Info o (ne)dostupnosti a nákupu řady RTX 50X0

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
Epidot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Info o (ne)dostupnosti a nákupu řady RTX 50X0

Příspěvek od Epidot »

Zajímavé, jak se lidé dokážou rozhodovat na základě svých potřeb a preferencí.
Možná bychom měli zorganizovat workshop na téma 'Jak rozpoznat dementní rozhodnutí' – vypadá to, že by byl velký zájem! 😉
Ale chápu, že pro některé to může být těžké pochopit.
13600k+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston Fury Renegade 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, 960Evo 500GB, Kingston A2000 500GB, Intel 660p 2TB, Crucial M550 256GB, Intel X25-M 80GB, Intel S3520 150GB, Fractal Torrent, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA Classic, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200, Modecom Eclipse 60
HEAD
Žlutá karta
Žlutá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Btw na bazosi je 28x 5070TI.Odhaduju cca 80-90% svech karet co byli na launch pro CR :-D
Edit:tady zas idoti platej za moznost koupit 5070TI za 31k?WOW just WOW.
https://aukro.cz/asus-tuf-geforce-rtx-5 ... 7082450814
Naposledy upravil(a) HEAD dne pát 21. úno 2025, 14:24, celkem upraveno 1 x.
whiller
Nováček
Nováček

Příspěvek od whiller »

Pajka píše: pát 21. úno 2025, 10:34 jinak zákon nezákon trhu je to jedno, když začínala druhá krypto horečka a next gen konzole nikde nebyly, tak sony udělalo tiketovací systém, takže se nakonec na každého dostalo za msrp cenu, to je ten rozdíl, když firmě záleží, aby se jejich zboží dostalo k zákazníkům bez skalpování a ne lifrovat kamiony grafiky k těžařům do číny
Tady je ale diametralni rozdil v tom, ze kazdy zakaznik ktery si koupi PS, nasledne Sony plati dalsi penize, at uz za hry nebo clenstvi. Nvidia tenhle dodatecny revenue stream nema. Xbox i PS se muze prodavat s relativne nizkou marzi, protoze na tom vydelaji pozdeji. Pro Sony je vyhodou mit zaroven maximalni podil na trhu = maximum platicich klientu at uz nyni nebo za dalsi produkty (hry), protoze mas vic kamaradu s PS, koupis si PS. Nvidia zadne takove dodatecne prodeje nema a tipuju, ze z toho, ze Alza, Franta omacka zvedne marzi jde Nvidii naprosto nic, protoze ta uz chip prodala AIB.

Ad 5090, info z obchodu/distributora, mozna neco v breznu..
Mikymoto
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mikymoto »

Já bych předpokládal, že podstatná část těch co kupují RTX 50X0 za současné nesmysl ceny vůbec neřeší předem nějaký průzkum internetu za účelem ověření nárůstu výkonu, případných komplikací a reálného přínosu. Oni prostě vidí na začátku číslo 5 a automaticky předpokládají, že 5 je výrazně lepší než 4,3,2,1, kterou ve skříni mají teďka. Další část tvoří lidé, kteří prostě musí mít nejnovější generaci čehokoliv, bo to prostě tak cítí (viz zprávy o trotlech, co prodají ledvinu, jen aby mohli koupit poslední model jabka). No a na chvostu bude pár chudáků, kterým reálně právě zdechla grafika a tak už prostě tu pětkovou řadu koupěj navzdory ceně. :(
baldachyn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od baldachyn »

