DOPORUČTE 23"/24" MONITOR

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: DOPORUČTE 23"/24" MONITOR

Příspěvek od BubakB »

Ankar_23 píše: Jinak jak myslíš jako že to bude tak ostré až to nebude hezké?
Toto rieši nastavenie mierky obrazu. Keďže štandardné rozlíšenie obrazu v priestore Windows je 96dpi (čo znamená bodov/pixelov na palec), čo sa hodnotí ako 1:1 (teda 100% zväčšenie), tieto monitory vyžadujú nastaviť vyššie (125% - 120dpi, 150% - 144dpi atď... u 4K monitoru to bude nevyhnutnosť...). Počítam, že pri tom P2416D od Dellu by som používal minimálne 125, prípadne možno pre niekoho bude lepšie dokonca až 150% zväčšenie.

Praktický príklad dodá toto:
Eizo.com píše: http://www.eizoglobal.com/library/basic ... index.html

Obrázek
This is the difference in how UHD 4K (left) and full HD (right) appear at the same screen size. The photographs of the icons have been taken at about the same distance from the screen. With UHD 4K (3840 x 2160 pixels), the display is enlarged 200%, and with full HD (1920 x 1080 pixels), the icon is displayed at the same magnification. The size of the icons is roughly the same, but as you can see, the icon is displayed in higher definition with UHD 4K.
Výhoda je teda v tom, že obraz bude jemnejší, teda ešte aj ostrejší. Pri zachovaní veľkosti pracovnej plochy!!!!
V prostredí Windows má podporu od čias 7čky (pokiaľ si spomínam, tak XPčko zväčšovalo iba čosi), 7čka by mala lokálne zväčšiť všetko. Avšak, je pravda, že si to ovláda prípadne aplikácia, resp. daný program. Ocení to skôr niekto v kancelárii, resp. dôvodom, prečo vznikajú grafické 4K 24 palcové monitory je práve tento. Inde je to pomerne nedocenené, resp. nie dosť optimalizované (i keď hlavne web sa už poučil. Chrome má už konečne použiteľné zväčšenie stránok. Od kód, grafika stránok, resp. už to, že to nie je bitové, rastrové ale už vektorová grafika https://sk.wikipedia.org/wiki/Vektorov%C3%A1_grafika). Čím novší OS, tak tým lepšie je na to prispôsobený.

Kompletne asi o tejto problematike povedia tieto dva články od Eiza...
http://www.eizoglobal.com/library/basic ... index.html
http://www.eizoglobal.com/library/basic ... index.html

Ja by som do toho, už, asi šiel. Čo mám P2414H (24 pal., HD), tak je u neho vnímať samotné pixely (štandardne používaný Pixel Pitch je tak okolo 0.2652 x 0.2652 mm, resp. trošku väčší... 23 palcové HD taký majú, 17 palcové 1280x1024 taký mali. Pre 100% zobrazenie vo Wine to bolo dlho zachovávané optimum). Možno si to držať kvôli spätnej kompatibilite so starších OS a HW. Ale inak to už nebude prípad asi ohľad.

A hry sú stejne na péčko skoro všetky optimalizované vo svojej podstate na nič. :mrgreen: Hej, na kúpu novej GPU za 500 Eur každý rok, to hej. :lol: :oops:
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
Ankar_23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ankar_23 »

Takže jestli to chápu správně, tak na vyšším rozlišení jsou ikonky menší, tudíž je to titěrnější, tudíž se musí zvětšit velikost, tím pádem to bude stejně velké jako na FHD, ale ostřejší? Jinak, kdyby bulo nutné v nějaké hře dát jen FHD, měl bych černé okraje, nebo to závisí na hře?
CPU AMD Ryzen 5 5600X MB ASRock B550 Pro4 RAM Corsair Vengeance LPX Black 16GB SSD Samsung 860 EVO 250GB GK MSi GTX 1660Ti PSU Seasonic S12II 620W Case Fractal Design Define R4
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Chápeš to správně. Pokud porovnáme ty dva monitory Dell s uhlopříčkou 24", tak při použití nativního zobrazení bude písmo a ikony následující velikosti:

