ATi/AMD Southern Islands (HD 7xxx) - informace, spekulace

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
arach
Začátečník
Začátečník

Re: ATi/AMD Southern Islands (HD 7xxx) - informace, spekulace

Příspěvek od arach »

aha, oni amd nebo nV nejak garantujou maximalni fps v recenzich ? to bych moh nazvat podraz na lidi kazdou recenzi ktera ma lepsi podminky amd nebo naopak pro nV, a to nemusime tady z toho fora chodit daleko
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Já to chápu co mi říkáš :)

Jen narážím na to, co by se asi stalo kdyby tam Powertune nebylo
-Primární: Dražší PCB , vyšší riziko poruchy způsobené přetížením kaskády, vyšší namáhání pájky, dražší chladič
-Sekundární: Vyšší poruchovost karty, vyšší namáhání zdroje a s tím spojené problémy (protože prostě karta žere víc než by papírově měla tak ti to neutáhne atp. v návrhu zdroje pak řešíme "peaky" které ve finále zbytečně zvyšují spotřebu sestavy tím, že je třeba naddimenzovávat zdroje -> <20% zatížení v klidu)

Sama o sobě je ta technologie přínosem.

Co beru jako zápor je malá rezerva v 0% stavu u některých karet
= méně kvalitní jádro? Odfláklý chladič? Vysoká teplota v bedně? Až poslední v řadě je špatný návrh karty.

Pokud mi to vadí -přidám 20%, pokud mi to pořád vadí- koupím TOXIC, nebo udělám HWMOD.

Jak moc je tato "vychytávka" užitečná, je myslím nepopiratelné u notebookových grafik.

Když to zahrnu do té povídky... :) tak sice pojedu 80 do kopce, ale když dupnu nějak nechtěně hodně na plyn, tak přervu klínovej řemen nebo propálím válec...

A od toho se tu odvíjí i následující-
Auto B tedy nemá omezovač a jede do kopce 80, ale kdyby ho mělo tak po rovince pojede při stejné kaskádě 360km/h
Tedy ve většině her a situací (a nastavení) by to běželo rychleji a v té jedné kde to tak nejde...to holt bude pomalejší...

Z toho vyplývá, že by se recenze měly soustředit na prozkoumání karty v "krajních" podmínkách. Posoudit limitaci a zahrnout to do výkonu karty. To prostě není chyba výrobce, že se snaží aby jeho karta žrala tolik kolik papírově udá i za cenu snížení výkonu...
Za zvlášť důležité to považuji u nereferenčních karet.

Je to jen trochu jiná podoba Turba u Intelu... Variace na téma: Jak dostat z čipu co nejvíce výkonu při zachování TDP...

Pubertální debaty= délka pindíka, počet piv a... powertune... :lol:
Chytřejší pochopili :roll:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ty jsi defakto popsal, že powertune ospravedlňuje HW nekvalitní karty a chrání je před zničením a tudiž je to dobrá věc. A to je přesně to v čem se neshodneme. Karty které nejsou schopny přežít full load jsou špatně navržené tečka. To by je fakt zabilo tam dát trošku kvalitnější mosfet nebo tam dát o 2 fáze víc hmm?

Měly snad karty před příchodem powertune problémy tohot typu? Umíraly snad více? Umíraly snad 8800ultra nebo HD2900XT na chípající napájení? V žádném případě.
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Ne, já jsem popsal, že Powertune vytáhne z hardware maximum a to bezpečně za jasně stanovených podmínek.
Pořád je tu prostor pro "lepší" edice...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Právě že nevytahne maximum ani náhodou. Praxe ukazuje že čipy maj kor poslední dobou až moc velké rezervy a powertune zasahuje i na stock ua to velice mírném stocku.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Nechápu proč se pořád někdo ojeb jako je powertune snaží obhajovat... ano na nějaké low-cost grafice prosím, ale co takováhle funkce dělá na kartě za 500€? Když chci hi-end, tak od něj čekam hi-end chování a né že mi to bude při vytížení omzeovat. Tady není skoro ani nad čím diskutovat. V kritických situacích prostě potřebuješ výkon a né šlapat na brzdu protože to náhodou žere chvilku o pár watů navíc. hlavně co je nejhorší, že u AMD je to udělané tak že se frekvence mění na každém snímku, takže generátor microstuteringu v situacích kdy to začne zasahovat = ještě horší plynulost.