whiller píše: pát 21. úno 2025, 14:22
Pajka píše: pát 21. úno 2025, 10:34 jinak zákon nezákon trhu je to jedno, když začínala druhá krypto horečka a next gen konzole nikde nebyly, tak sony udělalo tiketovací systém, takže se nakonec na každého dostalo za msrp cenu, to je ten rozdíl, když firmě záleží, aby se jejich zboží dostalo k zákazníkům bez skalpování a ne lifrovat kamiony grafiky k těžařům do číny
Tady je ale diametralni rozdil v tom, ze kazdy zakaznik ktery si koupi PS, nasledne Sony plati dalsi penize, at uz za hry nebo clenstvi. Nvidia tenhle dodatecny revenue stream nema. Xbox i PS se muze prodavat s relativne nizkou marzi, protoze na tom vydelaji pozdeji. Pro Sony je vyhodou mit zaroven maximalni podil na trhu = maximum platicich klientu at uz nyni nebo za dalsi produkty (hry), protoze mas vic kamaradu s PS, koupis si PS. Nvidia zadne takove dodatecne prodeje nema a tipuju, ze z toho, ze Alza, Franta omacka zvedne marzi jde Nvidii naprosto nic, protoze ta uz chip prodala AIB.

Ad 5090, info z obchodu/distributora, mozna neco v breznu..
Aj nejaké konkrétne info o modeloch alebo aspoň výrobcoch, prípadne začiatok/koniec mesiaca ? Či zas dôjde len pár kusov Gaming Tria a vybavené ?
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D
GPU: Asus ROG Astral RTX 5090 OC
AIO: Asus ROG Ryujin 3 Extreme
MB: Asus ROG Crosshair X870E Hero
RAM: Corsair Dominator Titanium 64GB 6000MHz 30-36-36-76
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od StepanPepan »

Koukal jsem se na německé fórum, dva odlišní retaileři nabízeli 5070 TI TUF obyč za 1150 euro, tedy asi za 29000 Kč, jako Datart, to je normální cena.

31000 v Alze není normální cena. Jestli máte potřebu hájit prodejce, který předražuje zboží, je Vaše věc.

V německu brutálně scalpuje retailer Caseking a všichni ho hluboce nenávidí.

//Baneshee - promaz OT. Fakt tu není nutný řešit každej nesmysl z aukra apod.
Diesel477
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Diesel477 »

StepanPepan píše: pát 21. úno 2025, 09:38 Na takovém kurzu bych se také mohl něco dozvědět o konkurenci na trhu, že ano. Že by si prodejci měli konkurovat a prodávat zboží za co nejnižší ceny. Ne?
Alza je akciová společnost takže to nedává vůbec smysl...
CPU AMD 5800x3d + AIO 280mm Celsius Fractal Design | MB ASUS TUF GAMING B550-PLUS | GPU GIGABYTE RTX 5080 16 GB GAMING OC | RAM HyperX Fury Black 32GB DDR4 @ 3200Mhz | Storage Samsung 990 EVO Plus 2TB & 960 EVO 1TB | PSU Seasonic Focus PX 850W Platinum | SC Sound Blaster Creative X4 | Case Fractal Design Meshify 2 | Monitor 27" AW2723DF Alienware | Mouse Logitech PRO X Superlight | Keyboard Glorious GMMK TKL | OS Windows 10™ Professional
whiller
Nováček
Nováček

Příspěvek od whiller »

StepanPepan píše: pát 21. úno 2025, 09:38 Na takovém kurzu bych se také mohl něco dozvědět o konkurenci na trhu, že ano. Že by si prodejci měli konkurovat a prodávat zboží za co nejnižší ceny. Ne?
Ano, na takovem kurzu bys mohl zjistit, ze prodejci a obecne spolecnosti maji vytvaret zisk pro sve majitele, to je jejich zakladni ucel existence.. ne, nejaka naivni predstava, ze budou prodavat za nejnizsi ceny. Naopak, spolecnosti logicky chteji prodavat za co nejvyssi cenu, za kterou to nekdo koupi.. Konkurence je vede, k tomu, ze to nemuzou prodat za uplne nesmyslnou cenu, protoze by to koupili zakaznici jinde.

