Taktování procesorů Intel
- -hitman-
- Nováček
-
Re: Taktování procesorů Intel
Cau, dnes som robil dalsie pokusy a musim povedat, ze ma to surovo nepustilo na ziadnu inu hodnotu napatia ako mam (1,44375V) ani vobec vyssie ani o par cisel nizsie, lebo mi vyhodilo bluescreen.
Dnes som vsak prisiel na problemik, ktory mi mota hlavu. Z vnutra pc sa ozyva taky...ako to opisat velmi tichy piskot v intervaloch (asi kazdu sekundu), ktory je pravidelny ale niekedy aj dvakrat za sebou. Na nete som sa docital,ze to robi bud zdroj alebo cievky vedla procesora.
Nieje to nebezpecne? Lebo mam pocit ze mi to pred tym nerobilo.
Jedine co ma napadlo je, ze ci nieje zdroj pretazeny, predsa HD4870X2 robi svoje + teraz ten OC procak a je to len Fortron 700W ale toto tak drahy zdroj snad nemoze robit (stal 150€)
Dnes som vsak prisiel na problemik, ktory mi mota hlavu. Z vnutra pc sa ozyva taky...ako to opisat velmi tichy piskot v intervaloch (asi kazdu sekundu), ktory je pravidelny ale niekedy aj dvakrat za sebou. Na nete som sa docital,ze to robi bud zdroj alebo cievky vedla procesora.
Nieje to nebezpecne? Lebo mam pocit ze mi to pred tym nerobilo.
Jedine co ma napadlo je, ze ci nieje zdroj pretazeny, predsa HD4870X2 robi svoje + teraz ten OC procak a je to len Fortron 700W ale toto tak drahy zdroj snad nemoze robit (stal 150€)
- Lokomotiva
- Začátečník
To pískání bývá opravdu způsobené kombinací desky a zdroje.
Někdy je to slyšet v zátěži, někdy bez , různě.
Pokud má deska nezapouzdřené cívky, je to dokonce obvyklé.
Pokud ani jedno z toho nevyměníš, asi se pískání nezbavíš.
700W Fortron je za EUR 150,- opravdu drahý.
Víc by mu slušela cena 120,-
Někdy je to slyšet v zátěži, někdy bez , různě.
Pokud má deska nezapouzdřené cívky, je to dokonce obvyklé.
Pokud ani jedno z toho nevyměníš, asi se pískání nezbavíš.
700W Fortron je za EUR 150,- opravdu drahý.
Víc by mu slušela cena 120,-
- -hitman-
- Nováček
-
Tak to som rad, ze to nieje chyba.
Stale sa vsak nemozem dopracovat k stabilite systemu. Za den mam aspon 2 bluescreeny a to vobec nehram momentalne hry, lebo nemam cas. Dokonca aj tento prispevok pisem na druhy krat, lebo mi vyhodilo spominany bluescreen. Zvlastne je, ze padne len tak, aj pri takmer nulovej zatazi vo windowse. Poviem Vam, uz zurim ked sa vyskytne.
Dnes som prebehol memtest a vysledok je jasny - chyba. Oficialne stranky to opisuju takto:
"MemTest tells me "Memory error detected...", what does this mean?
This is not normal. Your RAM is bad, or your system is incorrectly configured. Even just 1 error means that you have a problem. If you have overclocked your machine, or selected aggressive RAM timings in your BIOS you should try more conservative settings before judging the RAM fully bad. If you can't get MemTest to run without errors even with conservative BIOS settings, however, your RAM is bad. Replace it, or you will experience stability and corruption problems. Correctly functioning RAM has no errors, even if you run MemTest for days. "
sucasne nastaveni, ostatne je na auto:
Flexibility option - disabled
DRAM tCL 5
DRAM tRCD 5
DRAM tRP 5
DRAM tRAS 18
DRAM CH0 tRD 10
DRAM CH1 tRD 10
Stale sa vsak nemozem dopracovat k stabilite systemu. Za den mam aspon 2 bluescreeny a to vobec nehram momentalne hry, lebo nemam cas. Dokonca aj tento prispevok pisem na druhy krat, lebo mi vyhodilo spominany bluescreen. Zvlastne je, ze padne len tak, aj pri takmer nulovej zatazi vo windowse. Poviem Vam, uz zurim ked sa vyskytne.
