Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: M42 a jiné manuální objektivy na DSLR

Příspěvek od Warhawk »

Všechna čest. :o
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

Díky. :) :) :)
Mám několik desítek M42 objektivů,praktica bajonet a P.Six bajonet, rád bych vložil nějaké snímky s nimi, ale po vložení dosavadních obrázků to začalo psát chybu: " Omlouváme se, ale bylo dosaženo maximální velikosti příloh stanovené PCT fórem. "
Velikost obrázků i datovou velikost jsem dodržel... :? :? :(
...a žádné další omezení v pravidlech PCT jsem neobjevil... :sad:
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

nahaž to na abload.de a pak jen přepiš v linku pro fóra adresu na direktlink
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Trinom píše:nahaž to na abload.de a pak jen přepiš v linku pro fóra adresu na direktlink
stačí přímo zkopírovat direktlink, který abload vyplivne...
ignorelist: kremrole a dezoláti
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

tomas-tnt píše:ouderec: K portrétům - to cos vystavil je můj šálek kávy. Na tohle mám rád super takumar. Ale zjistil sem, že fotografované objekty to až tak rádi nemají. Sem cvaknul manželku, ukazuju jí úroveň detailů, každá řasa je vidět, prostě super...a ohlas? "Ježiš, smaž to, to je hrůza,...jaký vrásky a cosi..." Takže chápu, že by radši byly focení trioplanem na plnou díru a zrácely se v mlžném oparu :-D
Tohle je obecně známá zkušenost, žádná dáma není ráda, když je na fotce vidět každá vráska a pór :-)
Blue Storm píše:2no-x:včera mě Holda přivedl k nápadu, koupit si na Nikona D40 redukci z Nikon bajonetu na M42 objektivy, ale vůbec nevím, jaký objektiv bych si měl koupit...chtěl bych nějaký s větší ohniskovou vzdáleností než má seťák u D40 (18-55) a nějaký, který se hodí na focení přírody (i když nevím, jestli se podle toho dají nějak objektivy rozlišit)
Záleží, co z té přírody chceš fotit. Jestli krajinky, nebo spíš makro, close-up apod. Taky záleží, kolik za to chceš dát.

K tomu delšímu sklu: To by buď bylo nějaké portrétní ohnisko (70-90mm), která jsou ale hodně drahá, nebo něco kolem 135mm, která drahá nejsou. Ze 135mm máš dobrý Jupiter-37 135/3.5 nebo Jupiter-11 135/4 či Jupiter-11A 135/4. Všechny jsou příjemně použitelné a ostré na plnou díru, mají krásnou kruhovou clonu a podle verze a stavu je seženeš za 350-600Kč.

K tomu objektivu na přírodu - můžeš použít skoro jakoukoli padesátku, dobré jsou i některé pětatřicítky... fakt záleží na ceně a použití.
Trinom píše:Obrázek
Tahle má moc příjemný bokeh :-)
kutilka píše:M42 obbjektiv vlastní výroby - kopie slavného Rodenstockova Imagonu, měkce kreslícího objektivu s nastavitelným změkčením. :)
Vítám meopta guru :-) Hned musím poděkovat za dřívější inspiraci - Meogon 60/5.6 našroubovaný na helicoidu je opravdu vynikající...

Ten tvůj imagon vypadá na jeden z mála použitelných (a v tomhle případě víc než použitelných) soft-focus skel.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

Dík za rady a přivítání. :)
Darovaný Spiegelobjektiv Zeiss 5,6/1000. :) http://www.abload.de/image.php?img=spie ... ssyoqu.jpg
http://www.abload.de/image.php?img=spie ... s-2wxt.jpg
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

Super Multi Coated TAKUMAR 2,5/135 :)
cl.:2,5
http://www.abload.de/image.php?img=petrklei5b1.jpg
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Zdravím Kulitku, už jsem se setkal s tvými fotografiemi na fóru grafika.cz (fotografovani.cz), hodně dobrá práce :wink:

Jinak Fernobjektiv se už muže posadit na stativ. Vzal jsem ho do dilny, a dal tam závit klasickou 1/4" ze Zenitu EM. Je to dělaný tak, že kdyby se něco potento, tak aby to nespadlo. Tudíž ten závit tam je dán samostatně, a dovnitř. Aby se neotáčel, tak to je jištěno 4 šrouby (nezašroubováno, jen nasazeno v dírách). Vypadnout nemají kam, a veškeré volné místo ještě vypodloženo protiskluzovou podložkou. Takže se závit už ani nehne :)

Obrázek

Obrázek

Jinak ještě přihodím nějaké testovací fotky dvou běžných 135mm.