Uz se budu trochu opakovat, ale nekdo uspel s 5090? Bylo par "spatnych" modelu na Alze, kde je vsechny koupil pan Filip, predpokladam nakonec neuspesne..
baldachyn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od baldachyn »

Mal som objednanú jednu Gaming Trio ale neprevzal som ju lebo za tu cenu chcem minimálne astral/suprim. A že pán Filip neuspel by som si nebol taký istý lebo Alza mi zmazala koment kde som na to upozorňoval a tých zvyšných x kariet čo kúpil stále neboli dane naspäť do predaju.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Řeknu to na rovinu, prakticky vše se rozebralo podpultově, mezi kamarády/kontakty v prodejnách/distribuci/a velká část šla do firem co je braly ve větších počtech tzn lépe se to pak dodává. Nikdo ale neměl karty free nebo cheap, i tito si za ně připaltili. Ne 100+ táců scalper style ale můžu ti garantovat že MSRP 5090tku nemá v téhle republice nikdo. Lehce předraženou kartu má pár jedinců, středně předraženejch šlo hodně do firem a pár jedinců se snaží totičit ultra předražené na bazoši.

Prakticky nikdo kdo kliknul v první minutě na jakymkoliv Eshopu jako obyč zákazník má dnes akrtu. Nikdo. Problém je prostě v tom že 5090 jako karta má velkopu hodnotu pro compute/render/AI, mnohem větší než jako herní karta, takže po ní jdou větší korporátní ryby a obyč zákazník je total bez šance. Je to největší paperlaunch v historii a ještě má bonus téhle korporátní poptávky. I menší prodejci/obchody jsou bez šance protože se k nim žádná nedostala, přebral si to už před nima dodavatelskej řetězec.
DanyMenko
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od DanyMenko »

Od launche jsem seděl v discord skupinách, čekal na alerty v naději že stihnu něco kliknout. AIB karty mi přišly moc drahé, a 60 za FE tak akorát na to abych prodal svoji 4090

X dropů a X krát jsem se pouze dostal k blokaci/cloudflare.

Ale nakonec, 12ého února se mi podařilo stihnout německý nvidia marketplace (proshop) s trackerem co jsem našel. Hurá MSRP karta -> mám zarezervovaný košík (prý 15 minut) -> s rychle bíjícím srdcem zadávám adresu a... aha, země pouze Deutschland -> fajn, použiju přesměrovací službu, už jsem to jednou dělal tak jsem rychle našel přihlašováky na přesměrovací službu a stresoval se jak ubíhá čas, zbývalo 10 minut, pak jen 5 a -> zadal jsem adresu -> zaplatil -> o pár hodin později email "bohužel nedá se objednat dané zboží na přesměrovací adresu, zboží je určené pouze pro Spolkovou republiku Německo, vaše objednávka byla proto zrušena"

:|

Anyway, mám předobjednávku u Datartu na Astral za 79,5 tis. ASUS v čr nemám rád (špatná zkušenost s reklamací noťasu), ale řekl jsem si, co už, přinejhorším bych to prodal a časem sehnal FE nebo nějaký vodou chlazený model na ebay za podobnou nebo lepší cenu. Obzvlášť když se zdá že Astral je model po kterém je největší poptávka. Anebo když seženu kartu jinde tak tu objednávku zruším a někdo jiný si poštěstí dřív až to bude skladem

Původně slibovali dodávku do 20.2. Pak zničehonic oznámili, že není skladem a neví kdy budou. Psal jsem mail na podporu a:
máme objednaných 79 ks u dodavatele, ale bohužel nám odepsal včera, že termín dodání není znám.
Seriózně jsem aji přemýšlel o tom že se nechám napálit na StockX. Cena totiž na chvíli spadla na 84 tis. včetně dodání, a v EU uznávají 14 dní na vrácení. Ovšem s dodávkou do konce března, a ani jsem se nedozvěděl co za kartu ti pošlou. Tak jsou to buď random karty nebo pouze FE, a 84 tis. za nějakou AIB MSRP kartu bych nedal nezávisle na FOMO, to už si radši utřu slzy, nalepím klaunský nos a počkám na můj předražený Astral

No když už jsem si postěžoval, trošku relevantní info pro ostatní - jeden nizozemský e-shop omylem leaknul datumy várek. Berte je jako čistě orientační, je možné že jsou to placeholder/wishful datumy, ale jsou od dodavatele:
27.2: MSI, Gigabyte, Asus
7.3: Gigabyte, MSI, Asus
11.4: Gigabyte

