Intel Core 2 Duo E4x00 - rady, problemy, taktovanie
- Lokomotiva
- Začátečník
Re: Přetaktování Intel Core 2 Duo
Tak vidíš, jak jsi šikovný.
Projdi si BIOS a zkus taktovat znova.
- krakenuss
- Začátečník
-
Lokomotiva píše:Tak vidíš, jak jsi šikovný.
ok, zkusim to ale vypada to porad stejně
- krakenuss
- Začátečník
-
takze zadna zmena, kdyz jsem nastavil ty hodnoty co jsi mi psala vcera tak porad hazelo chybu tak jsem to dal na 230 auz to šlo, v CPU-Z to vypada takhle http://uloz.to/3997432/plocha.rar
- Lokomotiva
- Začátečník
DRAM Frequency jsi dal 667?
Nikde v Jumperfreee ani CPU configuration nic nepřibylo?
Ani nový řádek ani nová položka?
240 MHz bez šance?
240 MHz bez šance?
- krakenuss
- Začátečník
-
Lokomotiva píše:DRAM Frequency jsi dal 667?
240 MHz bez šance?
nic noveho nepribylo, pamet jsem dal na 667, pcie na 100 a fsb co mi max šlo je 237, když jsem zkoušel vyšší tak to sice ještě zaplo ale hned se zasek cely comp. jinak ted mi to v CPU-Z ukazuje DRAM frequency 394,8 MHz
- Lokomotiva
- Začátečník
Pokud tam není k nastavení pod 667 ještě třeba 533, tak máme smůlu.
Jak se dostat výš?
1) Mohl by sis půjčit od kámoše 800 Mhz-ové paměti.
Ty jistě půjdou přetaktovat nad 800 MHz a ověřil by sis tak, kde už nebude chtít jít výš procesor.
Pak bys mohl koupit třeba tyhle:
http://www.alza.cz/2gb-kit-2x1gb-ddr2-d67700.htm
Jenže to je za Kč 1.319,- a na kvalitě desky to nic nezmění a tak se asi nijak zvlášť vysoko s procesorem nedostaneš.
2) Koupit 3 GHz taktovaný procesor, který deska podporuje:
http://www.alza.cz/intel-core-2-duo-d85768.htm
Kč 4.067,-
Je to sice bez práce ale je ještě podstatně horší na peníze.
3) Koupit aspoň trochu rozumnější desku s chipsetem Intel P45:
http://www.alza.cz/gigabyte-ep45-ud3lr-d153459.htm
Kč 1.643,-
To taky není levné, ale přetaktuješ asi tak vysoko, jak ti to jen dovolí teplota procesoru a svoje stávající paměti začneš přetaktovávat až od 3,66 GHz procesoru. Což není žádné omezení.
To nemluvím o desce špičkové:
http://www.alza.cz/asus-p5q-e-ip45-d150118.htm
Jak se dostat výš?
1) Mohl by sis půjčit od kámoše 800 Mhz-ové paměti.
Ty jistě půjdou přetaktovat nad 800 MHz a ověřil by sis tak, kde už nebude chtít jít výš procesor.
Pak bys mohl koupit třeba tyhle:
http://www.alza.cz/2gb-kit-2x1gb-ddr2-d67700.htm
Jenže to je za Kč 1.319,- a na kvalitě desky to nic nezmění a tak se asi nijak zvlášť vysoko s procesorem nedostaneš.
2) Koupit 3 GHz taktovaný procesor, který deska podporuje:
http://www.alza.cz/intel-core-2-duo-d85768.htm
Kč 4.067,-
Je to sice bez práce ale je ještě podstatně horší na peníze.
3) Koupit aspoň trochu rozumnější desku s chipsetem Intel P45:
http://www.alza.cz/gigabyte-ep45-ud3lr-d153459.htm
Kč 1.643,-
To taky není levné, ale přetaktuješ asi tak vysoko, jak ti to jen dovolí teplota procesoru a svoje stávající paměti začneš přetaktovávat až od 3,66 GHz procesoru. Což není žádné omezení.
