdíl když dva podobné snímky generujete jeden třeba na 925MHz a druhý jen na 800).
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- ArgCZ
- Začátečník

Ache: to mluvíš o HD7970? Ty už jsi jí otestoval? Nebo jaká jiná karta za 500 eur to dělá?
já jen že z testů spíše vyplívá, že u HD7970 powertune nezasahuje vůbec, nebo až po opravdu masivním OC (300MHz GPU)
já jen že z testů spíše vyplívá, že u HD7970 powertune nezasahuje vůbec, nebo až po opravdu masivním OC (300MHz GPU)
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- Ache
- Pokročilý

Proč ty otázky, když víme o jaké kartě je řečArgCZ píše:Ache: to mluvíš o HD7970? Ty už jsi jí otestoval? Nebo jaká jiná karta za 500 eur to dělá?
EDIT: Nicméně můj test se také blíží, asi to pak rovnou srovnam z keplerem, GTX580 už sem dal preventivně a výhodně pryč, takže sorvnání s keplerem asi bude lepší. sice GTX580 mam perfektně odměřenou, ale není to konkurence.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- Patrice
- Začátečník

Od včera mám doma HD7770 OC od Gigabyte, ale krom spokojenosti i jedno překvapení v GPU-Z...
http://www.techpowerup.com/gpuz/hg5x/
512 shaderů
Buď je to chyba GPU-z a nebo feature (bug) od Gigabyte,,, přikláním se k první variantě..
3D Mark 11 v konfiguraci v podpisu je P3174
http://www.techpowerup.com/gpuz/hg5x/
512 shaderů
Buď je to chyba GPU-z a nebo feature (bug) od Gigabyte,,, přikláním se k první variantě..
3D Mark 11 v konfiguraci v podpisu je P3174
AMD Ryzen R7 5950x, RAM 32GB DDR4 3600MHz Corsair (Micron Dual Rank CL16), ASUS PRIME-X370 PRO, Sapphire AMD RX9070 16GB, Samsung nVME 980PRO 500GB, Crucial MX300 500GB, Crucial MX500 2TB, Creative SoundBlaster X3, BD-ROM ASUS, Fractal ION+ P660W, Microsoft Windows 11 Pro x64 24H2
- jarod72pm
- Žlutá karta

-
Trochu jsem šmejdil po webech
upřesním ceny karet HD 7850,7870,7890 od Maďarska přes Německo po Španělsko
ceny jsou udajně koncové finální :
HD 7850 1GB verze - 220 dolarů
HD 7850 2GB verze - 250 dolarů
HD 7870 2GB verze - 300 dolarů
HD 7890 1,5GB verze-360 dolarů
pokud budou ceny v Česku jiné vyšší pak to považuji za zlodějnu !!!
Za tyto ceny to bude výborný kup a upgrade z HD 5850 na HD 7870 nebo 7890 bude výborný
minimálně +25% výkonu DX11 navíc se hodí a v testech jde skoro o polovic FPS nahoru u novějších her.
upřesním ceny karet HD 7850,7870,7890 od Maďarska přes Německo po Španělsko
ceny jsou udajně koncové finální :
Za tyto ceny to bude výborný kup a upgrade z HD 5850 na HD 7870 nebo 7890 bude výborný
minimálně +25% výkonu DX11 navíc se hodí a v testech jde skoro o polovic FPS nahoru u novějších her.
- durod
- Středně pokročilý

hod mi link na 7890 1,5GB, neco mi asi uslo
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
- lukas85
- Začátečník

Podle mě to celkem odpovídá:jarod72pm píše: ceny jsou udajně koncové finální :
7870 2GB 300$**20(kurz)+500-600kč (marže) + 20% DPH = 7920Kč
http://www.alfacomp.cz/php/index.php?ei ... 007K0BV94Z
Jen nevím jak došli k ceněn 7850 jelikož je až podezřele levná
7850 2GB 250$*20(kurz)+500-600kč (marže) + 20% DPH = cca. 6720Kč
http://www.alfacomp.cz/php/index.php?ei ... 007K0BV950
Tady se připojuji k durod, kde si slyšel o 7890 1,5GB ?? K čemu by pak byla 7950?
Láska je mechanizmus jenž vymysleli bankéři aby nás donutily přečerpat účet...
- jarod72pm
- Žlutá karta

