No hral som sa s tym viac nez dost a kedze nie som master overclocker, nic lepsie uz asi nevymyslim. Nechcem to hrotit do nejakych extremov, napokon som to nastavil nasledovne: 4,6 do 4 aktivnych jadier, 4,4 do 8 aktivnych jadier, 4,1 v pripade cohokolvek viac ako 8. A slape to pekne, ziadne BSOD ani shutdowny, teploty v norme, takze ak to tak zostane, budem relativne spokojny. Samozrejme, skorej som si predstavoval tych 4,4Ghz na vsetkych jadrach, ale tak co uz.DOC_ZENITH píše:Bejt tebou tak si zkusim hrát s power limity, pokud si dobře nastavíš power bude ti CPU normálně ject třeba 4,5 a v případě potřeby vythrotlí na těch 4,1.Timmah! píše:7940x @ 4,1GHz all core turbo a 4,6GHz TB3.0 -> CB R15
https://i.imgur.com/sygDwrn.jpg
V konecnom dosledku som zistil, ze takyto procesor je na vyssich taktoch bez delidu a len s AiO chladenim, aj ked 360mm, no go... resp. zalezi na tom, ci cloveku zalezi na teplotach dosiahnutych v stress testoch typu RealBench alebo nie. Pokial nie, CPU pri beznom pouziti/zatazi aj pri 4,4GHz moze fachcit uplne stabilne a teploty sa pohybuju do cca 75C...maximum cca 85C na najteplejsom jadre v zatazi typu Cinebench....cize pravdebodobne by sa dalo ist este aj vyssie - 4,5GHz, 4,6 max.
Ked ale na teplotach v RealBenchi zalezi, tak je to zabite, lebo tie s prehladom vyletia behom 15 minutoveho testu na vacsine jadier cez 90C...najhorsie az 98C
Inak ohladne tych bluescreenov, predsa len nejake boli, pocas GeekBench testu...lebo zjavne ten ciastocne bezi na AVX2 kode...a ako som zistil, mnou nastavene offsety neboli dostatocne. Tak som in navysil a bolo poriesene. Alternativne sa to dalo riesit aj zvysenim napatia...ale to som sa dostaval takmer k takym hodnotam VID, ake som mal na 4,4GHz....a teda aj k obdobnej spotrebe a teplotam...hoci pri 4,1GHz - skratka uplne hovadina. Test pritom padal pri single core zatazi, problem bol teda ten 4,6GHz overclock... Gigabyte maju rozhodne este priestor, kde popracovat na BIOSe - veci ako AVX offset dynamicky sa meniaci od aktualnej frekvencie, ktora je zavisla na pocte aktivnych jadier, alebo nastavenie Vcore pre kazde jadro zvlast, ako maju Asus dosky, by boli velice fajn.
@Flanker> diky!