To nemluvím o desce špičkové:
http://www.alza.cz/asus-p5q-e-ip45-d150118.htm
- krakenuss
- Začátečník
-
nevím jestli má cenu do toho něco kupovat protože převážně hraju hry a ten comp dlouho nebude stíhat takže to nechám na 2,6GHz, i to je lepší než 2,2GHz a v budoucnu bych si koupil nový komp
- Lokomotiva
- Začátečník
Dostat se s tvým procesorem na 3 GHz za uvedené peníze je pořád řádově levnější než nový komp, ne?
Ty nemáš ani těch 16 stovek?
- krakenuss
- Začátečník
-
Lokomotiva píše:Dostat se s tvým procesorem na 3 GHz za uvedené peníze je pořád řádově levnější než nový komp, ne?
všechny moje peníze padly na výměnu grafika, předtím jsem měl ati x1550 a na tom se nedalo hrat a jeste jsem k tomu musel koupit novy zdroj.
- Rony
- Nováček
-
Ahoj Lokomotivo,
čtu zde jak zasvěceně radíš, tak jsme tě chtěl taky požádat o radu.
Mám Core 2 duo 6700. Podařilo sem i ho přetaktovat na 3100 Mghz. Paměti mám na 388 Mghz. Jeden modul pamětí je 800 Mghz druhý jen 667. Ale paměti se zdá to zvládají. Udělal sem 4 hodinový test orthosem a to jak small tak large. Bez chyb jiné chyby sem taky neobjevil. Když sem konečně v manualu objevil děličku pamětí podařilo se mi přetaktovat CPU až na 3330. Ale bylo to nestabilní. Bohužel na mé desce MSI P 965 Neo nejde zvyšovat napětí, takže těch 3100 je asi strop. Kolik si myslíš že by ještě mohl dát s lepší deskou napřiklad tou gigabajtkou kterou jsi tady doporučila ? Nebylo by spíše při změně děsky už vyhodnější jít do nové platformy LGA 1156 s nový procesorem ?
Děkuju
čtu zde jak zasvěceně radíš, tak jsme tě chtěl taky požádat o radu.
Mám Core 2 duo 6700. Podařilo sem i ho přetaktovat na 3100 Mghz. Paměti mám na 388 Mghz. Jeden modul pamětí je 800 Mghz druhý jen 667. Ale paměti se zdá to zvládají. Udělal sem 4 hodinový test orthosem a to jak small tak large. Bez chyb jiné chyby sem taky neobjevil. Když sem konečně v manualu objevil děličku pamětí podařilo se mi přetaktovat CPU až na 3330. Ale bylo to nestabilní. Bohužel na mé desce MSI P 965 Neo nejde zvyšovat napětí, takže těch 3100 je asi strop. Kolik si myslíš že by ještě mohl dát s lepší deskou napřiklad tou gigabajtkou kterou jsi tady doporučila ? Nebylo by spíše při změně děsky už vyhodnější jít do nové platformy LGA 1156 s nový procesorem ?
Děkuju
- Lokomotiva
- Začátečník
Já vím, já jsem na tom stejně - musela jsem si koupit lepší zimní boty, se kterými jsem už nepočítala a taky mi už nezbylo na nový disk.krakenuss píše:všechny moje peníze padly na výměnu grafika, předtím jsem měl ati x1550 a na tom se nedalo hrat a jeste jsem k tomu musel koupit novy zdroj.
Fajn, že máš nový zdroj - jestli je kvalitní, je to pro stabilitu přetaktování dost přínos.
- Lokomotiva
- Začátečník
To se jenom tak zdá - k ničemu to zatím moc nebylo.Rony píše:...čtu zde jak zasvěceně radíš, tak jsme tě chtěl taky požádat o radu.
Já tu tvoji desku neznám, ale měla jsem s chipsetem P965 P5B Deluxe a E6300 (1,86 GHz) tam fungoval i na 3,5 GHz (s pamětmi 1066 MHz). Strašně se ale hřál severní můstek - na takhle vysoké frekvenci a bylo třeba na něj dát lepší chladič..
Ty jsi na tom líp - procesor s násobičem 10 tak vysokou frekvenci FSB nepotřebuje a tak to asi pro severní můstek takový nápor nebude.
Myslím, že 3,5 GHz bys měl asi dokázat na desce s P965 taky - to už ale by potřebovalo vyšší napětí procesoru. Tak jestli ho nezvýšíš, asi se dál nedostaneš.