Dnes som prebehol memtest a vysledok je jasny - chyba. Oficialne stranky to opisuju takto:
"MemTest tells me "Memory error detected...", what does this mean?
This is not normal. Your RAM is bad, or your system is incorrectly configured. Even just 1 error means that you have a problem. If you have overclocked your machine, or selected aggressive RAM timings in your BIOS you should try more conservative settings before judging the RAM fully bad. If you can't get MemTest to run without errors even with conservative BIOS settings, however, your RAM is bad. Replace it, or you will experience stability and corruption problems. Correctly functioning RAM has no errors, even if you run MemTest for days. "
sucasne nastaveni, ostatne je na auto:
Flexibility option - disabled
DRAM tCL 5
DRAM tRCD 5
DRAM tRP 5
DRAM tRAS 18
DRAM CH0 tRD 10
DRAM CH1 tRD 10
Naposledy upravil(a) -hitman- dne čtv 26. lis 2009, 21:19, celkem upraveno 1 x.
- tielka
- Středně pokročilý
PCIE frequenci si dej na 101 lépe se taktuje
- kotas
- Středně pokročilý
Nejlépe nastavit na 105 Když už jsme u toho..tielka píše:PCIE frequenci si dej na 101 lépe se taktuje
- Lokomotiva
- Začátečník
Jakou máš teď frekvenci pamětí?
Můžeš zkusit místo 5-5-5-18 nastavit 6-6-6-24 - třeba.
Jestli to testem pamětí projde.
Já bych ale asi taky zkusila pro oba paměťové kanály vzájemný posun:
50-100 ps, 100-150ps, 150-200ps a další varianty.
Můžeš si pochopitelně vyzkoušet i různé frekvenci PCI-E mezi 100 a 110 MHz, jak říkají kluci, ale to je důležité hlavně když se ti GK přepne z x16 módu na x1.
Můžeš zkusit místo 5-5-5-18 nastavit 6-6-6-24 - třeba.
Jestli to testem pamětí projde.
Já bych ale asi taky zkusila pro oba paměťové kanály vzájemný posun:
50-100 ps, 100-150ps, 150-200ps a další varianty.
Můžeš si pochopitelně vyzkoušet i různé frekvenci PCI-E mezi 100 a 110 MHz, jak říkají kluci, ale to je důležité hlavně když se ti GK přepne z x16 módu na x1.
- Celeron 1.3
- Nováček
-
Chtěl bych poradit, mám Celerona 1.3Ghz (jádro Tualatin) osazenej na desce MSI 694T Pro (chipst Via Apolo Pro133t), 2x 512Mb SDRam 133Mhz a MSI HD 2600 Pro 256Mb DDRII AGP 8x, zvuk. integroaná AC97. Dočetl jsem se, že se dá docela slušně tento procesor přetaktovat, jednou jsem to už skusil a dostal jsem se přes 1500Mhz(zvyšil jsem i napětí), na výkonu to šlo poznat. Ale byl problém stím že se pokaždé restartoval po asi 3-4hodinách, neví jestli je to deskou nebo jsem něco udělal špatně. Na interntu je plno lidí co taktovali tento procesor ale měli jiné desky(stou mojí nikdo ). Prosím prosím poraďte
- OsirisII
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Neviem ako, ale ten chipset je starý dedko a ak nemáš možnosť meniť pomer FSB/DRAM frequency tak sa vyššie nedostaneš. Skús pohľadať položku s podobným názvom v BIOSe.
Vpliv frekvencie a časovania pamätí na výkon
NTB: Asus X58L
Razer nie sú myši, je to len odpad Logitechu
For You: Victory is not in the cards...
Sety Slovenská produkcia Sety všeho druhu (electro, D&B, funk, a všetko čo je dobré)
NTB: Asus X58L
Razer nie sú myši, je to len odpad Logitechu
For You: Victory is not in the cards...