Kdyby to aspoň reagovalo po nějakým delším intervalu: Dejme tomu 5 sekud karta žere o 10W víc... dobrá ubereme nějaký MHz... a po chvíli když by zase byla rezerva by frekvence stoupla na původní hodnotu, prosim. Neořezávalo by to špičky a negenerovalo různé prodlevy mezi snímky (což je asi jasné že se tak děje, protože asi bude rozdíl když dva podobné snímky generujete jeden třeba na 925MHz a druhý jen na 800).
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

Ache: to mluvíš o HD7970? Ty už jsi jí otestoval? Nebo jaká jiná karta za 500 eur to dělá?

já jen že z testů spíše vyplívá, že u HD7970 powertune nezasahuje vůbec, nebo až po opravdu masivním OC (300MHz GPU)
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

ArgCZ píše:Ache: to mluvíš o HD7970? Ty už jsi jí otestoval? Nebo jaká jiná karta za 500 eur to dělá?
Proč ty otázky, když víme o jaké kartě je řeč :-) Důkladně jsem jí neměl ještě možnost otestovat, ale viděl jsem jí v mým oblíbeným úseku v COD4 se super sample a lítala freknvece. :wink: (referenční sapphire, GPU 85°C, vysavač, v takové bežné case tj. žádej HAF-X).

EDIT: Nicméně můj test se také blíží, asi to pak rovnou srovnam z keplerem, GTX580 už sem dal preventivně a výhodně pryč, takže sorvnání s keplerem asi bude lepší. sice GTX580 mam perfektně odměřenou, ale není to konkurence. :)
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Patrice
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Patrice »

Od včera mám doma HD7770 OC od Gigabyte, ale krom spokojenosti i jedno překvapení v GPU-Z...
http://www.techpowerup.com/gpuz/hg5x/
512 shaderů :P
Buď je to chyba GPU-z a nebo feature (bug) od Gigabyte,,, přikláním se k první variantě..

3D Mark 11 v konfiguraci v podpisu je P3174
AMD Ryzen R7 5950x, RAM 32GB DDR4 3600MHz Corsair (Micron Dual Rank CL16), ASUS PRIME-X370 PRO, Sapphire AMD RX9070 16GB, Samsung nVME 980PRO 500GB, Crucial MX300 500GB, Crucial MX500 2TB, Creative SoundBlaster X3, BD-ROM ASUS, Fractal ION+ P660W, Microsoft Windows 11 Pro x64 24H2
jarod72pm
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od jarod72pm »

Trochu jsem šmejdil po webech
upřesním ceny karet HD 7850,7870,7890 od Maďarska přes Německo po Španělsko
ceny jsou udajně koncové finální :

HD 7850 1GB verze - 220 dolarů
HD 7850 2GB verze - 250 dolarů
HD 7870 2GB verze - 300 dolarů
HD 7890 1,5GB verze-360 dolarů

pokud budou ceny v Česku jiné vyšší pak to považuji za zlodějnu !!!

Za tyto ceny to bude výborný kup a upgrade z HD 5850 na HD 7870 nebo 7890 bude výborný
minimálně +25% výkonu DX11 navíc se hodí a v testech jde skoro o polovic FPS nahoru u novějších her.
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

hod mi link na 7890 1,5GB, neco mi asi uslo
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
lukas85
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukas85 »

jarod72pm píše: ceny jsou udajně koncové finální :

HD 7850 1GB verze - 220 dolarů
HD 7850 2GB verze - 250 dolarů
HD 7870 2GB verze - 300 dolarů
HD 7890 1,5GB verze-360 dolarů

pokud budou ceny v Česku jiné vyšší pak to považuji za zlodějnu !!!
Podle mě to celkem odpovídá:

7870 2GB 300$**20(kurz)+500-600kč (marže) + 20% DPH = 7920Kč
http://www.alfacomp.cz/php/index.php?ei ... 007K0BV94Z