Zkus ještě nižší násobič pamětí - jestli tam máš 667 MHz paměť (jsou ty paměti aspoň stejně velké?).
Taky nepíšeš jaký máš na procesoru chladič - ono to není nic moc, když přetaktuješ, máš výkon, ale použít ho nemůžeš, protože ti po pár minutách PC restartuje tepelná ochrana procesoru.
Desky s chipsetem P45 jsou na taktování výborné - on se totiž od chipsetu P35 moc neliší (2 USB-čka navíc) a tak museli výrobci vymyslet, proč si vůbec lidé mají desky s tím novějším chipsetem kupovat. No a vyřešili to používáním BIOSů s takovými možnostmi nastavení, jaké měly do té doby jen desky za 6 nebo 8k.
Pokud takovou desku koupíš a zjistíš, že třeba u pamětí můžeš nastavovat 27 různých parametrů, tak ti z toho napřed bude trochu slabo.
Ale až budeš taktovat třeba 45 nm 4-jádro, co je asi největší problém, použiješ v BIOSu všechno a ještě budeš mít pocit, že je to málo...
Přechod na sc.1156 znamená koupit desku, procesor a paměti DDR3, tak si to cenově srovnej s bazarovou deskou (bezpečně lepší na taktování, než je tvoje současná) za Kč 1.650,-.
- Rony
- Nováček
-
Špatně jsem se vyjádřil, mám 4 moduly , 2x512 na 667Mhz a 2x 1GB na 800 Mhz. Při snížení děličky na nejnižší stupen jsem měl při FSB 333 Mhz oba moduly vlastně 667 Mhz, což bylo idealní. Prvních pár testů stability dopadlo ok, ale Benchmark v ARMA II vždycky spolehlivě spadnul, bud to nahlásilo chybu hry nebo dokonce restart PC. Vzhledem k tomu že nějaké náročné ulohy ten CPU zvládnul tak myslím že teplotou to nebylo, ikdyž zas tak se v tom nevyznám.
Chladič mám BOX, teploty obecně dost vysoké i na defaultu. V Orthosu měl teploty kolem 75 stupňů. Na druhou stranu přetaktování je nijak pozorovatelně nezvýšilo.Možná o 1-3 stupně. Hádám že to je asi tím že sem nezvyšoval napětí. No a Linpackem neprošel procesor ani na defaultu. Vždy byl test ukončen pro přiliš horký CPU. Vzhledem k tomu ale že vším ostatním prošel tak sem to hodil za hlavu.
Cena desky je lákává, ale je otázka zda by mi těch cca 400-500 Mhz přineslo dostatek výkonu. Zda už by právě nebylo lepší investovat do nové platformy. Na druhou stranu jak AMD tak intel pořád teďka uvádí nové věci a na konci příštího roku zas mají přijít nové řady procesorů. Zlaté Core 2 které tu bylo tak dlouho.
Chladič mám BOX, teploty obecně dost vysoké i na defaultu. V Orthosu měl teploty kolem 75 stupňů. Na druhou stranu přetaktování je nijak pozorovatelně nezvýšilo.Možná o 1-3 stupně. Hádám že to je asi tím že sem nezvyšoval napětí. No a Linpackem neprošel procesor ani na defaultu. Vždy byl test ukončen pro přiliš horký CPU. Vzhledem k tomu ale že vším ostatním prošel tak sem to hodil za hlavu.
Cena desky je lákává, ale je otázka zda by mi těch cca 400-500 Mhz přineslo dostatek výkonu. Zda už by právě nebylo lepší investovat do nové platformy. Na druhou stranu jak AMD tak intel pořád teďka uvádí nové věci a na konci příštího roku zas mají přijít nové řady procesorů. Zlaté Core 2 které tu bylo tak dlouho.
- Lokomotiva
- Začátečník
Ad 1: Máš je správně rozmístěné v paměťových slotech? Je na každém kanálu 1,5GB paměti?Rony píše:1)...mám 4 moduly , 2x512 na 667Mhz a 2x 1GB na 800 Mhz.