Ještě info od pána na slovensku který tvrdí že pracuje pro datacomp - várky (aspoň u nich) chodí každé pondělí. 5080 chodí relativně hodně ale 5090 bylo nejvíc na launch day a potom chodily jednotky kusů. Astral přišel jeden na launch day, a do této středy ani jeden další

EDIT:
Jo a ještě dnes od rána lze koupit dva modely na (nechvalně) známém německém eshopu galaxus, link dávat nebudu bo mám nový účet, ale je to jeden MSRP model za 80 tis. Inno3D X3 (+33%) a jeden topový vodou chlazený model za 96,5 tisíc Gigabyte XTREME WATERFORCE (+14% oproti dop. ceně)
baldachyn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od baldachyn »

https://videocardz.com/newz/asus-rog-as ... itor-blows
Tak to by bola celkom smola keby sa to začalo diať tým, ktorí to nakúpili podpultovo napr. do firiem a podobne 😁
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Celkem masakr, tolik problémů při takovým množství...
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Tohle vypadá ne nejpovedenější launch ever. Karty nejsou, scalperi jedou jak o život, karty hoří, drivery jsou problémové... chybí ještě něco? :-)
Goldnoob team proud member!
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Ješte chybí ROPs. :mrgreen:
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
HEAD
Žlutá karta
Žlutá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Stejne lidi kupujou 5070TI za 31k(na alze za poslednich 24hodin si to objednalo nekolik desitek lidi)Podle me jsme ve stavu, ze kdyz zejtra vyda NV kartu s vykonem GTX1060 za 20tisic se jmenem 5050TI, tak se lidi po tom vrhnou a vyproda se to za 2min.
Btw neda mi to, ale objednavka na 5070TI se ted drazi za 15tisic.Tzn lidi kupujou objednavku na 5070Ti za 15tisic a pak jeste zaplatej 31tisic za kartu tzn 46tisic za 5070TI.
https://aukro.cz/asus-tuf-geforce-rtx-5 ... 7082450814
PC gaming je absolutne brain dead.
Diesel477
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Diesel477 »

Neviděl bych to zase až tak tragicky. Můj osobní tip je, že cca do 3 měsíců se dostupnost zlepší. Pokud je aspoň z části něco pravdy o tom, co má nvidia v plánu. Ale 5090 asi budou hořet pořád. 😅
CPU AMD 5800x3d + AIO 280mm Celsius Fractal Design | MB ASUS TUF GAMING B550-PLUS | GPU GIGABYTE RTX 5080 16 GB GAMING OC | RAM HyperX Fury Black 32GB DDR4 @ 3200Mhz | Storage Samsung 990 EVO Plus 2TB & 960 EVO 1TB | PSU Seasonic Focus PX 850W Platinum | SC Sound Blaster Creative X4 | Case Fractal Design Meshify 2 | Monitor 27" AW2723DF Alienware | Mouse Logitech PRO X Superlight | Keyboard Glorious GMMK TKL | OS Windows 10™ Professional
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Tu aukci mu sabotovali nuláci, ale teď vypadá, že někdo normální nepochopil, že nepřihazuje na kartu. Ten chlapík bude s touhle aukcí mít veliké problémy...

Právě jsem v Datartu v Praze Bořislavce zrušil rezervaci na 5070 ti Ventus. Nevím, kdy se objeví k prodeji.
Diesel477
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Diesel477 »

Nečetl jsem obchodní podmínky aukra. Ale výslovně prodejce upozorňuje na to co prodává a není tam nic zavádějícího. Snad jen měl uvést i do popisku, že jde o rezervaci, ale pokud aukro nemá problém, tak je vše ok. Jako kupující může být v klidu prostě nezaplatí a zdar.
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

https://www.smarty.cz/MSI-NVIDIA-GeForc ... C-4p216181

Wow, Smarty brutálně scalpuje Ventus. Mají ho o 3500 dražší, než je VIP cena na Datarte. Fuj.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“