Jen nevím jak došli k ceněn 7850 jelikož je až podezřele levná :-D
7850 2GB 250$*20(kurz)+500-600kč (marže) + 20% DPH = cca. 6720Kč
http://www.alfacomp.cz/php/index.php?ei ... 007K0BV950

Tady se připojuji k durod, kde si slyšel o 7890 1,5GB ?? K čemu by pak byla 7950?
Láska je mechanizmus jenž vymysleli bankéři aby nás donutily přečerpat účet...
jarod72pm
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od jarod72pm »

Tuhle informaci mám z ledna 2012 kdy AMD rozhodlo že horší čipy Tahiti označí jako LE a budou je prodávat ve střední třídě jako nejvýkonnější 78xx verzi ,cena se měla pohybovat kolem 8-9k a výkon 5% pod HD 7950.

http://videocardz.com/ati/radeon-7000/radeon-7890

http://www.ultimatehardware.net/amd/amd ... mation.htm

http://videocardz.com/30677/amd-radeon- ... ons-leaked
icebosss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od icebosss »

proč zrovna nejvýkonější z řady 78xx musí mít jen 1.5 GB paměti?
jarod72pm
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od jarod72pm »

Jo vypadá to divně ale ač to vypadá divně tak AMD k této sérii přistoupilo jako prodej nepovedených GPU+RAM
možná tam někde bude odpověď,jinak pro běžné PC a monitor ve fullHD rozlišení bude 1,5GB RAM dostačující.
(vím není to ideální ale dát tomu 2GB RAM pak kupovat HD 7950 nemá smysl -nejen cenově)
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

Chtěl jsem se zeptat, jak to, že se na pctuningu neudělala pořádná recenze 7850. Co jsem tak četl např. zde: http://www.zive.cz/clanky/amd-radeon-hd ... fault.aspx
tak po projetí všch odkazů v článku jsem zjistil, že po přetaktu se tato karta v cenové relaci cca 5,5K (i když zatím asi ne moc dostupná) bezproblému vyrovná GTX570 (za 8K). I když jsem nějaký ten pátek zastánce zelených tak to by fakt byla bomba.... a na pctuningu žádný článek, nic proti, ale to midocela vadí... Njn teď čtu v novinkách, že Nvidia má nové logo... fakt přínosné (Sry za OT).
Vokys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vokys »

taky jsem se divil ze jsem videl vsude jinde recenze a zde nic. pritom co se tyka recenzi tak je mate hned jak je to mozny.
i5 2500K @ 4ghz 1,18V ,GELID Solution Tranquillo,ASUS P8P67-M-PRO,Kingston HyperX Blu 8GB (2x4GB) DDR3 1600 XMP,GIGABYTE GTX 560 Ultra Durable OC 1GB
Fry
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fry »

no ked nieje karta/y tak sa nedá recenzia robiť... :)
MB: ASUS ROG Crosshair VII Hero | CPU: AMD Ryzen 7 5700X | COOLER: SCYTHE Ninja 5 | RAM: CORSAIR Vengeance LPX Black 32GB, 3200MHz, CL16 | GPU: SAPPHIRE Radeon PULSE RX 9070 16GB | PSU: SEASONIC Prime Ultra Titanium 750W | SSD: SAMSUNG 970 PRO 512GB | SSD2: SAMSUNG 990 PRO 2TB | CASE: FRACTAL DESIGN Define C Black | MOUSE: LOGITECH G502 Proteus Spectrum | MOUSEPAD: LOGITECH G240 | KEYBOARD: CORSAIR Strafe RGB Cherry MX Silent SK | SPEAKERS: LOGITECH Z-906 | MONITOR: DELL P2414H 24" | ROUTER: ASUS RT-AC55U | OS: Win 11 Pro x64 | TV: LG 65" G4 | PHONE: iPhone 17 256GB Mist Blue |
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Lajnhard
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lajnhard »

Co se stalo ze všech obchodu odstranily HD 7850 a 7870? :cry:

Já jsem chtěl čekat ten týden ale jak vidím čekal jsem zbytečně takže super no. Nebo neví někdo co se děje?
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“