2)Chladič mám BOX, teploty obecně dost vysoké i na defaultu. V Orthosu měl teploty kolem 75 stupňů. Na druhou stranu přetaktování je nijak pozorovatelně nezvýšilo.Možná o 1-3 stupně. Hádám že to je asi tím že sem nezvyšoval napětí. No a Linpackem neprošel procesor ani na defaultu. Vždy byl test ukončen pro přiliš horký CPU. Vzhledem k tomu ale že vším ostatním prošel tak sem to hodil za hlavu.
3)Cena desky je lákává, ale je otázka zda by mi těch cca 400-500 Mhz přineslo dostatek výkonu. Zda už by právě nebylo lepší investovat do nové platformy. Na druhou stranu jak AMD tak intel pořád teďka uvádí nové věci a na konci příštího roku zas mají přijít nové řady procesorů. Zlaté Core 2 které tu bylo tak dlouho.
Jde je totiž rozmístit i 2GB + 1GB (asymetrický Dual Channel), ale to asymetrické zatížení paměťového řadiče ovlivňuje stabilitu negativně.
Vyzkoušej si stabilitu toho vyššího přetaktování i tak, že ty dvě 667 MHz-ové paměti necháš vyndané a osazené budou jen ty dvě 800 MHz-ové Dual Channel.
Pokud to stabilnější bude, nech to tak. On rozdíl mezi 2 a 3 GB paměti je obtížné vůbec rozpoznat, natož využít.
Ad2: Myslím si to také, ale nepovažuji za vhodné to házet za hlavu.
Chtělo by to 2 věci:
Zkontrolovat proudění vzduchu ve skříni - máš vzadu pod zdrojem osazený přídavný ventilátor na odsávání teplého vzduchu ze skříně?
Jakou máš vůbec skříň?
Je někde na netu k vidění?
No a pak zkontrolovat domáčknutí těch 4 bodců, které drží chladič procesoru, do desky. Musíš je domáčknout tak, že desku skoro rozlomíš.
Jen tak je to dost.
Říkám skoro! Jo?
Jeden nedomáčknutý je tak plus 10 až 15 st.C.
Pomůže i výměna teplovodivé pasty - ta původní je hustá a je jí tam zbytečně hodně.
Takže očistit chladič i procesor a nanést na procesor tenkou vrstvu teplovodivé pasty - klidně i levné.
Ale to jsou tak 2 až 3 st.C.
Kdy jsi naposledy čistil chladič procesoru od prachu?
Podle toho, kam se dostaneš teď s teplotou, uvidíš, jestli máš plánovat jiný chladič nebo ne.
ad3: Investice má jeden za základních parametrů návratnost. Protože ta je ve tvém případě nulová, o investici se nejedná.
Je to jen výdaj.
No a pokud si ho můžeš ušetřit, tak se snaž, ne?
- Rony
- Nováček
-
Jaké mám rozmístění paměti nevím. Jen vím že 512 mám ve slotech 1 a 3 a 1 GB v 2 a 4. Rozmístil jsem to podle barev. Jedny do černých slotů a druhé do modrých.
Proudění vzduchu bude asi dost mizerné. Mám akorát ventilator zdroje a pak už nic. Zkusím někde najít obrázek bedny a hodit to sem.
Až budu doma tak zkusím zkontrolovat upnutí chladiče. Možná s ním asi něco bude protože i při plném vytížení procesoru je pasiv jen lehce zahřátý a není problém na něm udržet prst. Žebra chladiče čas od času vyčistím. Takovou tou povatovanou tyčkou proštourám žebra a vytáhnu co se dá. Měřil sem zda to pomuže a myslím že sem zaznamenal pokles teploty cca o 1-2 stupně. Může to být ale i jen můj subjektivní pocit, jelikož sem žádné dlouhodobé měření neprováděl.
Otestuji i ty paměti a zkusím pomalejší moduly vyndat uvidíme co to udělá a dám vědět.
Děláš ekonomku ? Návratnost by v tomto případě mohl být vyšší výkon, a s ním spojené výhody, což je dle mého názoru taky nějaká hodnota
Proudění vzduchu bude asi dost mizerné. Mám akorát ventilator zdroje a pak už nic. Zkusím někde najít obrázek bedny a hodit to sem.