1/ rozlišení 1920x1080 - FullHD
rozteč bodu: 0.274 mm
velikost 13px písma: 3.567 mm
velikost 32px ikony: 8.781 x 8.781 mm

2/ rozlišení 2560x1440 - (W)QHD
rozteč bodu: 0.206 mm
velikost 13px písma: 2.676 mm
velikost 32px ikony: 6.586 x 6.586 mm

Na monitoru (W)QHD se stejnou uhlopříčkou bude vše přesně o čtvrtinu menší, než na FullHD.
(W)QHD na uhlopříčce 24" je pouze pro uživatele s dobrým zrakem.

Novější aplikace nemají problém se zvětšením obrazu tak, aby bylo vše větší a čitelnější. Jen bych netvrdil, že to bude znamenat ostřejší obraz za každých okolností. Nejspíš to bude platit ve výše prezentovaném případě, kdy se obraz zvětšuje v přesném násobku 2x z FullHD na 4K. Určitě zde budou méně patrné mezery mezi obrazovými body.

V hrách se v případě potřeby nižší rozlišení interpoluje na plochu obrazovky, takže černé pruhy po okrajích nebudou.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Ankar_23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ankar_23 »

Tudíž kdybych vzal QHD a nastavil velikost 125%, tak bude vše veliké jako na FHD, i kdyby někde něco nebylo ostřejší, pořád mám QHD. Mě totiž jde o to, že kdybych už kupoval nový monitor zase na několik let, tak mi přijde blbost brát jen FHD, to bych si moc nepolepšil, "jen" o flicker free. Sice FHD není tak náročné na výkon, ale zase u QHD nemusím dávat tak kvalitní vyhlazování. I když je mi jasné, že 2GB VRAM není ideál pro QHD. S tím souvisí otázka - když se zaplní VRAM, tak se začne zapisovat do RAM, ale ta je pomalejší, že?
CPU AMD Ryzen 5 5600X MB ASRock B550 Pro4 RAM Corsair Vengeance LPX Black 16GB SSD Samsung 860 EVO 250GB GK MSi GTX 1660Ti PSU Seasonic S12II 620W Case Fractal Design Define R4
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Ano, pokud si grafika můsí ukládat data do RAM, tak je to brzda. Tvá GTX 770 bude mít zřejmě s novějšími herními tituly pod QHD problémy.

S tím výběrem monitoru s uhlopříčkou 24" je to těžké. Ten Dell P2416D je zcela nejlevnější monitor s QHD rozlišením, takže je zajímavou alternativou pro ty, co nemohou sáhnout po modelu s uhlopříčkou 27", která je pro QHD optimální.
Každopádně by to chtělo dobře vyzkoušet ve 14denní lhůtě s možností vrácení. Na CZC je už jeden vrácený kus k dispozici, takže zřejmě někomu nesedl.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Ankar_23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ankar_23 »

Naštěstí mám ještě nějaký čas na rozmyšlení, jen si zjišťuji věci dopředu. Nějak nevím, ale přijde mi, že kupovat nový monitor jen kvůli 2" a flicker free (i když oči a hlava jsou nejdůležitější faktor) se mi nevyplatí, když už, tak právě do budoucna vzít QHD. Nějaký FHD flicker free 24" do 5k, který by se dal doporučit?
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od maXXmilian »

Osobne mam 24" 1920x1200 a vyssi rozliseni (ale popravde ani uhlopricku, i kdyz o to tu nejde) bych jiste nechtel, na 24 tedy rozhodne ne.

