Myslíš Core Optimizer plus 15?
Skatter Bencher to myslím taky doporučoval . Jaké VDDSOC a MC máš napětí ? Díky
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Myslíš Core Optimizer plus 15?

Nastav napevno 1.25 oboje, pak otestuj stabilitu v nejakym memtestu, nejlepe pres noc. Treba Hci memtest, stoji par korun. Aspon 10 000%. Pokud bude stable muzes zkusit jit niz, osobne bych to neriskoval, usetris 5W a riskujes nestabilitu jak ramek tak fclk.

@python.p. Díky, ten FanControl znám, chtěl jsem ho již nedávno vyzkoušet, alespoň se teď k němu dostanu, ale šlo mi o nastavení v BIOSU, kde např. u předešlé platformy jsem u toho ASUSu vybral, že chci na AUTO a ono to jelo krásně úměrně se zvyšující se teplotou a i v normálních mezí RPM. U toho Gigashitu to fakt nejde nastavit tak easy jako u ASUSu, kde to s defaultu funguje krásně. Jasně, že na vině byla deska a její regulace otáček fanů, proto jsem se ptal lidí, co mají stejný CPU i chladič a na tom stejný ventilátory, případně jinou desku, aby dali vědět, jak se to chová.python.p píše: ↑pon 1. kvě 2023, 10:14 Ventilátory se chovají tak jak si je nastavím... https://github.com/Rem0o/FanControl.Releases
Nevím proč bych do toho měl motat chladič a nebo CPU.![]()

Mě se líbí možnost nastavení teplot iv průměru za nějaký čas, takže si to člověk naladí tak aby mu krátký zvýšení teploty hned neroztáčelo fany. Uživatelsky přívětivé, stále na tom maká. Prostě za pár piv na které jsem mu přispěl je to bezkonkurenční. Problém s nedetekcí fanů po probuzení už se zdá odstranil.

Kamosoj jsem stavel pc s gigabyte b650m elite a rizeni ventilatoru dle krivek tam normalne je, to ma snad kazda deska. Je tam i tlacitko na Fan tuning ci nevim ten gigabyte nazev, ktery si osaha min a max rozsah ventilatoru a pak si je muzes podle krivek nastavit podle sebe.GamesPeter píše: ↑pon 1. kvě 2023, 10:04 Čau, chtěl bych se zeptat majitelů 7800X3D, co chladí Noctuou NH-D14, 15 a hlavně majitelů desek ASUS, jak se chovají otáčky ventilátorů na těchto chladičí v idle i v loadu, hlavně těch co hrají ten CinebenchTeploty během hraní jsou v pohodě, od 60-65°C, stejné jako s 9900K, ale oproti mé starší platformě je Noctua až moc hlučná a roztáčí otáčky přes 900RPM směrem k maximu. Je to otravný např. když spouštím hru např. CP, hned po začátku při těch logách atd. a nebo u spuštění 3D Marku, ještě než spustím TimeSpy. Problém bude nejspíše v mé desce od Gigashitu, která neumí fany CPU regulovat přes auto. Je tam na výběr z profilu silent, full speed
![]()
![]()
a normal, což je předem nadefinovaná křivka PWM, s kterou nejde moc hýbat, hlavně směrem dolů. Na manual profil ještě nějak jde nastavit k teplotě 70°C, ale k ní je striktně vázáno 100% PWM, takže 1250RPM otáček fanů na Noctue. Těch 100% ale nejde vůbec stáhnout např. na 75% nebo ke 100% přiřadit 80°C. Ten silent je stejně vázaný na křivku normal. Jako s*re mě to pěkně protože tohle je už 4. problém Gigashit desek, který od pátka řeším:
1. dedikovaná GPU neposílala žádný signál do monitoru při 1. spuštění = vyřešeno Clear Cmos a nahráním staršího BIOSU.
2. obtížné zapnutí secure bootu = vyřešeno celkem v pohodě, ale pěkně krkolomně, není to jako ASUS, kde se to povolí a je to
3. nefungující ovladače LAN a zvukovky = ovladače síťovky se vůbec nechtěli nainstalovat a ovladače zvukovky by se instalovaly nesčetněkrát pořád ve smyčce, ale nikdy by se nenainstalovali = vyřešeno tím, že jedu na starších verzí, co sám sehnal Windows Update (OMG s ASUS ovladači nebyl nikdy problém)
4. problémy s nastavení fanů podle PWM na auto = tohle skoro v Gigashit BIOSU neexistuje
Takže GIgashit už nikdy více a tenhle týden půjde pěkně zpátky k prodejci a vezmu si ten původně zamýšlený ASUS ve verzi ROG STRIX B650E-E/F a radši oželím ten ultra mega fast start s Gigashit, který fakt od zmáčknutí tlačítka z cold startu je cca 23 vteřin s Fast Boot ještě o 3 vteřiny méně a raši přetrpím skoro minutu dlouhý start na ASUSU, ale budu mít BIOS a prostředí, které již dobře znám od dob Sandy Bridge a hlavně stabilní a bezproblémové drivery ze stránek výrobce. Prosím ať už nikdo nenadává ASUSU, že to je AUŠUS, hlavně ne v oblasti desek, i když má taky problémy.
Jinak jsem s 7800X3D spokojen. Hraju především hodně GPU limited hry, takže zas takový skok ve výkonu, jsem nezaznamenal, jenom v tom p*sraným Tarkově, kde Streets of Tarkov s 9900K jsem zaznamenal 60-70 FPS s low nastavení při využití GPU 38%, teď jedou 110-130 FPS při využití GPU 48%, ale tak Tarkov je neoptimalizovaná srajda na Unity. Ostatní mapy jedou krásně na frame limitu 138FPS, sem tam nějaký drop při zoomu, nebo počasí, či na jakém serveru je člověk, či jak se Nikitův pes dnes vyspal.
Jinak v takovém CP2077, benchmark hodil stejná čísla jako s 9900K, i při hraní jsou lokace, kde jsou FPS identická, ale pak tu jsou lokace, kde je FPS vyšší a hlavně v lokacích, když člověk neměl do příchodu nových Ryzenů i7/i9 Raptor Lake či 5800X3D, tak tam využití GPU padalo na držku k 80%, ale jen na chvíli, tady jde vše na 99%, s DLSSQ to hapruje sem tam na 95-98%. Hlavně min. FPS jsou vyšší. Co mě překvapilo, tak v CP2077 byl 9900K a jeho fyzická i virtuální jádra plně vytížena kolem 75%, na 7800X3D makají 2 jádra kolem 50-60, zbytek na 20-30 a polovina virtuálních je na 0%, takže výkon slušný a hlavně spotřeba, která je poloviční, kolem 35-40W, problém je, ale že ty teploty jsou stejné, sem tam o pár stupňů vyšší než na 9900K při 2x tak větší spotřebě a 75% využití CPU.
UV jsem zatím nezkoušel, to vyzkouším až na ASUS desce. Remember: No Gigabyte boards. ASUS is the way.![]()