Až budu doma tak zkusím zkontrolovat upnutí chladiče. Možná s ním asi něco bude protože i při plném vytížení procesoru je pasiv jen lehce zahřátý a není problém na něm udržet prst. Žebra chladiče čas od času vyčistím. Takovou tou povatovanou tyčkou proštourám žebra a vytáhnu co se dá. Měřil sem zda to pomuže a myslím že sem zaznamenal pokles teploty cca o 1-2 stupně. Může to být ale i jen můj subjektivní pocit, jelikož sem žádné dlouhodobé měření neprováděl.
Otestuji i ty paměti a zkusím pomalejší moduly vyndat uvidíme co to udělá a dám vědět.
Děláš ekonomku ? Návratnost by v tomto případě mohl být vyšší výkon, a s ním spojené výhody, což je dle mého názoru taky nějaká hodnota
- Lokomotiva
- Začátečník
Tak si stáhni CPU-Z a podívej se na kartu Memory.
Pokud tam máš Dual Ch Symmetric, je rozmístění pamětí ve slotech správné.
Pokud máš vzadu ve skříni pod zdrojem neobsazenou pozici pro ventilátor, je to špatné dvakrát:
tudy totiž vstupuje do skříně studený vzduch a ventilátor zdroje ho hned vysaje ven.
Ve zbytku skříně vzduch skoro stojí.
Máš na levé bočnici LGA tunel?
Pokud ano, vytáhni ho až tak na 2 mm od ventilátoru procesoru.
K rozumnému vyčištění BOXu je třeba z něj sundat ventilátor.
Sice jsem jako jediná z holek na koleji maturovala na průmce, elektro - slaboproud, ale ano, jsem na ekonomce.
Měl jsi správné podezření...
Pokud tam máš Dual Ch Symmetric, je rozmístění pamětí ve slotech správné.
Pokud máš vzadu ve skříni pod zdrojem neobsazenou pozici pro ventilátor, je to špatné dvakrát:
tudy totiž vstupuje do skříně studený vzduch a ventilátor zdroje ho hned vysaje ven.
Ve zbytku skříně vzduch skoro stojí.
Máš na levé bočnici LGA tunel?
Pokud ano, vytáhni ho až tak na 2 mm od ventilátoru procesoru.
K rozumnému vyčištění BOXu je třeba z něj sundat ventilátor.
Sice jsem jako jediná z holek na koleji maturovala na průmce, elektro - slaboproud, ale ano, jsem na ekonomce.
Měl jsi správné podezření...
- Rony
- Nováček
-
Viditelně tě technické záležitostí baví asi jsi musela excelovat
Situaci v bedně mám přesně takovou jak jsi jí popsala. Pozice pro ventilator je neobsazená. Tunel nemám . Jinak mám bednu značky Spire, jakej typ přesně tak to nevím, ale přijde mi stejná jak jiné obyčejné bedny. Bednu mám otevřenou.
myslím že v CPU-Z je napsáno Symmetric, ale teďka nevím jistě, kouknu se doma.
Situaci v bedně mám přesně takovou jak jsi jí popsala. Pozice pro ventilator je neobsazená. Tunel nemám . Jinak mám bednu značky Spire, jakej typ přesně tak to nevím, ale přijde mi stejná jak jiné obyčejné bedny. Bednu mám otevřenou.
myslím že v CPU-Z je napsáno Symmetric, ale teďka nevím jistě, kouknu se doma.
- Lokomotiva
- Začátečník
Táta elektrikář, brácha elektrikář, tak to tak nějak vyplynulo...
Dej do rozumného stavu to chlazení.
Že máš bednu otevřenou jen potvrzuje, že v ní nemáš správné proudění vzduchu.
Vzduch by měl do bedny vstoupit vpředu dole, ochladit disky, grafiku, chipset a procesor a vystoupit ze skříně nahoře ventilátorem zdroje a ventilátorem pod zdrojem.
Jediné, co ev. smí tohle proudění (zepředu dole dozadu nahoru) narušit je ten LGA tunel, protože znamená studený vzduch zvenčí přímo pro chladič procesoru.
Dej do rozumného stavu to chlazení.
Že máš bednu otevřenou jen potvrzuje, že v ní nemáš správné proudění vzduchu.