JUPITER 37A MC-H-30 vs. PENTACON auto 2.8/135

Na plnou díru, tudíž F3,5 a F2,8

Obrázek Obrázek

F4

Obrázek Obrázek

F5,6

Obrázek Obrázek

Hold Jupiter zase nezklamal :roll:
All I know is that I know nothing. ~Socrates

Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

kutilka píše:Super Multi Coated TAKUMAR 2,5/135 :)
cl.:2,5
http://www.abload.de/image.php?img=petrklei5b1.jpg
To je starší nebo novější verze?
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

Černý, podélně rýhovaný ostřicí kroužek, celokovový...
Jinou verzi neznám... :(
Krápník
Nováček
Nováček

Příspěvek od Krápník »

... S-M-C Takumar 135/2,5 :::
- starší verze 4/5 - 43802
- novější verze 6/6 - 43812 (Honeywell - 7267)
... čísla jsou na A/M přepínači clony ...

:)

Krápník
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

Krápník: Tak je to novější verze, je to dobře, či ne?

Jupiter-9, 2/85, cl.: 2
http://www.abload.de/image.php?img=jupiter-926l6.jpg
http://www.abload.de/image.php?img=jupiter-9iiz8xf.jpg
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Je to výborně. Nový je ostřejší, méně aberuje a má měkčí bokeh :)

Krápník: Též vítám :)

Taky něco přidám - velikonoční vřesovec, sasanka a magnolie, vše Lanthar 125/2.5…

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) no-X dne pon 13. dub 2009, 21:36, celkem upraveno 1 x.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

2no-x:díky moc za doporučení...co se týká přírody, tak budu fotit spíš krajiny, resp. vlaky v krajině...jinak měl bys nějaký tip, kde ty objektivy koupit (aukro, avízo, bazoš,...)?
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Dost záleží, z jaký vzdálenosti to chceš fotit. Smysl by mělo uvažovat asi o 35mm, ale pokud máš zoom, tak ten by v tomhle ohnisku měl dávat slušný výstupy, takže si nejsem jistej, kolik si pomůžeš.
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

no-X :
Je vlastně logické (podle našich optických výpočtářů z Meopty), že 6/6 má větší možnosti vykorigování, než 4/5.
Víc skel = víc indexů lomu, víc ploch, sousedících se vzduchem = víc možností zakřivení optických ploch.
A pokud se výpočet povede a montáž je precizní, musí být výsledek znát... :)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Na druhou stranu víc rozhraní sklo/vzduch = nižší kontrast (nebo vyší nároky na antireflex). Z toho důvodu třeba byly staré světelné objektivy z první poloviny minulého století složeny z tripletů. Třeba když před pár lety Zeiss renovoval původní Sonnar 50/1.5 (7/3) ze třicátých let, tak přední triplet nahradil dvěma samostatnými členy (6/4). Tehdy pro dosažení slušného kontrastu chtěli mít co nejnižší počet rozhraní sklo/vzduch, dnes s novými antireflexy tenhle problém není a zase je prioritou co nejnižší počet tmelených tripletů, které jsou výrobně nákladnější a mají větší zmetkovost :-)

Já bohužel S-M-C 135/2.5 nemám, dříve jsem ho chtěl, ale nikdy jsem neměl štěstí na cenově zajímavý kus z nové série. Stejně je to ale zajímavé - 6/6 v té době nikdo jiný nepoužíval. Je to hodně dobré sklo, ale nevím, jestli ho ještě budu shánět. Mám v tomhle ohnisku několik jiných dobrých skel. Možná časem :-)
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

no-x:

Celé toto téma jsem si přečetl snad najednou a jedním dechem někdy minulý týden a výsledkem bylo to, že M42 je přesně to, co chci zkusit (chci si hrát). Navíc čistá náhoda a střetnutí s Trinomem v jednom z bazarů byla výsledkem toho, že mi na stole leží Jupiter 37A a Helios 44-2 a nemůžu se dočkat až mi dojde redukce na EOS, ale k věci :

- Několikrát jsem se tady dočetl, že ohniska větší než 135 nejsou , až na vyjímky, moc slušné. Nedá mi to a rád bych se zeptal na ty vyjímky, resp. tvoje doporučení v oblastech 200, 300 a více mm (za odpovídající, resp. zajímavou cenu).

- Ebay mám zvládnutu poměrně slušně a vzhledem k tomu, že se opět chystám na nějaký čas za oceán, má cenu se koukat na nějaké objektivy, které amíci mají a u nás moc nejsou k dispozici ?

Na závěr bych rád uvedl, že jsem relativně nezkušený začátečník (mluvíme stále o focení :razz: ) pro kterého je zajímavá makrofotografie a příroda pro kterou by M42 mohly být dostačující. Pro klasické "spotřební focení" počítám s něčím univerzálním , tedy Sigma 17-70, Tamron 17-50 případně 17-85IS USM (každý má své pro a proti), nicméně to budu řešit až v létě.

Jinak díky všem za zajímavé téma a pěkné foto :)

Jiří
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Warhawk píše:Několikrát jsem se tady dočetl, že ohniska větší než 135 nejsou , až na vyjímky, moc slušné.
Pentacon 4/200 či Tair 4,5/300 jsou v téhle třídě docela na slušné úrovni. Ten Pentacon, teda alespoň verze bez MC, na plnou díru výrazně aberuje. Ale po lehčím zacloněním se aberace rychle vytrácí. Teď si už nepamatuji, jestli to dělá i u verze s MC.
All I know is that I know nothing. ~Socrates

Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“