CPU: Ryzen 5900x + Thermalright Phantom Spirit SE, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
Ankar_23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ankar_23 »

1920x1200 je 16:10, že? Jak se to projeví oproti normální 16:9? Nějaký viditelný rozdíl? Jestli chápu, tak 16:9 je širší, ale nižší a 16:10 je vyšší, ale užší?
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Ankar_23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ankar_23 »

Prostě 16:10 je vyšší, ale užší, teď to ale závisí na tom, co je pro mě lepší. PC používám z 95% na hry a web (hlavně youtube). Co byste mi doporučili spíš?
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Ankar_23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ankar_23 »

A nějaký do 5-6 tisíc? Sice jsem to na webu dellu nenašel, ale je to matný (antireflexní), že? Předpokládám, že jsou i ty monitory dražší právě kvůli tomu, že jsou matné?
vokial
Nováček
Nováček

Příspěvek od vokial »

Čau, jaký byste mi doporučili 24" monitor?
Potřeboval bych monitor s rozlišením 1920x1080(1920x1200?), takže ideální velikost panelu 24"? (teď mám Samsung 2232BW 1680x1050 a spokojenost, ale už mu táhne na 8 let a potřeboval bych to vyšší rozlišení, proto výměna).
Učel: - 20% hry (z nostalgie občas zapnu AoE2, HoMaM 3, občas zkusím něco novějšího závodní simulátory, rpg ale dlouho u toho nevydržím)
- 75% surfování
- 5% taková ta běžná práce ve winech
- 0% filmy

Něco co by bylo šetrné k očím.
Pivot nemusí být.
Vstupy dvi nebo hdmi.
Repro netřeba.
VESA netřeba.
USB hub netřeba.
Cenové rozmezí: jsem ochotný dát 7000,-, ale pokud se pro mě najde vhodný třeba za 4500,- tak proč utrácet víc.

V hledáčku mám Dell U2414H, který má ale spoustu věcí co nepotřebuju(VESA, USB), ale líbí se mi NBD záruka. Našli byste nějakou levnější alternativu, třeba zrovna od Dellu?
Taky pořádně nevím jaký je rozdíl mezi panelama IPS, TN?

Dík za rady
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Mel jsem 2243bw, presel jsem na IPS od eiza. Je to rozdil hlavne co se tyce podani barev a samozrejme pozorovacich uhlu. Presne kvuli tomu je na toto vyuziti idealni IPS, TN ma dnes smysl bud jen pokud je opravdu levne (a i tak bych ho nedoporucil), nebo pokud jste opradu hardcore hrac (a i tam uz se zacinaji objevovat alternativy).
Na vase vyuziti je IPS jasna volba. Bez zbytecneho okecavani bych volil ten dell.
Setreni na monitoru je asi nejvetsi hloupost, kterou lide delaji. Vzdyt je to fakticky (skoro) jediny vystup te cerne krabice, co mate pod stolem.

//edit Ta rozliseni bych neresil, je to podle me zanedbatelny rozdil.

CPU: Ryzen 5900x + Thermalright Phantom Spirit SE, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
vokial
Nováček
Nováček

Příspěvek od vokial »

Tak jsem si našel čas a pročetl posledních 10 stran a našel jsem toto
myschovip píše:ked som si vyberal monitor ja, tak mi bolo poradene aby som Dell U2415 nebral, boli na trhu este len prve revizie (neviem ako teraz), ktore nemali tak dobry obraz, poradili mi aby som zobral Dell U2414H ale iba v revizii A03 (revizia A01 ma horsi panel ale aj tento panel vychadzal v recenzii co som cital na vybornu) a spravil som dobre, monitor je naprosto uzastny a ten dizajn... :)
Je to pravda? Abych věděl jestli mám po eshopu vyžadovat tu revizi A03? Abych nebyl za vola :)
Ankar_23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ankar_23 »

Ano, nevím jak s A01, ale A00 byly nějaké problémy, A01 asi také. Myslím si, že nebudeš vypadat jako vůl, byl bych i schopný monitor vrátit pro nejnovější revizi :)
vokial
Nováček
Nováček

Příspěvek od vokial »