Vzduch by měl do bedny vstoupit vpředu dole, ochladit disky, grafiku, chipset a procesor a vystoupit ze skříně nahoře ventilátorem zdroje a ventilátorem pod zdrojem.
Jediné, co ev. smí tohle proudění (zepředu dole dozadu nahoru) narušit je ten LGA tunel, protože znamená studený vzduch zvenčí přímo pro chladič procesoru.
- Rony
- Nováček
-
Nevím co se stalo, ale počítač je kaput.
Nejprve sem zkotroloval chladič, zdálo se všechno ok, pak jsem vyndal dvě paměti, a otestoval přetaktování při FSB 333 a 320. Při nizké děličce všechno vklidu najelo ale zas to bylo nestabilní. ¨
Rozhodl jsem se vrátit vše nadefault ,vrátil ramku zapnul pc. Vše najelo, šel jsem na net si číst šup počítač zamrznul. Restartoval jsem ho. Najel do windows než jsem se vratil k najetým windows, tak zas zamrznul. Nový restart. Protože jsem se obával že sem něco pokonil, tak sem biosu najel na staré nastavení.
Objevila se tradiční obrazovka win, když se mu nedaří odstartovat. Vybral jsem normální režim , zamrzlo to. Všechny ostatní režimy zamrzli taky. Zkusil jsem vyndat všechny ram a dát tam jen jednu.Pořád všechno stejné. vyměnil jsem sloty a pamět stále vše stejné. V pátek jsem kupoval novou grafiku. Vyměnil jsem jí teda za starou . Stále to samé. Při pokusu o novou instalaci win instalace najede na uvodní obrazovku provede instalace ovládačůa když má přejít do další fáze PC zamrzne.
Ted budu vděčný zakaždou radu.
Diky
Nejprve sem zkotroloval chladič, zdálo se všechno ok, pak jsem vyndal dvě paměti, a otestoval přetaktování při FSB 333 a 320. Při nizké děličce všechno vklidu najelo ale zas to bylo nestabilní. ¨
Rozhodl jsem se vrátit vše nadefault ,vrátil ramku zapnul pc. Vše najelo, šel jsem na net si číst šup počítač zamrznul. Restartoval jsem ho. Najel do windows než jsem se vratil k najetým windows, tak zas zamrznul. Nový restart. Protože jsem se obával že sem něco pokonil, tak sem biosu najel na staré nastavení.
Objevila se tradiční obrazovka win, když se mu nedaří odstartovat. Vybral jsem normální režim , zamrzlo to. Všechny ostatní režimy zamrzli taky. Zkusil jsem vyndat všechny ram a dát tam jen jednu.Pořád všechno stejné. vyměnil jsem sloty a pamět stále vše stejné. V pátek jsem kupoval novou grafiku. Vyměnil jsem jí teda za starou . Stále to samé. Při pokusu o novou instalaci win instalace najede na uvodní obrazovku provede instalace ovládačůa když má přejít do další fáze PC zamrzne.
Ted budu vděčný zakaždou radu.
Diky
- Lokomotiva
- Začátečník
Pokud si stáhneš z webu výrobce disku testovací utilitu a z CD ji nabootuješ, měl bys mít možnost otestovat pevný disk.
Nevím nic o tvém zdroji - jak je starý, jaké má parametry, kdo je výrobce?
Máš možnost vyzkoušet jiný zdroj?
Pokud doma nemáš, nepůjčil by ti kámoš na vyzkoušení svůj?
Prohlédni si elektrolytické kondenzátory desky - nejsou nafouklé, nebo dokonce vyteklé?
A pokud zdroj už není v záruce, podívej se i do něj - prohlédni zase kondenzátory a ev. se podívej po jiných nepravostech.
Jaká to je ta nová grafika?
Nevím nic o tvém zdroji - jak je starý, jaké má parametry, kdo je výrobce?
Máš možnost vyzkoušet jiný zdroj?
Pokud doma nemáš, nepůjčil by ti kámoš na vyzkoušení svůj?
Prohlédni si elektrolytické kondenzátory desky - nejsou nafouklé, nebo dokonce vyteklé?
A pokud zdroj už není v záruce, podívej se i do něj - prohlédni zase kondenzátory a ev. se podívej po jiných nepravostech.
Jaká to je ta nová grafika?