Sety Slovenská produkcia Sety všeho druhu (electro, D&B, funk, a všetko čo je dobré)
- tielka
- Středně pokročilý
Jestli máš love kup novej počítačCeleron 1.3 píše:Chtěl bych poradit, mám Celerona 1.3Ghz (jádro Tualatin) osazenej na desce MSI 694T Pro (chipst Via Apolo Pro133t), 2x 512Mb SDRam 133Mhz a MSI HD 2600 Pro 256Mb DDRII AGP 8x, zvuk. integroaná AC97. Dočetl jsem se, že se dá docela slušně tento procesor přetaktovat, jednou jsem to už skusil a dostal jsem se přes 1500Mhz(zvyšil jsem i napětí), na výkonu to šlo poznat. Ale byl problém stím že se pokaždé restartoval po asi 3-4hodinách, neví jestli je to deskou nebo jsem něco udělal špatně. Na interntu je plno lidí co taktovali tento procesor ale měli jiné desky(stou mojí nikdo ). Prosím prosím poraďte
- kotas
- Středně pokročilý
Konečně jsem se pohnul s OC...:
CPU: Q8300 @3,3375 GHz (1, 31V ; 445 x 7,5)
RAM: GeIL @890MHz 5-5-5-15 (+ 0,4V ; 890 MHz = 445 x 2)
MB: Gigabyte EP35-DS3R (+ 0,2V FSB)
Chce to lepší operační paměti, které dají stabilně +- 1000 MHz.
Dělička 7,5 taky nic moc.
Zatím vypadá že je vše ok. Na pozadí ještě pořád fičí Prime95 a OCCT dokupy, zatím jedou 45 minut .
Nějaké screeny:
//EDIT: teploty jader přesáhly napoprvé na chviličku 78 stupňů, nádhera, mňami mňam
CPU: Q8300 @3,3375 GHz (1, 31V ; 445 x 7,5)
RAM: GeIL @890MHz 5-5-5-15 (+ 0,4V ; 890 MHz = 445 x 2)
MB: Gigabyte EP35-DS3R (+ 0,2V FSB)
Chce to lepší operační paměti, které dají stabilně +- 1000 MHz.
Dělička 7,5 taky nic moc.
Zatím vypadá že je vše ok. Na pozadí ještě pořád fičí Prime95 a OCCT dokupy, zatím jedou 45 minut .
Nějaké screeny:
//EDIT: teploty jader přesáhly napoprvé na chviličku 78 stupňů, nádhera, mňami mňam
- Mastodont
- Černá karta
-
Testuj v LinX, OCCT a Prime jsou ....
- kotas
- Středně pokročilý
Tak nakonec kůli desky jsem se ustálil na 1000% stabilní frekvenci 3,23 GHz.
MB: Gigabyte EP35-DS3R (čipová sada P35)
CPU: Q8300 @3.23 GHz při 1,31 V. (FSB 430 * MULTIPLIER 7,5)
RAM: GeIL @860MHz 4-4-4-12 na 2,1 V
Screen z CPU-Z, CoreTemp a Prime95 po několika hodinové zátěži:
Na Q8300 běžný výsledek, "taktovací" stabilní frekvence je v rozmezí 3,1 - 3,4 GHz
Deska stabilně nezvládá (P35) FSB přes 440 nahoru, už při frekvenci procesoru okolo 3,3GHz jsem musel razantně zvyšovat napětí jak na CPU, tak na desce (FSB). Za rychlejší "zničení" komponent kůli vysokému zvyšování napětí a většímu přetaktování o nějakých 200 MHz to nestojí..
Screen z OCCT:
MB: Gigabyte EP35-DS3R (čipová sada P35)
CPU: Q8300 @3.23 GHz při 1,31 V. (FSB 430 * MULTIPLIER 7,5)
RAM: GeIL @860MHz 4-4-4-12 na 2,1 V
Screen z CPU-Z, CoreTemp a Prime95 po několika hodinové zátěži:
Na Q8300 běžný výsledek, "taktovací" stabilní frekvence je v rozmezí 3,1 - 3,4 GHz
Deska stabilně nezvládá (P35) FSB přes 440 nahoru, už při frekvenci procesoru okolo 3,3GHz jsem musel razantně zvyšovat napětí jak na CPU, tak na desce (FSB). Za rychlejší "zničení" komponent kůli vysokému zvyšování napětí a většímu přetaktování o nějakých 200 MHz to nestojí..
Screen z OCCT:
- Mastodont
- Černá karta
-
Zkoušel jsi ten LinX?
- kotas
- Středně pokročilý
Jo a co s ním..tady jde o stabilitu kůli OC, na to stačí Prime95 a OCCT, Orthos..Mastodont píše:Zkoušel jsi ten LinX?