-
Tuhle informaci mám z ledna 2012 kdy AMD rozhodlo že horší čipy Tahiti označí jako LE a budou je prodávat ve střední třídě jako nejvýkonnější 78xx verzi ,cena se měla pohybovat kolem 8-9k a výkon 5% pod HD 7950.
http://videocardz.com/ati/radeon-7000/radeon-7890
http://www.ultimatehardware.net/amd/amd ... mation.htm
http://videocardz.com/30677/amd-radeon- ... ons-leaked
http://videocardz.com/ati/radeon-7000/radeon-7890
http://www.ultimatehardware.net/amd/amd ... mation.htm
http://videocardz.com/30677/amd-radeon- ... ons-leaked
- icebosss
- Začátečník

-
proč zrovna nejvýkonější z řady 78xx musí mít jen 1.5 GB paměti?
- jarod72pm
- Žlutá karta

-
Jo vypadá to divně ale ač to vypadá divně tak AMD k této sérii přistoupilo jako prodej nepovedených GPU+RAM
možná tam někde bude odpověď,jinak pro běžné PC a monitor ve fullHD rozlišení bude 1,5GB RAM dostačující.
(vím není to ideální ale dát tomu 2GB RAM pak kupovat HD 7950 nemá smysl -nejen cenově)
možná tam někde bude odpověď,jinak pro běžné PC a monitor ve fullHD rozlišení bude 1,5GB RAM dostačující.
(vím není to ideální ale dát tomu 2GB RAM pak kupovat HD 7950 nemá smysl -nejen cenově)
- Pepa1
- Mírně pokročilý

-
Chtěl jsem se zeptat, jak to, že se na pctuningu neudělala pořádná recenze 7850. Co jsem tak četl např. zde: http://www.zive.cz/clanky/amd-radeon-hd ... fault.aspx
tak po projetí všch odkazů v článku jsem zjistil, že po přetaktu se tato karta v cenové relaci cca 5,5K (i když zatím asi ne moc dostupná) bezproblému vyrovná GTX570 (za 8K). I když jsem nějaký ten pátek zastánce zelených tak to by fakt byla bomba.... a na pctuningu žádný článek, nic proti, ale to midocela vadí... Njn teď čtu v novinkách, že Nvidia má nové logo... fakt přínosné (Sry za OT).
tak po projetí všch odkazů v článku jsem zjistil, že po přetaktu se tato karta v cenové relaci cca 5,5K (i když zatím asi ne moc dostupná) bezproblému vyrovná GTX570 (za 8K). I když jsem nějaký ten pátek zastánce zelených tak to by fakt byla bomba.... a na pctuningu žádný článek, nic proti, ale to midocela vadí... Njn teď čtu v novinkách, že Nvidia má nové logo... fakt přínosné (Sry za OT).
- Vokys
- Začátečník

-
taky jsem se divil ze jsem videl vsude jinde recenze a zde nic. pritom co se tyka recenzi tak je mate hned jak je to mozny.
i5 2500K @ 4ghz 1,18V ,GELID Solution Tranquillo,ASUS P8P67-M-PRO,Kingston HyperX Blu 8GB (2x4GB) DDR3 1600 XMP,GIGABYTE GTX 560 Ultra Durable OC 1GB
- Fry
- Začátečník

no ked nieje karta/y tak sa nedá recenzia robiť... 
MB: ASUS ROG Crosshair VII Hero | CPU: AMD Ryzen 7 5700X | COOLER: SCYTHE Ninja 5 | RAM: CORSAIR Vengeance LPX Black 32GB, 3200MHz, CL16 | GPU: SAPPHIRE Radeon PULSE RX 9070 16GB | PSU: SEASONIC Prime Ultra Titanium 750W | SSD: SAMSUNG 970 PRO 512GB | SSD2: SAMSUNG 990 PRO 2TB | CASE: FRACTAL DESIGN Define C Black | MOUSE: LOGITECH G502 Proteus Spectrum | MOUSEPAD: LOGITECH G240 | KEYBOARD: CORSAIR Strafe RGB Cherry MX Silent SK | SPEAKERS: LOGITECH Z-906 | MONITOR: DELL P2414H 24" | ROUTER: ASUS RT-AC55U | OS: Win 11 Pro x64 | TV: LG 65" G4 | PHONE: iPhone 17 256GB Mist Blue |
- del42sa
- Pokročilý

nakonec obě Dual Karty vyjdou v květnu ? http://www.fudzilla.com/home/item/26322 ... g-in-april
http://www.fudzilla.com/home/item/26309 ... omes-in-q2
http://www.fudzilla.com/home/item/26309 ... omes-in-q2
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
- Lajnhard
- Začátečník

-
Co se stalo ze všech obchodu odstranily HD 7850 a 7870?
Já jsem chtěl čekat ten týden ale jak vidím čekal jsem zbytečně takže super no. Nebo neví někdo co se děje?
Já jsem chtěl čekat ten týden ale jak vidím čekal jsem zbytečně takže super no. Nebo neví někdo co se děje?