Tento monitor jsem měl doma cca 10 dnů, poté jsem ho vrátil. Podělím se tady s vámi o mé zkušenosti a jeho vlastnosti, takže začínáme
Monitor jsem testoval několik dnů jak ve hrách filmech (i HD) a několika testech. Přímé porovnání jsem měl se svým Samsungem 226bw (TN 22"). Monitor jsem i kalibroval jak ručně, tak pomocí mé sondy Huey.
Vypíšu nejdřív první poznatky:
Monitor je opravdu velký a vedle mého současného Samsunga 226bw (22") je to už spíš TV než monitor.
S velikostí panelu souvisí několik faktů, které způsobuje:
1. vě většině her to velmi pomáhá vás vtáhnout do děje. Něvěřil jsem co to udělalo se mnou, když jsem na tomhle spustil crysis a a chodil jsem po té nádherné péřírodě. Zbrav v ruce byla velká jak cca v reálu (jen ji chytit
Velký displej je výhodou hlavně při simulátorech (všeho druhu) a RTS.
S hrama souvisí i odezva. Takže v porovnání s 2ms TN panelem je viditelně horší, ale ve většině single her nebyla odezva rušivá (byla tam, ale pokud ji nevyhledáváte, tak nevadí)
Odezva mi vadila až v Tactical Ops (něco jako Counter strike), tam byla celkem rušivá a začala mi vadit, lehce rušivá byla i v Unreal tournament 3.
U filmu je tento monitor dvojsečná zbraň. Velikost je fajn, ale pokud do toho nepustíte HD (alespoň 720p) a to v kvalitním bitratu, filmy nevypadají dobře. Kostičkování je velké a i DVD nevypadá moc dobře (musí se sledovat tak ze 2,5-3m). Standardní filmy na tomto monitoru vypadali hůře než na Samsungovi, který bych řekl lépe zvládal interpolaci.
U filmů na tomto monitoru je také problém s digitálním šumem, který na samsungu nebyl (přehrával jsem filmy na obou zároveň)
Co se týče odezvy ve filmech je to bez problému, snad jen jednou jsem si všiml v HD filmu, že monitor nestíhá.
Pro práci je rozložení na dvou monitorech opravdu fajn a dává to netušené možnosti. Jediné co mě zamrzelo, že když jsem zkalibroval 1 monitor pomocí sondy, rozhodilo to barvy u druhého, takže je nutná ruční kalibrace, ale mohu říci, že totožný výsledek na obou panelech nelze dosáhnout.
Při práci ve Windows, jsem zpozoroval několik problému, které ovšem byli celkem zásadní:
1.panle strašne svítí a večer z toho bolí oči. Bohužel podsvícení nešlo stáhnout z důvodu dalšího problému. Pokud stáhnete podsvícení nebo kontrast pod jistou urove%n, monitor začne strašně blikat (zřejmě chyba podsvetlovacích trubek, nevím jeslti se jedná o výrobní vadu nebo vlastnost monitoru).
2. pokud máte jakoukoliv vystínovanou barvu, monitor strašně proužkuje a je při tom vidět značné růžovo-zelené zkreslení) Tenhel problém přý souvisí s první revizí tohoto monitoru, kterou jsem bohužel měl.
Klady a zápory:
+ veliost
+ silné podsvícení při filmech (stává se negativem při práci ve windows)
+ barevné podání ve fotkách (až po kalibraci, monitor má velice silnou červenou)
+ inputlag jsem žádný nepozoroval.
+ možnost vypnout diodu označující provoz monitoru
+ usb hub
+dobré polohování a vedení kabelů v noze panelu
+ zavěšení na zeď (rozteč 100mm)
-blikání monitoru při staženém podsvícení nebo kontrastu (cca od 70% níže)
- silné proužkování při přechodech
- až příliš silné podsvícení pro běžnou práci (použitelné se stane až při brightness 0%)
-není to na hraní online stříleček
-nekvalitní dithering (oproti samsungu)
NO tak to by bylo asi tak vše, snad to někomu pomůže při rozhodování.