Tak U2414H (rev. A03) už je doma třetím dnem. Spokojenost co se týče obrazu, ale už řeším problémy. Přes kabel miniDP-DP (součást balení) se při nečinnosti monitor snaží vypnout do power save modu, ale neúspěšně. Černá obrazovka s nápisem Enter Power Save Mode -> problikne -> a znova ta černá obrazovka s nápisem, a pořád dokola.
Tak jsem použil kabel HDMI(dell)-DVI(gk hd5850) co mám, a monitor už se vypne při nečinnosti. Ale zase se mi trochu dodrbalo nastavení zvuku při přepnutí obrazu na plazmu co mám (ta je přes HDMI) :D budu si s tím muset ještě pohrát no
furian
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od furian »

Ahoj, chci koupit monitor primárně pro herní využití (na 4-5 let) Doposud používám 21" monitor, proto jsem se vy výsledku nerozhodl pro 27". Je to chyba?

Co mi řeknete na tento monitor?

Vybral jsem http://www.czc.cz/benq-xl2411z-led-moni ... 85/produkt

Nemá freesync ani g-sync technologii, jsou nutností při dlouhém trávení času u PC?

Dík
maXXmilian
Moderátor
Moderátor

Chyba to neni, zalezi hodne na pouzivanem PC. 1440p je velmi narocne rozliseni na HW a take zalezi na prostorovych podminkach, na 27" opravdu nelze koukat z 50 cm.
Co se tyce monitoru, je to dnes uz bych rekl takova herni klasika, bohuzel k tomu se vaze fakt, ze na cokoliv jineho, nez na hrani her je ten monitor prinejlepsim podprumerny. Podani barev, pozorovaci uhly atd atd.
Sice pisete zamereni na hry, ale dnesni kvalitnejsi IPS 60Hz monitory jsou az na vyjimky velmi rychlych her (hlavne strilecek, napr. Quake nebo CSGO) naprosto dostacujici. Napriklad pro battlefield nebo world of tanks je takovy monitor "zbytecne" rychly na ukor kvality obrazu a dalsich parametru.
Samozrejme, JAKO VZDY, radim objednat pres internet, vyzkouset, pripadne vratit do 14 dnu.
Na zaver jen podotknu, ze pokud pouzivate letity 21" monitor at koupite cokoliv, pujde temer urcite o vyrazne zlepseni.

cottage55
Nováček
Nováček

Příspěvek od cottage55 »

Zdravím, potřeboval bych radu, sháním nový monitor namísto původní Samsungu (byl jsem s ním velice spokojen, ale chtěl bych už něco novějšího s IPS)http://www.czc.cz/samsung-syncmaster-24 ... 39/produkt

Moje požadavky jsou snadné, aby to bylo na práci (word atd), filmy ale i hry. Jasné je full hd, jelikož 2k by byla zbytečná zátěž pro grafiku (mám jen gtx 750 ti, časem snad přejdu na gtx960 či co bude nového).

Velikost 23-24 palců. Zároveň ideálně IPS (či obdobná technologie, rozhodně ne TN). Stačí mi jedno HDMI, nemám v plánu jich skládat víc vedle sebe (jeden stačí bohatě). Monitorů s těmito parametry jsem našel mnoho, ale hodně se mi zamlouvají od Dellu (už jen kvůli častým doporučením), proto mi spadl do hledáčku tento http://www.czc.cz/dell-ultrasharp-u2414 ... 50/produkt, akorát mám trochu obavu s 8ms odezvy, možná to nebude znát, ale doteď jsem měl 5ms a proto bych preferoval něco o stejné odezvě.

Kromě toho jsem našel i levnějši Delly (kolem 5tis), které třeba 5ms mají například http://www.czc.cz/dell-s2415h-led-monit ... 32/produkt, takže vlastně nějak nevím v čem jsou zásadní rozdily, jelikož parametrově se to tváři všechno stejně. Ještě mě zaujal tento AOC http://www.czc.cz/aoc-i2481fxh-led-moni ... 89/produkt, ale klidně bych šel i do jiné značky. Jinak cena kolem 5tis, avšak nemám problém dát i více, když budu mít jistotu kvality (třeba právě ten Dell).
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“