LinX mi nepomůže rozchodit stabilně vyšší frekvence
- Mastodont
- Černá karta
-
U mě Prime95 a OCCT bežel stabilně i dva dny v kuse, ale jakmile nahodím LinX tak systém při nestabilitě okamžitě padá.
- kotas
- Středně pokročilý
Zejtra klidně zkusím a hodím pak screenMastodont píše:U mě Prime95 a OCCT bežel stabilně i dva dny v kuse, ale jakmile nahodím LinX tak systém při nestabilitě okamžitě padá.
- Mastodont
- Černá karta
-
- tielka
- Středně pokročilý
V obecném úvodu k taktování jsem doporučoval několik utilit k testování, v podstatě vám ale budou dnes stačit dva nebo tři programy. Já používám už jen trojici testů.
* Memtest86 4.0
* LinX 0.6.3
* 3D Mark Vantage
napsal obr
* Memtest86 4.0
* LinX 0.6.3
* 3D Mark Vantage
napsal obr
- tielka
- Středně pokročilý
linx otestoval sem CPU E 8500 @4,5 Ghz napětí 1,3500 V, v testu jdou jádra ke 100 stupnum jak jadra dosahnou tuto teplotu CPU vypne test se ukončí,teplota CPU 53 stupnu. při používání pc nekolik hodin hraní v podstatě je tento pc herní, používám detaily ve hrách na plno, GPU je nastavená na plny výkon. max teplota CPU 56 stupnu, jadra 60 - 66 stupnu zatím se nestalo aby pc zamrzl nebo obrazovka smrti a to se hraje i 10 hodin i více.otázka1: je nutny tento test linx nebo jiný ke stabilitě PC ?otázka2:kdy využiju takto vytížený CPU jak ho vytěžuje lixn nebo jiny prográmek.vytížil sem cpu rozbalování v raru , instalování hry,puštěné muziky,everest,dvdfab vytížení se pohybovalo mezi 20 -70%.
- kotas
- Středně pokročilý
Tak jsem nechal jet několik hodin ten LinX - zatíží pěkně brutálně všechny jádra CPU, v zátěži jsem měl o dva stupně více, než v Prime95 a OCCT.
Screen LinX + CoreTemp:
S LinX taky 100% stabilita
to tielka:
1) je nutny tento test linx nebo jiný ke stabilitě PC ?
- LinX, OCCT, Prime95, ORTHOS, TAT...všechny tyhle programy jsou při přetaktování nutností, vždy po každé změně v BIOSU, ať už ve frekvenci či nastavování voltáže, nechat alespoň hoďku spuštěný zátěžový test, pro ověření stability. Nejlepší dosažení výsledků je nechat běžet alespoň 24 hodin v kuse .
2) kdy využiju takto vytížený CPU jak ho vytěžuje lixn nebo jiny prográmek.vytížil sem cpu rozbalování v raru , instalování hry,puštěné muziky,everest,dvdfab vytížení se pohybovalo mezi 20 -70%.
- Vytížení není ani jedno z toho, jak jsi napsal. Při těhle "standardních" věcech se procesor vetšinou nudí, zvlášť ten tvůj kousek přes 4GHz..teda pokud nehraješ nějaké hodně náročné hry. Na maximální zatížení a ověření stability jsou určené programy viz bod 1.
Screen LinX + CoreTemp:
S LinX taky 100% stabilita
to tielka:
1) je nutny tento test linx nebo jiný ke stabilitě PC ?
- LinX, OCCT, Prime95, ORTHOS, TAT...všechny tyhle programy jsou při přetaktování nutností, vždy po každé změně v BIOSU, ať už ve frekvenci či nastavování voltáže, nechat alespoň hoďku spuštěný zátěžový test, pro ověření stability. Nejlepší dosažení výsledků je nechat běžet alespoň 24 hodin v kuse .
2) kdy využiju takto vytížený CPU jak ho vytěžuje lixn nebo jiny prográmek.vytížil sem cpu rozbalování v raru , instalování hry,puštěné muziky,everest,dvdfab vytížení se pohybovalo mezi 20 -70%.
- Vytížení není ani jedno z toho, jak jsi napsal. Při těhle "standardních" věcech se procesor vetšinou nudí, zvlášť ten tvůj kousek přes 4GHz..teda pokud nehraješ nějaké hodně náročné hry. Na maximální zatížení a ověření stability jsou určené programy viz bod 1.